Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
348
Cevap
242480
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cevap: Gürcistan'dan araba alıp Tr de kullanmak (18. sayfa)
M
10 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: kocaballi

quote:

Orijinalden alıntı: pusat_taha

Evet arkadaşlar Mayıs ayında oralardaydım sizin bu sorduğunuz soruların hepsine cevabım var. Bir araç çıkardık şuan Türkiye'de dolanıyor fakat şartlar çok ağır maliyetlerini kurtarıyor mu tabiki kurtarıyor. AMA BU İŞİN İLK KURALINI SÖYLİYİM, GÜRCİSTANDA CİDDİ TANIDIKLARINIZ VE BAОLANTILARINIZ YOKSA ASLA GİRMEYİN bu işlere yoksa çok simsar var diyim.. Çıkardığımız aracı resim olarak attım görürsünüz. Mercedes A170 2005 Model Elegance Auto- Triptonic 7 ileri vites..Ordan buraya hiç yormadı süper bir araç..

Türkiye piyasası 40000 TL filan ordaki piyasayı araştıran bilir aşağı yukarı ne kadar olduğunu. Araçlar 6 Ayda çıkması gerekiyor ve aynı araçla bir 6 ay geçmeden geri giremiyorsunuz bu bir. Olaki 6 ayı geçtiniz o zaman 9 aya kadar aylık 300 TL cezası var toplamda 900 TL 6 aydan sonra 3 ay daha araca günlüğü 10 TL 'den binebilirsiniz. Ama ondan sonra süreyi geçirmeyin bizim sınır kapısı pek hoş davranmayacaktır diyim. Hımm bu arada siz kendi üstünüze yapıp çıkaramıyorsunuz. Sağlam bir gürcü bulmanız gerekiyor.Sizin araç çıkarmanız için en az 6 ay orda kalmanız gerekiyor. yoksa gününüz olmadığınız için benim ilk çıkmaya çalıştığım gibi :-) geri döndürülürsünüz.Hemde tüm kapıları geçer son kapıdan çıkamazsınız geri dönüş yersiniz diyim. Hiç maceraya girmeyin..Aracınızı SİZİN ÜSTÜNÜZE 1500- 1800 Dolara ÇIKARTIRIM diyenlere ASLA GÜVENMEYİN. Güvenirseniz de en yakın bir dükkandan Soğuk su yada Nabekhlavi içmeyi unutmayın. Haa borjomi de olur..Şimdilik bu kadar yeter..Sorusu olan varsa buyursun
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >



quote:

Orijinalden alıntı: ilyada

Arkadaşım Bulgaristan doğumlu çifte vatandaş, ama Türkiye'de yaşıyor.

Kendisi üzerine araç alıp getirmesi mümkün değil sanırım(Bulgaristan'da sürekli yaşamadığı için, 185 kalması gerekiyormuş okuduklarıma göre..?)

Peki, Bulgaristan'da yaşayan bir akrabası kendi üstüne aldığı aracı sınırdan geçirip, araçsız geri dönebilir mi? Hadi döndü diyelim, bu aracı vekaletle biz kullanabilir miyiz?( okuduklarıma bakarsak yabancı plakalı araç burada vekaletle kullanılamıyor, sadece ruhsat sahibi kullanabilirmiş..).

Yanlış anlamadıysam siz Gürcistan'daki bir yakınınız üzerine olan aracı burada kullanıyorsunuz, sorun olmuyor mu??




ustte bır kısının de bahsettıgı harun tastan ısımlı kısı toyota supra alıp geldı drıft camıasından bır kısı 6 ay kadar once almıstı sımdı arac aynı plaka ıle bmw m3 almıs yanı supra satılıyor plaka m3 e takılıyor.boyle olunca bu 6 gurcıstan da kalma ıslemınde kurtulunmusmu olunuyor.her 6 ay veya cezalı 9 ayda gıdısımızde orda yenı bır arac alsak sorunsuz buraya donebılırmıyız.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
10 yıl
Yarbay

arkadaşlar bana kalırsa şu yöntemle aracı tr gümrüğünden içeri sokabilirsiniz.

söyle ki 180 gün bir fiil gürcistan da kalma şartı aranıyor ama yasada da orada kaldığın gün sayısı kadar türkiye de aracı kullanabiliyorsunuz.

