Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
1218
Cevap
51034
Tıklama
11
Öne Çıkarma
Evde Bira Nasıl Yapılır ( 13 TL Maliyet ) Müthiş Lezzetler
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar, forumda detaylı bir konu olmadığı için ve 2024 gelen ZAMLAR yüzünden ( 1 Şişe bira 55 lira olmuş ) son 6 yıl içinde edindiğim tecrübelerimi sizinle paylaşmak istedim. Elimden geldiğince videolar ve püf noktaları ile konuyu zengin tutmaya çalışacağım.

  • Maliyet : 2024 Mayıs Ayı itibarı ile 1 şişe 13 TL ye gelmektedir. ( Şekere ve kitlere zam geldi )
  • Lezzet : Markette satılan gazoz tadında biralardan iyi olacağı kesindir.


NOT : AMAÇ KASALARCA BİRA ÜRETİP ALKOLİK OLMAK DEĞİL, ARKADAŞ ve DOST ORTAMINDA BERABERCE TÜKETİP; KİŞİSEL İÇİMDE HAFTADA 3 TANEYİ GEÇMEMEKTİR. BU YÖNTEM İLE HEM CEBİNİZ HEM SAĞLIĞINIZ BOZULMAZ. BİRA KUMBARASI YAPIYORSUNUZ, YAKIN ARKADAŞINIZ DAHİ OLSA 10 TL EN AZINDAN MALİYETİNİ KUMBARAYA ATIP ÖYLE TÜKETİYOR.

Yaptığım biradan zehirlenir miyim veya kör olur muyum?
Kesinlikle hayır. Hammaddesi üzüm suyu olan şarap ve damıtılmış içkilerden farklı olarak biranın hammaddesi olan arpa, metil alkol (zehirli alkol) oluşumuna sebep olan maddeleri içermez. Bu yüzden evde bira yapımı tamamiyle güvenlidir.

Evde bira yapımı yasal mı?
Evet, 4733 Sayılı TAPDK Kanunu'nun 8. maddesi uyarınca yılda 350 litreyi aşmamak kaydıyla evde kendi biranızı yapmanız tamamıyla yasaldır. Fakat yaptığınız birayı satamaz veya ticari amaçlarla kullanamazsınız. Bu miktar sadece kendi bireysel tüketiminiz içindir.

Bira Kitlerini satın aldığım bazı Siteler :

https://www.butikbira.com
https://www.mayaland.net
https://egemalt.com/
https://www.biraburada.com
https://www.hititmalt.com
https://www.biramarket.com
https://www.kedikoy.com.tr
https://www.tazemayse.com
https://www.vinomarket.com.tr
https://hazkatturkiye.com/index.html










< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >





https://www.youtube.com/watch?v=IXdyo7EN94A&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=iyJ-dWRqmcU&feature=youtu.be
https://www.youtube.com/watch?v=D5AatD40uWk&feature=youtu.be
NOT : AMAÇ KASALARCA BİRA ÜRETİP ALKOLİK OLMAK DEĞİL, ARKADAŞ ve DOST ORTAMINDA BERABERCE TÜKETİP; KİŞİSEL İÇİMDE HAFTADA 3 TANEYİ GEÇMEMEKTİR. BU YÖNTEM İLE HEM CEBİNİZ HEM SAĞLIĞINIZ BOZULMAZ. BİRA KUMBARASI YAPIYORSUNUZ, YAKIN ARKADAŞINIZ DAHİ OLSA 10 TL EN AZINDAN MALİYETİNİ KUMBARAYA ATIP ÖYLE TÜKETİYOR.



Ben kendi üretim aşamamı kısaca anlatıyım;

1-Kovaları bekletiyorsam 7-8 ay mesela mutlaka streç filme sarıyorum güzelce

2-Kova çok uzun süre beklemiş ise, termosifondan gelen 50-55 derece su ile bir skoch brite sünger yardımıyla süngeri PWb’li suyla ıslatıp iç yüzeyi / dışını bir silerim 1-2 dakikamı almaz / durularım.

3-Hazırladığım 1 Litre StarSan kovaya döker ve kapağını kapatır / çalkalarım ( contayı parmakla kapatın çalkalarken ) çalkalama 15-20 saniye sürer, köpüklerin dinmesi için 4-5 dk beklerim. O starsanı tekrar huni yardımı ile şişeye alır ve en az 4-5 kit kurulumunda tekrar kullanırım.

