Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
5957
Cevap
231090
Tıklama
32
Öne Çıkarma
Cevap: INTEL 11-10. Nesil İşlemciler [ANA KONU] (14. sayfa)
D
4 yıl
Yarbay

çok teşekkür ederim yadımınız için ve bilgilendirmeniz için, hepsi çok güzel soğutucular fakat bütçe odaklı düşünüldüğünde zalman ağır basıyor gibi; hem soğutucunun kendi ağırlığı ve kullanılan materyal açısından söylüyorum ve marka güvenilirliğide var tabi

eskiden üretilmiş ve hala kabul görülebilecek soğutucularda var aslında ama dediğim gibi 250 tl bandını aşmak istemiyorum çünkü ben kullanacağım bilgisayarda iş yapmayacağım veya yüksek çözünürlükte oyun oynamayacağım (2k, 4k, 8k, vs..) aslına bakarsanız olmuşken en iyisi olsun istiyor insan ama dediğim gibi bütçe odaklı ve marka güvenilirliği her zaman önde olacaktır: bende bir-iki kendimce işlemci soğutucusu sizin nazarınızda buraya eklemek istiyorum bunların soket 1200 uyumluluğu olur mu onu da bilmiyorum ama soket 1151 ile uyumlu olabiliyorsa 1200 ile de olabilir kanımca, bunlarda benim seçtiklerim

fan gelmiyor bu soğutma ile tahminim
https://www.hepsiburada.com/xigmatek-s126384-thor-s-hammer-cpu-fan-p-bd800209

birde benim favori soğutucum
https://www.hepsiburada.com/deep-cool-lucifer-v2-soket-intel-ve-amd-140x26mm-fanli-islemci-sogutucusu-p-bd304987

bilmem ne dersiniz ama her fiyat bandında soğutucu bulmak mümkün ayrıca ihtiyaçlar göz önünde bulundurulursa bu soğutucunun markasını bilmiyorum ama görselllerden Scythe Fuma 2 ye rakip olabilir gibi geldi
https://www.hepsiburada.com/id-cooling-se-207-duo-black-cift-fanli-islemci-sogutucu-p-hbv00000yi0rr

Snowman T6 Ultra 6 hiç fena bir soğutucuya benzemiyor lakin dedim ya marka güvenilirliği öne çıkıyor, bu demek değilki zalman çok iyi bir marka! zalman eski bir marka olmakla birlikte marka hakkında kötü yorumlar okumadım belki önerdiğiniz snowman benim beğendiğim zalman marka soğutucudan daha iyidir ama kimse parasını boşa harcamak istemez; lafı çok uzattım biliyorum ve affınıza sığınarak özür dilemekle beraber yardımınız için tekrar teşekkürlerimi sunuyorum... iyi forumlar dilerim




Bu mesajda bahsedilenler: @LEON-X
D
4 yıl
Yarbay

edit:
https://www.amazon.com.tr/gp/product/B07MSV3H1G/ref=ox_sc_saved_title_2?smid=A3O5TP4R0OZYXZ&psc=1
şu soğutucuyu da yeni gördüm bir kaç yabancı video izledim fakat tam teşekküllü kişiler tarafından yapılmadığı için pek güvenemedim sizlerin yorumlarını da almak isterim



R
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

https://videocardz.com/press-release/gigabyte-officially-confirms-intel-11th-gen-core-rocket-lake-s-launches-in-march

GIGABYTE, Z490 ve H470 chipsetli mobolar için PCIe 4.0 desteğini onaylamış (şu an 11. Nesil beraberinde). B serisiyle alakalı herhangi bir paylaşım bulunmuyor.



@-MoDeStUs- @_Dominic_Toretto_ @Humboldt @LEON-X @StreamRolleR


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @_Dominic_Toretto_ , @-MoDeStUs- , @Humboldt , @LEON-X , @StreamRolleR
S
4 yıl
Binbaşı

https://www.gskill.com/product/165/168/1536202856/F4-3600C15D-16GTZ-Overview

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1MBpk9-_XxGvgFQ4-LlbZNBkCf0y157KEUCaNPzf1dpw/edit#gid=0 bu listeden de bakabilirsiniz. En dusuk latency ye sahip ram bu oldu testte. Ki islemci de digerleri gibi degerlere sahip degil, yaklasik 100mhz 0.1ns etkiliyor. uncore da 0.2 nslerde etkiliyor.