bir de şu olayın imkanı varsa, aracın gürcistan da satışını üzerine alabiliyorsanız. daha sonra gürcistan da gürcü birine vekalet verirsiniz sizin aracınızı vekaletle getirir.

ya da şirket kurarsınız. aracı o şirketin üzerine yaparsanız. getirecek kişiye de vekalet verirsniz aracı buraya getirir.

aracın sahibi siz olduğunuz için 6 ay boyunca çevirme olduğu zaman bile polis yakalasa aracın sahibi siz olduğu için size bir şey yapamaz.

daha sonra aracı satarsanız o şirket üzerine farklı bir araba alırsanız ya da kendiniz üzerine farklı araba alırsnız.

yine birine getirmesi için vekalet verirsiniz.aracı getirir.

LANET OLSUN Kİ BUNU YAPACAK PARASAL İMKANIM YOK.

BİR KAÇ BİN DOLLARLIK ARAÇ ALIP DENEMEK LAZIM.

dezavantajı gürcü piyasasına göre uygun fiyatlı araba bulmak lazım.çünkü piyasa kötü olduğu için satarken daha çok zarar edeceksiniz.

avantajı en azından mtv ödemeyeceksiniz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi syrialin -- 5 Ekim 2014; 19:34:02 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
9 yıl
Yarbay

Bu konuyu artik uste sabitleyelim her yil duzenli olarak aciliyor...


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
9 yıl
Er

Yolcu Beraberi Taşıtlar

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlara verilen sürelerin 2 yıla çıkarılacağı şeklinde bir bilgi duydum doğru mu?
Cevap: Hayır. Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlara 180 gün, yurtdışından emekli olanlara 360 gün süre verilmektedir. Bu sürelerin 2 yıla çıkarılması ile ilgili bir çalışma bulunmamaktadır.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından nasıl otomobil getirebilirim?
Cevap: Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Tebliğ (Seri No:1) gereğince turistik kolaylıklar kapsamında yurtdışından geçici olarak taşıt ithal edebilmek için yurtdışında yerleşik olmanız gerekmektedir.

Soru: Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?
Cevap: Kişinin bir yıl içerisinde 185 günden uzun bir süre Türkiye dışında bulunması halinde yurtdışında yerleşik olduğu kabul edilir ve turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirmesi mümkündür.

Soru: 1 yıl hesaplanırken takvim yılı mı esas alınır/hesap nasıl yapılır?
Cevap: 1 yıl hesabı yapılırken kişinin Türkiye’ye geliş tarihinden 1 yıl geriye doğru gidilerek, son 1 yıl içerisindeki durumuna bakılarak hesap yapılır. (Örneğin kişi 05.04.2010 tarihinde Türkiye’ye giriş için başvurmuş ise 05.04.2010 ile 05.04.2009 tarihleri arasındaki 1 yıl içerisinde nerede bulunduğuna bakılır.)

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?
Cevap: Kişinin taşıtı ile birlikte Türkiye’de kalabileceği azami süre 180 gündür. Emekliler için özel bir düzenleme yapılarak 360 gün süre verilmektedir. Bu süreler, kişinin ve taşıtının kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunması halinde verilir.

Kesintisiz 185 gün yurtdışında kalmadan Türkiye’ye giriş yapılmak istenilmesi halinde “Yurtdışında yerleşik olmak ne demektir?” sorusunda anlatıldığı şekilde hesap yapılarak, kişinin Türkiye’de kaldığı süreler düşülerek kalan süre verilir.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim taşıtım için verilen süreyi geçirirsem ne olur?
Cevap: Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden 1 (bir) ay içerisinde yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 241/3-l maddesi uyarınca para cezası,

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden 2 (iki) ay içerisinde yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 241/4-g maddesi uyarınca para cezası,

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden 3 (üç) ayı aşmayan sürede yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 241/5-b maddesi uyarınca para cezası,

Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtları için kanuni yurtta kalma süresinin bitimini takip eden 3 (üç) ayı geçen sürede yurtdışı edildiğinde veya gümrükçe onaylanan bir işlem veya kullanıma tabi tutulduğunda; 4458 sayılı Gümrük Kanunun 238.maddesi uyarınca aracın gümrük vergileri tutarının ¼ (dörtte biri) oranında para cezası,
Tahsil edilir.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında geçici taşıt ithal ederken ibraz etmem gereken belgeler nelerdir?
Cevap: Taşıtın mülkiyet belgesi (taşıt, giriş yapacak kişiye ait değil ise geçerli bir vekâletname), taşıta ait Türkiye’de geçerli sigorta poliçesi, kişinin pasaportu, yurtdışından emekliler için emekli olduğuna ilişkin konsolosluktan onaylanmış Türkçe tercümeli emekli olduğunu gösterir belgelerin ibrazı gerekir.