4-Kovada kalan köpükler zararlı değil ama ben gene elimle kalan köpükleride dışarı atıyorum.

5-Unutmadan, işlemlere başlamadan önce 5 litrelik bir suyu deepFreeze atıyorum ve unutmamak için alarm kuruyorum 50 dakika

6-Kova musluğunu 6-7 ay beklemiş ise söker temizlerim yoksa sökmüyorum.

7-15 litrelik damacana suyu kovaya dökerim, ev arıtma suyu kullanıyorum yıllardır illaki satılan marka sular gerekli değil. Arıtma suyu ile bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım.

8-Hiç su kaynatma vs yapmıyorum ve 1kg şekeri kovaya döktüğüm 15 litre suya boşaltıyorum. Bu aşamada çok uyarı aldım işte “ Şekerde mikrop varsa ölmesi için kaynar suya atıp eritmelisin” gibi fakat bu zamana kadar hiç şekerde mikrop denk gelmedi açıkçası bana.

9-Şeker soğuk suda bile rahatça eriyor sorun yok.

10-Şekeri bazen 1.1veya 1.2 kg olarak atarım az biraz alkolü yükseltir, tadı çok bozmaz.

11-Bira kiti eğer konserve yada kapaklı şekildeyse ( karıştırma çubuğu içine girebiliyorsa ) çok daha rahat oluyor. Onu tabi benmari usulü yarıya kadar su dolu tencerede 7-8 dakika kaynatıyorum. ( Akışkan olması için ) tabi üretime ilk başladığınızda koymanız daha iyi olur beklemezsiniz.

12-Henüz kovayı karıştırmaya başlamadım, 15 litre suyumuz + 1 kg şekerimiz kovada bekliyor.

13-Spreyim var trigerli, içine starsun koyuyorum ve karıştırma çubuğu / kaşık / bardak / Hava kilidi vs hızlıca dezenfekte ederken çok pratik oluyor.

14-Sprey ile karıştırma çubuğuna starSan dezenfektesi şip şak 4-5 saniye

15-Ocakta eriyik hâle gelen kiti kovaya döküyorum, karıştırma çubuğu içine giriyorsa onun yardımı ile sıyırıyorum. Dibinde gene kalır / sıyrılmaz, kovadan biraz su alır onunla çalkalarım ( su kaynatmıyorum )

16-Eğer kit poşet şeklinde ise, makasla serçe parmağı kadar kesip öyle açıyorum, 15 litre suya kovaya döküyorum, içinde kalan ürünü tamamen boşaltabilmek için kovaya iyice sıktıktan sonra kettle ile kaynattığım 1 çay bardağı kadar arıtılmış suyu kettle yardımı ile makasla açtığım delikten içeri döküyorum. Abartmaya gerek yok yarım çay bardağı bile yetiyor. Sonra o kesiği elimle katlayıp güzelce çalkalıyorum ( iyice eritiyor poşette dipte kalan bira malt özünü ) kovaya boşaltıyorum.

17-Üzerine deepfreeze attığımız 5 litre soğuk suyumuz ile ekleme yaparak 23 litreye tamamlıyoruz.
Karıştırma kısmı önemli, o aşamaya geldik. Starsun ile arıtılmış karıştırma çubuğunu asla kovanın dibine dokundurmadan karıştırıyorsunuz. Bu aşamada kovayı önünüze alıp bir küçük tabureye oturmanız işi çok kolaylaştırıyor. Dibe dokundurarak - sürterek karıştırmanız kovayı çizmeniz demek. Kovanın çizilmesi demek zamanla o çiziklere mikrop dolması demek. Asla dibe sürtmeden karıştırın. Farzedinki çay bardağını karıştırıyorsunuz ama kaşığınız asla cama dokunmadan / ses çıkartmadan.

18-Bira malt özü hemen erimiyor, çünkü soğuk su kullanıyoruz suyumuz soğuktu, eridiğini kontrol amaçlı karıştırma çubuğunu kova dibinde çok bastırmadan sürtüp gezdirin, ve çıkartın. Eğer erimemişse zaten ucunda malt özlerini görüyorsunuz. Bu aşamada kova dibine karıştırma çubuğunu sürtmek dikkat etmez iseniz kovada kılcal çizikler açabilir, çok nazik olursanız çizik açmaz dikkatli / sabırlı olmalısınız.