Bundan daha iyi ram ariyorsaniz artik dual ranklara gecmek lazim, ancak bunu duzgun kaldiracak bir anakart da almaniz gerekir. O noktada da 4266 ya da 4400 cl 17, trcd 18 ramler var. Fiyatlari hayli el yakiyor, cunku ram testlerini bilirsiniz, 4400cl16-17 bir rami yapmak neredeyse 10binde 1e denk geliyor. O yuzden tum dunyada stok sikintisi var. Ben su asamada ddr5i bekledigim icin pek dusunmuyorum, zaten ev kullaniminda 16gb uzerine de ihtiyacim olmuyor. Ama illa alacakl olanalr icin neweggi takip etmekte fayda var. stoklara geliyor bi 2-3 saate bitiyor hep.

Bir de acura07, ramlerde her sey mhz ve cl degerleri degil, hatta cl degeri daha cok marketting icin kullanilan bir deger. Koydugum imajdan hangi parametrenin ne kadarlik dbir etki alani var sembolik olarak gorebilirsiniz. Yani tRASin etkisi diger herseyi scale edecegi icin, daha iyi latency ye sebep olacaktir. ve tREFI tRCD inanilmaz onemli degeler. Kisraca tREFI kapi acildiginda ne kadar bilgi girecek, tRCD de kapi kapaninca ne kadar dinlenilecek gibi bir sey, ikisi art arda calisirlar, Bdie ramlerde tREFI %99 max da calistirilabilir, ve tRCD cok dusuk rakamlara indirilebilir, bir de uzerine 1.6voltaji bile neredeyse her ev kullanicisi kullanabilir. Bu yuzden ben acikcasi, gerekiyorsa 10900k degil 9900k alinsin duzgun bir anakart alinsin, ve cok iyi bir ram alinsin derim. Alinacak akicilik ve performans 10900k ortalama anakart ve ortlama rame oranla fersah fersah onde olacaktir.

Ve Paylastigim 2. imajdan da gorebileceginiz uzere, gunumuzdeki bilgisayar performans durumu kesinlikle islemci ile alakali degildir. Kisaca ozeti soyle anlatabilirim size, rama gelen bilgi uncore ile islemciye gidiyor, islenip, tekrar uncore ile rama gidiyor, oradan da her yere gibi basit bir cizelge yaparsak, eger uncore core dan daha az ise kendi icinde darbogaz olusur. Evet bazi programlarda daha yuksek skor alirsiniz, o cunku isleme hizini olcer, ancak siz bu performansi goremezsiniz. Bunun goruntusunu, islemciyi cok zorlayan bir oyunun max, ortlama ve %0.1 fps degerlerine bakin, inis cikis ne kadar coksa, o kadar darbogaz vardir. Ve bunlari asmak icin ona gore hareket etmek gerekir. Mesela 10700k turbo frekansi 5.1GHZ, hele bir de ben HT yi kapatiyorum. 3. imajda alttaki turbo halinin testi, yani 51ghz + 43 ring(standby degerlerini elle yazdim stock hali diye, karistirmamak icin), ustteki ise 49ghz 49uncore. Bunlar yuzunden oyle ben islemcimi hele hele ghz yaptim diyenlere pek itibar etmemek lazim, hani amaci skor kasmaksa, overclock yarismasi falansa guzel, ya da redditte yazarken guzel, baska pek de bir ise yaramiyor maalesef.

Bir de son not, su an bir cok 4000 uzeri cl16larda ramler var, hatta 4400 cl16-19 ram cikti, turkiye stoklarinda hic goremedim ama var.

< Resime gitmek için tıklayın >
imaj1

< Resime gitmek için tıklayın >
imaj2

< Resime gitmek için tıklayın >
imaj3


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Spitzig
Ü
4 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: dreamblue35

anakart ne kullandınız hocam? + kullandığınız bellekler anakartınızla bir uyumsuzluk sıkıntısı yaratırmı diye üretici listesine göz attınız mı?(anakart üreticisi uyumlu olan ram listesini verir) + anakartınızdaki bios güncel mi bunu da bir kontrol etmenizi tavsiye ederim son olarak kullandığınız programlar ram takviyesi isteyebilir 16 gb olarak sisteminizi güncellemeniz yararınıza olacaktır...
https://www.asus.com/tr/Motherboards-Components/Motherboards/PRIME/PRIME-B460M-K//

Anakart bu.

https://www.itopya.com/adata-xpg-gammix-d30-8gbx1-3000mhz-ddr4-single-pc-ram//

Bellek de bu. Listeye de baktım, destekliyor.

