Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 6 misafir
5229
Cevap
600189
Tıklama
3
Öne Çıkarma
GÜNEŞ PANELLERİ (SOLAR PANEL) Genel Paylaşım
A
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar,

Gittikçe yaygınlaşmaya başlayan Solar Paneller ile ilgili görüşlerimizi bu ana başlık altında paylaşalım. Bugüne kadar araştırmış, ilgilenmiş, kullanmış, alıp satmış veya merak etmiş olan herkes gerek teknik gerek maliyet ve gerek se diğer konularda düşünce, soru ve görüşlerini bu başlık altında paylaşırsak iyi bir başvuru kaynağı olacağını düşünüyorum.

İlk olarak ben başlayayım, hali hazırda bu sistemleri satan ve/veya kullanan üyeler var mı? Varsa satanlar bir fiyat listesi, kullananlar da maliyetleri ve yorumlarını yazabilirlerse sevinirim.



mesajların neredeyse tamamını okudum. hep hobi amaçlı yazılmış ve yapılmış ancak ben bizatihi villanın çatısına 10KW/saatlik on grid sistemi kurmuş biri olarak izlenimlerimi ve prosedür...
Yoruma Git
Yorumun Devamı ertan081 - 8 yıl +20
yıllık elektrik tüketimim yaklaşık 6.000-6500TL bu hesapla 8-9 yılda amorti edecek, amorti süresi önemli değil hem merakımızı giderdik, hem çevreye faydalı bir iş yaptık
Yoruma Git
ertan081 - 8 yıl +13
bende böyle bir sistem kurdum. aşağıdaki videolardan izleyebilirsiniz.



Videoyu izlemek için tıklayınız

Yoruma Git
Yorumun Devamı mahmutcoko - 4 yıl +4
B
14 yıl
Binbaşı

2000w inverter için 960 lira biraz fazla değil mi?Ben ebay vb sitelerden araştırdığım kadarıyla fiyatlar daha düşük...Ayrıca 12 v giriş 110 v çıkış olarak yazıyor bazı inverterler için bununla ilgili ilginiz var mı?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bedrim -- 3 Mart 2010; 11:29:43 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
14 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Evren bey,

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim. Paneller ile ilgili teknik dökümanlarda (her üretici) kullanılan teknik terimleri açıklamanız mümkün mü?

Örneğin PM,Voc,Isc,Vmp,Imp gibi kısaltmalar ne demek oluyor?

Bağ evimde kullandığım ürünler şunlar;

1. 55 Ekran TV (günde 4 saat)
2. 8 Adet 15w tasarruf ampul (günde her biri ortalama 4 saat)
3. Büro tipi buzdolabı A sınıfı (24 saat)
4. Dalgıç pompa 2hp (günde 2 saat)
5. Uydu alıcısı (günde 4 saat)
6. 250watt projector lamba (günde ortalama 1 saat, radarlı, bir hareket olunca yanıyor. gece boyunca günde 20 defa yanıp söndüğü oluyor)

Bağ evim Gaziantep'te ve tüm cepheleri açık. Yaz aylarında 4 ay kullanıyorum kalan 8 ay boş. Yaz aylarında yukarıda yazdığım ürünlere göre nasıl bir sistem kurulabilir ve maliyeti ne kadar olur? Montajı siz yaparsanız montaj ücreti ne kadar olur?

Bunu hem teklif olarak hem de buradaki ilgi duyan diğer arkadaşların da fikir edinmesi açısından detaylı cevaplarsanız memnun olurum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
14 yıl
Er

Merhaba,

185Wp 36V çıkışlı bir solar paneli nasıl ve hangi ekipmanla kullanabilirim? Çıkış 36V ama 12V akü ile kulanmak mümkünmüdür? 36V > 12V regülatör bulunur mu? Yada başka nasıl değerlendirebilirim?

