Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
990
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kalp Transplantasyonu
D
13 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Kalp Transplantasyonu


Kalp yetersizliği, efor intoleransı, sıvı retansiyonu ve yaşam süresinin kısalmasıyla birlikte ventrikül fonksiyonlarında ve nörohumoral regülasyonda bozulmayla karakterize kompleks bir klinik sendrom olarak tanımlanabilir. Kalp yetersizliğinde tedavinin amacı yetersizliğe neden olan hastalığın önlenmesi, hastalığın ilerlemesinin durdurulması, yetersizlik kliniği ortaya çıktıktan sonra yakınmaların azaltılması ve yaşam süresinin uzatılması olmalıdır.

Kalp transplantasyonu bugün için son dönem kalp yetersizliği tedavisinde kabul gören ve yaşam oranını arttırdığı gösterilmiş bir uygulamadır. Tıbbi tedavi ile bir yıllık sağ kalım sadece %40 civarında iken kalp transplantasyonu sonrası 5 yıllık sağ kalım %70 üstüne çıkmaktadır. Ancak donör sayısının kısıtlı olması ve yıllar içerisinde artış göstermemesi nedeniyle transplantasyon sayısında azalma eğilimi vardır.

TARİHÇE

Modern kalp transplantasyonunun başlamasına ışık tutan ilk çalışmalar 1905 yılında Carrel ve Gutrie tarafından yapılmıştır. Bir köpeğin kalbini diğer bir köpeğin boynuna juguler ven ve karotis arter anastomozu ile heterotopik olarak transplante etmişlerdir. Birkaç gün sonra kalp durmuştur. Carrel bu çalışmaları ile 1912 yılında fizyoloji ve tıp dalında Nobel ödülü kazanmıştır.

Mann ve arkadaşları köpek modelinde yaptıkları heterotopik transplantasyonda 8 günlük bir sağ kalım elde etmişler ve deneysel kalp transplantasyonu ile ilgili sistematik çalışmayı yayınlamışlardır.

Rus bilim adamı Demiklov 1940’lı ve 1950’li yıllarda kalp ve kalp-akciğer transplantasyonu ile ilgili önemli çalışmalar yapmış, 1950 yılında gerçekleştirdiği heterotopik transplantasyon sonrası 32 günlük bir sağ kalım elde etmiştir.

İnsanda ilk kalp transplantasyonu Hardy ve arkadaşları tarafından 1964 yılında şempanzeden alınan kalp ile gerçekleştirilmiştir. Ancak hasta sadece bir saat yaşamıştır.



1967 yılında Bernard ve arkadaşları ilk allojenik ortotopik kalp transplantasyonunu gerçekleştirmişlerdir. Louis Washkansky isimli hasta 17. gününde akciğer enfeksiyonu nedeniyle hayatını kaybetmiştir. Bernard’ın 1968’de yaptığı ikinci nakil 2 yıl yaşamıştır. Bu nakilden sonra o yıl 10 kadar nakil yapılmış ancak hastaların sadece %25’i birkaç yıl yaşamıştır. Bunun üzerine birkaç merkez dışında transplantasyondan uzaklaşılmıştır.

Devamını okumak için tıklayın http://www.medicinexpress.org/ekim/index.html?page=9

Dr. Nuray Altındeğer
Kalp ve Damar Cerrahisi
n.altindeger@medicinexpress.org

Kaynakhttp://www.medicinexpress.org/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi drblood -- 10 Ekim 2011; 12:31:59 >

H
13 yıl
Onbaşı

Sayın hocam;
Atriyal fibrilasyon hastalığı mutlaka kalp yetmezliği ile mi sonuçlanır.Örnegin spor yapıp günde 1 saat orta tempoda koşan atriyal fibrilasyonlu bir hasta da düzenli ilaç kullanmasına ragmen kalp yetmezliği hastalığı emareleri olurmu?
teşekkürler.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.