Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1501
Cevap
171449
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Diş Hekimi Tuba Koç Sorularınızı Yanıtlıyor
Y
12 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

Ağız ve Diş sağlığı ile ilgili merak ettiğiniz soruları bu konu başlığı altında sorabilirsiniz.

Ya da aşağıdaki linklerden bize ulaşabilirsiniz.

Diş Hekimi Tuba KOÇ
facebook
twitter





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 21 Ağustos 2013; 10:19:06 >

Y
11 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: rudeboytr

Kanal tedavisi için diş sağlığı merkezindeki doktor beni üniversite hastanesine yönlendirdi istanbulda acaba nedeni nedir bu basit bir olay değil mi zaten ben anlayamadım

Kanal tedavisi zaman ve özen isteyen bir tedavi. ADSM lerde özellikle arka dişlerin kanal tedavisi için ayırabilecek yeterli zaman yok malesef. Bazen malzeme sıkıntısı da yaşanıyor. O yüzden başka birimlere yönlendirmeler yapılabiliyor.



V
12 yıl
Çavuş

quote:

Orijinalden alıntı: yakoc

quote:

Orijinalden alıntı: Vayyavrum

Tuğba Hanım 20'lik diş olduğunu tahmin ettiğim dişler, çenemin en arka kısmında çıkmaya başladı.Daha doğrusu çıkamadı. Birisi az bir şey görünüyor. Geç kalınma durumunda çene gelişimi için problem oluşturur mu? Çekilmesi mi gerekir?

Edit: 20'lik dişler hem altta hem üstte mi çıkar?



20'lik dişler hem altta hem üste çıkar.

Çene gelişimi 18 yaşta tamamlanır.18 yaştan sonra yirmilik dişlerin çene gelişiminde bir etkisi olmaz.Fakat bu dişler yanındaki dişlere baskı yapabilir,onları çürütebilir.Dişlere baskı yaparak diş çapraşıklıklarına sebep olabilir.


Peki alınmasının maliyeti nedir? Local anestezi mi yapılır?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
12 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: begumay

merhabalar yaklasık 2 haftadır dıscıye 2 gunde 1 gidiyorum . Sebebi ust sol en arka dışımın yanındaki diş ile ilgili.Bu dişim dolgulu fakat aralıklarla cok agrı yapmıstı. Dişimin ön yuzu kırılınca doktora gittim ve yapılan muayene sonucu dişin içinde bakteri oldugunu ve sınırlerın kendılıgınden ölmuş oldugunu belırttı doktorum. Kanal tedavisine basladı . 2 gunde bir gidip içerisine HİPO dedıgı bir ilactan sıkıyor. Amacı iltihabın bitmesi,bakterın temızlenmesıymıs. Pazartesı gunu tahminen duruma bakıp kanalı dolduracagını belırttı.

Doktora giderken amacım kırılan kısmı dolguyla doldurmaktı ki uzun zamandır bu dişim agrımazken sımdı kanal tedavısı göruyorum . Yapılan işlem sizce gereklı mıydı yoksa para koparmak ıcın yapılıyor olabilir ?

2. Durum : Tabi doktora gıdınce film cekıldı ve bı kac dısıme dolgu gereklı oldugu goruldu. Bugun 2 dişime dolgu oldu ust sag taraf en arka dısın 3ve 4 diş onundekiler. Bunlarda curuk yayılmıs oldugunu soyledı ve kanala gıtmeden tedavi edebilecegı umuduyla dolgu yaptı . Fakat bi tanesinin ıcınde bakterı gozlemlendıgını belırttı (cok yogun degılmiş )ve dolguyu yaparken ıcerısıne ılac koydu . Bu ılac bı kac gun soguk su ıcerken agrı yapabılecegını 3 hafta ıcerısınde gecmezse kanal yapabılecegını soyledı. Dişin durumu kurtulma sansını sordugumda %40 ıhtımal verdı.Suan dişimde bi yanma ve sızlama hıssedıyorum operasyondan olalı yaklasık 6 saat oldu . Kanal olursa da dişim 1 seansta 1 sinir oldugu ıcın bıtırebılecegını belırttı.

Sizce bu işlem gerektıgı derece de dogru yapıldı mı ? Ben bugun yapılan 2 dişimde de normalde bır rahatsızlık hıssetmıyordum .