Soru: Vekâlet belgesi olarak neler kabul edilmektedir?
Cevap: Elçilik, konsolosluk veya noterlikçe onaylı vekâletnameler,

Ya da taşıtı getiren şahıs ile taşıtın mülkiyet sahibinin giriş gümrük idarelerinde hazır bulunmaları hâlinde, bu kişilerin kendi aralarında düzenleyecekleri ve gümrük idarelerince onaylanan vekâletname,

Gerçek kişilerin kendi aralarında düzenleyerek ilgili ülkenin gümrük, belediye, emniyet ve mahkeme gibi resmi makamlarına onaylatılmış olan belgeler,

Uluslararası Tur İttifakı (AİT) ve Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA) üyesi ülkelerin otomobil kuruluşlarınca düzenlenen belgeler,

Otomobil firmaları ve diğer tüzel kişiliklere ait taşıtlar için firma sahibi veya yönetim kurulunun imza ve onayını içeren vekâletnameler,

Kiralanmak suretiyle (rent a car) getirilen taşıtlar için kira sözleşmesi gibi belgeler, kabul edilmektedir.

Soru: Getirdiğim taşıt pasaportuma kayıt edilmek zorunda mı?
Cevap: Evet. Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtlar pasaportunuza kaydedilmektedir.

Soru: Bu işlemler için ödeme yapmam gerekiyor mu?
Cevap: Hayır. Bu işlemler için bir ücret alınmamaktadır.

Soru: Türkiye’de yaşıyorum yurtdışından geçici araç getirebilir miyim?
Cevap: Türkiye’de yerleşik birisinin yurtdışından geçici olarak araç ithal etmesi mümkün değildir.

Soru: Türkiye’de yaşıyorum, yurtdışında yaşayan akrabam/arkadaşım/eşim vs. burada benim kullanmam için taşıt getirip bana bırakabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen taşıtların Türkiye’de yerleşik birisinin kullanımına bırakılması mümkün değildir. Bu durumun tespiti halinde ilgili hakkında 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi uyarınca cezai işlem yapılır.

Soru: Eşim yabancı, onun adına araç getirebilir miyim?
Cevap: Yabancı olan eşinizin yurtdışından taşıt getirebilmesi için yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunması gerekmektedir. Ayrıca turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamakta olup, yurtdışında yerleşik olup olmadığı göz önünde bulundurulur.

Soru: Yabancı uyrukluyum/Türk vatandaşlığından çıktım/çifte vatandaşım turistik kolaylıklar kapsamında araç getirebilir miyim?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında yapılan işlemlerde kişinin uyruğunun bir önemi bulunmamaktadır. Yurtdışında yerleşik olmak yeterlidir.

Soru: Yurtdışında yaşıyorum, şirketimin arabası ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?
Cevap: Taşıtın mülkiyeti başka bir şahıs ya da şirket adına ise giriş esnasında gümrük idaresine geçerli bir vekâletname ibraz etmeniz gerekmekte olup, verilen süre sonunda taşıtı yurtdışı etmeniz gerekmektedir.

Soru: Yurtdışında bulunan şirketim Türkiye’de şube/acente vs. açtı. Taşıtları Türkiye’de kullanmak üzere getirebilir miyim?
Cevap: Yurtdışında bulunan şirketinizin Türkiye’de şube/acente açması nedeniyle şirketinize ait araçların Türkiye’de sürekli kullanılmak üzere getirilmesi Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) hükümleri uyarınca mümkün değildir.

Soru: Babam yurtdışında yaşıyor, fakat ben Türkiye’de yaşıyorum. Babama ait yurtdışındaki aracı Türkiye’ye ben getirebilir miyim?
Cevap: Türkiye’de yerleşik bir kişinin, yurtdışında yaşayan başka birisine ait aracı geçici olarak ithal etmesi mümkün değildir.