19-Güzelce karıştırdınız / kontrol ettik kova dibini, eminiz ki herşey eridi,

20-Geldik en önemli aşamaya, tekerlekli damacana / tüp altlığımız mutlaka olmalı. kovamızın kapağını kapatın ve spreyle arındırdığımız hava kilidini üstüne takın. Tekerlekli tüp altlığına kovayı koyup 3-4 dakika güzelce çalkalayın.

21-Çalkalama aşaması, oksijenin hazırlamış olduğumuz 23 litre bira kitimize karışarak daha rahat ve sağlıklı bir fermantasyon geçirmesine yardımcı olacaktır. Çoğu kişi bu aşamayı nedense unutuyor ama mayanın daha güzel çalışması için bu Çalkalamayı unutmayalım.

22-Güzelce çalkaladık, kovayı 18 gün boyunca duracağı yere götürün, ( ben hep 18 gün tutarım ama genelde15 günde oluyor ) kovayı yerine götürdükten sonra en az 7-8 dakika bekliyoruz çünkü çalkalama esnasında üst tarafta baya köpük oluşuyor onların dinmesi gerekli.
7-8 dakika bekledik, köpükler biraz dindi, karıştırma çubuğu yardımı ile üzerinden yarım ay şeklinde köpüğü bir tasa alın, açılan görünen yere mayayı serpiyoruz.

23-Kapağını kapatın güzelce oturduğundan emin olun. Hava kilidini takın suyu ekleyin. Hava kilidine aşırı su koymayın. Hava kilidini dibine kadar içeri batırmayın.

24-Mümkünse bu işlere başlamadan önce mutlaka sarı hava kilidi satın alın.
İşte bu kadar :)

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 14 Mayıs 2024; 10:24:44 >

Mutlu yıllar arkadaşlar. Kendi biralarımla oldukça keyifli bir akşam geçiriyorum iyi bir yıl diliyorum hepinize.
Yoruma Git
Guest-2104C947D - 2 yıl +5
G
2 yıl
Moderatör

Mutlu yıllar arkadaşlar. Kendi biralarımla oldukça keyifli bir akşam geçiriyorum iyi bir yıl diliyorum hepinize.



O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Marangoz arkadaşımla birlikte Bira Tower ismini verdiğim bir düzenek yaptık .)

Bu şekilde evde çok yer kaplamadan 1 seferde 140 şişe kadar Bira üretmek mümkün oldu. Kullanmadığımız atıl durumda olan bir depo vardı oraya kurdum.

En üstte Mexica Cerveza
Ortada ROUTE 35 AGORA INDIA PALE ALE
Aşağıda Butik Buğday

< Resime gitmek için tıklayın >












Bu mesajda bahsedilenler: @kadobjk
K
3 yıl
Yüzbaşı

Land's End denemedim. Butik Bira stout çok başarılı. Sadece biraz fazla köpüklü oldu bizimki. Sebebini bilemedim. Lezzet mükemmel. Stoklarımda her zaman bulunacak.

Biramarket amber ve Vinomarket Brooklyn. İkisini de denedim. Biramarket amber daha iyi ama piyasadaki ambere en çok benzeyen bence Brooklyn. Bu ikisinden biri de mutlaka stoklarımda olacak.

Kitlerde 1000-1200 gr arası şeker ideal. Fazlası ağız kuruluğu yapıyor ve kitin lezzetinin önüne geçiyor.

Biramarket Bohemia Rapsody (ve hatta Biramarket Stars) Tuborg Gold'a benziyor. Stoklarda normal bira isteyenler değerlendirebilir.

Stoklarımda Butikbira Stout
Vinomarket Açık Sarı
Vinomarket Brooklyn
Biraburada Amerikan
Biraburada German
Biraburada Mexican
Kediköy Münih
Kediköy Prag kitlerim içilebilir durumda.
Kovada Egemalt Golden Ale ve Egemalt Bitter Mendoza kitlerim fermante oluyor.

Kişisel listem anlık değişse de 1. Stout 2. Amerikan 3. Prag diyebilirim.

