1. sayfa
Bir örnek ekliyorum, saatler tamamen uydurma. Sonuçta şu saatte şunu yapacağım sonra 14.00'ten 14.20'ye kadar şunu yapacağım falan diyemez kimse. Saatleri yazdım çünkü hangi dersi ne kadar çalışacağımı, ya da neye ne kadar zaman ayıracağımı belirtmek istedim. Birazcık ağır bir program ama bu sene uygulamak zorundayım, sıkılırsam değiştiririm daha hafif bir program uygulayabilirim evet ama şimdilik bunu uygulamaya çalışacağım. Tekrar söylüyorum saatler uydurma, saat aralıkları gerçek. (Uyku hariç, yani iki saat uyumayacağım tabii ki, o aralıkta uyuyacağım.) Hala tam olarak yapamadığım ise şimdilik yine öylesine oluşturduğum derslerin dağılımları. Doğru düzgün dağıtamadım bir türlü. < Resime gitmek için tıklayın > |
Senin programın şöyle; Her konudan birer birer ilerleyeyim öyle bitireyim.Bence yanlış bir yöntem.Bana göre önce örneğin matematik ygs konularını komple bitir sonra geometriyi bitir böyle yaparsan.Hergün 1 Matematik denemesi çözme fırsatın olur.Yani 5 ay sonra hepsini bitirip deneme çözmeye başlayacağına dediğim gibi yaparsan ilk bitirdiklerinden çok daha fazla deneme yaparsın. En önemsiz puan katsayısı az olan yada çok fazla deneme çözmesende olur diyebileceğin dersleri en sona at.Sözel dersler hakkında bilgim yok ama bence sözelleri en son bitir. yani sözü fazla uzatmadan şöyle sıralayayım 1)Matematik+Geometri>>4 haftada bitir 2)Fizik+Kimya>>6 haftada bitir 3)Türkçe+Sosyal>>3 haftada bitir sonrasında hergün 2 deneme yap .Tabiiki Lys programıda yapmak lazım yani 2 deneme ve lys çalışması.Sen bunları yapta sonra görüşürüz yine ![]() 3 yada 3.5 ayda biter konular.Yani 1 eylülde başlarsan en geç 15 aralıkta biter. Not:Biyolojiyi programa eklemedim.Çünkü çok fazla uğraştırır ve çok kafayı karışıtırır,daha edebiyatta ezberleyeceğin bir çok şey var.Sonuçta fizik+kimya ya hakim olsan seni uçurur zaten.biyolojiyle uğraşırsan çok bölünürsün. |
böyle saatli ayarlayacağına bugün 2 saat mat1 konu çalışacağım 1 saat geo tekrar yapacağım şeklinde program oluşturmak daha mantıklı.bir kağıda yazmana da gerek yok kafanda tutarsın.yapman gerekeni yaptıktan sonra da kendine ödül verirsin. |
saatler önemsiz diye eklemiştim zaten. saat aralıkları (yani iki saat gibi) önemli yukarıdaki programda. doğru diyorsunuz ama bir sürü ders olunca daha verimli olması açısından bölmem gerekti. olmadı diğer türlü. |
ya öyle de denedim valla denedim çok sıkılıyorum bir süre sonra olmuyor yoksa ilk önce düşündüm bunu denedim ![]() |
ya öyle de denedim valla denedim çok sıkılıyorum bir süre sonra olmuyor yoksa ilk önce düşündüm bunu denedim ![]() |
niye sıkılıyormuşun bence böyle daha zevkli olur.kaptırırsın matematikten dümdüz gidersin bir bakmışın ygs bitmiş. öyle 1 ondan 1 bundan çok yavaş gidiliyormuş hissi uyandırır.ama dediğim gibi yaparsın 1 ayda mat+geo biter yani ygs mat biter.ilerlediğinin farkında olursun |
1. sayfa
Bir sorum olacak. Şimdi çalışma programımı oluşturuyorum ben.
Mesela birinci gün fizik1-tarih1 çalıştım ikisinden de birer konu bitirdim. Ertesi gün mat1-türkçe1 çalıştım falan.
Bir süre sonra birkaç ders bir haftaya sığmıyor.
Matematiği üçe ayırdım mat1 mat2 mat3 diye mesela. Edebiyatı edebiyat1 ve edebiyat2 diye ayırdım.
Tarihi de coğrafyayı da kimyayı da fiziği de biyolojiyi de türkçeyi de geometriyi de ikiye ayırdım. Felsefe tek.
Böyle ayırdım konuları mesela fizikte ikiye böldüm, matematikte üçe böldüm.
Hedefim de mesela matematiği üçe böldüm ya bir hafta içinde mat1den de mat2den de mat3ten de bir konu bitirmek.
Edebiyatı ikiye böldüm işte o hafta edebiyat1den de edebiyat2den de bir konu bitecek.
Böyle işte gerisi de konular bitiyor erkenden bunu uygularsam.
Ayrıca belirteyim mezunum, bu sene pek çalışmadım 18 bininci oldum ve TM'yim.
Şimdi yukarıda birinci gün fizik1-tarih1 yazdım ama illa günde sadece iki ders çalışacağım demiyorum.
Yani birinci gün iki sayısal iki sözel ders de çalışabilirim.
Şu konuda sıkıntım var benim birinci gün fizik1-tarih2-mat3-felsefe dedim mesela.
Diğer günleri ayarlamakta zorluk yaşıyorum işte.
