Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
410
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Binalarda yumuşak kat, kısa kolon tehlikesi riski?
A
2 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhabalar, bu konuda bilirkişi arkadaşların yorumları için teşekkürler saygılar.

Resimdeki gibi zemin ve bir üst katı diğer katlardan farklı yüksekliği olan bir binanın deprem riski ne kadar fazladır? Sadece zemin katın farklı olması bir şey değiştirirmi? Bu resimdeki binanin sağlamlık açısından gördüğünüz eksileri nelerdir?

Genelde ticaret amaçlı dükkan olması açısından yükseklik farklı oluyo sanırım bazı binalarda. Peki bu tip yükseklik farkı olan binaların güçlendirilmesi yada telafi amaçlı herhangi bir önlem uygulama yapılması mümkün mü, yumuşak katın ekstra kolon yada perde duvarla desteklenmesi vb.?

< Resime gitmek için tıklayın >



A
geçen yıl
Er

Yumuşak kat öngörülen, projesinde bulunan binalar için sorun olmayacağı düşünülebilir. Ancak ülkemizde kurallara riayet edilmediği için yumuşak katlardaki taşıyıcı sisteme delik delme gibi muhtelif zararlar verilmekte, taşıyıcı sistem zayıflatılmaktadır.

Yumuşak kat bulunan binada oturuyorum, binamızın altındaki dükkan kolonları delik deşik etti, müdahale edecek önleyecek devlet mekanizması yok.

Bu nedenle yumuşak kat bulunan binalardan daire alınmaması isabetli olabilir.

Depremde 6 aylık bu binanın çökme sebebi yumuşak kattır.


https://www.sozcu.com.tr/2023/gundem/malatyada-yeni-yapilan-konutlar-boyle-coktu-7582489



A
geçen yıl
Er

Ayrıca asmolen uygulaması görülüyor, bu uygulama da bir çok bölgede yasaklandı.



K
geçen yıl
Yarbay

Türkiye'nin teknik kapasitesi iki kattır.

Bunu gurur, kompleks, politka yapacak bir durum da yok. Bu bir zincirdir ve teknik yeteneklerimiz de en zayıf halkamız kadardır. Maksimum iki kat kararı mühendislik ve teknik bir karar olabilir.

Temel şikayet kanallarının çalışmadığı, mülkiyet ve vatandaşlık haklarının pratik varlık gösteremediği bir yerde çok katlı yapıların tehlikelerini hep beraber defalarca gözlemdedik diye düşünüyorum. İki katlı yapılar yatsalar ve devrilseler de içindekileri ezip yüksek sayıda can kayıplarına pek neden olmuyorlar.



M
geçen yıl
Teğmen

binanın statik projesini alıp güvenilir ,işinin ehli ,yandaş olmayan firmaya inceleme yaptırın en doğrusu bu.



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.