Soru: Çifte pasaport sahibiyim. Türkiye’ye giriş yaptığıma ilişkin tüm bilgiler Türk pasaportumda kayıtlı. Diğer pasaportum üzerine kayıt yaptırarak taşıt getirebilir miyim?
Cevap: Bu tip işlemler yanıltıcı bilgi ve belgeler ile gümrük idaresini yanıltarak işlem yapmak kapsamında değerlendirileceğinden bu şekilde davranılmaması gerekmektedir.

Soru: Otomobilim ile birlikte motosikletimi ya da karavanımı getirmek istiyorum. Bu mümkün müdür?
Cevap: Kişisel kullanıma mahsus kara taşıtınız ile birlikte karavan, motosiklet, yat, bot, jet/ski vb. getirebilirsiniz.

Soru: Yurtdışında yaşıyorum ancak Türkiye’den emekli oldum. Getirdiğim taşıta 360 gün süre verilebilir mi?
Cevap: Taşıtınıza 360 gün süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olmanız gerekmektedir. Türkiye’den emekli olanlara bu süre verilmemektedir.

Soru: Türkiye’ye girişte emekli belgemi ibraz edemediğim için 180 gün süre verildi. Emeklilik belgemi temin ettim. Bana 360 günlük süreden kalan kısmı verilebilir mi, ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Emekli belgenizi daha sonradan temin etmeniz halinde, en yakın Gümrük İdaresine başvurarak kalan sürenin verilmesini isteyebilirsiniz.

Soru: 60 yaşın üzerindeyim ve yurtdışında sürekli serbest olarak çalıştım. Benim taşıtıma 360 gün süre verilebilir mi?
Cevap: Hayır, taşıtınıza 180 gün süre verilir. Taşıtınıza 360 gün süre verilebilmesi için yurtdışından emekli olunduğuna ilişkin belgelerin ibrazı gerekmektedir.

Soru: Türkiye’ye taşıtım ile giriş yaptım ve verilen süre bitmeden taşıtım ile yurtdışına çıktım. 185 gün yurt dışında bulunmadan yeniden taşıt gelebilir miyim?
Cevap: Türkiye’ye geçici giriş yapılarak sürenin tamamını kullanmadan yurtdışına çıkış yapmanız ve yeniden giriş yapmak istemeniz halinde kullanmadığınız kalan süreler verilerek taşıtınızın girişine izin verilir.

Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Tekrar ne zaman araç getirebilirim?
Cevap: Kesintisiz 185 gün yurtdışında bulunmanız halinde yeniden taşıt getirebilirsiniz. Aksi halde taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Sınır kapısından giriş çıkış yapsam tekrar 180 gün süre verilir mi?
Cevap: Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Belirli bir süre yurtdışında kalmadan adıma kayıtlı başka bir taşıt ile giriş yapabilir miyim?
Cevap: Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmanız gerekmektedir. Yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmadan başka bir taşıt da olsa yeniden taşıt getirmeniz mümkün değildir.

Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak aracımı yurtdışına çıkardım. Aracımı orada bir başkasına satsam, aracımı satın alan kişi bu aracı Türkiye’ye getirebilir mi?
Cevap: Satın alan kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Satın alan kişi eğer yurtdışında kesintisiz 185 gün kalarak yurtdışında yerleşik hale gelmiş ise taşıt getirmesine izin verilir.

Soru: Türkiye’de taşıtım ile birlikte 180 gün kalarak taşıtımı yurtdışına çıkardım. Taşıtsız olarak Türkiye’ye gelebilir miyim?
Cevap: Taşıtsız olarak Türkiye’de bulunma süreleri hakkında gümrük mevzuatı açısından bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Soru: Yurtdışından turistik kolaylıklar kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Soru: Getireceğim aracımın direksiyonu sağdadır. Bu aracı Türkiye’ye getirmemde bir engel var mıdır?
Cevap: Turistik kolaylıklar kapsamında getirilen sağdan direksiyonlu taşıtlar için, Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 30 uncu maddesi uyarınca bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Soru: Kiralayarak getireceğim araç için bana ne kadar süre verilir?
Cevap: Kiralayarak taşıt getiren kişinin, yurtdışında kaldığı sürelere bakılarak işlem yapılır. Taşıt getiren kişi eğer yurtdışında kesintisiz 185 gün bulunmuş ise taşıt getirmesine izin verilir. Ancak kişiye verilecek süre, kiralama sözleşmesinde belirtilen süreden uzun ise kiralama sözleşmesinde belirtilen süre kadar süre verilir.