Size sorum ise beş güne ayıracak olsanız şu dersleri nasıl ayırırdınız?
Türkçe1 Türkçe2
Edebiyat1 Edebiyat2
Mat1 Mat2 Mat3
Geo1 Geo2
Tarih1 Tarih2
Coğrafya1 Coğrafya2
Felsefe
Fizik1 Fizik2
Kimya1 Kimya2
Biyoloji1 Biyoloji2
Toplam 20 ders var. Her gün 4 ders yapsam (öğlene kadar bir sayısal bir sözel, öğleden sonra da aynı) beş günde bitiyor.
Tam istediğim gibi evet. Hafta sonu da genelde soru çözümü, deneme, kitap okuma, tekrar, gezme falan diye düşündüm.
Şu hesapladığım ders saatleri falan tam 20 çıktı ne güzel sayı dedim ben. Günde iki sayısal iki sözel çalışırsam tam istediğim gibi olacak.
Dershaneye de gitmeyeceğim zamanım bol yani.
Eylülde başlamayı düşünüyorum şu an programı düşünüyorum bir yandan da tatil yapıyorum. Hoş, bu sene pek yorulduğumu da söyleyemem.
Şimdi fizik-kimya-biyolojiyi neden o kadar abarttın ki diyenler olabilir aranızda, haklısınız ben TM'yim ve bu üç ders için haftada iki konu fazla gibi. 20 dersin 6'sı ygs fen evet.
Ama dedim ki madem bir sene daha kalıyorum, YGS'ye de sayısal gibi hazırlanacağım. YGS'de çok zor olmuyor Fen biliyorum ama Türkçe de olmuyordu bu seneye kadar.
Ne olacağını bilemeyiz yani. Belki kimyada azıcık konu var ve hepsi de kolay ama olsun, fenden de soru kaçırmak istemiyorum.
Ayrıca YGS'de feni çok iyi yapmam lazım iyi bir derece için.
Hedefim Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi.
Yani arkadaşlar konu sayılarına baktım, konuların uzunluğuna baktım, konuları böldüm (mesela mat1 mat2 mat3 için ygs-lys matematik konularını üçe böldüm)
Sadece şu 20 dersi beş güne böleceğim orada birazcık sorun oluyor işte. Günde 4 ders evet, öğlene kadar bir sayısal bir sözel, öğleden sonra da.
Buraya kadar her şey yolunda, ama hangi gün hangi ders işte. Orada sorun var.
Matematikte YGS-LYS toplam 29-30 konu var işte. Mat1'i YGS ağırlıklı yaptım ben (sayılar, obeb-okek, bölme-bölünebilme, problemler falan var)
Mat2'yi daha böyle teknik ama kolay konulardan oluşturdum (üslü-köklü, çarpanlara ayırma, polinom, parabol, fonksiyon, karmaşık sayılar falan var)
Mat3 en zoru evet. Bunu yapmam lazımdı (trigonometri, limit, türev, integral, matris-determinant)
Matris-determinantı da ödül gibi koydum oraya :D
Şimdi her hafta bir konu dedim ama o kadar dersin arasında mesela bir oturuşta türevi bitiremem. Mat3'teki üniteleri ayrıca ayırdım yani belirteyim onu da.) Yoksa nasıl bitsin :D
Tarihi işte dershane mantığıyla Genel Tarih-İnkılap Tarihi olarak ayırdım.
Coğrafyayı da yine Genel Coğrafya-Türkiye Coğrafyası olarak ayırdım.
Felsefe zaten haftada tek konu.
Fizik1 en baştan vektörlerden başlıyor. Fizik2 de elektrostatikten başlıyor ses-uzaya kadar.
Kimya1 simyadan başlıyor. Kimya2 daha çok tekrar gibi aslında Kimya2 konularını tam olarak ayırmadım.
Biyoloji1 en baştan başlıyor. Biyoloji2'de ise mayoz-mitoz, ekoloji, kalıtım, duyu organları falan var.
Geo1'de artık yeni müfredata göre bakacağım en baştan. Geo2 ise daha çok LYS'de çıkan konulardan oluşacak. Bir bakacağım yeni müfredata.
Türkçe1 sözcük-cümle-paragraf anlamı, anlatım bozukluğu gibi anlam konularından; Türkçe2 ise daha çok dil bilgisinden oluşuyor.
Edebiyat1 yazınsal türler, anlatım biçimleri, batı-dünya-akımlar, islamiyet öncesinden falan oluşuyor. Edebiyat2 ise halktan başlıyor sonra divan tanzimat falan filan cumhuriyet de dahil.
Evet yani zorluk dereceleri de bu şekilde.
Sonra da geldim hangileri sözel hangileri sayısal ayırayım dedim. Ortaya da şu çıktı:
mat1 mat2 mat3 geo1 geo2 fiz1 fiz2 kim1 kim2 bio2 ------ sayısal dersler
türkçe1 türkçe2 edb1 edb2 tarih1 tarih2 coğ1 coğ2 felsefe bio1 ------- sözel dersler
Biyoloji2 neden sayısal, biyoloji1 neden sözel diye sorarsanız da, inanın bilmiyorum. Biyoloji fen derslerinde biraz daha sözel diye biyolojinin birini sözele almam gerekti.
Yoksa 11 sayısal 9 sözel oluyordu. İşin içinden çıkamazdım :D
Siz olsanız bunlarla nasıl bir ders programı oluştururdunuz?
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.