Ekleme: Vinomarketten Odin'i unutmuşum. Efsane kit nasıl unutulur
İlk 3'e giremese de ilk 5'e girer.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kadobjk -- 20 Aralık 2022; 0:9:22 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Çok doğru, inanın zahmetli ve özellikle temizlik / dezenfekte etme olayları vakit alıyor.

Bu işi hayatımıza sevdiğimiz bir Hobi olarak dahil etmediysek zaten devamı gelmiyor. Benide en çok motive eden üretim / temizliklik esnasında dinlediğim müzikler.

1878 parçalık keyifli bir çalma listem var 👌🏻


https://open.spotify.com/playlist/5dvkJuMI5fFPsHSnxA9pxL?si=j0mAe4ZxQRK7ALz7N4p79w





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 19 Şubat 2022; 8:20:10 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @fofer
O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Starsun, mikrop arındırıcı olduğu için sizin sağlığınız açısından büyük rol oynamaktadır.

Çünkü fermantasyon 15-18 gün arası sürdüğü düşünülürse; kovanın içinde arıtamadığınız / kaynar suyun muhtemelen öldüremediği minicik bir mikroorganizma, bira mayalanması esnasında maya ile beraber üreyerek çoğalabilir. Gün sonunda 23 litrelik nurtopu gibi bir mikrop yuvanız olabilir.

Ayrıca diğer firmaları bilmiyorum ama Butik Bira’dan alınan kovalar gerçekten çok özel / ithal kovalar. İç yüzeyleri gıda üretimi için dizayn edilmiş. Aşırı yüksek sıcaklıklar plastiğe zaman içinde zarar vereceği için sürekli kaynar su kullanılmasını asla tavsiye etmiyorum size…

Ben uyarıyorum, gerisi size kalmış.

Pwb’yi tmm ama StarSan Kesinlikle Kullanın…

Ben kendi üretim aşamamı kısaca anlatıyım;