Soru: Türkiye’ye aracım ile giriş yaptım, aracımı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?
Cevap: Türkiye’ye turistik kolaylıklar kapsamında taşıt getirerek taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapılmak istenilmesi halinde en yakın gümrük idaresine başvurarak Geçici İthal Edilen Taşıtlara İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) kapsamında taahhütname verilerek yurtdışına taşıtsız olarak çıkış yapılma izninin alınması gerekmektedir. Ya da gümrük idaresine taşıtınızı teslim ederek yurtdışına taşıtsız çıkış yapabilirsiniz.

Soru: Türkiye’ye taşıtım ile giriş yaptım ve Gümrük İdaresine başvuru yaparak taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapmak için gerekli izni aldım. Yurtdışında bulunduğum süreler taşıtım Türkiye’de kaldığı sürelere eklenecek mi?
Cevap: Verdiğiniz taahhütnamede belirtildiği üzere taşıtınızı gümrük idaresi denetimine bırakmadan, taşıtsız olarak yurtdışına çıkış yapmanız halinde, taşıt yurtdışında bulunmadığından, yurtta kalma süresine bir ekleme yapılmayacaktır.

Soru: Taşıtım ile birlikte bir motosiklet getirdim. Benim taşıtım ile yurtdışına çıkıp geri gelmem gerekiyor. Motosikletim Türkiye’de kalabilir mi?
Cevap: Evet. Ancak motosikletinizi en yakın gümrük idaresini teslim ederek yurtdışına çıkabilirsiniz.

Soru: Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?
Cevap: Gümrüklerde bulunan ambarları işletici kuruluşlar işlettiğinden bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.

Soru: Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?
Cevap: Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 1 (bir) ay kalabilir. Bu sürenin uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar için tasfiye hükümleri uygulanır.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında Türkiye’ye getirdiğim arabayı devlete terk etmek istiyorum. Ne yapmam gerekiyor. Ayrıca bir ücret ödemem gerekmekte midir?
Cevap: En yakın gümrük idaresine başvurarak taşıtınızı terk edebilirsiniz. Terk dilekçesi vermeniz yeterlidir, herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ancak, yasal olarak takip edilen bir vergi ve ceza borcunuz varsa bunun ayrıca ödenmesi gerekir.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?
Cevap: Turistik kolaylıklardan faydalanılarak geçici olarak ithal edilen taşıtlar, taşıt sahibinin, ikamet yeri Türkiye Gümrük Bölgesi dışında bulunan eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce kullanılabilir. Ayrıca yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca da kullanılabilir. Aksi halde 4458 sayılı Gümrük Kanununun 238 inci maddesi hükmü uyarınca hakkınızda cezai işlem yapılır.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim/sattığım kişi kullanabilir mi?
Cevap: Turistik kolaylıklardan istifade edilerek programa kaydedilmek suretiyle geçici ithali yapılan taşıtların bir başkasına mülkiyet devri yapılamaz.

Soru: Turistik kolaylıklar kapsamında otomobilimi Türkiye’ye getirdim, süremin tamamını kullanarak yurtdışına çıktım. 185 gün geçmeden eşim/oğlum/kızım vs. taşıtımı getirebilir mi?
Cevap: Eşiniz/kızınız/oğlunuz vs. sizin ile beraber Türkiye’de bulunmuş ise yukarıda anlatıldığı şekilde sizin olduğu gibi onun da yerleşik olduğu yer Türkiye olmuş demektir. Doğal olarak sizin gibi o da 185 gün kesintisiz yurtdışında kalmadan taşıt getiremez.

Soru: Aracımın sigortası Türkiye’de geçerli değil. Türkiye’ye girişte sınırda yaptırmam mümkün mü?
Cevap: Konusu itibariyle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı görev ve yetkisi dâhilinde bulunmamakla birlikte, taşıtlara ilişkin olarak Türkiye’ye girişinde taşıtın Türkiye’de geçerli bir sigorta poliçesinin ibrazı gerekmektedir. Eğer sigorta poliçeniz yok ya da Türkiye’de geçerli değil ise sınır gümrük idaresine en yakın yerden sigorta poliçesi düzenletebilirsiniz.

Soru: Türkiye dışında bulunan aracımın plakasını iptal ettirdim, bana geçici plaka (ZOLL) verildi. Bu taşıt ile Türkiye’ye giriş yapabilir miyim?
Cevap: Geçici (ZOLL) plakalı taşıtlar için Türkiye’ye girişi esnasında en çok 15 (onbeş) gün süre verilmektedir.

