Merhaba, Lokal bir ağ üzerinde rahatlıkla WOL işlemi yapılabiliyor. Bu konuda yazılmış programlar vs. mevcut. WOL işlemi ile açılacak bilgisayarda gerekli ayar yapılıp diğer bir bilgisayardan WOL paketi gönderildiğinde MAC adresi eşleşen makina çalışmaya başlamaktadır. Buraya kadar sorun yok. Ancak internet üzerinden WOL işleminde başarılı olamadım.
Bu konuda internet üzerinden bulduğum birtakım dökümanları okudum. Birileri bazı önerilerde bulunmuş ama denemelerimde başarılı olamadım.
Lokal ağda yapılan WOL işleminde "magicpacket" denen WOl paketi tüm ağa broadcast edilmekte ve işlem başarılı olmaktadır. Ancak modemler internet trarafından gelen bir WOL paketini içeriye geçirmemekteler. Bu nedenle internet üzerinden WOl işlemi başarıya ulaşmamakta.
Bu konuda deneyimi olan ve başarabilmiş arkadaşların deneyimlerini öğrenmek isterim.
Teşekkürler...
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Wi-fi konusundaki birçook yorumu okurken nasıl olduysa sayfadan sayfaya bu konuya kadar geçtim :) Elektronik mühendisiyim ve network üzerine çalışıyorum,meraktan olsa gerek ben de bu konuyu zamanında çok araştırmıştım ve çabalarım da sonuç vermişti açıkçası.hemen linki vereyim :
Tabii ki bu siteyi incelerseniz göreceksiniz ki gönderilen paketlerin içeriği: 1. Karşı tarafın IP si, 2.Karşı IP deki networkte broadcast yayını yapılacağı için açılacak cihaza ait MAC adresi, 3.Karşı networke girebileceğiniz port numarası.Sonuç itibariyle eger karşı networkün sizin gönderim yaptıgınız portu kapalı ise IP paketleriniz kabul olmayacaktır.
Bu üçünün de doğru olması durumunda ve tabii ki karşı bilgisayarın WakeOnLan özelliği açık ise (standby da ethernet kartının güç harcamasına sebep olur) rahatça işlemi gerçekleştirebilirsiniz..
Not:Denenmiş ve çalıştırılmıştır.Fakat verdiğim linkteki sitede alıcı tarafındaki paket testini yapan programcık çalışmamaktadır..
Orijinalden alıntı: kayhankaynar Wi-fi konusundaki birçook yorumu okurken nasıl olduysa sayfadan sayfaya bu konuya kadar geçtim :) Elektronik mühendisiyim ve network üzerine çalışıyorum,meraktan olsa gerek ben de bu konuyu zamanında çok araştırmıştım ve çabalarım da sonuç vermişti açıkçası.hemen linki vereyim :
Katkı için teşekkürler. Linkini verdiğiniz siteyi biliyorum. Çok uzun zamandan beri o sitede ve verdikleri mini programla denemeler yaptım. Ama internet üzerinden başarılı olamadım. Mantıksal olorak hepsi doğru ama sonuç başarısız. airTies modem kullanarak bazı forumda bazı arkadaşlar başarılı oldular ama bunda da her zaman oluşması mümkün olmayan belli şartları gerektiriyordu. Siz nasıl yaptınız? Hangi modemi kullandınız? Nasıl bir yönlendirme yaptınız?
Ben bir datacenter da mühendis olarak çalışmaktayım halihazırda.Boş zamanlarımızda bu şekilde denemeler yapmamız mümkün oluyor.Fakat ben herhangi bir ayar yapmadım.Zaten o sitedeki programcıkta hangi port üzerinden veriyi göndereceğinizi de seçebiliyorsunuz,IP pakedi ona göre düzenlenmiş oluyor.Önemli olan,hızlı sonuç alabilmeniz açısından söylüyorum,modeminiz üzerinde isterseniz belli bir portu bu işlem için kullanmaya ayarlayabilir,yahut zaten pc lerimizin sürekli olarak kullandıgı default portları (web sayfaları için 80.port örneğin) kullanarak veriyi bu portlar üzerinden göndermek.Sonuçta bunlar default modem konfigürasyonunda açık portlardır.
Tabii ki gönderdiğiniz paketlerin tam olması da yetmiyor bir önceki mesajımda söylediğim gibi. Ethernet kartınızın da bunu destekliyor ve windows üzerinden bu özelliğin aktif edilmesi grekiyor.