3.Durum: sag en arka ust dişimin diş etime yakın yanak tarafında bir delik seklinde bir curuk var . Filmde doktor fark etmedi ben soyledıgımde baktıgımda gordu .Bu dişimi salı gunu tahminen dolgu yapıcak ama kanal kaygısı da olabılecegını belırttı. Biraz sıkıntılı benım ıcın cunku cene yapım dar ve en arka olunca agzımı acarken cenem kırılcak gibi hıssedıyorum. Bu tarz diş etine yakın delik seklindeki curukler zor geçer mi operasyon ?

4. ve son Sorum : Sitenizi inceledim fissür tedavisi cocuklar ıcın mı uygulanıyor . 25 yaşındayım ve alt arka dişlerimde cizgi cizgi hafif kahverengi curukler var . Bana uygulanabilir mi?

Bir diş kırılmasıyla gittiğim dişçi maceramda elimi verdim kolumu kaptırdım sanırım. :)
Cevap verirseniz sorularıma cok mutlu olurum .Şimdiden tskler

Merhaba. Öncelikle geçmiş olsun.

Bütün dişleriniz için ortak söyleyebileceğim bir şey var; dişinizde sizin hissettiğiniz bir rahatsızlık olmadan da çürük başlamış ve ilerlemiş olabilir.

İlk dişiniz için; dişinizin kırılması zaten içindeki çürükten kaynaklı bir durumdur çoğunlukla. Sizin bu dişiniz de size zaten ara ara sıkıntı çıkarmış, ben burdayım bi baktır bak gidiciyim demiş ağrı yaparak ama siz dinlmememişsiniz; o da sonunda kırılmış. Hipo kanal tedavisininin vazgeçilmez bir ilacıdır. Dişinizin içindeki bakterileri öldürmek ve uzaklaştırmak için kullanılır.Dişin durumuna göre 2-3 günde 1, haftada 1 ya da hergün hatta günde 2-3 seans pansuman yapılması gerekebilir.
Bahsedilen bu işlem, yani ölü dişin kanal tedavisi, sık pansuman seansları ve kurtulma ihtimali düşük bir dişe müdahale sadece hastadan para koparmak için yapılacak bir işlem değildir. Gerekli olmasaydı doktorunuz inanın böyle bir işe kalkışmazdı; genel olarak biz diş hekimlerinin yapmaktan zevk almadığımız ne olur gelmesin diye dua ettiğimiz diş türüdür.
İkinci bahsettiğiniz durum için; dişinizi inceleyip sizin farkında olmadığınız çürüklerden haber verilmiş olması sizin için bir şans. Şimdi o dişlere müdahale edilmiş olmasa o dişler size en fazla 1-2 ay içinde ağrı yapar kırılır ve yine kanal tedavisi gerektirirdi. Ki bu da hem size hem cebinize eziyet.
İçine ilaç koyup 3 hafta zaman verdiği dişinize doktorunuz hemen kanal tedavisi de yapabilirdi, amacı size yardımcı olmak tedavi etmek değil para almak olsaydı.Ama siz biraz güven sorunu yaşıyor olsanız da doktorunuz size bir iyilik yapmış ve dişinizin sizinle kalması için bir şans vermiş.Bu yapılan işleme kuafaj diyoruz ve dişin sinirlerini alıp öldürmeden önce yaşaması için verilen son bir şanstır, doğru bir işlemdir.

Yanak tarafında diş etine yakın bölgedeki bir çürüğün tedavisi bizim açımızdan diğer çürüklerden daha zor ya da kolay bir tedavi değildir. Ama siz doktorunuza ne kadar yardımcı olursanız (doktorunuzun ağzınızı aç kapa sağa dön sola dön vs gibi istekleri için) sizin için de doktorunuz için de o kadar kolay olacak ve çabuk bitecektir.

Fissür örtücü tedavisi genellikle çocuklarda ve dişler ilk çıktığı zamanlarda uygulanır. Çünkü yaş işlerledikçe dişlerdeki girinti çıkıntılarda bakteri yığılması olur. Dişinizde beliren siyahlıklar alınmadan fissür örtücü ile kapatılırsa, dişinizin içerden çürümesine sebep olunur. Dİşinize bir işlem yapılmadan önce o siyahlıkların alınmaıs gerekir. Bu siyahların derinliğine bağlı olarak fissür örtücü ya da dolgu yapılabilir; ya da duruma göre dokunulmayabilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
11 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: yakoc

quote:

Orijinalden alıntı: kalemist3


quote:

Orijinalden alıntı: yakoc

quote:

Orijinalden alıntı: Wasvis

Merhabalar,

Günde en az 2 kere diş fırçalanması tavsiye ediliyor. Peki günde 5-6 kez florürlü ve diş minesi koruyucu yazan bir diş macunuyla dişleri fırçalamanın zararı olur mu? Diş minesine zarar verir mi? 2 sefer normal düzen 2 dk. boyunca fırçalama, diğerleri 2 dk. altında yemek yedikten veya şekerli vb. şeyler yedikten sonraki fırçalamalar.Teşekkürler.

Sert ve bastırarak fırçalamayın. Diş etine baskı uygulamayın. Asitli bir şey içtikten hemen sonra da fırçalamayın. Onun dışında zararı olmaz.

Asitli bir şey içtikten sonra neden fırçalamamalıyız? Ben hep yapıyorum meyve tatlı asitli şeyler tükettikten sonra.


Asitten hemen sonra dişlerinizi fırçaladığınız zaman mine tabakasında aşınma oluyor mekanik etkiye bağlı olarak. Üzerinden en azından 10-15 dk geçmesini bekleyin.

Bir nevi asit döküp kazıyorsunuz yani



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: T.Edison

Dişlerimi fircalarken kanıyor. Disle etin arası bazen abdest alırken bilr kanıyor. Birde tukurdugumde sarı tükürük çıkıyor ya da hafif kanlı. Dis etleri için ne önerirsiniz

Diş taşı temizliği yaptırın; diş etlerinizde oldukça fazla sıkıntı var gibi duruyor.



B
11 yıl
Yarbay

Hocam iyi bayramlar ben sol üst tarafa 5. Dişime tek Dis Metal alt yapılı kaplama yaptırdım dişim kesildi ortasına dolgu yapıldı o sekilde bir hafta kadar açık gezdim hassasiyet vs vardı sonra biraz yüksek bir kaplama hissi ile takildi(doktor daha fazla kesme durumunda destegin yetersiz olacağını söyledi) sonra klasik ilk gün sizlama alışma yükseklik hissi ile gecti bu arada kaplamamın alt kısmı amalgam dolgu var gibi inceltildigi icin görüntü icin bir sıkıntı yok arka tarafta olduğu icin sorum su sekilde

Yaklaşık olarak 5-6 gün once takıldı
Hassasiyet az olarak var
Dişe baskı uyguladığımda hafif ağrı seyrediyor (dayanılmayacak kadar degil ama rahatsız ediyor)
saga sola oynatinca ağrının dozu kose kısımlarda artıyor ve oynuyor gibi milimetrik olarak

(Bu konuda adsm acil kısmında yaptırdığınız doktora görünün sallanma var gibi geldi banada diyerek ağrı kesici verip yolladı)

Çözüm ? Birde adsm de bu işlemlerde hiç anestezi kullanılmadı ve hava tutup protez takilirken gözüm Yaşardi





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi boatswain -- 30 Temmuz 2014; 14:06:19 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
11 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Kerevizmen

Merhaba hocam üst dişlerimin en solundaki(en arkadaki) dişime bakarken yanlışlıkla kendi elimle sertçe dişimi çizdim o anlık bi ağrı girdi daha sonra neredeyse her sabah düzenli olarak ağrımaya başladı unutunca ağrıda geçiyordu ama sinirlenince, heyecanlanınca tekrar ağrımaya başlıyor dayanılmayacak kadar değil ancak sinir bozuyor ve işin garibi sol kulağımda ağrımaya başladı sizce dişim ile bir ilgisi var mı ? Bu arada o dişimde yaklaşık 2 aylık dolgu var. Sizce dişimdeki sorun nedir ? Soğuk su falan geldiğindede ağrıyor. Ayrıca ağzımda o olaydan sonra kötü bir tat var sürekli. Teşekkürler

Dişiniz kontrol edilmesinde fayda var;travma ile doldu diş sınırında ayrılma olmuş olabilir,köklerde bir sıkıntı başlamış olabilir,sadece diş eti kaynaklı bir sorun olabilir vs vs. Kontrol edilmeden malesef bilinemez.



