Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
21
Cevap
3305
Tıklama
0
Öne Çıkarma
İlk makine tavsiyesi - Fujifilm XT-200 nasıldır?
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Herkese merhaba,

Fotoğraf çekmeye çocukluğumdan beri ilgi duyarken, liseden itibaren içimde güzel bir makine alma isteği vardı. Fotoğrafçılığa olan ilgim de artınca, liseden beri bu forumu takip etmeye başlamıştım. Tabi uzun bir ara verdim, kimse tanımaz muhtemelen ama çok güzel insanlardan harika şeyler öğrendim, güzel muhabbetlerimiz oldu, hepsine ayrıca selamlarımı iletiyorum. O zamanlar Nikon D5100 yeni çıkmıştı, hayalimdeki makineydi ancak alamadım. Üniversitede alırım dedim, yine alamadım Artık iş hayatına atılınca daha da geciktirmeden, fiyatlar da daha da artmadan bir makine edinmek istiyorum. Artık tabi DSLR değil ama aynasız bir makine olmasını istiyorum taşıma kolaylığı ve video çekim kalitesi bakımından. Olympus E-M10 Mark III ile Fujifilm XT-200 arasında kalmıştım. Her ne kadar Olympus'un tasarımı daha çok hoşuma gitse de Fujifilm XT-200'ün daha iyi bir makine olduğu kanaatine ulaştım. Baktığım zaman vlogger kit olarak satılıyor, linki bıraktım aşağıya. Sizce nasıl bir seçim olur? Fujifilm XT-200 benim gibi başlangıç seviyesinde, öğrenmek isteyen bir kişi için iyi bir seçim midir? Cep telefonu ile çektiğim fotoğrafları paylaştığım konunun linkini de paylaşıyorum.

Teşekkürler.

https://www.fujifilmshop.com/katalog/urun/x-t200_gumus__xc15-45mm_vlogger_hazir_kithttps://forum.donanimhaber.com/amator-fotograflarim--139847685



H
3 yıl
Teğmen

Ben ilk kez makine alırken araştırmadan gidip canonun çok satan vasat bi modelini almıştım. Tabi kit lens vardı. Fotoğraflar hiç hoşuma gitmiyordu, ben bu işi beceremiyorum diye düşündüm hevesim kırıldı, makineyi sattım. Sonra bi arkadaşım ikna etti 2. el fuji x-e2 aldım bide 35 mm fujinon lens. 6 ay falan oldu çok memnunum. Ki eski bir makine almama rağmen. xt 200 bence sizi çok memnun eder.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Üstadım teşekkür ederim, ben de sizin gibi düşünüyorum. Bu işin sonu yok tabi, bütçe arttıkça seçenekler de artıyor ama çok pahalı, yetenekli bir makineye ihtiyacım var mı? Bana fazla gelir diye düşünüyorum, bu yüzden X-T200 çok ideal duruyor. Bakalım inşallah edinebiliriz.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Haluk Ermiş
H
3 yıl
Teğmen

Zaten fuji x serisi makineler 2. elde peynir ekmek gibi gidiyor. Baktınız size yetmiyor üst model alırsınız.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
K
3 yıl
Teğmen

Benim hikayem de vasat bir Canon ile başladı, croplu sensördü ve raw işlerken hayal kırıklığı yaşamıştım:/ Sonradan Xt-2 ile yollarımız kesişti, yıllardır da severek kullanıyorum. Fuji makineler görüntü kalitesi yanında mekanik ayar tekerleriyle fotoğraf çekme hazzını artırıyor. Fuji renkleri de çok güzel ancak bu durum xt200'de geçerli değil:/ bu modelde bayer sensör/algoritma var ve o yüksek haz veren manuel tekerler yok. Tavsiyem; bulunduğunuz şehirde Fujifilm showroom var ise gidip temiz bir spot Xt-3 alabilirsiniz ya da imkan var ise sıfır X-t30 alabilirseniz çok daha güzel olur. xt200 benim nazarımda canon/nikon almakla eşdeğer zira bayer sensör kullanacaksanız bari lensi ucuz olan bu markaları alın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam X-Trans ve Bayer sensör arasındaki fark benim seviyemdeki bir amatör için bu kadar önemli midir? Bahsettiğiniz makineler bütçemi aşıyor, kaldı ki o bütçelere çıksam muhtemelen tercihim X-S10 olurdu. Sizin fikriniz nedir?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kudat
K
3 yıl
Teğmen