  • Kovaları bekletiyorsam 7-8 ay mesela mutlaka streç filme sarıyorum güzelce
  • Kova çok uzun süre beklemiş ise, termosifondan gelen 50-55 derece su ile bir skoch brite sünger yardımıyla süngeri PWb’li suyla ıslatıp iç yüzeyi / dışını bir silerim 1-2 dakikamı almaz / durularım.
  • Hazırladığım 1 Litre StarSan kovaya döker ve kapağını kapatır / çalkalarım ( contayı parmakla kapatın çalkalarken ) çalkalama 15-20 saniye sürer, köpüklerin dinmesi için 4-5 dk beklerim. O starsanı tekrar huni yardımı ile şişeye alır ve en az 4-5 kit kurulumunda tekrar kullanırım.
  • Kovada kalan köpükler zararlı değil ama ben gene elimle kalan köpükleride dışarı atıyorum.
  • Unutmadan, işlemlere başlamadan önce 5 litrelik bir suyu deepFreeze atıyorum ve unutmamak için alarm kuruyorum 50 dakika
  • Kova musluğunu 6-7 ay beklemiş ise söker temizlerim yoksa sökmüyorum.
  • 15 litrelik damacana suyu kovaya dökerim, ev arıtma suyu kullanıyorum yıllardır illaki satılan marka sular gerekli değil. Arıtma suyu ile bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım.
  • Hiç su kaynatma vs yapmıyorum ve 1kg şekeri kovaya döktüğüm 15 litre suya boşaltıyorum. Bu aşamada çok uyarı aldım işte “ Şekerde mikrop varsa ölmesi için kaynar suya atıp eritmelisin” gibi fakat bu zamana kadar hiç şekerde mikrop denk gelmedi açıkçası bana.
  • Şeker soğuk suda bile rahatça eriyor sorun yok.
  • Şekeri bazen 1.1veya 1.2 kg olarak atarım az biraz alkolü yükseltir, tadı çok bozmaz.
  • Bira kiti eğer konserve yada kapaklı şekildeyse ( karıştırma çubuğu içine girebiliyorsa ) çok daha rahat oluyor. Onu tabi benmari usulü yarıya kadar su dolu tencerede 7-8 dakika kaynatıyorum. ( Akışkan olması için ) tabi üretime ilk başladığınızda koymanız daha iyi olur beklemezsiniz.
  • Henüz kovayı karıştırmaya başlamadım, 15 litre suyumuz + 1 kg şekerimiz kovada bekliyor.
  • Spreyim var trigerli, içine starsun koyuyorum ve karıştırma çubuğu / kaşık / bardak / Hava kilidi vs hızlıca dezenfekte ederken çok pratik oluyor.
  • Sprey ile karıştırma çubuğuna starSan dezenfektesi şip şak 4-5 saniye
  • Ocakta eriyik hâle gelen kiti kovaya döküyorum, karıştırma çubuğu içine giriyorsa onun yardımı ile sıyırıyorum. Dibinde gene kalır / sıyrılmaz, kovadan biraz su alır onunla çalkalarım ( su kaynatmıyorum )
  • Eğer kit poşet şeklinde ise, makasla serçe parmağı kadar kesip öyle açıyorum, 15 litre suya kovaya döküyorum, içinde kalan ürünü tamamen boşaltabilmek için kovaya iyice sıktıktan sonra kettle ile kaynattığım 1 çay bardağı kadar arıtılmış suyu kettle yardımı ile makasla açtığım delikten içeri döküyorum. Abartmaya gerek yok yarım çay bardağı bile yetiyor. Sonra o kesiği elimle katlayıp güzelce çalkalıyorum ( iyice eritiyor poşette dipte kalan bira malt özünü ) kovaya boşaltıyorum.
  • Üzerine deepfreeze attığımız 5 litre soğuk suyumuz ile ekleme yaparak 23 litreye tamamlıyoruz.
  • Karıştırma kısmı önemli, o aşamaya geldik. Starsun ile arıtılmış karıştırma çubuğunu asla kovanın dibine dokundurmadan karıştırıyorsunuz. Bu aşamada kovayı önünüze alıp bir küçük tabureye oturmanız işi çok kolaylaştırıyor. Dibe dokundurarak - sürterek karıştırmanız kovayı çizmeniz demek. Kovanın çizilmesi demek zamanla o çiziklere mikrop dolması demek. Asla dibe sürtmeden karıştırın. Farzedinki çay bardağını karıştırıyorsunuz ama kaşığınız asla cama dokunmadan / ses çıkartmadan.
  • Bira malt özü hemen erimiyor, çünkü soğuk su kullanıyoruz suyumuz soğuktu, eridiğini kontrol amaçlı karıştırma çubuğunu kova dibinde çok bastırmadan sürtüp gezdirin, ve çıkartın. Eğer erimemişse zaten ucunda malt özlerini görüyorsunuz. Bu aşamada kova dibine karıştırma çubuğunu sürtmek dikkat etmez iseniz kovada kılcal çizikler açabilir, çok nazik olursanız çizik açmaz dikkatli / sabırlı olmalısınız.
  • Güzelce karıştırdınız / kontrol ettik kova dibini, eminiz ki herşey eridi,
  • Geldik en önemli aşamaya, tekerlekli damacana / tüp altlığımız mutlaka olmalı. kovamızın kapağını kapatın ve spreyle arındırdığımız hava kilidini üstüne takın. Tekerlekli tüp altlığına kovayı koyup 3-4 dakika güzelce çalkalayın.
  • Çalkalama aşaması, oksijenin hazırlamış olduğumuz 23 litre bira kitimize karışarak daha rahat ve sağlıklı bir fermantasyon geçirmesine yardımcı olacaktır. Çoğu kişi bu aşamayı nedense unutuyor ama mayanın daha güzel çalışması için bu Çalkalamayı unutmayalım.
  • Güzelce çalkaladık, kovayı 18 gün boyunca duracağı yere götürün, ( ben hep 18 gün tutarım ama genelde15 günde oluyor ) kovayı yerine götürdükten sonra en az 7-8 dakika bekliyoruz çünkü çalkalama esnasında üst tarafta baya köpük oluşuyor onların dinmesi gerekli.
  • 7-8 dakika bekledik, köpükler biraz dindi, karıştırma çubuğu yardımı ile üzerinden yarım ay şeklinde köpüğü bir tasa alın, açılan görünen yere mayayı serpiyoruz.
  • Kapağını kapatın güzelce oturduğundan emin olun. Hava kilidini takın suyu ekleyin. Hava kilidine aşırı su koymayın. Hava kilidini dibine kadar içeri batırmayın.
  • Mümkünse bu işlere başlamadan önce mutlaka sarı hava kilidi satın alın.
  • İşte bu kadar :)



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 12 Kasım 2022; 8:50:48 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @seegoo
O
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kesinlikle zamlanacak, ben o yüzden bütçemi sonuna kadar zorladım + Borç Harç bi şekilde ( havalarında tam bira havası olması yüzünden ) 4 kovayı dün şişeler şişelemez 5 Kit kuruverdim. Gece 01,15 ti yattığımda ama inanılmaz yoruldum.