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler,


Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
14 yıl
Yüzbaşı

Bu güneş panelleri veya rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynaklarının kullanımı zaman içerisinde dahada yaygınlaşacak ve dolayısı ile fiyatkarıda daha cazip bir kıvama mutlaka gelecektir. Nitekim bazı toplu konut projelerinde kendi enerji ihtiyacını bu şekilde alternatif enerji ile karşılayan konutlar müşterilere sunulmaya başlandı. En basit örneği bazı otobanlarda trafik lambaları tabela aydınlatmaları gibi cihazlarda güneş enerjisi kullanılmaya başlandı. Göreniniz mutlaka vardır. Yakın zamanda bununla ilgili fotoğraf ekleyeceğim. Saygılar.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
14 yıl
Binbaşı

dün jeneratör yapımı gördüm youtube de basit bir jenaratördü, hatta simple generator olarak taratırsanız büyük ihtimal bulursunuz. Karton kutuya telleri sarıp içinde mıknatıs döndürüyordu. Sardığı tellerin uçlarını da led lambaya bağlıyor. Çok basit bir sistem ve led lambayı yakıyor. bu anlattığım basit dinamoyu geliştirip rüzgar türübünü yada dere kenarında olan bir baraka için suyun çarpma kuvvetiyle enerji elde etmek oldukça iş görür. Çok maliyetli de olmaz. Dikkatinizi çekeceğini umuyorum.


Ayrıca Güneş enerjisinde üstte çok yüksek rakamlar üretildiğini düşünüyorum para ve watt açısından neden ?
-- Led lambadan daha az enerji tüketilip daha fazla ışık üretilebilir (power led di sanırım yeni çıkan daha fazla ışık veren ledler.)
-- Mini buzdolapları var hatta araç için olanları onlardan kullanın normal bir buzdolabınının çeyreği olacağını sanmıyorum
-- 55 ekran tv yerine daha küçük lcd tvler veya araç tvleri vs var onları kullanmak daha mantıklı gibi..

İyi bir elektronik bilgim yok ama mantık bence bunları gösteriyor, elektronikçiler yazdıklarımı dillendirirse yetip yetmeyeceğini görürüz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DOĞA_AŞKI -- 29 Mart 2010; 23:26:23 >

A
14 yıl
Er

Selam arkadaşlar Ankara'da 71 adet ayaklı solar paneli çatıya kurmayı düşünüyorum. Sadece işçilik parası ne kadar olur? Bu arada solar panel satışı yapanlara duyrulur 280 watt'lık solar panelleri watt başna 3,5 USD'ye verebilirim. Piyasasa eşdeğer satış fiyatı 4,5-5 USD'dir, bilgilerinize.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
14 yıl
Teğmen

bende bir kaç not eklemek istedim;

bu sistemi en çok karavanlarda kullanıldığını gördüm çünkü karavanlarda akü almak gerçekten çok pahalı bu sistemlerle en fazla 3 bin tl harcayarak çok rahat bulaşık makinası,bilgisayar,şofben gibi elektrikli aletleri çalıştıracak kadar elektrik üretebiliyor.

ben bu kadar harcamasam da 2007 yılında bir sistem yapmıştım çok fazla üretmesede şuan halen çalışmakta tabii %90 olarak.
günde saat 6.35 de tam güneş doğup 18.55 de battığınıda hesaplar isek aşağı yukarı 11 - 12 saat güneş enerjisiyle akım depolanıyor ve bu akımla çok rahat bir gece lambası,notebook çalıştırılıyor.

(gece lambası karavanlardaki gücü fazla olan lambalardan 300 watt civarı 2 adet lamba,notebook ise masaüstü gibi karşılaştırılmamalı sadece 90 watt enerjiyle çalışıyor..)

bizzat arkadaşım da bu sistemi kurduk beraber sanırsam güzel yapmışız halen daha çalışıyor ihtiyaçları karşılıyor.