Yorum için teşekkür ederim. İnternet ve LAN üzerinden WOL işlemi hakkında daha önce benimde dahil olduğum çok sayıda konu başlığı ve mesajda tartışıldı. LAN üzerinden WOL işleminde zaten sorun yok, yaklaşık on yıldır bildiğim ve kullandığım bir teknoljidir. Ancak internet üzerinden WOL işlemi malesef basit bir işlem değil. Zira Routera (modeme) WAN portundan yani dışarıdan gelen talepler kontrollü olarak LAN tarafına geçer ki bunun en bilineni port yönlendirme olayıdır. Lakin bu olay açık olan bir bilgisayar veya routerın arp tablosunda o anda kayıtlı bir bilgisayar için geçerlidir. Routerda bu tablo sürekli değişebilmekte ve dolayısı ile port yönlendirme olayı pratik olarak kesin çözüm olmamaktadır ve çoğu modemde zaten WOL için bir işe yaramamaktadır. WOL işlemi aslında bir broadcast işlemidir. Yani WOL komutu ağdaki tüm bilgisayarlara gönderilir ve MAC bilgisi kime uyarsa o bilgisayarın kartı WOL komutunu yorumlayıp işlem yapar; aynı eskiden kullanılan ve HUB olarak isimlendirilen cihazlardaki gibi. Bu broadcast işleminde LAN tarafında sorun yok. Ama WAN'dan gelen WOL komutu LAN tarafına broadcast etmek için gelen talebin LAN ağının broadcast adresine (mesela 129.168.1.X ağı için 192.168.1.255) yönlendirilmesi gerekiyor. Modemlerin çoğunda yönlendirme adresi hanesinde son basamak olarak 255 yazılmasına müsaade etmemektedir. Denediğim çoğu modemde durum böyle, kabul edende ise işlem gene başarısız olmakta. Sonuç olarakwww.depicus.com sayfasındaki işlemler yetersiz kalmaktadır. WAN tarafından gelen WOL komutu modemin LAN tarafına geçememekte ve sonuç başarısız olmakta. Ben şu ana kadar başarılı olamadım. Sizin kullandığınız modemin marka/modeli nedir? Açılması istenen bilgisayar kapalı iken modemi kapatıp açıp hemen ardından internet üzerinden WOL işlemini denediniz mi? Yaptığınız denemeyi aynı LAN üzerindeki bir bilgisayardan mı yoksa başka bir ortamda farklı bir modem arkasındaki bilgisayardan mı denediniz?
Kusura bakmayın,birkaç ay önceki mesajınıza çok sonraları cevap verebiliyorum..Ben farklı networkten(internetten) farklı networke deneme yapmıştım ve gerçekleşmiştti işlem.Bunun için farklı denemeler de yapacağım.Bu aralar da android üzerindeki programlar ile denemede bulunacağım.Fakat arp tablosundan silinme olayına tam çözüm nasıl olur bilemiyorum.Cihaz kapandıktan sonra DHCP nin ona verdiği kira süresinin dolmasıyla ona verilen lokal IP adresi geri alınır.Bu noktada haklısınız.Fakat benim bunu okudugumda aklıma evde kullanmış oldugum airties rt204 üzerindeki rezerve etme özelliği geldi.Bu kadar basit bir cihazda bile belli bir lokal IP yi belli bir port üzerinden belli bir cihaza (mac adresine) rezerve etme özelliği var iken kullandıgımız önemli routerlarda (cisco,juniper vs)bu özellikler hayli hayli vardır diye tahmin ediyorum.Cisco eğitimim henüz olmadıgı için pek yorum yapamayacağım buna,sadece tahminde bulunuyorum.
Özet olarak router üzerinde statik bir lokal IP ile ve NAT lama yapılarak arp tablosundan silinme olayına da çözüm bulunabilir diye tahmin ediyorum..
Lokal bir ağ üzerinde rahatlıkla WOL işlemi yapılabiliyor. Bu konuda yazılmış programlar vs. mevcut. WOL işlemi ile açılacak bilgisayarda gerekli ayar yapılıp diğer bir bilgisayardan WOL paketi gönderildiğinde MAC adresi eşleşen makina çalışmaya başlamaktadır. Buraya kadar sorun yok. Ancak internet üzerinden WOL işleminde başarılı olamadım.
Bu konuda internet üzerinden bulduğum birtakım dökümanları okudum. Birileri bazı önerilerde bulunmuş ama denemelerimde başarılı olamadım.
Lokal ağda yapılan WOL işleminde "magicpacket" denen WOl paketi tüm ağa broadcast edilmekte ve işlem başarılı olmaktadır. Ancak modemler internet trarafından gelen bir WOL paketini içeriye geçirmemekteler. Bu nedenle internet üzerinden WOl işlemi başarıya ulaşmamakta.
Bu konuda deneyimi olan ve başarabilmiş arkadaşların deneyimlerini öğrenmek isterim.
Teşekkürler...
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.