Soru: Yurtdışına çıkış yaparken ya da aracımı gümrük idaresine bırakırken dikkat etmem gereken bir husus var mıdır?
Cevap: Evet. Aracınızı yurtdışına çıkarırken ya da bir gümrük idaresine teslim ederken aracınıza ait bilgisayardaki giriş kaydının kapatılması ve pasaportunuzdaki “taşıt vardır” kaşesinin iptal edilmesi gerekmektedir.

Soru: Konu ile ilgili mevzuata nereden ulaşabilirim?
Cevap:www.gtb.gov.tr adresinde, mevzuat başlığı altında bulunan Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) ulaşılması mümkündür.

Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi nedir, kimler alabilir?
Cevap: Çift uyruklu Türk vatandaşları hariç, belirli bir süre görev yapmak veya öğrenimde bulunmak üzere gelenler ile Türkiye’de geçici olarak oturma iznini haiz emekli yabancıların yerleşim yerlerinde üzerlerine kayıtlı bulunan taşıtları için yetkili kefil kuruluş tarafından (Türkiye Turing ve Otomobil Kurumunca-TURİNG) düzenlenen belgeye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi denilmektedir. Yukarıda sayılan kişiler kefil kuruluşa başvurarak bu belgeyi alabilirler.

Başka bir kefil kuruluşun belirlenmesi halinde ayrıca duyurulacaktır.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için gerekli olan belgeler nelerdir?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilmek için, yabancı uyruklu olmak gerekmektedir.
Bu kişilerden, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan ikamet tezkeresi belgesi ile birlikte durumlarına uygun olan;

Çalışmak üzere Türkiye’de bulunanlar için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi (mavi kart sahibi kişiler için SGK dan alınacak prim ödendiğine ilişkin belge),

Öğrenimde bulunmak için Türkiye’de bulunanlar için kayıtlı olduğu okul idaresi tarafından düzenlenen öğrenim belgesi,

Emekliler için, emekli olduğunu gösterir emeklilik belgesi,

istenilmektedir.

Soru: Yurtdışından yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğim arabanın yaşı ile ilgili bir kısıtlama bulunmakta mıdır?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getireceğiniz taşıtınız ile ilgili bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

Soru: MA – MZ plaka ne demektir?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında geçici olarak ithal edilen taşıtlara İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünce bu harf serisini taşıyan plakalar verilmektedir.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara ne kadar süre verilmektedir?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişi yapılacak taşıtlara kişinin ikamet tezkeresi göz önünde bulundurularak 2 yılı geçmeyecek şekilde süre verilmektedir.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığım taşıtın süre uzatımını nasıl yaparım?

Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında girişini yaptığınız taşıtın süresinin uzatılabilmesi için çalışma izin belgesi, ikamet tezkeresi gibi belgelerin süre uzatımlarının yapılmış olması gerekmektedir. Süreleri uzatılmış söz konusu belgeler ve gerekli diğer belgeler ile birlikte en yakın kefil kuruluş bürosuna başvuru yapmanız gerekmektedir. Daha sonra ilgili gümrük idaresine başvurarak karneniz üzerine süre uzatımına ilişkin bilgilerinizin kayıt edilmesi gerekmektedir.

Soru: Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için başvurdum ancak henüz sonuçlanmadı, taşıtıma verilen süre bitmek üzere ne yapmam gerekiyor?
Cevap: Çalışma izin belgesi/ikamet tezkeresi süre uzatımı için yapılan başvuruların sonuçlanmaması halinde en yakın kefil kuruluş bürosuna ilgili süre uzatımına ilişkin belgeler ile birlikte başvurmanız gerekmektedir. İlgili kefil kuruluş bürosu gümrük idaresini bu konuda bilgilendirmekle yükümlüdür.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında işlem yapmak için ne kadar ücret ödemem gerekiyor?
Cevap: Bu işlemler için Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca bir ücret alınmamaktadır. Ancak bu işlemler için kefil kuruluş tarafından ücret alınmakta olup, bu ücretler hakkında kefil kuruluştan (TURİNG web sitesindenwww.turing.org.tr) bilgi edinebilirsiniz.

