O ışıldak anladığım kadarıyla sağlam. Uygun bir akü satın alarak kullanmaya devam etmeniz en sağlıklı karar olur. Eğer o aküden bulamıyorsanız, üzerinde yazan gerilime uygun pil seti de uydurabiliriz. Yaşadığınız yerde elektronikçi varsa, birkaç adet şarjlı pil ve pil yuvası satın alarak o cihaza takabiliriz (akü bulamazsak). Sonra o elektronik kartta kırmızı renkte bir parça var büyük, ona kondansatör diyoruz. Onu da değiştirebiliriz.
bu pili rastgele seçtim pahalı değil değer derseniz olur. Ama siz akü bulmaya çalışın üstünden söküp parçacıları gezin. Kondansatör de alacaksınız 330nF-400V kutupsuz olacak.
Evet iletilerinize baktım. Fotoları da gördüm. Cİhazın bir ayağı çukurda görünüyor. Aslında çok doğal birşey bu. Çünkü 220V girişindeki kırmızı renkli kondansatörün değeri çok büyük, devreye de yüksek güç basıyor. Elemanlar da 220V altında üzerlerinden geçen ampere dayanmayıp aşırı ısınıyor.
O sıkıntılı elemanları yenileriyle değiştirir, Hatta o 47 Ohmu 1Watt olanla değiştirir
Bahsettiğim kondansatör yerine 330nF ya da 480nF takarsanız,
sorun kısmen çözülmüş olacaktır. Akülerin dolma süresi uzar, ama daha güvenli ve doğru iş yapılmış olunur.
Ben yeni akü ve bir iki parça değişimiyle o cihazı adam etmeniz konusunda ısrarcıyım. Şayet değişiklik yapmak istiyorsanız, basit telefon adaptörü ya da piyasada satılan adaptörler ile deneme yapabiliriz. < Resime gitmek için tıklayın >
Siz o büyük kırmızı parçanın üzerine yazan değerleri bir okur musunuz onu öğrenip ona göre kapasite söylemem daha uygun olacak.
Tamam yazdıklarınızı dikkatle okudum. Şurada sıkıntı çıkar:
Bu tip devrelerin çıkışından herhangi birisine dokunduğunuzda, eliniz ya da ayağınızla duvara, beton zemine falan dokunursanız, çarpılırsınız. Ben bunu defalarca yaşadım ve bu yüzden özellikle belirttim. Sebebi, giriş geriliminin -trafolardaki gibi izole edilmemiş olmasındandır. Çıkış uçlarına dokunulduğunda kaynak insan vücudundan geçerek toprağa oradan da mahalle trafosunun topraklama tertibatına akarak kendini tamamlıyor. O yüzden polyester malzemeler vb ile besleme kartını kaplamanın bir mantığı kalmıyor.
Zeneri 5W yaptınız. Eğer yanarsa çıkışa 220V hatta biraz fazla, ama amperi düşük ceryan verecektir. Yaptığınız ürün, kullanıcının dokunamayacağı şekilde paketlenirse, bu anlattıklarımı yoksayın. Birşey olmaz. 5V yerine 6V zener kullanmanızı da öneriyorum burada. Çünkü akım biraz sayıf olacağından, istenen gerilimin biraz üzerinde olursa, daha sorunsuz çalışacaktır.
Bunun dışında bir sıkıntı çıkmaz. Ama uzun ömürlülük babında ben güvenmiyorum. Daha evvel daha dayanıklı olur dememin nedeni de, kondnsatöre fazla yüklenmeyip fazla akım çekmeye çalışmamam nedeniyle idi. Ben zener kullanmıyordum. Ayrıca devre son derece basitti. Bozulacak birşey yoktu. Sizde nasıl sorun çıkaracağını bilemem. Ama çok fazla iade ya da arıza çıkarsa kazandığınız kaarınızı alır götürür. Bunu da hesaba katmalısınız.
hocam evet şimdi biraz daha ortak paydada buluştuk :D
aslında sorun bende ben projenin genelini anlatmadığım için iletişimde sıkıntı oldu. şimdi hocam koltuktan bir fiş çıkacak ve evin prizine girecek. bu fiş bizim devremizi 220v ile besleyecek devremiz ve rolemiz tamamen izole kaplı olacak ve biz bunu kullanıcının vantilatörün fişini takacağı kutunun içine koyacağız. sonra tüm kutuyu izole ile dolduracağız. yani kullanıcı devrenin ne girişini görecek ne de çıkışını görecek. sadece mobilyadan çıkan fişi prize takacak vatilatörün fişinide koltuktaki prize takacak. devreyi asla görmeyecek, koltuğu parçaladı diyelim devreyi yine göremez çünkü devre komple izole ile kaplı. projenin genel genel durumunu anladınız diye düşünüyorum. kullanıcı sadece evindeki vantilatörü koltuktaki prize takacak olay bundan ibaret.
şimdi hocam şöyle bir tavsiye vermişsiniz
"5V yerine 6V zener kullanmanızı da öneriyorum burada. Çünkü akım biraz sayıf olacağından, istenen gerilimin biraz üzerinde olursa, daha sorunsuz çalışacaktır. "
normalde bizim işlemcimiz 3.3v ile çalışıyor bizde işlemcimizi besleyecek olan voltaj regülatörü olan ams1117 3.3v regülatöre 5v veriyoruz. 5v zaten dediğiniz gibi istenen akımın biraz üzerinde. ama yine de 6v ile de değitirebiliriz.
sadece kapasitör 225k yerine 680nf, zener diyot ise 15v yerine 5.1v ve ayrıca çıkıştaki dirençle led yok. sonra 5.1v gerilim voltaj regülatörüne girerek 3.3v a düşürülüyor ve oradan da mikro işlemciyi besliyor.
şu devre uzun kullanım süresinde sabit akım ve akü, pil, batarya gibi elemanları şarj etmeyip sadece işlemci besleyerek bir sorun çıkartırmı.
Siz gidiş ve geri yükten dönüşü ayrıntılı animasyon yaptığınız için benim ilk başta kafam karıştı...
Bize sadece bu şekilde gidiş gördük ,, ac giriyor ve dc olarak çıkıyor, ac nin yönü değişince o yöndeki diğer diyotlar yine görev yapıp, dc veriyor,, iki durumdada dc alınmış oluyor,,,http://elektronikhobi.net/animasyonlar/diyot-animasyonlari/
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesajda bahsedilenler: @90numaraşanzumanyağı