Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2
Cevap
1037
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Cihazlarin bekleme modundaki elektrik tuketimi
M
12 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Özellikle elektronik cihazlarda daha fazla önem taşıyan çevreyi koruma durumu için neler yapılabilir? Elektronik cihazlar bekleme konumunda elektrik tüketir mi? Bu sorulara aşağıdaki makalede yanıt bulabilirsiniz.

Herhangi bir elektronik cihazı örneğin bilgisayar, televizyon vb. bekleme konumunda tutmanın tek avantajı kullanmak istediğimizde bir düğmeye basarak hemen hazır hale gelmesidir. Böylelikle ihtiyaç duyulan bir anda hızlı bir şekilde çalışmaya başlarlar ve bize daha hızlı hizmet verirler. Eğer bekleme modu olmasa cihazı kullanmak biraz külfetli açıkçası örneğin bir tv nin elektriğinin kestiğinizi düşünün tekrar açmak için fişini prize takmak ya da düğmesine basmak gibi bir çaba sarf etmeniz ayrıca cihazın tam olarak açılmasını beklemeniz gerekmektedir.

Her iki durum da göz önünde bulundurulduğunda bazen insanlar her iki koşul arasındaki maliyet farkını merak ediyorlar. İşin gerçek boyutunu göz önünde bulundurduğumuzda aslında bekleme modunun kullanıcıya çok büyük bir maliyeti yok tabi bu durum, cihazların adedine ve bekleme süresine göre değişiklik göstermektedir.

bekleme-modu-elektrik-tuketimKüçük bir hesap yapacak olursak, Pc, Tv, Telefon şarjları, Notebook, yazıcı gibi cihazlar bekleme konumunda ortalama olarak 1 Watt gibi bir enerji tüketirler. Elektrik enerjisi kilowatt/saat biçiminde ölçülür ve fiyatlandırılır. Saatte 1 watt tüketen bir cihazın 1000 saatte 1 kilowatt enerji tükettiği söylenebilir. Böyle bir cihaz 1 kilowatt enerjiyi ancak 6 haftada tüketebilir 6 haftada tüketilen bu enerji ortalama 21 kuruşa tekabül etmekte. 1 yılda 52 hafta olduğuna göre bekleme konumunda (stand by) tek bir cihaz yılda 2 TL gibi bir sarfiyata mal olur. Cihaz sayısının 20 olduğunu varsayarsa yılda 20 TL ye mal olur.

Aslında çok ta fatura şişirecek bir tüketim olduğu söylenemez çünkü günümüzde 20 TL/yıl gibi bir tutar hemen hemen hiç kimse için çok fazla denilecek miktarda değildir. Ancak yeryüzünde milyonlarca elektronik cihaz olduğu için bu tüketim milyonlarca kilowatt tutmaktadır durum böyle olunca cihaz başı 1 watt lık tüketimin aslında çevreye verdiği zararın büyük olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bunu bir nebze de olsa önleyebilmek için uzun süreli beklemelerde cihazların güçlerini kesmek ya da tamamen kapatmak çevreyi koruma adına iyi bir girişim olabilir.

Kaynak: pctesti.com



L
12 yıl
Yarbay

saçma .d



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
12 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

Bize göre saçma ama artık bütün anakart üreticileri enerji tasarrufu ile ilgili büyük geliştirmeler yaptılar. Green mod etiketlli tonla ürün üretiliyor eğer sağma olsa neden uğraşsınlar bu gibi durumlarla?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.