Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
41238
Cevap
4326578
Tıklama
17
Öne Çıkarma
Cevap: DOĞALGAZ KOMBİSİ ÖNERİSİ? (230. sayfa)
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: cimbom38

Yeni zamlardan sonra nasıl tasarruf sağlarız.Arkadaşlar ALFA-X YAKIT TASARRUF SIVISI kullanan varmı? Tasarruf sağlarmı?Kombiye zarar verirmi?Bilgi verirseniz sevinirim.Selamlar

Selamlar,

Neymiş bu böyleki nasıl tasarruf sağlıyor araştıralım bakalım;

Koçak Kimya alanında bir ilke imza atarak enerjide %30'a varan tasarruf sağlayan bir sıvı geliştirdi. Alfa-X isimli ürün, kapalı devre bütün ısıtma sistemlerinde su yerine kullanılan ve zararlı etkileri olmayan organik bir bileşim olup, yaklaşık 3 yıllık analiz ve deney sürecinden geçmiş, 2006 Şubat'ının başında piyasaya çıkmıştır. Türkiye'de, 2 milyon abonenin Alfa-X kullanması durumunda 500 milyon $'lık bir rakama tekabül eden milli kazanç sağlanacak

Özellikler

* Isıtma sistemlerinde suyun yerine kullanılır.
* Suya göre daha erken ısınıp, daha geç soğur.
* Süratle kalori absorbe ettiği için erken ısı iletkenliği yapar.
* Kaynama noktası; 195 C
* Donma noktası; -40 C
* Kireçlenme ve paslanma yapmaz.
* Yanıcı ve parlayıcı değildir.
* Koku yapmaz.
* Kanserojen maddeler içermez.
* Kullanım oranı; %50 ALFA-X -- %50 şebeke suyu şeklindedir.
* Tek bir kez uygulanır ve uzun yıllar kullanılabilir.

Kullanım Alanları

* Kapalı devre ısıtma sistemlerinin tümünde kullanılabilir (Doğal gaz, kömür, fuel-oil vs).
Ancak; radyatörlerde sirküle olan suyun, aynı zamanda kullanım suyu olarak kullanıldığı tesisatlarda kullanılmaz.
* Kaçak olan sistemlerde kullanılmaz.
Uygulama
Petekteki su tahliye kanalından tamamen boşaltıldıktan sonra %50 ALFA-X ile %50 şebeke suyu karıştırılarak sisteme dahil edilir. Ortalama bir saatlik bu işlemden sonra tesisat güvenle kullanabilir.

Nasıl Tasarruf Sağlar ?

Tesisatta sirkülasyon suyuna %50 oranında koyulan Alfa-X, yapısı itibariyle daha hızlı kalori absorbe ederek, ısının erken iletilmesini sağlayarak, sistemde bir nevi izolasyon maddesi görevi görür. Sisteme bir defalığına konur ve tesisatta herhangi bir problem çıkmadığı takdirde uzun yıllar kullanılabilir. Maliyeti diğer yalıtım sistemlerine oranla oldukça uygundur. Sisteme koyulduktan sonra, maliyetini, yapacağı tasarrufla 3 ayda amorti edebilir.

Uygulamada Dikkat Edilecekler

Sıvı konulacak tesisatta şu hususlara dikkat edilmelidir.

Sistemde kullanılan pompa yeterli mi ?

Bazı konutlarda kullanılan pompalar, gücünün yeteceği alandan daha büyük alana su aktarır. Bu evlerde zaten düşük kapasiteli pompa kullanıldığından, bu da devri daimi yavaşlattığı için, yüksek miktarda yakıt harcaması olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bu tarz yapılardaki fazla harcama sorunu Alfa-X ile çözülemez. Çünkü Alfa-X'in, akışkanlığı suya nazaran daha az olduğu için, pompanın yükünü artıracak; bu da devri daimin daha yavaş olmasına neden olacak, neticede tasarruf sağlanamaması ya da kazana uzak peteklerin ısınmaması durumuyla karşı karşıya kalınacaktır. Bu durumda yapılması gereken, imkan dahilinde ise pompayı değiştirmek, değilse Alfa-X sıvısını sistemde kullanmamaktır. Ancak unutulmamalıdır ki, o konuttaki devri daim hızı olması gerektiği gibi sağlanmadıkça, yani daha güçlü bir pompa kullanılmadıkça enerji harcaması hep yüksek kalacaktır.

Sistemde kullanılan boruların yerleştirilmesi nasıl yapılmış ?

Bina inşası sırasında kalorifer borularının döşenmediği yapıların bazılarında, sonradan döşenen boruların sistemsiz bir şekilde yerleştirildiği görülmüştür. Gereğinden fazla dirsek kullanımı sistem içerisindeki suyun devri daimini güçleştirmiştir. Bu yapılarda da yüksek miktarda yakıt harcaması olacağı açıktır. Yine burada da devri daim sorunu çözülmeden Alfa-X koymak fayda sağlamaz. Bu sistemlerde de sorun ancak daha yüksek kapasitede pompa kullanmakla çözülebilir.

Bilimsel Raporlar

Alfa-X sıvısı üzerinde çeşitli AR-GE çalışmaları yapılmış ve sıvının etkisi bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır.
Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nin, su ve Alfa-X sıvısı arasında karşılaştırma yaptığı laboratuar deneyi sonuçlarında, Alfa-X'in, suya göre çok daha hızlı ısınıp daha yavaş soğuduğu tespit edilmiştir.
Diğer taraftan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nün analiz sonuçlarında Alfa-X 'in, sertliğinin oldukça düşük olduğu ve kireçlenmeye sebep olmadığı sonucuna varılmıştır.
Aynı analiz sonuçlarında korozyon yapma derecesinin sıfır olduğu belirtilmiştir. Bu özelliklerinden dolayı sisteme zarar vermez ve tesisatın ömrünü uzatır.
Konya Selçuk Üniversitesi ve Elazığ Fırat Üniversitesi halen çalışmalarına devam etmektedirler.
Demirdöküm firmasının da denyleri sonucu aldığı olumlu netice sonucu alfa-x sıvısını güvenle kombilerinde kullanılacağını söylemektedir.

Demek ki buymuş, Aslında bu aynı arabalarımızda kullandığımız antifiriz gibi bir ürün.

Organik olması bana zamanla bazı değişimlere uğrayabileceğini düşündürüyor, birde bakır tesisattaki tepkisi nedir? Ayrıca anlaşılan yoğunluğu arttırılmış ve bu yüzden sirküle problemli , reglajla düzenlenmiş sistemlerde bu ürün kötü neticeler verebilir.
Sirküle motorunun yükü artmış, bu çekilen elektrik enerjisini arttırır ve sirküle motorunun ömrünü azaltır. Ayrıca hızlı ısınıp geç soğuduğundan tüm ekipman burda kombi den bahsediyorum daha çok ısıl yük altında kalacaktır. Normal şartlarda geri dönüş suyu ile daha hızlı soğuma olurken bu katkı bunu kısa tutacaktır. Bunun ters bakıştan faydası genleşme etkisinin kombinin ısıtma değilde bekleme sürecinde yarattığı olumsuzlukları azalır ama ısıtmada sudan daha hızlı olacağından artar.
Gerçi üniversiteler ve diğer kurumlar araştırmış. Ama bu araştırmalarda, malzeme dayanım testlerininde özellikle ısıl farklar tarafında yaşlandırma etkileriyle yapıldını zannetmiyorum. Sadece ısıl iletkenlik ve kimyasal reaksiyon testleri yapılmış olabilir. Bu durumda ürünün temas ettiği yerlerdeki her malzeme için farklı bir netice yaratabilir. Mesela arabalarda bazı antifirizler eski bakır radyatörlerde sorun çıkarmıştı. Alm radyatörlerde bile farklı neticeler alındı. İşim bu tarafı şu an benim için belli değil bu konuda teknik kaynak bulup incelemek gerekli.

Burdaki diğer husus sirküle olayı ki bu çok dikkat edilmesi gereken bir durum , bu ürünü kullanacak arkadaşların , buna çok dikkat etmeleri hatta öncesinde kesinlikle bu ürünü satan yerden teknik destek almalarını öneririm. Bu ürünü hidrolik denge tanklı 2. sirküle motorlu yerlerde kullanmak çok uygun olabilir. Bu ürünü vakit bulunca iyice araştırıcam, %30 çok iyi değer, %50 katmasakda %25 katsak etkiside doğru orantılı mı bunu da sormalı.
Yoksa tasarruf oranı çok iyi ve mantıklı bir açıklaması var. Bence tasarruf konusunda faydalı bir ürün gözüküyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

Sn Arkadaşlar

ALFA-X YAKIT TASARRUF SIVISI ?

Bence bu tasarruf hikayelerine kanmayın bu açıklamaların bilimsellikle ilgisi yok hızlı ısınıp geç soğuma diye birşey olmaz temel fizik okuyanlar bilir bu fizik kurallarına aykırıdır, eğer bir madde ne kadar geç ısınırsa o kadar geç soğur yani türkçesi ısınma ısısı diye bir kavram vardır, ısınma ve soğuma hızı buna bağlıdır. Mesela suyun ısınma ısısı 1 Kcal/c dir, sıvı yağların biraz daha düşüktür, enerjinin korunumu diye de bir temel kavram vardır, her madde ısınırken aldığı ısıyı soğurken aynen geri verir.

Yani su veya yağ dolu radyatör olması bir tasarruf sağlamaz buradaki sıvı sadece ısı taşıyıcıdır, Sirkülasyon pompaları da sudan daha kıvamlı bir sıvı ile çalışmakta aksine zorlanacaktır.

Bilimsel rapor denilen korozyon yapmaz raporu almaksa ? antifrizler için zaten kolayca alınır, fen-edebiyat fakültesinden alındığı söylenen hızlı ısınıp geç soğuma raporunu da gerçekten görmek lazım böyle bir rapor var mı? ve nasıl verilmiş?

Asıl olan İTÜ veya ODTÜ den kalorifer sistemlerinde % şu kadar gerçek tasarruf sağlar diye bir bilimsel rapor almaktır bunu alabiliyorsa getirsin açıklasın görelim.

Bu büyük ihtimalle bildiğiniz etilen-glikol esaslı antifriz sıvısıdır yani zamlarla ne yapacağını şaşıran saf vatandaşı kandırma ve menfaat sağlama amaçlı olduğu anlaşılıyor.

Merak edenler için linkler:http://tr.wikipedia.org/wiki/Termodinamik ...http://en.wikipedia.org/wiki/Specific_heat_capacity

Maxfocus arkadaşımıza ürünle ilgili bilgileri derleyip ilettiği için teşekkürler





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mastor1 -- 3 Kasım 2008; 17:42:59 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: sgozek
sevgili maxfocus ve taşkafa,
gerçekten yazdıklarınız bizlere doğru kombi seçiminde yardımcı ve yol gösterici olmaktadır. Tabii bukadar uzun sayfaların hepsini okuyamadım, ancak arada seçme yöntemiyle bazı yazılarınızı okuyabildim.
Benim szilere sorum, Kahramanmaraşta 220 m2 brüt, 9.7 m ddöküm petek boyu, dış cepheleri mantolama yapılmış bir dairede oturuyorum. Szice yoğuşmalı kombi alırsam rantabl kullanabilirmiyim? Petek boyu yoğuşmalı kullanım için yeterlimidir? Buderus GB 022 24K (20.000) yoğuşmalı kombi modeli işimi görürmü ayrıca kablosuz oda kumandasını önerirmisiniz?
Teşekkürler...


Selamlar,

Kahraman Maraş ile ilgili önceki sayfalarda örnekler vardı. Birde net ıstıma m2 nedir. Isıtma m2 evin ısıtılacak alanlarının taban m2 sinin toplamıdır ve 220 m2 brüt dediğiniz ev 130 m2 civarında ısıtma m2 sine sahip olabilir. (kiler, küçük wc, Ebeveyn banyosu, balkonlar net kullanım alanına dahilken net ısıtmaya dahil değildir. Zaten 220 m2 lik bir dairenin neti de 147m2 ler civarındadır.
Bu konu çok önemlidir. Tüm arkadaşlara tekrar tekrar söylüyorum, bu konu çok önemli sağlıklı bir yorum için bu bilgiye önem verin.

Sizinde petek tipleriniz nedir bilmiyoruz. aynı konuda bundan önceki sayfada döküm petekler konusunda iki tablo(resim) verdim. bunları kontrol edin.
Sizin yoğuşmalı kullanmanız daire m2 sine göre zaten son derece doğru olur , ama 2. bölge geçen Kahraman Maraş için 9,7 mt döküm petek 147 m2 lik alan için petek tipine göre yeterli olmayabilir. 147* 2,7 (tavan yüksekliği)* 40 (yalıtım olduğunu düşünerek) =15876 kcal üzerinden 24 kw lık yoğuşmalılar yeterli geliyor.

Birde diğer bir husus burda bir arkadaşımız Kahraman Maraşın 2. bölge kadar soğuk olmadığını 1. bölge değerlerinde olabileceğini belirtmişti. Ben tabiki teorikteki bilgilerden hareket ediyorum. Bu konudan kesin olarak emin iseniz, birim alan için rahatlıkla 35 kcal değerleri alınabilir. Tabi ki bu durumda 24 kw lık yoğuşmalılar fazlasıyla ve 20 kw lık yoğuşmalılarda uygun duruma gelirler.

Biz size teorikteki durum üstünden yapalım, döküm peteklerinizin tipini bilmiyorum ama dört kolonlu 144/800 serisinden olsa ise dilim başına 154 kcal den 9700 mm / 60 = 161 dilim 90-70 de 24794 kcal verirler. Bu da yoğuşmalı içinde yeterli olur.
Ama pkkp22 h:60 panel peteğe muadil sayılabilecek 99/623 serisinden döküm petek ise 161 * 103 kcal = 16583 kcal 90 -70 de verir (muhtemelende petekleriniz bunlar) Bu durumda yoğuşmalıda maks. 80 -60 çalıştırabilme imkanı olduğundan 75 -55 derecelik tesisat baz alındığında ikinci söylediğim petek tipindeki mt yeterli değildir.
Diğer bir konu döküm peteklerdeki su hacminin panellere göre yaklaşık 2.5 kat fazla olmasıdır. Vereceğiniz bilgilere göre bunuda değerlendirecez.

Eğer mevcut peteklerinizin tipini verirseniz bu konuda daha net yorum yapabiliriz.
Eksik bilgileri verriseniz daha iyi kesin cevaplar verilebilir.
Petek tipi, net ısıtma m2, tavan yüksekliği.
Kolay gelsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 4 Kasım 2008; 11:43:47 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: mastor1Sn ArkadaşlarALFA-X YAKIT TASARRUF SIVISI ?
Bence bu tasarruf hikayelerine kanmayın bu açıklamaların bilimsellikle ilgisi yok hızlı ısınıp geç soğuma diye birşey olmaz temel fizik okuyanlar bilir bu fizik kurallarına aykırıdır, eğer bir madde ne kadar geç ısınırsa o kadar geç soğur yani türkçesi ısınma ısısı diye bir kavram vardır, ısınma ve soğuma hızı buna bağlıdır. Mesela suyun ısınma ısısı 1 Kcal/c dir, sıvı yağların biraz daha düşüktür, enerjinin korunumu diye de bir temel kavram vardır, her madde ısınırken aldığı ısıyı soğurken aynen geri verir.
Yani su veya yağ dolu radyatör olması bir tasarruf sağlamaz buradaki sıvı sadece ısı taşıyıcıdır, Sirkülasyon pompaları da sudan daha kıvamlı bir sıvı ile çalışmakta aksine zorlanacaktır. Bilimsel rapor denilen korozyon yapmaz raporu almaksa ? antifrizler için zaten kolayca alınır, fen-edebiyat fakültesinden alındığı söylenen hızlı ısınıp geç soğuma raporunu da gerçekten görmek lazım böyle bir rapor var mı? ve nasıl verilmiş?
Asıl olan İTÜ veya ODTÜ den kalorifer sistemlerinde % şu kadar gerçek tasarruf sağlar diye bir bilimsel rapor almaktır bunu alabiliyorsa getirsin açıklasın görelim.Bu büyük ihtimalle bildiğiniz etilen-glikol esaslı antifriz sıvısıdır yani zamlarla ne yapacağını şaşıran saf vatandaşı kandırma ve menfaat sağlama amaçlı olduğu anlaşılıyor. Merak edenler için linkler:http://tr.wikipedia.org/wiki/Termodinamik ...http://en.wikipedia.org/wiki/Specific_heat_capacity


Selamlar,
Arkadaşım öncelikle bunu belirtmek istiyorum yanlış anlaşılmamak için, hiç bir firmanın veya markanın savunucusu değilim ve benimde bu konuda bazı çekincelerim halen var ama adamlar ODTÜ den korozyon ve ısınma testi raporunu almış, ODTÜ Mak. Müh. Bölümü (Doçen Dr. Cemil Yamalı) bunu teyit etmiş. http://www.ozenkimya.com.tr/raporlar.htm

Bunun dışın bahsettiğin fizik kuralı serbest haldeki maddeye uygulanması durumunda ve oda sıcaklığı gibi sabit çevre değişkenlerindedir.
Burda şartlar farklı. Isıtılan madde kapalı devre bir tesisat içinde basınç altında dolaşıyor.

Hatta sirküle ile ilgili testleride yaptırmışlar. ODTÜ dışında bir kaç kurum var ama bunlarda farklı raporlarda var. Bu linktekileri bir inceleyin.
Bu raporlar gerçek değilse bir şey diyemem tabi ki. Ama şu tesisatta şu kadar verim diye bir rapor olmaz bu çok görecelidir. Bu ilk olarak teorikte sonrada laboratuvar şartlarında pratikte denenir, sonradan da gerçek hayattaki gibi test uygulaması yapılır.

Ama Demirdökümde herhalde kullanırız derken bunları araştırıpda söylemiştir.Gerçi demirdökümün belgesinin resmi ve bağlayıcı bir niteliği yok.

Bu arada Tübitaktan alınan belge ürünün son derece toksik olduğunu belgelemiş, konuyla ilgili değil. bu arada ürünün içerinde bir çok ağır metal var ama tahmin ettiğimiz gibi etilen-glikol türevi değilmiş.(benimde aklıma ilk gelen bu olmuştu, en azından içinde vardır diyordum.)

Ayrıca diğer enteresan bir konu bu ürün soğuma testlerinde normal suya göre saf haldeyken daha hızlı yada aynı düzeyde soğumuş , su ile karışım yapıldığında da olumlu çok küçük farklar var ama zaman eksenindeki ısınma testlerinde dikkati çeken büyük farklar var, bu ürün sudan çok daha hızlı hatta %36 varan miktarlada daha hızlı ısınmış, bunun tek mantıklı açıklaması var, normalde bir sıvının çabuk ısınması evet özısı ile alakalı özısısı küçük olan madde daha çabuk ısınır. Fakat bu özellikler basınç ve sıcaklıkla değişir. Çünkü çabuk ısınan bir sıvının buna paralel olarak çabuk soğuması beklenir. Sanırım sıcaklık ve basınç artıkça sıvının öz ısısıda değişiyor.Su karışımlı olanda ısının daha az farkla artmasıda bundan olmalı.

ODTÜ nün yazısında da %27 ortalama ve %30 tasarruf değerleri telaffuz edilmiş, Gebze araştırma enst. soğuma testinde nerdeyse çok küçük farklar var ama ısınma testlerinde %30 un üstünde (özellikle saf haldeki ile ) ciddi farklar var. Yani bu ürün gerçekten çok hızlı ısınmış. Anlaşılan ısı etkisiyle içindeki maddelerin moleküllerin ve atomların hareket hızı çok artmış. Bunu destekleyende basınç ve sıcaklık.

Sıcaklık , bir maddenin moleküllerinin ortalama kinetik enerjilerinin bir ölçüsüdür. Enerji değildir.Isı ile sıcaklık arasındaki ilişki, potansiyel enerji ile yükseklik arasındaki ilişkiye benzetilebilir. Nasıl ki Ep=mgh bağıntısındaki h enerji değilse; Q=mcΔt bağıntısındaki sıcaklığı ifade eden Δt de enerji değildir.Isı kalorimetre kabı, sıcaklık termometre ile ölçülür. Sıcaklık birimi günülük hayatta °C, teknikte °K dir.

Maddeye dışarıdan ısı verilir yada alınırsa maddenin sıcaklığı değişir. Dışarıdan ısı alan maddenin Kinetik Enerjisi dolayısıyla taneciklerinin titreşim hızı artar. Tanecikleri bir arada tutan kuvvetler yenilerek birbirinden uzaklaşmaya başlar. Buna genleşme denir.
Maddenin ısı kaybetmesi durumunda taneciklerinin Kinetik Enerjisi azalır. Madde soğur ve tanecikler birbirine yaklaşır.
Sıcak bir cisim ile soğuk bir cisim birbirine değdirildiğinde aralarında ısı alışverişi yaparak ısısal dengeye ulaşırlar ve sonunda karalı bir durumda kalırlar.

Isı ve Sıcaklık

Isı : Maddeleri oluşturan molekül ve atomların hareket veya Kinetik ve Potansiyel enerjilerinin toplamına ısı denir.
Isı Q ile gösterilir. Isı bir enerji şeklidir. Isı birimi kalori (cal. ) veya Joule (J) dir.
1 Cal = 4,18 J veya 1j=0,24 Cal. 1kCal = 1000Cal
Kalori: Bir gram saf suyun sıcaklığını 1 atm basınç altında 1oC ( 14,5 oC den 15,5 oC ye ) yükselten ısı miktarıdır.
Sıcaklık : Bir maddenin yapısındaki molekül veya atomların ortalama Kinetik enerjilerinin ölçümüne sıcaklık denir.
Sıcaklık t veya T ile gösterilir. Sıcaklık termometre ile ölçülür. Bazı termometreler şunlardır : Celsius (oC) , Fahrenheit ( oF ) Kelvin ( oK ) ve Reomor ( oR ) gibi.

Üstteki konuya ilişkin yazımda da belirttim, yaşlandırma etkisiyle yapılmış , genleşme testleride yok.
Ayrıca bu sıvı ihteviyat olarak bazik bir ürün. İçindeki bu metallarin , özellikle bakır ve alm, alaşım eşanjörlerle reaksiyona girme, pil etkisi oluşturma (elektron transferine bağlı parçacık kaybı) riskide çok fazla uzun vadede artısı , eksisi eşitlenebilir. Buderusunda buna benzer farklı amaçlar için kullandığı test edilmiş, katkıları olduğunu bayisi söylemişti.

Sonuçta bu ürünün ciddi anlamda uzun dönem testinden geçmesi gerekiyor. Özellikle farklı malzemelerin kullanıldığı uygulamardaki neticeler çok önemli. Bununla birlikte bir fayda sağladığına ben inanıyorum. Ama faydanın yanında zarar etkileride iyi araştırılarak toplam verime bakmak ve uygulama şartlarını iyi belirlemek gerekir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 3 Kasım 2008; 19:23:34 >

F
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER

arkadaslar 15 gune kadar kesın ve kesın eve yenı bır kombı alıyorum

sızden bızım eve uygun bır kombı tavsıyesınde bulunmanızı rıca edıyorum oncelıkle evden bıraz bahsedeyım

ankara yenımahallede oturuyorum evimiz 96 yılı yapımı giriş kat onde ve arkadakı bınalardan gunes gorduğu yok cephe olarak kuzey mı guney mı bılmıyorum evın on tarafı anıtkabır e bakıyor

bızım alt katımız depo olarak kullanılıyor o yuzden alttan buyuk oranda soğuk alıyoruz ıkı bına arası kose konumda durduğu ıcın 3 yanı acıkta dığer kapalı olan yanıda yan bınanın bızım eve denk glen kısmı garaj olarak ayarlandığında yıne soğuk oluyor

ev yaklasık 80 m2 , eve yapılan tesısat konusunda hıcbır fıkrım yok camlarımız ahsab doğrama cıft camlı olarak yapılmıs bınanın yalıtımı konusundada hıcbır fıkrım yok maalesef

suanda kullanmıs olduğumus kombı 96 yılında mutahhıt tarafından eve takılmıs markası gurmak modeli class

gecen gun yaptığım hesaplamalara gore gece saat 12 cıvarında dıs hava sıcaklığı 6 derecede iken evde kombıyı 40 dereceye ayarlayıp yaktım olcumlerımı kombı yanmaya basladıktan 1 saat sonra yapmaya basladım ve kombının 1 saatte 1 m3 gaz tukettığını gozlemledım

ben bu kombıyı kısın 60 derece yakarsam gunde en az 30 35 m3 gaz yakarkı buda benım canıma ot tıkar

sızden bana yardımcı olmanızı rıca edıyorum umarım verdığım bılgıler sızlere yardımcı olur sormak ıstedığınız her konuda daha fazla bılgı vermeye calısacığım

yardımlarınız esırgemeyın

not: kısın bu kombıyı 60 derece cıvarında yaktığımda evın ıcı ancak sort ve tshırt le rahat oturulabılır duruma gelıyor 30 cıvarında yakarsak kalın gıyınıp tır tır tıtrıyoruz

edit: petek buyuklukleri

salon: 160 cm enınde 40 yukseklığı ve 10 cm derınlığınde
3 adet oda ve 1 mutfak: 60 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 derınlığınde
banyo: 50 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 cm derınlığınde



arkadaslar benım ıcın hangı kombı uygun olur acaba ben yoğusmalı bır model almak ıstıyorum tavsıye edeceğınız modeller nedır acaba ?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: TheGate
quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
@taşkafa hocam dedığınız gıbı yalıtım onemlı ama suan ıcın yalıtıma ayıracak param yok belkı onumuzdekı sene yaptırabılırım yalıtımı
ama suanda oluk gıbı gaz tuketen kombımı değiştirmem lazım kombıyı değiştirdiğimde ısınamasamda oluk oluk gaz harcamam , saten yuzde 22 daha zam gelmıskı gaza artık sonumuz felaket

merak etmeyin kürşat tüzmen ileride doğalgaz fiyatlarını indireceğiz dedi haberlerde
demekki havalar ısınınca doğalgaz fiyatları düşecekmiş...vay be ne güzel haber
kışın bindirim yazın indirim...iyi taktik ama


Selamlar,

Resmen milletle dalga geçiyor. Bir bakan nasıl böyle bir demeç verir , şaka gibi yani trajikomik gülermisin ağlarmısın.
Şimdi de bu borç Karayalçın döneminden kalmaymış onu söylüyorlar.
Yakında da, Küresel ısınma var karadeniz akdeniz iklimine sahip olacak biraz bekleyin derlerse şaşmayın.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
arkadaslar 15 gune kadar kesın ve kesın eve yenı bır kombı alıyorum
sızden bızım eve uygun bır kombı tavsıyesınde bulunmanızı rıca edıyorum oncelıkle evden bıraz bahsedeyım
ankara yenımahallede oturuyorum evimiz 96 yılı yapımı giriş kat onde ve arkadakı bınalardan gunes gorduğu yok cephe olarak kuzey mı guney mı bılmıyorum evın on tarafı anıtkabır e bakıyor
bızım alt katımız depo olarak kullanılıyor o yuzden alttan buyuk oranda soğuk alıyoruz ıkı bına arası kose konumda durduğu ıcın 3 yanı acıkta dığer kapalı olan yanıda yan bınanın bızım eve denk glen kısmı garaj olarak ayarlandığında yıne soğuk oluyor
ev yaklasık 80 m2 , eve yapılan tesısat konusunda hıcbır fıkrım yok camlarımız ahsab doğrama cıft camlı olarak yapılmıs bınanın yalıtımı konusundada hıcbır fıkrım yok maalesef
suanda kullanmıs olduğumus kombı 96 yılında mutahhıt tarafından eve takılmıs markası gurmak modeli class
gecen gun yaptığım hesaplamalara gore gece saat 12 cıvarında dıs hava sıcaklığı 6 derecede iken evde kombıyı 40 dereceye ayarlayıp yaktım olcumlerımı kombı yanmaya basladıktan 1 saat sonra yapmaya basladım ve kombının 1 saatte 1 m3 gaz tukettığını gozlemledım
ben bu kombıyı kısın 60 derece yakarsam gunde en az 30 35 m3 gaz yakarkı buda benım canıma ot tıkar
sızden bana yardımcı olmanızı rıca edıyorum umarım verdığım bılgıler sızlere yardımcı olur sormak ıstedığınız her konuda daha fazla bılgı vermeye calısacığım
yardımlarınız esırgemeyın
not: kısın bu kombıyı 60 derece cıvarında yaktığımda evın ıcı ancak sort ve tshırt le rahat oturulabılır duruma gelıyor 30 cıvarında yakarsak kalın gıyınıp tır tır tıtrıyoruz
edit: petek buyuklukleri
salon: 160 cm enınde 40 yukseklığı ve 10 cm derınlığınde
3 adet oda ve 1 mutfak: 60 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 derınlığınde
banyo: 50 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 cm derınlığınde

arkadaslar benım ıcın hangı kombı uygun olur acaba ben yoğusmalı bır model almak ıstıyorum tavsıye edeceğınız modeller nedır acaba ?


Selamlar,

Ankaraya yorum yok, doğalgaza sizin belediye yüzünden zam yaptılar şimdi hepimiz bunu çekicez.
Şaka tabi ki, bu konunun hiçbir Ankaralı hemşerimle ilgisi yok sadece nazire yapıyorum.
Gözden kaçmış kusura bakmayın,
80 m2 net ısıtma m2 sinden ve yalıtım olmadığından hareket edelim, 13000 kcal değerimiz var . Bu durumda yoğuşmalı veya yoğuşmasız 17000 kcal 20 Kw veya 20640 kcal 24 Kw tüm kombiler sizi için uygundur.
Benim önerim yoğuşmalı ise eca confeo premix 24 kw, demirdöküm nanomix24 kw, baymak brötje novadens premix 240 modelidir. Bütçeniz uygunsa buderus gb022 veya gb042 olabilir.

Yoğuşmasız olarakda demirdöküm nitron 24 kw sizin için gayet uygun. Bunda da bütçe uygunsa buderus u062 derim ama fiyatı eca yoğuşmalıya yakın değmez.
75 -55 tesisat sıcaklığını baz alalım, 8,5 mt pkkp22 h:60 petek olursa çok iyi olur.
Petek boylarını vermişsiniz ama derinliği 100 ise muhtemelen pkkp22 dir. verdiğiniz değerlerden 4 mt pkkp22 h:60 olduğu anlaşılıyor.
Bu petek miktarı çok az , sizin evin net ısıtma m2 65 m2 civarında olabilir mi? 4 mt ile 9200 kcal alırsınız ki bu da 65 m2 lere gelir.
Siz en güzeli oda m2 söyleyin ben size petek boylarını yazıcam. Yanlış iş yapmayalım.
Kolay gelsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 3 Kasım 2008; 19:46:14 >

G
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: maxfocus
Selamlar,

Resmen milletle dalga geçiyor. Bir bakan nasıl böyle bir demeç verir , şaka gibi yani trajikomik gülermisin ağlarmısın.
Şimdi de bu borç Karayalçın döneminden kalmaymış onu söylüyorlar.
Yakında da, Küresel ısınma var karadeniz akdeniz iklimine sahip olacak biraz bekleyin derlerse şaşmayın.

valla millet bunları iyice anlasa da önümüzdeki mahalli seçimlerde halk tepkisini oy sandığında bir gösterse derim
konumuz politikaya kaydı ama sonuçta halkın cebinden kötü yönetim yüzünden çıkan her lira için gereken mesaj seçimlerde oy olarak geri dönmeli....yoksa meydanı boş bulurlarsa ileride çok daha fazla mantıksız şeyler duyabiliriz....hatta bugünkü günlerimizi bile arayabiliriz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
16 yıl
Yarbay

@maxfocus hocam sımdı olcumlerı yaptım

oda 1 259 x 320 = 8,32
oda 2 230 x 364 = 8,37
oda 3 353 x 223 = 7,96
salon 380 x 400 = 15,2
mutfak 210 x 330 = 6,93
banyo 210 x 215 = 5,55
antre ( gırıs + odalar arası hol + ufak tefek bosluklar vs toplamı ayrıyetten ısıtması olmayan alan ) = 15,06

tavan yukseklığı: 2,60 metre

evın net buyukluğu: 67,39 m2 (bu sayede bende net olarak oğrenmıs oldum )

NOT: yukardada bahsettığım gıbı evın yalıtım durumunun pek ıyı olmadığını , alt tarafın depo olup soğuk veren bır alan olduğunu , evın 3 cephesının acık oluğunu ve diğer 1 cephesınınde yan bınadakı garaj kısmına denk geldığını hesaba almanızı rıca edıcem

bırde antre olarak kullandığım alanada banyodaki petekten paralel olarak bı tesısat yaptırıp o kısımada bır adet petek koymayı dusunuyorum bunuda goz onuna alırsak

nasıl bır kombı tercıh etmelıyız ?




edit: petek buyuklukleri

salon: 160 cm enınde 40 yukseklığı ve 10 cm derınlığınde
3 adet oda ve 1 mutfak: 60 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 derınlığınde
banyo: 50 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 cm derınlığınde





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 3 Kasım 2008; 20:52:28 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
@maxfocus hocam sımdı olcumlerı yaptım
oda 1 259 x 320 = 8,32
oda 2 230 x 364 = 8,37
oda 3 353 x 223 = 7,96
salon 380 x 400 = 15,2
mutfak 210 x 330 = 6,93
banyo 210 x 215 = 5,55
antre ( gırıs + odalar arası hol + ufak tefek bosluklar vs toplamı ayrıyetten ısıtması olmayan alan ) = 15,06
tavan yukseklığı: 2,60 metre
evın net buyukluğu: 67,39 m2 (bu sayede bende net olarak oğrenmıs oldum )
NOT: yukardada bahsettığım gıbı evın yalıtım durumunun pek ıyı olmadığını , alt tarafın depo olup soğuk veren bır alan olduğunu , evın 3 cephesının acık oluğunu ve diğer 1 cephesınınde yan bınadakı garaj kısmına denk geldığını hesaba almanızı rıca edıcem
bırde antre olarak kullandığım alanada banyodaki petekten paralel olarak bı tesısat yaptırıp o kısımada bır adet petek koymayı dusunuyorum bunuda goz onuna alırsak
nasıl bır kombı tercıh etmelıyız ?


edit: petek buyuklukleri
salon: 160 cm enınde 40 yukseklığı ve 10 cm derınlığınde
3 adet oda ve 1 mutfak: 60 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 derınlığınde
banyo: 50 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 cm derınlığınde


Selamlar,

Şimdi iyi oldu 67,39 m2 için 10500 kcal ısı gerekli. Bu durumda mevcut 4 mt petek yinede yeterli değil ,
oda 1 259 x 320 = 8,32 m2 *2,6 * 60 = 1299 kcal / 1500= 0,86 mt >>> 0,9 mt
oda 2 230 x 364 = 8,37m2 *2,6 * 60 = 1306 kcal / 1500 = 0,87 mt >>> 0,9 mt
oda 3 353 x 223 = 7,96m2 *2,6 * 60 = 1242 kcal / 1500 = 0,83 mt >>> 0,9 mt
salon 380 x 400 = 15,2m2 *2,6 * 60 = 2371 kcal / 1500 = 1,58 mt >>> 1,6 mt uygulamada tek yerine 1+0,6 yada 0,8+0,8 daha uygun olur.
mutfak 210 x 330 = 6,93m2 *2,6 * 60 = 1081 kcal / 1630 = 0,66 mt >>> 0,7 mt
banyo 210 x 215 = 5,55m2 *2,6 * 60 = 866 kcal / 1380 = 0,63 mt >>> 0,7 mt
antre ( gırıs + odalar arası hol + ufak tefek bosluklar vs toplamı ayrıyetten ısıtması olmayan alan ) = 15,06
Antre kesinlikle bir ilave yapmanızı öneririm yaklaşık 5.5 m2 için 858 kcal ve 0,6 mt yeterlidir. Toplam pkkp22 h:60 dan 6,3 mt.

Toplamda 9023 kcal oldu şimdi ısıtılmayan alanlara göre 4 mt petek kritik değerde yeterli hale geldi.Sizin tesisatta 90-70 çalışacak gibi planlanmış.
Biz bunu 75-55 çalıştırıcaz ve bu iş için yukarda yazdığım petek mt lerine uymanız gerekiyor. Toplamda en az 6,3 mt pkkp22 h:60 petek kullanacaksınız.
Eğer yoğuşmalı ürün kullanırsanız ise bunu 8 mt olarak yapmanızda büyük fayda var tesisat sıcaklığınız en soğuk günlerde bile kombiyi 45 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır. verdiğim petek ölçülerine %34 ilave etmeniz yeterlidir.
Bu ilk yatırım maliyetine rağmen ciddi oranda düşük gaz faturası uygulayacaksınız. Bu şekilde önerdiğim bir çok arkadaşın tüketimleri son derece düşük gerçekleşiyor.
Eğer peteklerimi değiştiremem derseniz yoğuşmalı ürün almayın zira sizde çok verimli olması mümkün değil. küçükte olsa faydalı olacaktır ama fiyat farkına değmez.

Bu arada en azından dairenizin altındaki boşluk kısımları dışardan mantolama yaptırın bu iş çok pahalı bir uygulama değil ve size çok faydası olur.
En azından %10 kazanırsınız. Ayrıca ahşap pencerelerin sızdırmazlık fitillerini yenileyin yoksa sünger veya kauçuk fitillerden alıp bu camlarda hava sızdırmazlığı sağlayın. Daire kapısınında kenarlerını aynı şekilde sızdırmaz yapın. tüm bunlar size en az 15 tüketmde fayda sağlar.
Kolay gelsin.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
16 yıl
Yarbay

@maxfocus hocam ılgı alakanız ıcın cok cok cok tesekkur edıyorum aklımdakı bı kac ufak soru kaldı

bu iş için elımdekı toplam para 2000 ytl belkı 300 500 daha bıyerlerden bulabılırım
oyuzden yenı petek almak ıcın suan paramın yeteceğını sanmıyorum
ama onumuzdeki seneye bıraz para bırıktırıp dedığınız gıbı peteklerı değiştirebılırım ama dedığım gıbı suan ıcın değiştiremem galıba

bu sartlarda sızın onerdığınız kombıler hangılerıdır acaba ?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
F
16 yıl
Yarbay

@maxfocus hocam aklıma soyle bısey geldi

< Resime gitmek için tıklayın >
http://img136.imageshack.us/img136/9034/adszmr4.jpg

oda 1 deki peteği antreye
oda 2 deki peteği salona

ek olarak taktırsam oda 1 ve oda 2 ye sızın bahsettığınız olculerde yenı petek alsam yaptığınız hesapları kurtarır sekılde evın ısınmasına katkısı olurmu

malum butce az olduğu ıcın eldekı malzemelerıde kullanarak en uygun fıyata bu ısı oluruna en yakın sekılde halletmek ıcın değişik fıkırler uretmeye calısıyorum

sızın bu konudakı ve kombı secımı konusundakı onerınız nedır acaba



edit: ewde annemle bırlıkte yasıyoruz toplam 2 kısıyız yanı o yuzdende oda 3 u kullanmıyoruz oylece duruyor o yuzden oda 3 ü pek onemsemıyorum ama evın ısınmasına bır katkısı olacak ıse oda3 ıcın 30x60 yada 40x60 gıbı kucuk bır petek alarak ılave edebılırım aynı sekılde mutfak ve banyo ıcınde gercekten kaydı değer bı artıs olucaksa ek ılavelerı hemen yapmaya calısırım ama suandakı durumu kurtarır ıse bu sene deneyıp bakarak yeterlı gelmez ıse gelecek sene ek ılave yapabılırım

bu sekılde haraket etmemız mantıklı olurmu ?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi FRED BAKER -- 3 Kasım 2008; 23:00:44 >

T
16 yıl
Yüzbaşı

@sendorm

Selam bu spot piyasa dediginiz nedir? Web bazli mi?

quote:

Orjinalden alıntı: sendorm

e.c.a confor premixe 24kcal liğe 1.750ytl fiyat aldım. Ama satıcı mercedes bmw varken kia alınmaz. sana buderus u52 ya da u62 25kcal lik takalım dedi. ne dersiniz?

bugün spot piyasasına da girdim, kombi alacaklara tavsiyemdir cidden çok uygun oluyor fiyatlar. ayrıca her marka ürün takabildiğ için her hangi bir markanın fanatikliği de yapılmamış oluyor.



F
16 yıl
Çavuş

quote:

Orjinalden alıntı: maxfocus

quote:

Orjinalden alıntı: sgozek
sevgili maxfocus ve taşkafa,
gerçekten yazdıklarınız bizlere doğru kombi seçiminde yardımcı ve yol gösterici olmaktadır. Tabii bukadar uzun sayfaların hepsini okuyamadım, ancak arada seçme yöntemiyle bazı yazılarınızı okuyabildim.
Benim szilere sorum, Kahramanmaraşta 220 m2 brüt, 9.7 m ddöküm petek boyu, dış cepheleri mantolama yapılmış bir dairede oturuyorum. Szice yoğuşmalı kombi alırsam rantabl kullanabilirmiyim? Petek boyu yoğuşmalı kullanım için yeterlimidir? Buderus GB 022 24K (20.000) yoğuşmalı kombi modeli işimi görürmü ayrıca kablosuz oda kumandasını önerirmisiniz?
Teşekkürler...


Selamlar,

Kahraman Maraş ile ilgili önceki sayfalarda örnekler vardı. Birde net ıstıma m2 nedir. Isıtma m2 evin ısıtılacak alanlarının taban m2 sinin toplamıdır ve 220 m2 brüt dediğiniz ev 130 m2 civarında ısıtma m2 sine sahip olabilir. (kiler, küçük wc, Ebeveyn banyosu, balkonlar net kullanım alanına dahilken net ısıtmaya dahil değildir. Zaten 220 m2 lik bir dairenin neti de 147m2 ler civarındadır.
Bu konu çok önemlidir. Tüm arkadaşlara tekrar tekrar söylüyorum, bu konu çok önemli sağlıklı bir yorum için bu bilgiye önem verin.

Sizinde petek tipleriniz nedir bilmiyoruz. aynı konuda bundan önceki sayfada döküm petekler konusunda iki tablo(resim) verdim. bunları kontrol edin.
Sizin yoğuşmalı kullanmanız daire m2 sine göre zaten son derece doğru olur , ama 3. bölge geçen Kahraman Maraş için 9,7 mt döküm petek 147 m2 lik alan için yeterli olmaz. 147* 2,7 (tavan yüksekliği)* 50 (yalıtım olduğunu düşünerek) =19845 kcal üzerinden 24 kw lık yoğuşmalılar yeterli gelmez, bu nedenle 30 kw yoğuşmalı düşünmenizi öneriyorum.
Birde diğer bir husus burda bir arkadaşımız Kahraman Maraşın 3. bölge kadar soğuk olmadığını 2. bölge mesela İstanbulla aynı değerlerde olduğunu belirtmişti. Ben tabiki teorikteki bilgilerden hareket ediyorum. Bu konudan kesin olarak emin iseniz, birim alan için rahatlıkla 40 kcal değerleri alınabilir. Tabi ki bu durumda 24 kw lık yoğuşmalılarda uygun duruma gelirler.

Biz size teorikteki durum üstünden yapalım, döküm peteklerinizin tipini bilmiyorum ama dört kolonlu 144/800 serisinden olsa ise dilim başına 154 kcal den 9700 mm / 60 = 161 dilim 90-70 de 24794 kcal verirler. Eğer petek tipini verirseniz bunu net söyleyebiliriz.

Eğer ğetekler bu tipta ise 30 kw yoğuşmalıdan aşağıya düşünmeyin. Eksik bilgileri verriseniz daha iyi kesin cevaplar verilebilir.
Petek tipi, net ısıtma m2, tavan yüksekliği.
Kolay gelsin.

maxfocus kardeş daha önceki yazışmamızda ben maraşın 1. ısı bölgesinde olabilecegini iddia etmiştim sende k.maraşın 2. bölgede oldugunu ECA'nın kcal hesaplama programından alıntı yaparak bana göstermiştin unuttun galiba.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
16 yıl
Yüzbaşı

Sevgili maxfocus ve Taskafa ve diğer iyiliksever bilgili arkadaşlar. Sonunda gün geldi ve bu hafta kombiyi satın alacağım. Gecikme sebebi, yeni yapılmakta olan evin teslim tarihinin, satın alırken eylül olarak söylenmesine rağmen, kademe kademe gecikerek sonunda 30 kasım olarak gazete ilanları ve mektupla bize duyurulmasıdır. ama artık zaman geldi.
Muteahhid defalar, bu gruba girerek evin oda olcumlerini vb verdim ve sizlerden cevaplar aldım. Ozetle, ozellikle PM dan aldığım bilgilere göre, Demirdöküm Nitron kombi önerisi ağır basıyor. Çok detaylı olmasa da zaman buldukça yaptığım araştırmalara göre, diğer öneri olan ECA Confeo hermetik model, ozellikle sikayet.com vb de yoğun şikayet almış bir model. Ancak ayrıca çift eşanjör, çelik eşanjör, modülasyon vb gibi bilimum bilmediğim kavram var ki karar vermemi engelliyor. Özetlemek gerekirse, elimde 1200 YTL bütçe var ve bu parayı, mümkün olan en uzun vadede ödemeyi planlıyorum (12 ay vb).
Evimin oda özellikleri ise:
Salon: 18.60 m2
Açık mutfak: 5.60
Ebeveyn y.o.: 12.00
Yatak od.: 12.00
Banyo: 3.70
hol: 3.00
Antre: 7.00
Vestiyer odası: 4.00

Ev şerifali - ataşehir de
2+1
katta 2 daire var ve 5. katta
salon, mutfak ve çocuk y.o güney cephede, sadece vestiyer, banyo ve ebeveyn güneydoğu gibi. evin bir şeması şurdan göreülebilir:http://www.meritlife.net/bulvar/bigresim.asp?p=../images/bulvar/katplanlari/bulvar2.jpg
Maxfocus, aşağıdaki ev ilebenim ev epey benziyor. Evdeki tüm radyatörler Baymak ve toplam 4.30 m +0.4 havlupan var. Mantolama yapıldı evin her yerine. Katlar arası ısı izolasyonu var mı bilmiyorum ama varmış gibi düşünebiliriz. Bu 90/70 ve 75/55 çalıştırma konusu nedir tam olarak, sıcaklıklar mı? Ben çok fazla bütçeye sahip değilim ve mümkün olan en yüksek konforu, en aza ilk yatırım ve işletme maliyeti ile istiyorum. Alacağım cihazı evladiyelik kullanmak amacındayım. Garanti süreleri vb uzun ve servis hizmeti en üst seviyede olan markayı tercih edebilirim. ama size tabiyim, bu sorumun cevabı benim için en önemli kriter.Benden istediğiniz başkaca bir bilgi varsa söylemeye hazırım. Sizden aşağıdakine benzer bir ufak analiz rica edeceğim. Hertürlü destek için şimdiden teşekkürler.
quote:

Orjinalden alıntı: maxfocus

quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
@maxfocus hocam sımdı olcumlerı yaptım
oda 1 259 x 320 = 8,32
oda 2 230 x 364 = 8,37
oda 3 353 x 223 = 7,96
salon 380 x 400 = 15,2
mutfak 210 x 330 = 6,93
banyo 210 x 215 = 5,55
antre ( gırıs + odalar arası hol + ufak tefek bosluklar vs toplamı ayrıyetten ısıtması olmayan alan ) = 15,06
tavan yukseklığı: 2,60 metre
evın net buyukluğu: 67,39 m2 (bu sayede bende net olarak oğrenmıs oldum )
NOT: yukardada bahsettığım gıbı evın yalıtım durumunun pek ıyı olmadığını , alt tarafın depo olup soğuk veren bır alan olduğunu , evın 3 cephesının acık oluğunu ve diğer 1 cephesınınde yan bınadakı garaj kısmına denk geldığını hesaba almanızı rıca edıcem
bırde antre olarak kullandığım alanada banyodaki petekten paralel olarak bı tesısat yaptırıp o kısımada bır adet petek koymayı dusunuyorum bunuda goz onuna alırsak
nasıl bır kombı tercıh etmelıyız ?


edit: petek buyuklukleri
salon: 160 cm enınde 40 yukseklığı ve 10 cm derınlığınde
3 adet oda ve 1 mutfak: 60 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 derınlığınde
banyo: 50 cm enınde 60 cm yukseklık ve 10 cm derınlığınde


Selamlar,

Şimdi iyi oldu 67,39 m2 için 10500 kcal ısı gerekli. Bu durumda mevcut 4 mt petek yinede yeterli değil ,
oda 1 259 x 320 = 8,32 m2 *2,6 * 60 = 1299 kcal / 1500= 0,86 mt >>> 0,9 mt
oda 2 230 x 364 = 8,37m2 *2,6 * 60 = 1306 kcal / 1500 = 0,87 mt >>> 0,9 mt
oda 3 353 x 223 = 7,96m2 *2,6 * 60 = 1242 kcal / 1500 = 0,83 mt >>> 0,9 mt
salon 380 x 400 = 15,2m2 *2,6 * 60 = 2371 kcal / 1500 = 1,58 mt >>> 1,6 mt uygulamada tek yerine 1+0,6 yada 0,8+0,8 daha uygun olur.
mutfak 210 x 330 = 6,93m2 *2,6 * 60 = 1081 kcal / 1630 = 0,66 mt >>> 0,7 mt
banyo 210 x 215 = 5,55m2 *2,6 * 60 = 866 kcal / 1380 = 0,63 mt >>> 0,7 mt
antre ( gırıs + odalar arası hol + ufak tefek bosluklar vs toplamı ayrıyetten ısıtması olmayan alan ) = 15,06
Antre kesinlikle bir ilave yapmanızı öneririm yaklaşık 5.5 m2 için 858 kcal ve 0,6 mt yeterlidir. Toplam pkkp22 h:60 dan 6,3 mt.

Toplamda 9023 kcal oldu şimdi ısıtılmayan alanlara göre 4 mt petek kritik değerde yeterli hale geldi.Sizin tesisatta 90-70 çalışacak gibi planlanmış.
Biz bunu 75-55 çalıştırıcaz ve bu iş için yukarda yazdığım petek mt lerine uymanız gerekiyor. Toplamda en az 6,3 mt pkkp22 h:60 petek kullanacaksınız.
Eğer yoğuşmalı ürün kullanırsanız ise bunu 8 mt olarak yapmanızda büyük fayda var tesisat sıcaklığınız en soğuk günlerde bile kombiyi 45 dereceye ayarlamanız yeterli olacaktır. verdiğim petek ölçülerine %34 ilave etmeniz yeterlidir.
Bu ilk yatırım maliyetine rağmen ciddi oranda düşük gaz faturası uygulayacaksınız. Bu şekilde önerdiğim bir çok arkadaşın tüketimleri son derece düşük gerçekleşiyor.
Eğer peteklerimi değiştiremem derseniz yoğuşmalı ürün almayın zira sizde çok verimli olması mümkün değil. küçükte olsa faydalı olacaktır ama fiyat farkına değmez.

Bu arada en azından dairenizin altındaki boşluk kısımları dışardan mantolama yaptırın bu iş çok pahalı bir uygulama değil ve size çok faydası olur.
En azından %10 kazanırsınız. Ayrıca ahşap pencerelerin sızdırmazlık fitillerini yenileyin yoksa sünger veya kauçuk fitillerden alıp bu camlarda hava sızdırmazlığı sağlayın. Daire kapısınında kenarlerını aynı şekilde sızdırmaz yapın. tüm bunlar size en az 15 tüketmde fayda sağlar.
Kolay gelsin.






Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: twingonote
Sevgili maxfocus ve Taskafa ve diğer iyiliksever bilgili arkadaşlar. Sonunda gün geldi ve bu hafta kombiyi satın alacağım. Muteahhid defalar, bu gruba girerek evin oda olcumlerini vb verdim ve sizlerden cevaplar aldım. Ozetle, ozellikle PM dan aldığım bilgilere göre, Demirdöküm Nitron kombi önerisi ağır basıyor. Çok detaylı olmasa da zaman buldukça yaptığım araştırmalara göre, diğer öneri olan ECA Confeo hermetik model, ozellikle sikayet.com vb de yoğun şikayet almış bir model. Ancak ayrıca çift eşanjör, çelik eşanjör, modülasyon vb gibi bilimum bilmediğim kavram var ki karar vermemi engelliyor. Özetlemek gerekirse, elimde 1200 YTL bütçe var Evimin oda özellikleri ise: Ev şerifali - ataşehir de 2+1 katta 2 daire var ve 5. katta salon, mutfak ve çocuk y.o güney cephede, sadece vestiyer, banyo ve ebeveyn güneydoğu gibi. evin bir şeması şurdan göreülebilir:http://www.meritlife.net/bulvar/bigresim.asp?p=../images/bulvar/katplanlari/bulvar2.jpg
Maxfocus, aşağıdaki ev ilebenim ev epey benziyor. Evdeki tüm radyatörler Baymak ve toplam 4.30 m +0.4 havlupan var. Mantolama yapıldı evin her yerine. Katlar arası ısı izolasyonu var mı bilmiyorum ama varmış gibi düşünebiliriz. Bu 90/70 ve 75/55 çalıştırma konusu nedir tam olarak, sıcaklıklar mı? Ben çok fazla bütçeye sahip değilim ve mümkün olan en yüksek konforu, en aza ilk yatırım ve işletme maliyeti ile istiyorum. Alacağım cihazı evladiyelik kullanmak amacındayım. Garanti süreleri vb uzun ve servis hizmeti en üst seviyede olan markayı tercih edebilirim. ama size tabiyim, bu sorumun cevabı benim için en önemli kriter.Benden istediğiniz başkaca bir bilgi varsa söylemeye hazırım. Sizden aşağıdakine benzer bir ufak analiz rica edeceğim. Hertürlü destek için şimdiden teşekkürler.

Selamlar,

Yoğuşmalı cihazı bütçenizden dolayı düşünmüyorsunuz, bu durumda daha önce size belirttiğim gibi en iyi alternatifiniz Demirdöküm Nitron 24,7 kw lık modelidir. Bu ürün sizin için fazla güçtede olsa fiyat/perforams kriterinde en iyi ürün. 3 senelik garantisi olması , Demirdöküm ve onu satın alan vaillantın dolaylı da olsa güvencesi altında yaygın servis ve yedek parça imkanı söz konusu.Verim olarak %93 oldukça iyi bir değer.

Salon: 18.60 m2 * 40 * 2,7 = 2009 kcal / 1500 = 1,34 >>> 1,4 mt
Açık mutfak: 5.60 * 40 * 2,7 = 0605 kcal / 1630 = 0,37 >>> 0,4 mt
Ebeveyn y.o.: 12.00 * 40 * 2,7 = 1296 kcal / 1500 = 0,86 >>> 0,9 mt
Yatak od.: 12.00 * 40 * 2,7 = 1296 kcal / 1500 = 0,86 >>> 0,9 mt
Banyo: 3.70 * 40 * 2,7 = 0400 kcal /1380 = 0,29 >>> 0,4 mt
hol: 3.00 * 40 * 2,7 = 0324 kcal / 1500 = 0,21 >>> 0,4 mt
Antre: 7.00 * 40 * 2,7 = 0756 kcal / 1500 = 0,5 mt
Vestiyer odası: 4.00 * 40 * 2,7 = 0432 kcal / 1500 = 0,3 >>> 0,4 mt yada 650 * 1200 havlupan
Vestiter odasını ısıtılması çok gerekli değil.Antre ve hol için uygun bir ortak noktaya tek petek uygulayabilirsiniz.

Sonuçta mevcut 4.3 mt peteğinizin ölçüleri nedir bilmiyorum ama pkkp22 h:60 peteklerden yukarda belirttiğim 4,9 (vestiyer odası dahil değil)şekilde düzenleme yaparsanız, düşük yakıt tüketiminde ısınma sağlarsınız.
90-70 ve 75-55 sıcaklık değerleri , kalorifer tesisatının çalışma aralıklarıdır. Yani kazan çıkışı 90 derece kazan dönüş sıcaklığı 70 derece demektir.
Tesisat ve petek ölçüleri , ne kadar düşük hedef tesisat sıcaklığına göre yapılırsa ol kadar ekonomik ısınma elde edilir.
Mantık şudur; tesisat suyunu 90 dereceye kadar ısıtıp kullanmak yerine 75 veya daha düşük dereceye göre ısıtarak kullanmak daha ekonomiktir.
Bunun için en başta doğru petek ölçüleri ve bunlara uygun tesisat şarttır.

Yok peteklerde değişiklik yapamam bütçem uygun değil diyorsanız, bu haliylede Demirdöküm nitron tercihinizlede rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Hayırlısı olsun güle güle oturun , kolay gelsin.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maxfocus -- 4 Kasım 2008; 11:54:39 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: ftdokuyucu
maxfocus kardeş daha önceki yazışmamızda ben maraşın 1. ısı bölgesinde olabilecegini iddia etmiştim sende k.maraşın 2. bölgede oldugunu ECA'nın kcal hesaplama programından alıntı yaparak bana göstermiştin unuttun galiba.


Selamlar,

Doğru karıştırmışım bu kadar mesaj yazınca karıştırmışım düzeltiyorum.Teşekkürler.



M
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: FRED BAKER
@maxfocus hocam ılgı alakanız ıcın cok cok cok tesekkur edıyorum aklımdakı bı kac ufak soru kaldı
bu iş için elımdekı toplam para 2000 ytl belkı 300 500 daha bıyerlerden bulabılırım
oyuzden yenı petek almak ıcın suan paramın yeteceğını sanmıyorum
ama onumuzdeki seneye bıraz para bırıktırıp dedığınız gıbı peteklerı değiştirebılırım ama dedığım gıbı suan ıcın değiştiremem galıba
bu sartlarda sızın onerdığınız kombıler hangılerıdır acaba ?


Selamlar,


ECA confeo premix 24 kw yoğuşmalı 1750 ytl civarında fiyat alan arakdaşalar vardı. Daha uygun fiyatlı olarak Demirdöküm nanomix ve baymak brötje novadens premix 240 modelini önerebilirim. Özellikle baymağın söylediğim modeli için iyi pazarlık edin çok uygun fiyatlar 1500 ytl gibi bulunabiliyormuş.
Evet petekleri sonrada değiştirebilir veya yer değiştirerek uygulama yapabilirsiniz.



S
16 yıl
Teğmen

Selamlar Maxfocus,

Öncelikle yazdıkların için çok teşekkürler.
Benim öğrenebildiğim kadarı ile Petek tipi pkkp600:21 yüksekliği 60 cm, tavan yüksekliği 2.60cm. ortalama evin net kullanımı 150 m2 diyebiliriz. Bu şekliyel yoğuşmalı kombi uygunmudur özellikle şu anda düşündüğüm Buderus GB022-24 K(20.000), veya yoğuşmasız önerirsen Buderus U052-28 K(24.000) modelini önerirmisin. İgine çok teşekkür ederim kolay gelsin...


quote:

Orjinalden alıntı: maxfocus

quote:

Orjinalden alıntı: sgozek
sevgili maxfocus ve taşkafa,
gerçekten yazdıklarınız bizlere doğru kombi seçiminde yardımcı ve yol gösterici olmaktadır. Tabii bukadar uzun sayfaların hepsini okuyamadım, ancak arada seçme yöntemiyle bazı yazılarınızı okuyabildim.
Benim szilere sorum, Kahramanmaraşta 220 m2 brüt, 9.7 m ddöküm petek boyu, dış cepheleri mantolama yapılmış bir dairede oturuyorum. Szice yoğuşmalı kombi alırsam rantabl kullanabilirmiyim? Petek boyu yoğuşmalı kullanım için yeterlimidir? Buderus GB 022 24K (20.000) yoğuşmalı kombi modeli işimi görürmü ayrıca kablosuz oda kumandasını önerirmisiniz?
Teşekkürler...


Selamlar,

Kahraman Maraş ile ilgili önceki sayfalarda örnekler vardı. Birde net ıstıma m2 nedir. Isıtma m2 evin ısıtılacak alanlarının taban m2 sinin toplamıdır ve 220 m2 brüt dediğiniz ev 130 m2 civarında ısıtma m2 sine sahip olabilir. (kiler, küçük wc, Ebeveyn banyosu, balkonlar net kullanım alanına dahilken net ısıtmaya dahil değildir. Zaten 220 m2 lik bir dairenin neti de 147m2 ler civarındadır.
Bu konu çok önemlidir. Tüm arkadaşlara tekrar tekrar söylüyorum, bu konu çok önemli sağlıklı bir yorum için bu bilgiye önem verin.

Sizinde petek tipleriniz nedir bilmiyoruz. aynı konuda bundan önceki sayfada döküm petekler konusunda iki tablo(resim) verdim. bunları kontrol edin.
Sizin yoğuşmalı kullanmanız daire m2 sine göre zaten son derece doğru olur , ama 2. bölge geçen Kahraman Maraş için 9,7 mt döküm petek 147 m2 lik alan için petek tipine göre yeterli olmayabilir. 147* 2,7 (tavan yüksekliği)* 40 (yalıtım olduğunu düşünerek) =15876 kcal üzerinden 24 kw lık yoğuşmalılar yeterli geliyor.

Birde diğer bir husus burda bir arkadaşımız Kahraman Maraşın 2. bölge kadar soğuk olmadığını 1. bölge değerlerinde olabileceğini belirtmişti. Ben tabiki teorikteki bilgilerden hareket ediyorum. Bu konudan kesin olarak emin iseniz, birim alan için rahatlıkla 35 kcal değerleri alınabilir. Tabi ki bu durumda 24 kw lık yoğuşmalılar fazlasıyla ve 20 kw lık yoğuşmalılarda uygun duruma gelirler.

Biz size teorikteki durum üstünden yapalım, döküm peteklerinizin tipini bilmiyorum ama dört kolonlu 144/800 serisinden olsa ise dilim başına 154 kcal den 9700 mm / 60 = 161 dilim 90-70 de 24794 kcal verirler. Bu da yoğuşmalı içinde yeterli olur.
Ama pkkp22 h:60 panel peteğe muadil sayılabilecek 99/623 serisinden döküm petek ise 161 * 103 kcal = 16583 kcal 90 -70 de verir (muhtemelende petekleriniz bunlar) Bu durumda yoğuşmalıda maks. 80 -60 çalıştırabilme imkanı olduğundan 75 -55 derecelik tesisat baz alındığında ikinci söylediğim petek tipindeki mt yeterli değildir.
Diğer bir konu döküm peteklerdeki su hacminin panellere göre yaklaşık 2.5 kat fazla olmasıdır. Vereceğiniz bilgilere göre bunuda değerlendirecez.

Eğer mevcut peteklerinizin tipini verirseniz bu konuda daha net yorum yapabiliriz.
Eksik bilgileri verriseniz daha iyi kesin cevaplar verilebilir.
Petek tipi, net ısıtma m2, tavan yüksekliği.
Kolay gelsin.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
16 yıl
Teğmen

Sevgili maxfocus,
belki hesaplamada yararlı olabili diye oda bazında petek boylarını gönderiyorum.
Otrma Odası:169 cm
Salon 120+150cm
Çocuk Odası:100 cm
Çocuk ODası2:130 cm
Yatak ODası:140 cm
Banyo:50 cm
Mutfak 140 cm


Bu mesaja 2 cevap geldi.