Ev için böyle bir sistem firmalardan alınabilir ama biraz daha pahalı olacaktır.Fizikten anlayan bir tanıdığınız var ise ya da tamir işlerinden anlayanlar birde elektrikçi yardımıyla 100 tl gibi küçük bir ücretle kendiniz de kurabilirsiniz.

(yapımını öğrenmeniz gerekli,
yapacak kişi gerekli,
ve birde elektrikçi kontrol etmesi açısından gerekli...)

toplamda tahminen 2500 TL tutar buda günde televizyon,lamba,notebook ihtiyacınızı karşılar.

fırın,buzdolabı yetersiz kalabilir.

özellikle saç kurutma makinası,ütü,fırın bir anda gücü bitirir bunun olmaması için ayrıyetten bir sistem kurup ordan beslenen enerjiyi kullanmanız yararınıza olur.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
14 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: ShifT7
toplamda tahminen 2500 TL tutar buda günde televizyon,lamba,notebook ihtiyacınızı karşılar.

fırın,buzdolabı yetersiz kalabilir.

özellikle saç kurutma makinası,ütü,fırın bir anda gücü bitirir bunun olmaması için ayrıyetten bir sistem kurup ordan beslenen enerjiyi kullanmanız yararınıza olur.


bu kadar güç için 2500TL atırım yapmak şu anda F/P açısından çok verimsiz bir maliyeti üstlenmek olur. Bu tip yatırımlar için yeni yenilenebilir enerji kanunundan öte. Yenilenmesi ve bireysel yatırımlara kolaylık(teşvik) getirmesi beklenen EN-VER kanununu beklemek lazım. tabi bu ne zaman olacak derseniz bana göre 3-4 sene sonra


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
14 yıl
Er

Merhabalar. Yalnızca gündüzleri, güneş olduğu sürece çalışacak, depolama / şarj vb. bir durumun söz konusu olmadığı, ortalama bir minik ofis buzdolabını çalıştırmaya yetecek, solar pil ne kadara mal olur? boyutları ne olur. bunu çalıştırmak için gerekli ek bir ürüne ihtiyaç var mıdır. konuya hakim olmayan arkadaşların da istifade edebilmesi açısından detaylı bilgi verilebilirse ziyadesiyle hoş olacaktır. teşekkür ediyorum şimdiden.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
14 yıl
Teğmen

Eğer sadece buz dolabı kullanacak iseniz karavanlarda kullanılan mutfak tüpüyle çalışan buzdolapları var onları araştırmanızı öneririm.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
14 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: mozkan1987

Eğer sadece buz dolabı kullanacak iseniz karavanlarda kullanılan mutfak tüpüyle çalışan buzdolapları var onları araştırmanızı öneririm.


teşekkür ederim mozkan. ancak mutfak tüpü de bir maliyet sonuçta. eğer fiyat makul olur ise, sanırım güneş enerjisi pilleri daha uygun olacaktır diye düşünüyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
14 yıl
Çavuş

sayın DR_house
mozkan1987 nin bahsettiği gazlı buzdolapları çok daha ekonomik olacaktır.
güneş panelli sistemler herkesin arzuladığı fakat maliyetini henüz düşüremedikleri
sistemdir. güneş panelleri + aküler + inverter vs maliyetleri toplandığında hiçte ucuza
gelmiyor.
asıl mesleğimin elektronik olmasına rağmen, kendi karavanımda elektrikle çalışan
amonyak gazlı buzdolabını (otel mini barlarında kullanılan türden) gazlıya çevirerek
sorunu hallettim. pilot alevini ısıtıcı olarak kullandım. maliyeti oldukça ucuz oldu.
bu konuda yardımcı olmak amacıyla dahttp://kook.blogcu.com/ da konuyu
yayınladım. ilginizi çekerse


Bu mesaja 2 cevap geldi.
H
13 yıl
Yarbay

Ben de google da sistemi araştırırken bu konuya rastladım.zaten ne zaman teknik bir konu araştırsam illa dh forumları çıkıyor karşıma.