Soru: Eşim yabancı uyruklu, yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir mi?
Cevap: Öncelikli olarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte kişi Türkiye’de çalışıyor ise (Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından alınacak çalışma izin belgesi kapsamında) ya da bir öğrenim kurumunda öğrenci ise (okulundan alacağı öğrenim belgesi) ya da emekli ise (emekli olduğuna dair konsolosluktan onaylı belge) en yakın kefil kuruluş bürosuna başvurarak yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi alabilir.

Soru: Türkiye’ye yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında otomobilim ile giriş yaptım, aracımı burada bırakarak yurtdışına çıkabilir miyim?
Cevap: Evet, taşıtınızı Türkiye’de bırakarak yurtdışına çıkış yapmanızda bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak söz konusu taşıtın kullanılmadan park halinde bırakılması gerekir.

Soru: Ambara bıraktığım aracım burada ne kadar süre kalabilir?
Cevap: Ambara bırakılan taşıtlar, geçici bırakma dilekçesinde belirtildiği şekilde taşıtın teslim edildiği tarihten itibaren 1 (bir) ay kalabilir. Bu sürenin uzatılması için ilgili gümrük idaresine başvuru yapılabilir. Süresi içerisinde teslim alınmayan ya da süre uzatımı için başvuru yapılmayan taşıtlar için tasfiye hükümleri uygulanır.

Soru: Aracımı gümrük ambarına geçici olarak bıraktığımda ne kadar ücret ödemem gerekiyor?
Cevap: Söz konusu ambarlar işletici kuruluşlarca çalıştırıldığından bu konuda bilgi verememekteyiz. İlgili gümrük idaresinin işletici kuruluşu kim ise oradan bilgi almanız gerekmektedir.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de benden başka kimler kullanabilir?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirilen taşıtlar Türkiye’de taşıt sahibinin eşi veya usul ya da füruu olan kişilerce (ana, baba, eş ve çocuklar), özel bir hizmet akdi ile taşıt sürücüsü olarak istihdam edilen Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik kişi tarafından ve yukarıda belirtilen kişiler dışında taşıt sahiplerinin de araçta bulunması koşuluyla seyahat süresince üçüncü şahıslarca kullanılabilir.

Soru: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında getirdiğim otomobilimi Türkiye’de birine satabilir miyim?
Cevap: Yabancı taşıtlar geçici giriş karnesine kayden ithal edilen taşıtların yine bu belgeye kayden taşıt getirme hakkı bulunan bir başkasına devir işleminin yapılabilmesi, kişilerin asıl yerleşim yerinin bulunduğu ülkede ya da o ülke toprağı sayılan elçilik veya konsolosluklarda mülkiyet devrinin yapıldığının belgelendirilmesi ve taşıtın gümrük idaresi denetimine alınması hâlinde mümkündür.

Soru: Çifte uyrukluyum yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?
Cevap: Hayır. Geçici İthal Edilen Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Genel Tebliği (Seri No:1) gereğince çifte uyruklu vatandaşların yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirme hakkı bulunmamaktadır.

Soru: Türk vatandaşlığından çıktım yabancı taşıtlar geçici giriş karnesi kapsamında taşıt getirebilir miyim?
Cevap: İçişleri Bakanlığından alınacak ikamet tezkeresi ile birlikte, Türkiye’de bulunma nedeninize göre; çalışma izin belgesi ya da Sosyal Güvenlik Kurumundan çalıştığınıza ilişkin alınacak belge, eğitim gördüğünüze ilişkin belge ya da emekli olduğunuza ilişkin belge ibraz etmeniz halinde getirebilirsiniz.

KAYNAK:GÜMRÜKLER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ http://ggm.gtb.gov.tr/sikca-sorulan-sorular/bireysel/yolcu-beraberi-tasitlar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
9 yıl
Er

Kardeş durum şöyle aracı üzerine aldığım kişi gümrükten çıkıp beni içeri alıyor arabayla tiflise gidip plakayı değiştiriyorum bu sefer başka birinin üzerine aracı yapıyorum aynı araçla geliyorum ben istanbuldayım çok getiren var sağlam bi kaç gürcü yada türk bulursan sende rahat getirisin





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F9DC6A253 -- 23 Nisan 2015; 14:40:45 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
9 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Pc_Commander

quote:

Orijinalden alıntı: stuff2

quote:

Orijinalden alıntı: Pc_Commander

quote:

Orijinalden alıntı: cloudy_tr

quote:

Orijinalden alıntı: Kabatay

quote:

Orijinalden alıntı: Pc_Commander

Benim takıldığım nokta benim okuduğum kanun maddelerinde derki : Eğer yurt dışından bir araç yurda sokulacaksa en az orada 6 ay kalınması gerekiyorki araçla yurda giriş yapabilesiniz. Araç değil şahsımın bizzat 6 ay orda kalması gerekiyor. Bu şekilde devlet beni gurbetçi vasfına sokuyor ve aracı yurda sokmama izin veriyor. Herşey halledilebilir belki ama anlamadığım tek nokta devlet beni gurbetçi vasfına sokmadan ben nasıl gümrükten aracı içeriye sokacağım. Araç benim üzerime olsa bile gümrükten geçerken ben gurbetçi vasfı taşımadığım için aracı sokmama nasıl izin verecekler.

Benim cebimde bir kanun maddesi olmalıki ben polisi ikna edebileyim. Yoksa istanbuldaki polis ne bilecek kanun maddelerini bağlar aracı geçer. Acaba Tr ile gürcistan arasında özel bir anlaşmamı var. Benim görmediğim yada bilmediğim.

Bende bu sorunun cevabını dört gözle bekliyorum...

aracı üzerinize almıyorsunuz, orada ikamet eden vatandaşın biri size kullanma vekaleti veriyor dolayısı ile ülkeye gurbetçi vasfı ile sokmamış oluyorsunuz

Maalesef yanlış biliyorsun.. Vekaletname diye birşey yok. Araç direk senin üzerine kayıtlı oluyor. Ruhsat senin adına çıkıyor.

peki gürcü devleti neye veriyor bu ruhsatı sana diyelim aldın arabayı bişey yaptın nerde buluyor seni :D

Yaaa arkadaşım şakamısın anlamadımki.
Gürcü devleti beni bulup ne yapacak. Zaten araç ülkesine girerken vergilerini almış. Bunun haricindede hiçbir vergi vs. yok.
Sen şimdi tr'de arabayı aldın devlet sana soruyormu arabayı ne yaptın diye. Bir araç aldın ve garaja koydun 50 yıl hiç çıkarmadın devlet bu araba nerde diye soruyormu?
Sadece her yıl vergilerini hesabına yazıyor. Vergilerini ödüyorsan kim ne diyor? Hatta vergilerini ödemesen bile yaptığı birşey yok. Ama satacağın zaman gell bu vergileri ödemezsen arabayı satamazsın diyor.
Sen sadece vergilerden kurtulmak için arabanın sahipliğini üzerinden atmak istiyorsun.
Kaldıki gürcistanda hiçbir vergi yok. Sadece araç alım satımında bir vergisi var onun harici hiçbirşey yok.
Sorun tr'de gümrükten soktuğun aracı dışarı çıkarmak zorundasın. Çünkü devlet bu araçtan nemalanamadığı için yurtta kalmasına izin vermiyor.

anlamadığın nokta benim bu araçla gurci devletine çıkarıcağım maddi zararı nereden tazmin edicek adli bir vakada nerden sorup bulucak seni yoksa zaten kimsenin umrunda olmazsın orası nette.eğer vergi borçlarını falanda aramıyorsa herkes gurcistandan alsın turkiye sadece değil 2 yıla batar o ülke


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Çavuş

Var böyle yapan çok tanıdığımız 3 ayda bir gürcistan a gidip sınırı geçip dönüyolar gitmişken depoyu fullememek olmaz tabi :) vergisiz yakıt türkiyedekine göre yarı yarıya fiyat..




Araç fiyatları deseniz çok komik fiyatlar...

quote:

http://www.motortrend.com/used_cars/31/georgia/





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KAOSEM -- 19 Ağustos 2013; 16:34:15 >

B
10 yıl
Onbaşı

Iyi misin? Neyin pesindesin elinden geleni yapabilirsin Allah(c.c.) dilediginden baska bir sey yapamazsin.
O bisey dilemeden degil bana hicbir kimseye zarar veremezsin. Bu kadar aciz iken nasil curretkar olabiliyor insan anlamiyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
14 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

kaza durumunda felan ne olur ? plaka gürcistan plakası olacak cünki. veya oradaki arabanın parçası ile burdaki uyarmı ? arkadas tutturdu alacagım diye


Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.