Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
433
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Dişlerle Gelen Sağlık!
K
20 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Bir dişin anatomik yapısını yakından incelediğimizde, ne kadar muhteşem ve hikmetli yapılarla donatıldığını açıkça görebiliriz. Ancak, sağlığımızın korunmasında, ağzımıza inci taneleri gibi hikmetle dizilmiş dişlerimizin vazifelerinin ne kadar farkındayız?
Mikropların vücudumuza giriş yollarından biri ağızdır. Bu yüzden hastalıkları engelleme ve sağlıklı olmada ağız ve diş bakımı önemlidir. Ağız temizliği yapılmadığı zaman, en zayıf mikropların bile üreyeceği ortam hazırlanmış olur. Temizlenmeyen bir ağızda yiyecek artıkları dişlerde birikerek bakteri plâkları oluşturur. Bakteriler bu plâklardaki glikozu kullanarak asit üretirler. Asit ise, diş çürümelerine ve diş eti hastalıklarına sebep olur.
Koruyucu hekimlikte öncelikli yeri olan diş sağlığı ve temizliği hakkında yeterli bilgiye sahip miyiz?



K
20 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Ağız ve diş sağlığımız için neler yapmalıyız?
Ağız ve diş temizliği, her konuda önümüzü aydınlatan Peygamber Efendimiz'in (sav) üzerinde hassasiyetle durduğu bir husustur, ve burada en tesirli metot diş fırçalamadır. Dişler yemeklerden hemen sonra değil, ağzın asitlik derecesinin normale dönmesinden sonra (yemeklerden doksan dakika sonra) fırçalanmalıdır. Sağlıklı bir ağıza sahip olmak için diş fırçalama tekniğini iyi bilmek gerekmektedir. Diş etinden dişe doğru ve dairevî hareketlerle dişler fırçalanmalı, sert hareketlerle diş etini zedelemekten kaçınılmalıdır. Dişler günde en az iki kere fırçalanmalıdır. Fırçalama sonunda dilimizi de çok hafif bir basınçla fırçalayarak plak oluşumunu engelleyebiliriz. Ayrıca diş protezlerinde de bakteri plaklarının oluşmasını engellemek için düzenli olarak günlük temizlik yapılmalıdır.

Ağız bakımında diş fırçalarına ek olarak diş ipleri kullanılmasıyla ideal bir temizlik sağlanabilir. Diş ipleriyle, fırçanın ulaşamadığı diş araları temizlenerek buradaki çürüklerin ve diş taşı oluşumu engellenebilir. Ayrıca fırçaların ulaşamadığı bölgelerde tesirli temizlik sağlaması bakımından özel gargaralar kullanılabilir.

Diş ara yüzlerinde kısmî temizlik için kullanılabilen daha kolay temin edilebilir ve daha ekonomik olması açısından diş ipine göre avantajlı sayılabilir. Ancak kalın yapısı itibariyle diş aralarında diş ipi kadar ideal temizlik sağlayamaz. Diş etlerinde iltihabî reaksiyon oluşturmaması açısından küt uçlu kürdanlar tercih edilmelidir. Dişler arasında uzun süre kalmış besin artıklarında birçok zararlı mikroorganizma üreyebileceğinden bunların yutulmaması gerekir.

İleriki yaşlarda kalsiyum eksikliğine bağlı diş eti çekilmesi ve dişlerde sallanmalar ortaya çıkabilir. Dişsiz ağızlarda özellikle alt çenede kemik erimesi sonucu protezin çeneye tam oturmaması ve yerinden çıkması gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Bu dönemde hem ağız-diş, hem de vücudun diğer sert dokuları için ihtiyaç duyulan kalsiyum bakımından zengin gıdalarla beslenilmelidir.

Yaşın ilerlemesiyle vücutta kalsiyum organik madde miktarında da azalmalar olur. Dişlerdeki organik madde azalmasına bağlı olarak dişler daha kırılgan hale gelebilir. Fındık ve ceviz gibi sert gıdalar dişlerde her dönemde ilk bakışta gözle fark edemeyeceğimiz çatlaklara, ileri dönemlerde kırılmalara yol açabilir. Hayatın hiçbir döneminde dişimizle bu derece sert gıdaları kırmamalı, özellikle yaşlılık döneminde kırılmalara karşı daha hassas olmalıyız.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
20 yıl
Yüzbaşı

Misfak yapmalıyız değil mi?



S
11 yıl
Yüzbaşı

Konu dışındaki en eski konuyu hortlatmakla gurur duyuyorum



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Teğmen

Horta oha da misfak ne ya



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

_
11 yıl
Binbaşı

o değilde konuyu açan 4 yıldır ortalıklarda yok



S
11 yıl
Yüzbaşı

Ula tesekkur edeckktim az daha



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
11 yıl
Yüzbaşı

Bu kadarmisiniz ey konu dışı halkı ilk konumuzu hep önlerde tutmalıyız basımızın üstünde yeri var



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
S
11 yıl
Yarbay

Hazine bulmuşsun, çağırmıyorsun mübarek :)



G
11 yıl
Yarbay

Konu Dışı'nda 2004'ten önce çok konu vardır hortlatılmayan daha. :)


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
11 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: teoska

Konu Dışı'nda 2004'ten önce çok konu vardır hortlatılmayan daha. :)

Allasen foruma üyelik tarihin kacta sanki 2004 den once daha cok konu var diyosun.

Profilini açta görelim



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.