Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
1100
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bir cismi hafifletmek
E
9 yıl
Er
Konu Sahibi

Sorum şu.orneğin uçağın max bagaj sınırı 30 kg. Elimizde o uçakla gitmesi gereken 40 kglik hacmi küçük bir eşya var. Bu eşya buyuk bir bavulun yarisini kapliyor olsun.Diğer yarisinada helyum dolu agirligi 5 kg olan bir tüp koysak bu bavulun ağırlığının 30 kg olmasi munkunmudur.
2. sorumsa bu tüpte helyum değilde boşluk olsa daha çok hafiflermi.
3. Soru. Bavul hikayesinden ayri olarak düsünursek hava dolu bir ortamda terazinin üstünde boş bir tüp var. Biz bunun içine helyum doldurursak terazide gösterilen agirlik artarmi.



T
9 yıl
Yüzbaşı

1 bence ve muhtemelen evet
2 bence ve muhtemelen hayır
3 bence ve muhtemelen hayır (azalır)



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
9 yıl
Yarbay

helyumun ağırlığı+5kg<boşaltılan havanın ağırlığı ise hafifler diyebiliriz tüpün hacminide bilebilirsek bu hesaplamayı yapabiliriz
hava 1.225 Kg/Nm³
helyum 0.17 Kg/Nm³
hacime V dersek
0,17.V+5 < 1,225.V
5 < 1,055V
4,7 < V ==> V>4,7 m³ ise hafiflermiş gece gece bi hata varsa affola





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tamacti Jun -- 14 Eylül 2015; 2:51:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay

Cismin kütlesi değişmez ama tartı yanıltılabilir.



B
9 yıl
Çavuş

1) 45 kg olur.
2) O zaman ağırlığı 40kg + tüpün ağırlığı olur yanı helyum dolu halinden daha hafif
3) artar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi byakrep -- 14 Eylül 2015; 14:29:02 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @enes.32
M
9 yıl
Yarbay

Agirlik yercekimi ve kutleye bagli. Hacimden bagimsiz.
Helyumdan ya da diger maddeden bir seyler kaybetmeden ( kutlesini kaybetmeden ya da tartiyi yercekiminin daha az oldugu ekvator gibi yerlere goturmeden ) hafifletemezsin. Hesap yapmaya pek de gerek yok.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
9 yıl
Er
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Mephalay

Agirlik yercekimi ve kutleye bagli. Hacimden bagimsiz.
Helyumdan ya da diger maddeden bir seyler kaybetmeden ( kutlesini kaybetmeden ya da tartiyi yercekiminin daha az oldugu ekvator gibi yerlere goturmeden ) hafifletemezsin. Hesap yapmaya pek de gerek yok.

Çantanın dışı havadan yalıtılmış tamamen boşluksa dedikleriniz doğrudur.Bence dediğiniz hava olan bir ortamda yanlış olabilir. Çünkü havanın bir kaldırma kuvveti vardır(Fk = Vc . dhava . g) ve maddenin hacmine göre uygular bu kuvveti. Eğer uygulanan kuvvet cismin ağırlığına eşitse havada asılı kalacaktır(kütlesi önemsenmeyen bir balonun içinde dışarıdaki gazın aynısı varsa askıda kalır.). Eğer cismin ağırlığından fazla geliyorsa dış ortam gazı o zaman onu yer çekiminin tersine doğru iterek onun yerine kendisi geçmeye çalışacaktır(İçi helyum dolu kütlesi önemsiz bir balon gibi.). Gelelim meselemize. Eğer kaldırma kuvveti cismin ağırlığına ulaşamayacak kadar küçükse bu sefer cismi yer çekiminin tersine doğru itecektir gazlar. Buda Cismin ağırlığını hafifletecektir.
Yani biz bavula içindekilerle 40 kg dedik. Peki ne var bunun içinde. /Bavulun hacmi önemsiz) 40 kglik eşya. Peki bavulun diğer yarısında ve var. Ben soruyu sorarken burada bir hata yapmışım. Öncelikle bavulun diğer yarısında dışarıdaki ortam gazı var demeliydim.
1. Eğer orda dış ortam gazı varsa biz oraya 5 kg + helyum koysakta o gaz 5 kgden haliyle küçük olacaktır ve ağırlık artacaktır.
2.Eğer orda boşluk varsa (Bavul dış ortam basıncına karşı yeterince kuvvetli ve hava geçirmez.) bu bavulun olabileceği en hafif hali olacaktır. Yani helyum + tüp yerine bu çok daha mantıklıdır.
Hesaplamalarım:
Büyük boy bavulun hacmi 75*50*25(cm) : 93750 cm^3 : 0,09375 m^3
Havanın yoğunluğu 1,225 kg/m^3
Havanın bavula uyguladığı Fk : 0,11484375 kg*g Newtondur.
Cismin boşlukta dünya üzerindeki ağırlığı G : 40 Kg*g dır.
Bavulun geri kalan kısmı hava doluysa bu havanın ağırlığı G : 0.057421875 kg*g dir.
Cisim bavula girdiğinde bavulun ağırlığı : içindeki hava + cisim - Fk olacaktır. Buda 39.942578125 Kg*g dir.
Kısacası (helyum doldurmanın mantıksız olduğunu zaten belirtmiştim) havanın bavula uyguladığı kaldırma kuvveti bavulun ağırlığı ile değişmeyeceğine göre sadece bavulun içinden birşey çıkartarak ağırlığını azaltabiliriz. O da içinde mevcut olan havadır. Bavulu bu şartlarda en fazla 0.057421875 kg*g kadar hafifletebiliyoruz.
Son olarak bavulun ağırlığı 39.88515625 kg*g olur.
Çok kafa ütüledim kusura bakmayın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi enes.32 -- 15 Eylül 2015; 0:41:53 >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.