Amatörlük dediğiniz birkaç aylık bir süreç hocam. Aslında haklısınız, bu fark size bağlı. Ben raw fotoğraf işlemeyi çok seviyorum, o nedenle kameranın raw performansı ve dinamik aralığı benim için çok önemli. Sizim vaktiniz yoktur, jpg yeterlidir ya da baskı almayacaksınızdır o zaman bu fark göz ardı edilebilir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Yani şu anki şartlarda çok acayip fotoğraflar çeken, teknik konuları bilen birisi değilim. Bunları öğrenmek özümsemek biraz vaktimi alır. Lakin bu öğrenme aşamasından sonra daha fazlasını isteyip elimdeki makineyi yetersiz görür müyüm emin değilim. X-T200 + 16-80 lens fiyatına diğerlerinin sadece body'sini alabiliyorum. Bunun muhakemesini iyi yapmak lazım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @kudat
K
3 yıl
Yarbay

Size heves getirecekse XC15-45'li paket piyasa fiyatlarına göre fena bir değer değil. Hepsi kaliteli markalar, çanta diye de küçümsemeyelim, o da alınmak zorunda kalınıyor, o bile fena markadan değil, iyi bir marka. Fuji Türkiye'yi bu bakımdan takdir ediyorum, her şeyi sıralamak yerine akıllı ürünler seçiyorlar.

Fotograf sayfanızı da gördüm. Elinize sağlık, güzel kareler var bence. XF 16-80 daha kaliteli bir objektif ama bence kendinizi tanımadan (tam olarak ne istediğinizi, kompozsiyonları genelde nerelerden çıkardığıınızı keşfetmeden) bu kadar pahalı objektiflere girmeyin derim. Yaratıcıktan ziyade, belgeleme, netlik tarafında bir objektif.

Bu teknik bir konu da değil. Fotograf da tıpkı müzik gibi. Hayatın paralel evreni, nasıl müzikte arabesk de var Handel de var, fotograf da böyle. Her şeyin fotografı var ve başka. uzun süre fotograf çektim, stüdyodan çıkıp başka bir şey ararken yine amatörüm.

* * *

Aynı fikri ben de tekrar ediyorum galiba: Fuji'nin özelliği x-trans sensörü. Diğeri kötü demek değil ama Fuji'nin can alıcı özelliği bu. Bu sensörü science dergisinde çıktığından beri takip ediyordum, 24 Mp makinalar çıkınca da Nikon'dan Fuji'ye geçtim.

Sistem makinalarına giriyorsanz ilerde seçilecek objektifleri de değerlendirmek gerekiyor. Bunu da en başından yapmak tabii çok zor. Ben de yolun başında yapamadım ve aptal gibi biri yirmibeş senelik iki tane süper ama kullanmadığım objektifim durur öyle. İnternet neredeyse kullanılmamış ikinci el kitlerle dolu :) öğrenciler için iyi bir şey.

Yerinizde olsam Olymus Mark IV'ü de düşünürdüm. 16Mp bence artık az, 20 Mp okey. Şimdi baktım en az 12 bin lira gibi tutuyor ama nasıl olsa ilerde objektifler alacaksınız. Eğer objektifleri zenginleştirmeyecekseniz sistem makinasının mali külfetine girmenin anlamı yok. 20 Mp Panasonic TZ serisi bir makina Mark IV'ten de, T200'den de yaratıclık adına çok daha iyi destek çıkar. 24-270 Leica lens... Daha ucuza gelir, bozulana kadar kullanırsınız bozulunca da zaten 36 Mp'ilk modeller ucuzlar. Ama bunun sonunda hangi sistemi istediğinizi de daha iyi bulmuş olabilirsiniz.

