Genel olarak mühendislik bölümü seçmede kararsızım. Bu sene büyük ihtimalle Odtü EEE, Ceng ve Bilkent Endüstri tutacak gibi. Fakat endüstrinin yaptığı işi EE okuyarak da yapabiliriz gibi geliyor bana. Tek bir alanda uzmanlaşmak daha mı mantıklı sizce ?
IE’ci işlerinden kastın nedir? Finanstan, yönetim danışmanlığından vs. bahsediyorsan, bunlar IE’ci işi sayılmaz. Bilkent IE’de 1 tane finans dersi, 1 tane de ekonomi dersi alınır. İlgisi olan öğrenciler seçmeli olarak finans işletme dersleri alır. Daha az var olmakla birlikte aynısını yapan EE öğrencileri vardır. Normal IE’ci işlerinden EE’ci anlamaz vice versa.
EE’nin dersleri ilgisi olana bile kabus gibidir. Endüstri okuması çok keyifli bi bölümdür. Bu kolay demek değildir tabii. Ne yapmak istiyorsun onu anlaman lazım.
EE’den nefret edip de 2.2/4.0 ortalama yaparsan kafandaki IE’ci işlerine kolay kolay almazlar.
Ben kendimi bilkent dışında bir yerde okurken hayal edemiyorum. ODTÜ’yü de kötülemek istemiyorum. Farklı karakterde üniversiteler.
Tek bir alanda uzmanlaşmaktan kastınız nedir? Aynı EE, Ceng gibi Endüstri mühendisliğinin de uzmanlık alanı ve araştırma konuları vardır.
Güzel okul. Çok bilmediğim bir bölüm. Akademik kadroya bakmalısın. Diğer üniversitelere göre en büyük artısı olan İngilizce eğitimini göz önüne almakta fayda var.
Hocam genel olarak bölümdeki derslere bakınca endüstrideki derslerin bazısı ee'den bazısı makineden bazısı ekonomiden gibi yani yine uzmanlaşmak istediğim alanı seçebilirim evet ama sadece endüstri ile ilgili şeylerde uzmanlaşabilirim. Eğer ee/ceng seçersem birkaç ders alıp benzer işi yapabilecekmişim gibi geliyor bana. Ayrıca iş sıkıntısı olur mu bilemedim çükü tıpın sıralaması bu yüzden yüksek; ee, ceng ve makine mühendisliği vs. ise kesin olmasa bile iş bulma oranı yüksek olduğu için yükseliyor.
Bilkent IE programında 0 EE 0 makine 1 ekonomi dersi var. Ekonomi dersi mikroekonomi. Üniversite eğitimin belli sektörlerde önemsizdir. Diplomanı bir şeyleri başarabilir olmanın garantisi olarak görürler. Bu sektörler için dediğin doğru olur. Linear programlama ve yöneylem araştırması öğrenen başka bir bölüm yok. Aynı mantıkla 1-2 bilgisayar dersi alıp bilgisayar mühendisinin işini yapabilirsin. Hatta bilkent ie’den çıkıp dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde ML master&doktora yapan öğrenciler var.
Falanca üniversitesinde endüstri okuyan bir öğrenci iş sıkıntısı çekiyor mu bilmiyorum ama bilkent odtü gibi okullarda derslerini öğrenerek geçersen işsiz kalman mümkün değil herhangi bir mühendislikte.
Endüstri mühendisliği üzerine her şeyden anlar hiçbir şeyi tam yapamaz (Ördek) şeklindeki yakıştırmalar yüzünden bahsettiğiniz algının oluştuğunu düşünüyorum.
Mümkünse baktığınız üniversitenin curriculum’unu atabilir misiniz? EE Makine ekondan bahsettiğiniz kadar ders alan bir programın çağ dışı kaldığını düşünüyorum.
ODTÜ'lü meslektaşlarımı kızdırmak istemiyorum ama Endüstri'nin programını acilen değiştirmeleri gerekiyor. Termo gibi dersleri almaları çok ilginç. bazen derslerin adları ile içerikleri tutmuyor. Sadece Endüstri mühendisleri alıyorsa o dersleri (ders kodunun IE dışında bir şey olması çok önemli değil), o dersleri endüstri mühendislerine göre değiştirmiş olabilirler. Umarım öyledir.
Bundan 10 sene önce bilkent IE'de circuit theory görülüyordu. Böyle dersleri öğrenmenin çok bir mantığı olduğunu düşünmüyorum. Koç Sabancı ve Boğaziçi'de de bu derslerin görüldüğünü düşünmüyorum.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Camila8 -- 3 Temmuz 2020; 14:50:59 >
Bu mesaja 1 cevap geldi. Cevapları Gizle