Bios'u kontrol etmedim güncel mi diye ama dediğiniz gibi ramlerim yetersiz geliyor heralde. En kısa zamanda 8 gb daha takviye yapacağım.

Takılmalar sonradan gitti gibi, fps birden düşüp yükseliyor oyun da takılıyordu.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ürüng ayıg toyon -- 8 Ocak 2021; 22:29:25 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 yıl
Yüzbaşı

Bende elimde olan 4 sistemi sattım: i7-6700/i5-3570k/i3-3220/i3 2100 çoğu yedekte bekliyordu 10ay içinde hepsini elden çıkardım. Konsola geçmek için ama konsolda gene de Pc nin yerini tam almıyor. Ufak bir sistem dizmek istiyorum Htpc tarzına yakın, oluşturuğum ve çoğu parçasını aldığım sistem şu şekilde;

İşlemci: Intel Core i3 10100F 3.6GHz LGA1200 (670TL ye aldım)
Anakart: MSI B460M-A Pro Intel B460 2933MHz DDR4 mATX yada +200TL Farkla Wi-Fi Modelli
Gpu: ASUS Radeon RX570 OC Edition 4GB GDDR5 (Arkadaşımdan 700TL'ye aldım)
Ram: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) 3200MHz DDR4 Ram (BL2K8G32C16U4B)
Ssd: 512Gb Nvme M2 SSD
Power: Sharkoon SHP650 V2 650W 80+ 120 mm Fanlı ATX
Kasa: Uygun Htpc tarzında minimalist bir kasa.
Cpu Cooler: Xigmatek SD1483 Dark Knight II İntel/Amd 12cm Fan CPU Fan (Geçen sene Mediamarketten 90TL'ye almıştım şuan 450TL olmuş)

Açıkcası OC'la falan uğraşmak istemiyorum yoksa elimde çok güzel bir Cpu Cooler'da varken 3300x alabilirdim ama Biosla/OC'la çok fazla vakit geçirmek istemiyorum doğrusu, gamepad'imi elime alıp uzaktan BT kulaklığımla oyun keyfi yaşamak ve bunuda en uygun F/P sistemle sağlamak istiyorum.

Bu noktada galiba 11.nesili 4-5ay beklememe gerek seviyede bir performans artışı olmayacaktır ki i3-10100f gibi 700TL lere satılacak bir modelde gelmeyecektir. Bileşenler konusunda önerisi olan yada"Şununla değiştirebilirsin" denilebilinecek nokta var mı? İ3-10100f allcore olarak 4.1de çalışıyor Ramlerda max 2933'da çalışıyor muhtemelen hiç dokunmam sadece timinglerle ufak oynamalar yapmamdan öte bir kazanımım olmaz galiba B460 anakartla. Z serisi anakart almak istemiyorum açıkcası max %15 performans kazanımı için 1500tl bir anakarta verirsem i3-10100f alınmasının mantıgı kalmıyor f/p olmaktan çıkıyor.

Sistemle ilgili ekleme, eleştiri ve önerilere açığım





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boyle Buyurdu Zerdust -- 9 Ocak 2021; 17:32:34 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Yarbay

R
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Malum bi' ara sahnede değillerdi, tekrar geldikten sonra da kurumsal çizgiden kurtulamadılar bana göre.

https://videocardz.com/press-release/asus-unveils-z590-rog-maximus-xii-rog-strix-tuf-gaming-and-prime-motherboards





Bu mesajda bahsedilenler: @donda
N
4 yıl
Yarbay

11900K vs. 10900K (5.2ghz)

https://www.bilibili.com/video/BV1dy4y1e7rf

11900K Mühendislik örneği ve beta bios olduğunu unutmayın.

"Where did the CPU come from? It is available on eBay abroad, and they are all QS versions. This time I used a major manufacturer to test the BIOS, and the motherboard is the top Z490. Although the PCI-E4.0 display is normal and the score is normal, the current test does not represent the final 11th generation i9 performance. Known issues in the current test motherboard BIOS: (may cause the 11th generation performance to fail) 1. The CPU voltage cannot be locked, resulting in high frequency overheating and unstable. (Compressor won't work) 2. The maximum memory can only be overclocked to 3600MHz, the BIOS is locked, and the official version may be released. 3. The CPU may have room for optimization in the future, such as AVX512 and SHA."

"At present, the Z490 motherboard BIOS is not the official version, so the performance can only provide some reference. Both 11900k and 10900k are tested in this BIOS. At present, it does not represent the final version performance.-"

Intelin kendi benchmarkına göre ise;

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 12 Ocak 2021; 12:47:18 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
4 yıl
Binbaşı

https://videocardz.com/newz/intel-core-i9-11900k-qualification-sample-compared-with-core-i9-10900k-at-5-2-ghz

Sayet bunlar dogruysa cok feci, daha cikmadan z590dark arayisina girmistim, vazgecsem daha iyi olacak sanirim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @No Way Out
S
4 yıl
Binbaşı

https://videocardz.com/press-release/evga-announces-z590-dark-and-z590-ftw-motherboards

Ahanda geldi gonlumun efendisi, simdi KP yi denk getirmem lazim, 10pcb fena degil, 22 vrm super, direk heatsinkleri cikartip 3000rpm 12cm noctualari oralara dogrulttuk mu tamamdir. Sanirim tek sikinti, rgb... evga darkta ne isi var ya rgbinin. agir terbiyesizlik, umarim sokulebiliyordur.

RAM konumu latency için müthiş, çılgın ocler gelecek gibi. VRM heatsinkler de değişmiş, bunun kingpinine zorlamak lazım gibi, olursa direk sırf bunun hatrına satın alınır 11. nesil. Yoksa yalan dolan gibi.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sieger -- 12 Ocak 2021; 15:23:45 >

F
N
4 yıl
Yarbay

Hafta sonu hardware level 4.0 destekleyen bu anakartı hepsiburada 1300 tl'ye satmıştı;

< Resime gitmek için tıklayın >


https://wccftech.com/z490-motherboards-pcie-gen-4-support-detailed-asus-msi-asrock-gigabyte//


-

Görmeyen vs. vardır diğer konularda yazdım bu konuda yazılmamış, H410 ve B460 PCI EXP 4.0 desteklemeyecek boşuna para vermeyin;

< Resime gitmek için tıklayın >

https://www.anandtech.com/show/16390/intel-previews-11th-gen-core-rocket-lake-core-i911900k-and-z590-coming-q1?utm_campaign=DonanimHaber&utm_medium=referral&utm_source=DonanimHaber


Ayrıca MSI sunumunda ASUS'un Z490 anakartların hardware level 4.0 desteklemediğini bildiği için bu konu üzerinde durdu isteyen tümünü izleyebilir;

Videoyu izlemek için tıklayınız

Fiyatlarada ciddi zam gelmiş en ucuz z590-a pro modeli 190 dolardan başlayacak.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi No Way Out -- 13 Ocak 2021; 18:20:52 >

S
4 yıl
Binbaşı

Hocam sogutucu nedir? Aslinda ayni sistemle cok daha iyi skorlar alinabilir.

Mesela ring value dusuk geldi, core u 49 yapip ringi de 49 rahat yapabilirsiniz. Ram uzerine ve VRM uzerine de fanlar koyarsaniz, ring 50yi bile zorlar. Ama siz HT acik kullaniyorsunuz o yuzden min 48/48 diyorum, o halde bile simdikinden daha iyi olacaktir, core ve uncore arasindaki iliskiyi bilirsiniz. Bir de rami cr1 kullanmalisiniz, direk gozle gorulur bir performans farki olusturacaktir. Bu konuda bilirsiniz asiri cok tartismalar olur, ve sonunda 200mhze denk deniliyor, degil, sirf bunu test etmek icin 4 farkli viper kiti, 6 farkli gskill kiti ve 5 farkli anakartla denedik. cr1 %80 kadar direk masa ustune mouse oynatirken bile belli olyur.

Bir de asil ram performansini mlc ile test etseniz aslinda tam emin olabiliriz, zira AIDA hem stabil degil, 2 test bile birbirini tutmuyor, sonra stabil olmayan ramle test yapmak kolay, ve neyi test ediyor o bile belli degil, surumlerde algoritma degilstiriyorlar. https://software.intel.com/content/www/us/en/develop/articles/intelr-memory-latency-checker.html bunu tavsiy ederim.

Benim genel yaptigim komut da: mlc --loaded_latency -t10 . en onemli olan en ustteki rakamlar, en alttaki zaten neredeyse idle, ve aida da buna yakin, ram idleken ne kadar performansi var napalim ki. Bi de bir seye dikkat edin, yonetici olarak calismasi lazim, windows 7 kullaniyorsaniz da 3.8 versiyonunu kullanmalisiniz.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Bir de ram timinglerini de gosterbilir misiniz? Cunku cok benzer sistemle daha iyi latency gordum, ve belki artik alistiniz ben latency diye canimi veririm :D


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @REDSTONE
S
4 yıl
Binbaşı

@REDSTONE

Aynen hocam ya, bi de derler ya, arada oyun oynarken mavi ekran oluyor, niye acaba.. Bunu gecin, su reddit tayfasi beni olduruyor, linpack kadar zorlamicaz ki, onun kadar stabile gerek yok.. stabilin derecesi mi olur yahu, ya stabildir ya degildir.

Hocam uncore, core durumu soyle ozetlenebilir. Kisaca core bilgisyarin hesaplama isi, uncore da size gonderme kapasitesi. Latency bakimindan core %10luk bir oneme sahip diyebilirim. Ama ayni hizda size gonderemezse kendi icinde bir bottleneck olusturacaktir. Biraz sanki pre rendered frame yukselmis gibi dusunebilirsiniz. Bu render ya da hesaplama yaptiriyorsanuz kesinlikle iyi, hem islemci daha soguk olur, hem az voltajla cok is yapilir. Ancak oyunda oyle degil, size ne kadar hizli gelecegi bilginin en onemli sey. Hani sanki 360hz ekranda 360fps vs 400 fps gibi. 400de tear olur ya, es zamanli gelmeyen bilgiler yuzunden ayni onun gibi. CPUu unpark yapmak, ya da tum power savingleri kapatmanin deli gibi fps artirmasi gibi bir durum.

Core azalip uncore arttiginda belki, o da belki ortalama fps inebilir, ancak min fps artacaktir, bunu capframex ile olcebilirsiniz, faydasi olacaktir. Hatta bununla herseyi ben olcerim, ekran kartinin affinitysini hangi cekirdege tayin edecegimi bile bununla kontrol ediyorum. Lavalib var, asiri yukske fpsler aliyor onunla test kolay oluyor, atamadiginda 5000li fps varken, duzelttigimde 7000fpslere kadar cikiyor, ve daha cok artan min fps.

Apex cok iyi anakart sadece pcb layerlari az, bu da onu bi bakima berbat yapiyor, bence z590lari az daha bekleyin, bende de apex var, io/sa 1.33/1.42 kullaniyorum su an pll de 1.11 di yanlis hatirlamiyorsam. VRM uzerinde su an fan yok, z590 darki bekliyorum acikcasi, spread spectrumu kapatma ozelligi gelirse ona gecicem, yoksa aynen devam. Bir de o arkadaslari dinlediyseniz llc 4-5 sanirim, onu 8 yapip biraz voltaji dusurebilirsiniz (apex icin diyorum), onda da feci seyler mevcut, evet xoc icin llc cok iyi bir sey, idleda voltaj yuksek, yukte dusuruyor, ozunde bakicak olursak bu kadar sacam bir sey olabilir mi? Ve diyorlar sabit voltajda omru azaliyor, bununla alakali yapilan testlerde degradion hic gorulemedi, teoride evet, ama test edilebilir bir seviyede degil.
Bunnla da alakali bir makale var, https://dacemirror.sci-hub.se/proceedings-article/0031d237a7c5aaf982a007973558954c/ir-drop-and-ground-bounce-awareness-timing-model.pdf
Vdroop 0.05se, %15lik gecikme,
Vdroop 0.075se, %22lik gecikme,
Vdroop 0.1se, %35lik gecikme,
Vdroop 0.15se, %52lik gecikme,
ye sebep oluyor. Tam xoc millet degerleri, skor kasalim, performans kimin umrunda.

Ram tabi ki, 4100-15-15 denilen basit gibi duruyor ama bu hale sokmak icin 2 haftami harcadim yani, zaten gece boyu da test. ama iollara kesin bakin 3-5 arasi olup aralarindaki fark 1 olmali en fazla. En duzgun latency oyle verecektir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @REDSTONE
S
4 yıl
Binbaşı