Yani demek istediğim o ki, sistem makinasına girince bir objektif iklimini de seçiyorsunuz. Makinalara bakmayın, bir makina fiyatı sadece bir objektif kadar. Farklı fikirde olanlar olabilir, bence Fuji objektifleri beklentinin belli olduğu profesyoneller, röportaj lensleri, muhabirleri hedefliyor. 16-80 f:4 bu demek. f:4 epey kısıtlayıcı bir diyafram. Yaratcı alanda uğraşanlar için de Fuji'nin fikri: makinalarımı Leica M mounta uygun yaptım, garanti olsun diye adaptörünü de kendim üretiyorum, 8 mm'lik bir adaptörle son altmış yılda çıkmış envai çeşit farklı fomüldeki Leica M bayonetli manuel objektifleri kullanabilirsiniz.

Olympus'un ise eskiden beri amatör, deneysel konularda destekleyici daha fazla objektif çeşidi var. Zuiko lensler iyi renk aktarımı ve berakklığıyla bilinir. Fiyatına göre daha destekleyici bir objektif iklimi var bence. Her iki sisteme de üçüncü marka objektiflere girmeden 12-15bin harcanacak olsa bence Olympus daha yetenekli olur.

Sonuç olarak amatör ve deneysel alanda dijital netleme, görüntü sabitleme önemliyse OM-D mark IV. Manuel objektifler benim için oeky diyorsanız Fuji tercih edilebilir. Fuji x-trans ile fark da yaratabilir. SC 15-45 de, XF 16-80 de, XF 18-55 de bir amatörle beraber uzun süre yürüyebilcek, keşiflere uzun süre yan çıkabilecek objektifler değiller. XF 16-80 zoom için yeterli aralık bence ve kadraj alışkanlıklarınızı bu lensle öğrenir, kendinizi tanırsınız. Ama derinlik, ışık, netlik, berraklık bunların arasındaki ilişkileri keşfetmek için en az f:2.8 gerekir. Bu da zoom lenslerde zor bulunur, Fuji'de XF 16-55'de var ama o da tabii, ucuz değil.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Hocam mesajınız için çok teşekkür ederim. İşin doğrusu çok şey anlatmışsınız, ancak benim teknik bilgi seviyem söylediklerinizin tamamını anlamaya tabi ki yetmedi :)

Fujifilm'in esprisi X-Trans sensör ise S-X10 a yönelsem nasıl olur? Güncel ve güçlü bir makine gibi. Mark IV'den daha ucuz bir seçenek. Panasonic TZ90 alsam, evet fiyatı uygun ama sonra bunu satıp daha üst bir makineye geçebilir miyim bilmiyorum açıkçası. Kısıtlı bütçe ile nokta atışı yapmam lazım :)



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Karbon 12
K
3 yıl
Yarbay

rica ederim, dertleşiyoruz diyelim :)

S-X10 veya X E4.

S-X10'da gövdede imaj stabilizatörü var, bu büyük bir avantaj. Böylece stabilizatörü olmayan objektifler de rahatça kullanılabilir.

E4'ün de avantajı kompakt olması ve köşedeki vizörü. Eğer klasik, elle odaklanan objektifler kullanacaksanız stabilizatör gibi bu vizör de avantaj çünkü kesin netlik otm. odaklamada olduğu gibi ekranda yeterince belli olmuyor. Köşedeki vizörü kullanmak, doğru yakınlıkta bakmak biraz daha kolay.

Objektiflere gelirsek bence en az f/2.8 kadar açılabilien diyaframı olmalı. Zoom objektiflerde her açıdaki diyaframa da dikkat etmeli. Mesela XF 18-55 diyafram için f/2.8 - f/4 aralığı verse de, 2.8 sadece 18 mm ve civarında geçerli. Orta açılarda f/3.6, ve 55mm'de f/4 diyafram veriyor.

Objektifte bir diğer can alıcı nokta ne kadar yakına odaklayabildiği. 30cm ve civarı iyi bir değer, kullanımda epey esneklik sağlar. 70cm veya 1 metre gibi en yakın netlik mesafeleri ise kısıtlayıcı olur. Yine zoom objektiflerde bu değer sabit veya açıya göre değişken olabilir.