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >


< Resime gitmek için tıklayın >














< Resime gitmek için tıklayın >



Etrafımdaki Eş dost akraba bira kurulumuna teşvik etmemin meyveleri diyelim.

2 Kova şahsıma ait, 3 kova ödünç




Bu mesajda bahsedilenler: @kadobjk
S
2 yıl
Er

Ben 2cmlik ısı yalıtım (pembe veya mavi köpük) levhası alıp silikonla kovadan biraz daha büyük küp yaptım. Her sabah 1,5 ltlik 2 adet buz şişesini kovaya değdirmeden küpün içine bırakıp 20 gün boyunca değiştiriyordum. Kova sıcaklığı 21 dereceyi asla geçmiyordu. Tavsiye ederim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sleipnir006 -- 27 Haziran 2023; 10:47:28 >


Bu mesajda bahsedilenler: @redthecrow55
S
2 yıl
Er

İstediğiniz kadar çalkalayın maya ve tortu parçaları adeta şişeye yapışıyor. Uzun vadede mutlaka fazla maya nedeniyle köpürme tat bozulması veya biranın enfekte olması durumuyla karşılaşabilirsiniz. Çünkü çok uzun zamandır yapıyorum tecrübe ettim. Birayı bardağa doldurduktan sonra iyice çalkalarım ve şişeleri steril tutarım. Bununla beraber tekrar şişeleme yapmadan önce mutlaka duru suyla fırçalama yapıyorum. İşinizi bence sağlam yapın çünkü gerçekten emek ve zaman isteyen bir uğraş.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ardasu
O
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Süper, bende Irish ve Kölsch aldım. Mexican Cerveza bardağa koymadan önce yarım limon sık mutlaka sonra bira doldur. Öyle içiliyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @iaktug
G
2 yıl
Moderatör

< Resime gitmek için tıklayın >
teflon bant sarsa daha iyi tutar.




Bu mesajda bahsedilenler: @OlguErhan
C
2 yıl
Er

Evde bira yapanlara selamlar🚀🙋🏻‍♂️
< Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın > < Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
2 yıl
Er

Açıkcası uzun zamandır kurarım bu zamana kadar sadece 1 tane şişem patladı onun dışında hiç sorun yaşamadığım için pet şişe kullanmayı düşünmedim.

Onun dışında doldurma / taşıma için bir tık daha iyi olacağı kesin fakat ama çok yüklü stoklu kurmuyorum 2 kovayla ilerliyorum.

O yüzden cam sağlıktır cam ile ilerlemek bana daha uygun diye düşünüyorum.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @crow in cornfield
O
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bu sezon kurduğum 14 farklı kit içinden en çok Delhi’yi beğendim. IPA bir başka


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
geçen yıl
Yüzbaşı

Jelatin olayını 3 hafta öncesinde sormuştum kesin deneyen var ama hiç cevap gelmedi
Bende son kurulumda jelatin ekleyerek denemeyi yaptım ve 3 gün öncesinde şişelemeyi yaptım. İlk izlenim olarak berraklaşma 2-3 günde oldu öncekiler 1 haftada oluyordu. Sanki tortu da daha az gibi. Tadını kontrol ettikten sonra jelatini esas kveik mayada kullanmayı düşünüyorum. Daha önceki kveik mayanın şişelemesinde berraklık oldukça geç olmuştu



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @crow in cornfield
K
7 ay
Er

Hava kilidi kovanın içine çok girmiş, bu sebeple fermentasyon sırasında çıkan köpüklerde kilide ulaşıp dışarı çıkıyor.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @arpaŞehriye
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

https://www.youtube.com/watch?v=p_qkwfXfiUU&feature=youtu.be





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OlguErhan -- 25 Ocak 2022; 15:32:21 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Kısa ama öz, güzel ve açıklayıcı bir video olmuş.


Videoyu izlemek için tıklayınız



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi