Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
22
Cevap
1796
Tıklama
8
Öne Çıkarma
DLSS 3 Ghosting Sorunları
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Çoğu kişi daha teknonojinin ne olduğunu bilmiyor veya anlamamış. Kısaca aslında var olmayan yapay frameler yaratıyor ekran kartı , daha fazla detaya girmeyeceğim öğrenmek isteyen internet üzerinden bakabilir zaten ama işin önemli noktası bu tarz sorunlara neden olması.

Özellikle düşük framelerde sorun daha çok büyüyor. Sonuçta DLSS3 kullanmak ve bunları görmemek için aslında daha çok frame üretmeniz lazım ama DLSS3'ün amacı zaten daha çok frame üretmek. Bir nevi tavuk mu yumurtadan çıkar yumurtamı tavuktan sorusu.


Sol taraf DLSS3 sağ taraf DLSS2.

< Resime gitmek için tıklayın >

Kaynak:
https://www.youtube.com/watch?v=GkUAGMYg5Lw





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 13 Ekim 2022; 17:46:19 >

Benzer sorunlar dlss 2.0 sürümünde de vardı, 2.3 sürümünde ortadan kalkmıştı. Dlss 3.0 şu an aynı sistemi yeni bir metod ile kullanmaya başladığı için ve öğrene...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Metal-Gear - 3 yıl +15
Birde UI yazılar ve ani geçişler ile ilgili sorunlar var ve düzeltmezler ise bildiğin kullanılamaz yapıyor benim için.
Yoruma Git
Yorumun Devamı xentios - 3 yıl +5
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Birde UI yazılar ve ani geçişler ile ilgili sorunlar var ve düzeltmezler ise bildiğin kullanılamaz yapıyor benim için.
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 13 Ekim 2022; 17:52:27 >

J
3 yıl (718 mesaj)
Yüzbaşı

Doğru demişler rekabetçi oyunlarda kare sayısı artıyor ama latecy düşmüyor.
Yani oyunun tepkisi istediğin gibi değil.
Eğer baz kare sayısı çok çok düşükse bozulmaları iyice seçiyorsun.
Oynarken tepkilerin düşük kare hızındaki gibi olmasına değinmişler.Tepkisellik seven kullanmasın.


Sonra demiş Baz frame 120 üstünde hissedilmiyor diyor zaten ordan sonra kazanım az.
Zaten 120fps-240fps arası ek gecikme 3-4ms fark var kimse hissetmez ve pazarlama çoşkusunu



Baz frame oyunda baz 45fps diyelim +input lag 25ms bu oyun DLSS3 yapar kareler eklenerek yüksek kare sayısı yapıldığında inputlag gene 45fps'deki değerinde



< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 yıl (5138 mesaj)
Yarbay

Benzer sorunlar dlss 2.0 sürümünde de vardı, 2.3 sürümünde ortadan kalkmıştı. Dlss 3.0 şu an aynı sistemi yeni bir metod ile kullanmaya başladığı için ve öğrenebilir yapay zeka tabanlı bir sistem olduğu için, bir sonraki dlss sürümüne kadar bilgi toplanması gerekiyor.

Bu kendi kendine öğrenebilen bir yapay zeka, her oyunun geometri/texture/efekt ve diğer detaylarının işlenmesi farklılık gösteriyor. Oyunların farklı çizim metodlarından, farklı işlem şartları altında elde edilen bilgiler nvidia'nın saturn 5 bilgisayarında toplanıp analiz ediliyor. Çok fazla oyundan çok fazla varyasyon elde edildikçe ana bilgisayarda yapay zeka kendini geliştirmeye devam ediyor. Biz her yeni sürücü geldiğinde, eğer bir dlss güncellemesi varsa, kendini geliştirmiş olan yapay zeka sürümünü de indiriyoruz. Zaten sadece oyunlarda nasıl bir örnekleme yapması gerektiğini daha iyi anlamış olan bir yapay zeka indiriyoruz, bu yüzden aşırı yüksek boyutlara çıkmıyor. Aynı yazılım, sadece daha zeki. Bu sefer kare örneklemelerini daha akıllıca analiz etmeye başlıyor.

Yani dlss gibi AI tabanlı bir sistemin, metod değiştirdikçe bazı şeyleri yeniden öğrenmesi gerekir. Şu anki ilk sürümüne deneysel sürüm diyebiliriz haliyle. Her seferinde daha iyiye gider böyle bir sistem. Kısacası DLSS 3'ün sonraki sürümleri geldiğinde, şu anki DLSS 2'nin en son sürümünden daha iyi bir deneyim yaşatacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Metal-Gear -- 14 Ekim 2022; 18:41:11 >

F
3 yıl (12198 mesaj)
Yarbay

6-7 ay a kendine gelir test asamasında su an bakmayın geri dönüş topluyorlar deli gibi



X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

DLSS2 ve 3 arasında çok büyük çalışma mantığı farkı var. Sadece isimleri benzer.

Anlamadığınız nokta araba kamerası gibi ani geçişleri becermesinin mümkünatı yok. En iyi ihtimalle iki frame arası büyük farklar tespit ettiklerinde ürettikleri frame'i ekrana göndermemek veya önceki veya sonraki frame olduğu gibi göndermek olur. Bu seferde çok değişken bir fps sizi bekler özellikle hareketli oyunlarda.

UI kısmını ise düzeltip düzeltemeyeceklerini zaman gösterecek. Şu hali ile düşmanımın bilgisayarında açarım DLSS3 sadece.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 14 Ekim 2022; 23:2:19 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
O
3 yıl (6389 mesaj)
Yarbay

Birde siz DLSS'yi VR başlıklarda deneyin, hayattan soğursunuz. Resmen çamura dönüyor görüntü :)



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

K
3 yıl (50308 mesaj)
Yarbay

quote:

Zaten 120fps-240fps arası ek gecikme 3-4ms fark var kimse hissetmez
Bu aralıktayken ek gecikme mi oluyor? Anlamadım. Eğer ek gecikme oluyorsa ne alâka, niye oluyor diyecektim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Jackdaniels™
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Sahte frame yaratmak input gecikmesi gibi sorunlara yol açıyor. Normal kullanıcıyı bence çok etkilemez daha çok e-spor'cuların derdi tabi kişisel bir görüş bu. Zamanında 30-60 fps arası fark yok göz göremez diyorlardı ama benim için çok bariz fark var.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kartal Göz
2
3 yıl (13835 mesaj)
Yarbay

Teknolojiden ve işin arka planından pek anlayan birisi değilim. Paketten çıkar, tak, kullan kafasındayım. Bazı arkadaşlar sonuna kadar araştırıyor ve bilgi sahibi. Fakat DLSS 3 hakkında duyduklarım okuduklarım bana biraz yeni ürün ve teknoloji çıktı bizim kartlarda yok o yüzden biraz pataklayalım gibi geliyor. Videoları izledim ve 4000 serisi kart sahibi de değilim, fakat gerçekten bu videoda yaptıkları analizler gibi mi oyun oynuyoruz. Videoların bazısında DLSS 2'nin sorunlarından da bahsediyor ben şahsen her oyunda DLSS kullanan biri olarak o sorunları zerre fark etmedim. Genelde Quality modunda oynuyorum fakat denemek için Balanced ayarını seçtiğim zamanda pek bir fark hissetmiyorum. DLSS 2 hakkında videolara baktığım zaman inanılmaz incelemeler, detaylar ve bir sürü sorunlarından bahsediyor dediğim gibi cidden böyle mi oyun oynuyoruz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
J
3 yıl (718 mesaj)
Yüzbaşı

Sorun demeyelimde, gerçek kare neyse (saf yada DLSS2,FSR 2 ölçeklendirilmiş) total gecikme o değerdir.

Görüntüde güzel bir akıcılık sağlıyorlar ama tepkisellik o oranda artmamasının fiziği basit.
90+ üstünde bu farklar iyice düştüğü için arası araya ne kadar sahte kare girerse girsin fark hissedilmez derecede
Nvidia'da bunu biliyor.


Daha öncede yazıldı bunlar alt segment kart alabilenlere can suyu olması gereken onların daha akıcı oyun oynaması iken,

Yüksek çözünürlükte yüksek kare peşinde olanlara yeni mimari vb yatırımlar yapmadan kar marjlarını arttırmak üzerine pazarlamaya döndü.

Talep Arzı yaratıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Jackdaniels™ -- 15 Ekim 2022; 13:12:37 >


Bu mesajda bahsedilenler: @xentios
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

DLSS 2'de ki sorunlar bence çok daha basit kalıyor. Ghosting gibi şeyleri bende kolay kolay fark edemiyorum frame frame bakmadan.

Benim için DLSS 3 UI yazıları sorunu çok çok büyük bir sorun tamamen oynanılmaz yapacak screen tearing gibi bir sorun. Ha 100 fps oynamışım ha 60 o asla rahatsız etmez ama ekranın ortasında yanıp yanıp sönen, yamuk yumuk yazılar kesinlikle rahatsızlık verir.




Bu mesajda bahsedilenler: @2K
D
3 yıl (1567 mesaj)
Binbaşı

Zamanla oturur bence DLLS 2 de sorunluydu düzelttiler, FSR'de aynı şekilde blurlu oluyordu görüntüler sonra düzelttiler ama yeterli değil tabi. 6- 7 aya düzelir bence iyice...



H
3 yıl (1012 mesaj)
Teğmen

quote:

. Kısaca aslında var olmayan yapay frameler yaratıyor ekran kartı
Yapay frameler aslında yoktan var edilmiyor. Low resolution da zaten var. Bunlar bir neural network'e (kulağa daha hoş gelen adı Deep Learning - hidden layer sayısı belli bir sayıdan fazla olan bir neural network türü) verilip yüksek resolution a çıkarılıyor. Anladığım kadarıyla bazı "pilot" frameler gerçek resolution'da aradakiler low resolutiondan upscale edilmiş oluyor. Bunun detaylı olarak yayınlanmış makalesini bulan varsa atabilirse güzel olur.

Mesela Remini diye bi uygulama var tek tek görüntüleri upscale edebiliyor. Buna benzer bir neural network (+pilot real-resolution frame'ler) real-time oyun frame'leri için kullanılıyor.

@xentios
quote:








< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HighDynamicRange -- 15 Ekim 2022; 19:46:52 >


Bu mesajda bahsedilenler: @xentios
S
3 yıl (5496 mesaj)
Yarbay

DLSS 3'teki "sorun" ghosting değil.

Söz konusu oyunun çizmediği bir kareyi yapay zekanın kendi algoritmaları doğrultusunda oluşturup iki gerçek karenin arasına yerleştirmesi. Oyunun kendi görüntüsü olmadığı, o şekilde kodlanmadığından da haliyle input lag da artıyor.

Şöyle örnek vereyim:
Herkes film izliyor değil mi monitöründe? İzlediğimiz filmlerin 99%'u 23,976 kare/saniye, 24 fps bile değil. Ama izlerken hiç birimiz de kalkıp "aa görüntüye bak hep ghosting var" demiyoruz. Film kareleri iki asıl karenin karşımı gibi duran yapay görüntülerin art arda sıralanmasıyla 24 fps bile olsa gayet akıcı şekilde izliyoruz.

Aynı senaryoyu oyunlarda 24 fps sabitleyip deneyin, sonuca bakalım kim tahammül edebilecek? 60 fps bile yeri geliyor, göz yoruyor.

DLSS 3, oyuna iyi entegre edildiğinde akıcılığı muazzam artırabilecek bi teknoloji; fakat input lag da bunun dikeni olacak.

Oyunu video kaydı alıp kare kare incelemediğiniz müddetçe de bu tür "ghosting" gibi duran yapay kareleri fark etmeniz pek mümkün değil, keza animasyon serisinde çok kısa bir süre işgal edecek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Dediğim gibi o frameleri iptal ederek bazı sorunları çözmüşler. Tabi aslında sadece bariz olanlar temizleniyor bu şekilde.


https://www.youtube.com/watch?v=uVCDXD7150U




Bu mesajda bahsedilenler: @xentios
G
3 yıl (2598 mesaj)
Yarbay

bazı tvlerde film kare hızlandırma var aslında ama philipsde her modelinde artifact yapıyor bariz şekilde. DLSS ve FSR'da çok bir artifact görmedim ben açıkçası. FSR'da çalı çırpı falan bozuluyor net gördüğüm.

fakat çok input lag varsa 4K'da o iş yatar aga.




Bu mesajda bahsedilenler: @shruikan
G
3 yıl (3807 mesaj)
Yarbay

@xentios

izledıgın vıdeolar tarıhı eser onun uzerıne kac tane dlss update geldı hepsı duzeldı sen magarada yasıyorsun sanırım :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
X
3 yıl (2552 mesaj)
Binbaşı
Konu Sahibi

Son video 4 saat önce yüklenmiş nasıl tarihi eser?

Hayır birde bende 4 saat önce yazmışım zaten. video çıktığı gibi koymuşum. Daha ne kadar taze olsun istiyorsunuz çekimlere sizi mi davet etsinler





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi xentios -- 3 Mart 2023; 18:32:5 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @WARTIME
G
3 yıl (3807 mesaj)
Yarbay

Eski video yeni yuklenince yeni mi oluyor :)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @xentios