Fuji'de her şeyi yapan joker bir objektif yok. Tavsiye edebileceğim zoom olarak XF 16-55, sabit f/2.8 olur. Ama bu da epey büyük bir objektif, takıldığı makina SLR gibi olur. Bu tabii bir negatif mi.. kullanıcıya kalmış. Sabitlerde geniş açıdda 23 veya 35mm f/2 ile dar açıda 60mm f2.4 makro veya 90mm seçilebilir. Bence iki objektif başlamak için yeterli olur. X E4 için geniş açıda 27 mm pancake seçilirse her zaman taşımaya üşenilmeyecek kompakt bir makina ortaya çıkıyor.

Olympus zaten gövdede imaj stabilizatörü veriyor, obkejtiflerinde ise geniş diyaframlı, portreler ve makro lensler olarak daha çok çeşit var. Ve objektifleri de genekl olarak daha kompakt. Eğer x-trans tercih değilse ben olsam Olympus'a yönelirim. Tek dezavantajı sadece 20 Mp olması. Yakında kendini güncelleyebilir.

TZ 90 sistem makinasına geçmemek için. Satılır mı, ne kadar değerini korur (diğerleri değerini koruyacak mı, şu anda Canon'un 36 Mp'leri erişilebilir fiyatlarda). Bunun avantajı objektif olarak ne isteyeceğinize daha iyi karar vermeyi sağlayabilir. Mesela sütdyoda ben dar açı aramıyorken dışarda zevk için fotograf çekerken ekseriyet dar açılar kullandığıımı fark ettim. Her zaman yanımda taşıdığım küçük makinam bu konuda büyük hatalar yapmamı engelledi, en başta pahalı geniş açılı objektifler almadım. Panasonic burada ara bir adım olur. Ve bence yeni başlayan biri için yukardaki bütün objektiflerden daha esnek ve tatmin edici olur. Belki bütün tavsiyeler yanlış, size önce kaliteli bir 135mm lazım... Piyasadaki her objektifin bir sebebi var, bu mühendislik bir kıyasla cevabı verilebilecek bir şey değil. Biraz daha zaman geçirince gölgeden detay mı toplanmak isteniyor, geniş açıda en iyi keskinlik mi istenir, gece fotografı için en aydınlık lens mi, yoksa portre için doğru yumuşaklığı veren soft-fokus lens mi aranıyor. Kendi karelerinizi filckr gibi yerlerdekilerle kıyaslayınca fikriniz oluşacak. Şunun gibi objektifi istiyorum, bunu hangi makinalara takabilirim diyeceksiniz. O zaman da daha güvenerek pahalı bir sistem makinası almak kolay. O yüzden size kesin bir yön veremiyorum, kendime soruyorum acaba doğru tarafa mı yönlendiriyorum diye. Çünkü ferkettirmeye çalıştığım şey, makina almakla bitmiyor. Bu yüzden bu tavsiye değil biraz dertleşmek gibi oldu. En az f/2.8 diyafram (kesire dikkat, ne kadar küçük rakam o kadar büyük diyafram demek) ve yakına odaklama kabiliyeti... bunlar kesin, ilk objektiflerde bunları ıskalamayın, buradaki tavsiyemden eminim, ama diğrleri biraz fotografçı kimliğine kalıyor.




Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
S
2 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

@Karbon 12 @kudat @Haluk Ermiş

Aylar sonra merhabalar :) Uzun süre sonra nihayet Fujifilm X-S10 + XC 15-45 alarak bu süreci sonuca bağlamış bulunuyorum :) Yeni konu: https://forum.donanimhaber.com/ilk-makine-fujifilm-xs-10-xc-15-45-mi-xf-18-55-mi-x-s10-xc-15-45-alindi--152090433

Teşekkürler yardımlarınız için.


Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Karbon 12 , @kudat , @Haluk Ermiş
K
2 yıl
Yarbay

rica ederim...
iyi günlerde kullanın.




Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
K
2 yıl
Teğmen

Güle güle kullanın çok sevindim :)



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
H
geçen yıl
Teğmen

Merhaba Hocam,

Aradan aylar geçti, ancak yeni yazabiliyorum makineniz hayırlı olsun. :)

Şimdi ben de 35 mm lensimin yanına bir tane de geniş açı lens almak istiyorum, sokak fotoğrafı, cami, kilise, kale vs. tarzı tarihi yerleri fotoğraflamayı çok seviyorum ama 35 mm lens ile dar alanlarda kadraja çekmek istediğim herşeyi sığdıramıyorum.

uzun zamandır kullanıyorsunuz. xc 15 45 lensi önerir misiniz ?



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
S
geçen yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Teşekkür ederim hocam :)

Ben XC 15-45 lensimi sattım, zira XF 16-80 almıştım ve geniş taraftaki o 1mm'den feragat ettim. Fakat XC 15-45 bence çok güzel bir lens. Özellikle küçük ve hafif olması sokakta harika. Bir diğer konu ise, kullandığım en keskin lens 15-45 olabilir. Power zoom olmasından millet şikayetçi, ama bence power zoom çok güzel çalışıyordu ve ufak tefek video çekiyorsanız da çok lezzetli olabilir.

Fakat eğer az ışıklı iç mekan çekimlerinde hızlı diyafram istiyorum diyorsanız 20mm altı bir prime bakın derim. Ben İSO'dan kısmıyorum, benim için çok problem değil ama siz hassassanız bu konuda bir prime lens de düşünebilirsiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SoğukNefes -- 8 Kasım 2022; 12:0:49 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Haluk Ermiş
H
geçen yıl
Teğmen

Çok teşekkür ederim.

İkinci el bir tane buldum, muhtemelen alacağım.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @SoğukNefes
E
geçen yıl
Yüzbaşı

arkadaşlar bende makine araştırırken mesajlarınıza rastladım müsait olursanız fikirlerinizi yazmanızı rica ediyorum oğlumu futbolcu yapmaya çalışıyorum ve maçlarını çekmek için bi fotoğraf makinesi araştırıyorum aynı zamanda hobi olarak fotoğraf da çekerim diye düşünüyorum. elimde bridge hx400v vardı ve 4k ya geçiş için bunu sattım sizce rx10 serisi bir makine mi yoksa daha pro bir makine mi almayım şimdiden teşekkürler


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
geçen yıl
Er

Efendiler selam herkese, fotoğraf makineleri hakkında hiç bir fikrim yok, ilk defa alacağım 2.300 TL 2. el Sony alpha a35 18-55 almayı düşünüyorum, gezerken manzara, doğa, şehir fotoğrafları çekmek için. Sizce bu bütçeye ve amaçlara uygun bir kameramı telefon kameraları ile kıyaslayacak olsanız yaklaşık hangi iphone modeli ile kıyaslanabilir alırken nelerine dikkat etmem gerek, düşünceleriniz neler yardımcı olursanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
geçen yıl
Yarbay

Merhaba.

Bence en önemli soru çekimler sabit mi olacak yoksa hareketli mi? Sabit olursa geniş açıda görüntüler ufak kalacaktır ama arşiv veya teknik takip için belki yeterlidir, orasını siz daha iyi değerlendirebilirsiniz. Hareketli olacaksa, amatör veya profesyonel fark etmez, bizim bu makinalarla futbol maçını anlatmak bence çok zor olacak, tabak gibi objektiflerle altı kamera ve kameraman ancak aktarabiliyor. Ama idareten de olsa takip etmek ve belki kritirik anların fotograflarını yakalamak için bence Canon'un USM serisi ultrasonic odakalmalı objektifleri en iyisidir. Vizörü ortada olan bir DSLR yerine vizörü köşede olan bir makina kameramanlık yaparken daha kolay olur çünkü hareketli konularda vizörü kaybetmemek için bir gözle de sahayı taramak gerekiyor.

Aslında fotograf makinası yerine Canon'un video çeken kameralarını tavsiye edebilirim, bunlarda zoom-in zoom-out yapmak fotograf makinalarına göre çok çok daha kolay ve hızlıdır, objektifli motorları da bunun için optimizedir.

Fotograf makinası olacaksa da bence yine USM serisi zoom objektifle Canon, ama önce zoom objektife bakarak karar vermek daha önemli, bütçe objektifte olmalı.




Bu mesajda bahsedilenler: @eto177