insanların uygulama aracılığı ile sisteme üye olarak, istedikleri etkinliğe bilet alabilecekleri bir web uygulamasının veritabanı sistemini programlamanızdır. Veritabanının ihtiyaçları aşağıda belirtilmiştir. 1. Her üye aşağıdaki bilgilere sahiptir
Ad Soyad E-posta adresi Doğum Tarihi Sisteme Giriş Tarihi Telefonu Adresi
2. Her etkinlik, aşağıdaki bilgileri içerir:
Etkinlik Tarihi, Etkinlik Mekânı Adı, Mekânın Kişi Kapasitesi, Etkinliğin kategorisi, Etkinliğin bilet fiyatı
Veritabanı modellemesini yapabilmek açısından aşağıdaki tespitler size yardımcı olacaktır. 1. Her etkinliğin yalnızca bir kategorisi (spor, müzik vs.) vardır. Fakat bir kategori altında birden fazla etkinlik olabilir. 2. Bir üye, birden fazla etkinlikten bilet alabilir. Dolayısı ile bir etkinlikte birden fazla üye olabilir.
1-) Tablo oluşturma ve içlerine örnek veri girişi yapılmalı, 2-) Tablolama için Normalizasyon uygulanmalı, 3-) Tablo yapısı ve tablolar arası ilişkilendirmelerinizi tamamladıktan sonra, her tablo için aşağıdaki stored procedure’leri yazınız: Ekleme (INSERT) Güncelleme (UPDATE) Silme (DELETE) Tablonun primary key sütunu olan ID sine göre sorgu yapabilen ve veri getiren. 4-) Yukarıdaki işlemler dışında, aşağıdaki işlemleri de gerçekleştiren stored procedureleri de yazınız ; ID’si verilen üye, hangi etkinliklere katılmış? ID’si verilen etkinliğe hangi üyeler katılmış? Ayın en fazla para kazandıran etkinliğini bulan stored procedure, Ayın en çok katılım alan etkinliğini bulan stored procedure, Hangi kategoride toplam kaç etkinlik olduğunu ve kategori bazlı toplam katılımcı sayısını bulan stored procedure Günlük tahsilat raporu oluşturun.
Şu şekilde başlangıç yaptım, doğru ilerliyormuyum sizce? yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
üyeler tablosunda bir kullanıcının birden fazla iletişim bilgisi ( telefon, email, adres olabilir bu yüzden onu detay tablosuna alabilirsiniz ) bir de telefon alanı genelde sayısal olarak tutulmaz, string olarak tutulur ki dahili vs. gibi alfanumerik kayıtlar girilmek istendiğinde desteklensin. bir de yıllar önce rastlamıştım italyanın bir bölgesinde telefon numaralarının başında sıfır vardı, bu durumda kullanılamıyordu. kısaca eğer bir alanda sayısal fonksiyonlar ( toplama, ortalama vs. ) kullanmayacaksanız o alanı alfanumerik yapmanız daha uygun olur.
etkinlikler ile üyeleri neden bağladınız o kısmı anlayamadım fakat her üye birden fazla etkinliğe katılabildiği gibi her etkinliğe de bitden fazla üye katılabilir. n -> n ilişkisi var üye ve etkinlik arasında, bunu farklı bir tabloda tutmanız gerekiyor. bu tasarım ile 4. maddeki sp leri de yazamazsınız.
kategori tablosu da uygun değil. eğer bir etkinlik sadece bir kategoriye ait olabiliyorsa kategori tanım tablosu yapmanız ve daha sonra etkinlik tablosunda kategori_id diye bir kolona bunu bağlamanız gerekiyor. kısaca, etkinliğin kategorisi var, kategorinin etkinliği değil. bu yüzden kategori tablosunda etkinlik bilgisi olmamalı.
Bence yanlis. 3 tablon olacak kategori kisiler ve etkinlikler. 2 tane de kullanici idler ile etkinlik id lerin eslendigi ve etkinlikid ile kategori idnin eslendigi mapping tablon olmasi lazim. Totalde 5 tablo
1. Her üye aşağıdaki bilgilere sahiptir
Ad
Soyad
E-posta adresi
Doğum Tarihi
Sisteme Giriş Tarihi
Telefonu
Adresi
2. Her etkinlik, aşağıdaki bilgileri içerir:
Etkinlik Tarihi,
Etkinlik Mekânı Adı,
Mekânın Kişi Kapasitesi,
Etkinliğin kategorisi,
Etkinliğin bilet fiyatı
Veritabanı modellemesini yapabilmek açısından aşağıdaki tespitler size yardımcı olacaktır.
1. Her etkinliğin yalnızca bir kategorisi (spor, müzik vs.) vardır. Fakat bir kategori altında birden fazla etkinlik olabilir.
2. Bir üye, birden fazla etkinlikten bilet alabilir. Dolayısı ile bir etkinlikte birden fazla üye olabilir.
1-) Tablo oluşturma ve içlerine örnek veri girişi yapılmalı,
2-) Tablolama için Normalizasyon uygulanmalı,
3-) Tablo yapısı ve tablolar arası ilişkilendirmelerinizi tamamladıktan sonra, her tablo için aşağıdaki stored procedure’leri yazınız:
Ekleme (INSERT)
Güncelleme (UPDATE)
Silme (DELETE)
Tablonun primary key sütunu olan ID sine göre sorgu yapabilen ve veri getiren.
4-) Yukarıdaki işlemler dışında, aşağıdaki işlemleri de gerçekleştiren stored procedureleri de yazınız ;
ID’si verilen üye, hangi etkinliklere katılmış?
ID’si verilen etkinliğe hangi üyeler katılmış?
Ayın en fazla para kazandıran etkinliğini bulan stored procedure,
Ayın en çok katılım alan etkinliğini bulan stored procedure,
Hangi kategoride toplam kaç etkinlik olduğunu ve kategori bazlı toplam katılımcı sayısını bulan stored procedure
Günlük tahsilat raporu oluşturun.
Şu şekilde başlangıç yaptım, doğru ilerliyormuyum sizce? yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
< Resime gitmek için tıklayın >
https://store.donanimhaber.com/d2/7b/1c/d27b1cb548e1217298fa65dbe1a189f3.jpg
DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.
Üye Ol Şimdi DeğilÜye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi punisher66 -- 20 Aralık 2013; 18:04:35 >