Sistem açıkçası şu an için pek makul sayılmaz. Kurulum maliyetini 10 yılda ancak amorti edebiliyor. ama gelecek vaad eden bir sistem olduğu kesin. Şu an için verimlilik düşük ve fiyatlar yurtdışına göre çok pahalı. Yurtdışında 500-600$ a 250w panel alınabiliyor. 2000-3000 lira civarına bir eve yetecek elektiriği üretebilse makul sayılabilir.

Bizim eve aylık 50-60 lira civarında fatura geliyor. Tüketim 200kw civarında.Her gün aynı tüketim olmayacağına göre kurulan sistem günde 10kw enerji üretebilmeli. Bu da günde oralama 10 saat güneş altında kalan bir ev için kışı da hesaplarsak 1000w lık panel gereksinimi demek. ayrıca çamaşır makinesi vb için saatlik 3000-4000w tüketim karşılanabilmeli.

Sistem yaygınlaşsa eminim ucuzlar. Ama Türkiyedeki fiyatlara bakıyorum. 270w panel 2500 lira civarında. kesinlikle rezalet bir fiyat. İnsanların 1 yılda tükettiği toplam enerjiyi güneş 1saatte Dünya'ya yollarken bundan yeterince yararlanamıyor olmak çok üzücü. Ucuza sistem kurulsa evinizin tüm elektriğini ve elektirikli arabalarımızın enerji ihtiyacını karşılasak ne güzel olurdu. Gerçi yollar arabadan geçilmezdi ama en azından çevre de kirlenmezdi.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
13 yıl
Teğmen

Hobar size katılıyorum. Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden faydalansak ne kadar güzel olur. Her ay 50 tl' den kurtulsak. Tüm arabalar elektrikle çalışsa.. Hem biz mutlu olsak hem de çevre temiz kalsa..Ne güzel olur..


Bu mesaja 2 cevap geldi.
B
13 yıl
Er

Biliyor muydunuz?

...binlerce TL tasarruf ile kendi solar panelini yapabilirsin.

...bunu yapmak için solar bilgiye ihtiyaç yok, bunu herkes yapabilir

...adım adım anlatım klavuzu ile kendi solar panel (güneş paneli) sisteminizi oluşturacaksınız.

solar enerji üretim seti



B
13 yıl
Er

evet bu sistem yapabiliriz. yaklaşık olarakmaliyeti 10 bin ytl ye çıkar irtibat için:05414829694


Bu mesaja 2 cevap geldi.
B
13 yıl
Er

bu bahsettiğiniz ürün sadece kitap ile tanıtım videosunu veriyor





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilge1993kağan -- 6 Ağustos 2011; 15:28:43 >

B
13 yıl
Er

sayın forum üyesicsupraforce siz 36 volt üreten güneş paneline bir tane solar sarj regülatörü takarsanız. bu 12 voltluk akünüzü doldurur. bir tane daha 150 yada120 wattlık panel alırsanız sizin aevizin aydınlatmasında harçanan elektrik enerjini bu paneller vasıtasıyla karşılarsınız.http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-130-watt-gucunde-gunes-paneli-52833260/detay/? ürünü buradan inceleyebilirsiniz. saygılarımla hayırlı günler



B
13 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: kuzeyisiklari

Hobar size katılıyorum. Güneş enerjisinden, rüzgar enerjisinden faydalansak ne kadar güzel olur. Her ay 50 tl' den kurtulsak. Tüm arabalar elektrikle çalışsa.. Hem biz mutlu olsak hem de çevre temiz kalsa..Ne güzel olur..


http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-130-watt-gucunde-gunes-paneli-52833260/detay/?
http://www.sahibinden.com/ilan/alisveris-elektronik-devre-montaj-gunes-paneli-200-watt-gucunde-54934661/detay/
bu adreslerde ucuz güneş panelleri bulabilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.