Arkadaşlar online sitelerden sıfır flash bellek aldım, ilk kullanımda bu uyarıyı vermedi fakat sonradaki kullanımlarda bu uyarıyı aldım. Evdeki tüm flash bellek ve harici harddisklerde bu uyarıyı alıyorum. Sizce bu uyarıdan kurtulmanın yöntemi nedir? Flash belleklerimde virüs mü var? PDF dokümanları flash belleğe aktarıyorum, mahalledeki kırtasiyeden çıktı alıyorum. < Resime gitmek için tıklayın >
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
Yüksek ihtimal kırtasiyeden virüs bulaşmış. Eskiden bu inf dosyası CD yada belleklerde takıldığı anda otomatik çalıştırılması gereken program vb için kullanılırdı. (Sonradan virüs bulaştırma amaçlı da kullanılmaya başlandı.) Autorun.inf dosyası artık kullanılmıyor ve virüs programları bu inf dosyasını flash belleğin takıldığı bilgisayara virüs bulaştırabilir diye blokluyor diye biliyorum.
Sorunlu olan tüm HDD ve bellekleri virüs programınızla tarayın ve temizleyin.
Daha sonrası için de kırtasiye için tek bellek kullanın ve onu da işiniz bitince evde biçimlendirin. Orda biçimlendirseniz de yüksek ihtimal yine bulaşacak o virüs.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cdemir -- 22 Kasım 2021; 16:49:18 >
Önce flash belleği biçimlendirdim, sonra bilgisayara tekrar takıp çıkardım, bilgisayarım ekranından flash belleğe çift tıklayınca tekrar aynı uyarı geldi. Yani biçimlendirmek sorunu çözmüyor gibi. Acaba özel bir yazılım var mıdır? Autorun.ini dosyasını bulup silen.
Normalde antivirus aktifken virüs bulaşmaması gerekiyor (real time protection). İlginç bir durum. Sanırım bir kurumda çalışıyorsunuz ve Symantec Endpoint ürününü kurumunuzun anlaşması gereğiyle kullanıyorsunuz. Symantec iyi bilinen bir güvenlik yazılımı, nasıl kaçırdığını anlamıyorum. Sizin bir kusurunuz olmasın?
Ek: Bu antivirusü kurumunuz vasıtasıyla kullanmıyorsanız kaldırmanızı ve ev kullanıcılarına yönelik bir antivirüs kullanmanızı öneririm. Zamanınız varsa Kaspersky Security Cloud Free, zamanınız yoksa Windows Defender'a geçebilirsiniz.
Ek-2: Flash belleğinizi aşılayarak kökünün enfekte olmasını önleyebilirsiniz. Bunun için iki yol bulunmakta:
1)Autorun.inf aşısı Flash bellekteki virüs, takıldığı cihazda kendini otomatik çalıştırmak için autorun.inf oluşturur. Bu dosyanın değiştirilemez ve zararsız kopyası flash belleğe enjekte edilerek virüsün kendini otomatik çalıştırmak için autorun.inf oluşturması engellenmiş olur. Panda USB/Autorun Vaccine programının yardımıyla autorun.inf aşısı yapabilirsiniz.
2)Kök aşısı (kısayol virüslerine yönelik) Yaygınlaşan usb kısayol virüslerine karşı flash belleğin kökünü salt okunur hale getirip alt bir klasöre de yazma yetkisi vererek aşılama yapılmış olur, böylece virüsler USB belleğin köküne hiçbir şey yazamazlar. Ancak yazma izni verilen alt klasör bundan muaftır. Kök korunduğu için autorun.inf ve kısayol virüslerine karşı korunmuş olursunuz.
Merhaba Nacizane tavsiyem, Ciktilarinizi google drive gibi ucretsiz depolama servislerine yukleyin, kirtasiyede ya kendilerine mail atin yada kirtasiyedeki cihazi kullanabiliyorsaniz orada drivenizi acin ve oradan ciktiya gonderin. Usb bellek her zaman risklidir ve guvenlik acigidir. Cogu sirkette kullanimida yasaktir.
< Resime gitmek için tıklayın >
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.