C
11 yıl
Teğmen

Normal sartlarda gecici protez hazirliyoruz hastalarimiza 1 gun icerisinde. Agrilariniz ciddi boyutta degilse ve siziysa sadece endiselenecek bir sey degil. Ozellikle sogukta hassasiyet olmasi bu durumda cok normal.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
11 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: II_MeHMeT

Özellikle çayı çok tüketiyorum. günde en fazla 1-2 adet sigara kullanabiliyorum. dişlerim düzenli ve tekniğine uygun fırçalamama rağmen sarı ve diş taşları oluşuyor. önce diş ipi ile temizliyorum sonra diş fırçası ile dediğiniz gibi diş macununu da leblebi büyüklüğünden çok koymuyorum. 3 dk kadar tükürmeden fırçalamaya özen gösteriyorum. neredeyse bütün diş macunlarını denedim diyebilirim :) doktorum çayı çok içiyorsun yada kakaolu şeyler çok tüketiyorsun diyor. arkadaşlarımda benim yediklerimin aynısını yiyor üstelik düzenli diş fırçalama yapmadıklarını söylüyor neden böyle anlamıyorum :) 2. kez diş taşı temizlettim onlar hiç temizletmediler bunun bir etkisi olabilir mi?

Diş taşı temizletmek dişleri sarartmaz aksine daha beyaz gözükmelerini sağlar.
Sizinki genetik/yapısal bir durum muhtemelen.
Ayrıca hızlı diş taşı üreten bir ağzınızın olması zaten dişlerinizi sarartan bir durum.



Y
11 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Bisikletli

Üst damağımdaki dişler çarpık ve dşlerden dolayı damağım olması gerekenden daha dar diye düşünüyorum..

Konuşurkende bazı harfleri tam ifade edemeiyorum bu durum dişlerimle ilgili olbilirmi ?

Dişlerinizin çapraşıklığından dolayı damağınız daha dar değildir, damağınız daha dar olduğu için dişler çapraşık kalmıştır.
Diş dizilimi ve damak yapısı konuşmayı doğrudan etkiler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: 9unkarekoku

Merhaba, yardımlarınız için teşekkürler. Benim ve annemin çeşitli diş problemleri var. Maddi durum da pek yeterli değil. Diş hastanesine gitmek istiyoruz ama oda 50KM git gel en az 20tl. Diş hastanesinden sevk alıp bulunduğu yerde tedavi mümkün mü? Ayrıntılarını nerden öğrenebilirim?

Devletten özele sevk yok ne yazıkki



Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: I am Tony Montana

Ağız gargarası zararlımıdır acaba ? 20 lik dişlerin ağız kokusu yapıp yapmadıgını nasıl anlayacagız ?

İlaç olan gargaralar 1 haftadan uzun süre kullanıldığı zaman dil ve dişlerde renklenme,tat almada bozukluk yapabiliyor. O yüzden uzun süre kullanımlarda colgate oral b gibi markaların gargaralarını öneriyoruz.
Florlu alkolsüz bir gargara,haftada 2 3 defa kullanıldığında diş çürüklerini önlemeye yardımcı olacaktır.
Yirmilik dişler ağız kokusuna sebep olabilir. Ağız kokunuz varsa sebebinin anlaşılıp ortadan kaldırılabilmesi için bir diş hekimini ziyaret etmenizde fayda var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
10 yıl
Yüzbaşı

Teşekkürler




Bu mesajda bahsedilenler: @yakoc
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Mychaela

Tuba Hocam Merhaba

Uzun süredir Listerine ağız bakım suyu kullanıyordum ve 2 hafta önce bıraktım.Dilimde inanılmaz tahrişler oldu ve başka bir ağız bakım suyu kullanmak istiyorum.Acaba tavsiyeniz hangi marka olur ve bir de diş macunu tavsiyeniz hangi markanın olur ?

Teşekkürler..

Listerine alkol oranı çok yüksek(%45) bir gargara. O yüzden tavsiye etmiyoruz. Alkol ağız kanseri riskini oldukça artırıyor. Sizin yaşadığınız gibi tahriş sıkıntıları da oldukça fazla görülüyor.

Bu aralar en beğendiğim gargara colgate in mor renkli gargarası;kendim de onu kullanıyorum. Hem tadı diğerlerine göre çok daha rahat tolere edilebiliyor, hem de dişlere de diş etlerine de gerçekten iyi geliyor.

< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
10 yıl
Yüzbaşı

Hocam merhaba benim sorum dis fircalariyla alakali. simdi oral b professionel care 3000 almayi düşünüyorum fakat bu tarz dis fırçaları gercekten verilen paralari hakediyor mu ? tavsiye ediyor musunuz? Teşekkürler



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: punto-gt

Merhabalar..Bundan 22 gün önce 20lik dişimi çektirdim... Çenemin sağ altında ve dudağımın kenarında küçük bi bölümde uyuşukluk hala geçmedi..Doktorum geçecek normal bu diyor ama günlük hayatımı ciddi anlamda etkilemeye ve sinirimi bozmaya başladı.. Kalıcı olabilir diye yazıları okudukça iyi stres yapar oldum..Eğer röntgene bakıp bilgi verebilirseniz cok memnun olurum.. Kalıcı olma ihtimali var mıdır yok mudur ? Herhangi bir risk gözüküyor mu ? Sorun yaşadığım diş işaretli olan.. Teşekkür ederim..

http://i60.tinypic.com/1h5w8o.jpg

Dişiniz sinire çok yakın durmuyor. Kısa içinde geçecektir. Kendinize sıkıntı yapmayın.
Zedelenmeyen bir sinir dokusu kendisini onarabilir. Kopan bir sinir kendisini yenileyemez. Sizin dişiniz alınırken sinirin kopmuş olma ihtimali çok düşük. Sadece etrafında işlem yapıldığı için baskı oluşmuş olabilir onun da ameliyattan sonra 1 2 ay içinde düzelmesini bekleriz. Kişinin savunma sistemine ve ameliyat sahasının sinire yakınlığına göre 6 aydan 1 yıla kadar da sürebilir ancak o kadar süreceğini sanmıyorum sizin dişiniz için.
Geçmiş olsun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Spirit of Fox

Gargara öneriniz nedir acaba ? Listerine kullanıyorum fakat çok ağır , zararlı olduğunu düşünüyorum bu yüzden. Sensodyne kullandım partikül bırakıyor dişlerimde.

Listerine (zero hariç) %45 ile en yüksek alkol oranına sahip gargara. Alkol de ağız kanseri riskini artırıyor,ağız mukozasında yaralara tahrişler sebep oluyor. O yüzden listerine zero hariç (zero da alkol yok) diğer türlerini sulandırarak kullanımı ya da kullanmamayı öneriyoruz.

Bu ara en sevdiğim gargara colget in mor renli olanı.
colgate total profesyonel diş eti sağlığı ağız çalkama suyu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yakoc -- 3 Mart 2015; 18:07:04 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Spirit of Fox


quote:

Orijinalden alıntı: yakoc

quote:

Orijinalden alıntı: Spirit of Fox

Gargara öneriniz nedir acaba ? Listerine kullanıyorum fakat çok ağır , zararlı olduğunu düşünüyorum bu yüzden. Sensodyne kullandım partikül bırakıyor dişlerimde.

Listerine (zero hariç) %45 ile en yüksek alkol oranına sahip gargara. Alkol de ağız kanseri riskini artırıyor,ağız mukozasında yaralara tahrişler sebep oluyor. O yüzden listerine zero hariç (zero da alkol yok) diğer türlerini sulandırarak kullanımı ya da kullanmamayı öneriyoruz.

Bu ara en sevdiğim gargara colget in mor renli olanı.
colgate total profesyonel diş eti sağlığı ağız çalkama suyu

Teşekkür ederim Bir de son olarak gargara yaptıktan sonra dişleri suyla çalkalamalı mıyız ?

Gargara sonrası en azından 5dk süre ile su ile ağzı çalkalamamak ve bir şey yiyip içmemek maksimum fayda sağlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
10 yıl
Onbaşı
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Lwd

@yakoc

Ben aşağıdaki fırçadan kullanıyorum. Neden klasik diş fırçası öneriyorsunuz?

< Resime gitmek için tıklayın >

Genel olarak klasik diş fırçası kullanımı daha yaygın,şarjlı diş fırçaları hem daha pahalı hem çok tercih edilmiyor.Klasik diş fırçalarının temin edilmesi,6 ayda bir değiştirilmesi vs daha kolay ve daha masrafsız vs.. Genel olarak ülkemizde kimse dişlerine çok para yatırmak istemiyor.Ben soranlara şarjlı diş fırçası önersem,onlara pahalı vere gereksiz gelse "amaan bunu alacağıma fırçalamam" derse daha mı iyi düşüncesi ile ben klasik fırçaları öneriyorum.
Kendim de kullanmıyorum. Klasik diş fırçaları ile aralarında ahım şahım bir etkinlik farkı olduğunu da düşünmüyorum. Tamamen tercih meselesi . Tabi ki isteyen istediği fırçayı kullanabilir.