Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
855
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Bilgili arkadaşlardan yardım isteği
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Elimde ki anakart x99 v3 intel chipset
Kullanım amacım düşük kalitede ki filmleri kaliteli bir ekran kartı ile 4K seviyeye çıkarmak.
Sormadan yazayım hiçbir oyun ile uzaktan-yakından ilgim yok.Oyun oynamayacağım.
Xeon almaya yakın hissetmemde ki sebep bu işlemci ailesinin grafik işlemede ki becerisi.
Fakat xeon veya I7 işlemci farketmez.
Aklımda ki işlemci seçenekleri (E5 2683 v3),(E5 2680 v3) veya (I7 5960x)
Farklı tavsiyelere de açığım.Fakat rakamda 2000 i geçmeyeceğimi belirtmek isterim.

Bu sistem için önerebileceğiniz işlemcileri nedenleri ile yazabilirseniz çok memnun olurum.


Hatta xeon ve I7 işlemci arasında ki temel farkları anlatabilirseniz ayrıca memnun olurum.



A
6 yıl
Yarbay

Düşük kalitedeki filmi,işlemci değiştirerek nasıl yüksek kaliteye çıkarmayı planlıyorsun?

Film izlemek için xeon işlemci almakta mantıksız, video işleme, render gibi işlemlerde Xeon işlemciler mantıklı, onun haricinde boşa para harcamış olursun.

Film, dizi gibi içerikler izlerken önemli olan odadaki sessizliktir. Bunun içinde küçük fansız bir pc alınmalıdır. 4k'yı kaldırabilecek bir işlemcide seçilmeli, ekran kartı önemli değil. Mesela Asus VivoMini VC68V bunun için güzel bir örnektir. Msi,gigabyte,asus vb firmaların mini pcleri mevcut, bunları araştırın. 240 gb ssd 4k filmleri tutmak için yeterli oluyor. Gerekirse ekstra harici depolama alınır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.Fakat amacım basit bir şekilde film izlemek için xeon işlemci almayı düşünmek değil.
Zaten bunun için konu açmayı düşünmem bile.

https://forum.donanimhaber.com/maximum-kalitede-video-izleme-madvr-mpc-lav-gpu--74364316-31
Konuyu okuyabilirsiniz.Sizin de ufkunuzu açacaktır diye tahmin ediyorum.

Düşük kalitede ki filmi yüksek kaliteye çevirmeyi tabii ki işlemci ile ilişkilendiririm.Zira 720p deki bir filmi 4K ya çıkarmak için işlemcinin grafik işleme gücü gerekecektir muhakkak.Bunları yine 4K destekli güçlü bir ekran kartı ile ekrana aktarımı yapılmalıdır.

Odada ki sessizliğe katılıyorum.Eğer pc film izlenecek odada olursa tabii ki (zira başka odadan 4K destekli hdmi ile aktarırsanız ona da gerek kalmaz)

Burada ki amacımız videoyu yüksek kaliteye işlemek olduğundan
Benim asıl sorum:
---Xeon işlemcilerin grafik işlemede ki başarısının burada etkisi olur mu?Yoksa i7 işlemci ile aynı performansı mı verir?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @awsalli
F
6 yıl
Binbaşı

Uygun fiyat üzerinden gidiyorsanız Amd 1600x yada 1700 derim fakat arkadaşın dediği gibi burada ssd önemi de çok hızlı yazan yüksek kapasiteli bir ssd lazım olacaktır..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

ssd 960 pro

Fakat ssd nin içerisine sadece işletim sistemi ve sık kullandığım programlar olacak.
Film veya arşiv amaçlı kullanmayacağım.Arşivi sata2 hdd üzerinden alıp bilgisayarda görüntüyü işleteceğim ve panele göndereceğim.
Hala xeon ve i7 işlemcilerinden hangisinin daha mantıklı olduğunu anlayamadım.

Bu arada amd üzerinden gidemem çünkü anakartım halihazırda 2011 v3 x99 platform.




Bu mesajda bahsedilenler: @fbilker1907
A
6 yıl
Yarbay

Upscale işleminde o görüntü çamur olacaktır. Özellikle 720p içeriği 4k upscale ederseniz görüntünün bozulmama ihtimali yok. Bunu hissedersiniz, hissetmesiniz ayrı bir konu. Yüzde 90 hissedeceksiniz. Tekrar söylüyorum, Düşük kalitedeki bir içeriği yüksek kaliteye çevirme diye birşey olmaz. Attığın linkte ekran kartı ile 4k içeriğin oynatılabildiğini söylüyor. Bunun aksini iddia etmiyorum.

Ekran kartını kullanarak video'yu işlemeniz mümkün. Ekran kartı veya işlemci Eldeki video verisini iyileştirmez, üzerine efektler, filtreler ekler bu şekilde bozulmayı hissetirmemeye çalışır.

Xeon işlemciler grafik işlemek için üretilen işlemciler değil. Render işlemi dediğimiz daha komplike işlemler için kullanılır. Video açmak için Xeon alınmaz. i7, i5 veya amd terich edilebilir. Bilgisayarı farklı odaya koymak, kablosuz klavye ile bilgisayarın kontrolünü zorlaştıracaktır, hdmi kablo ile veri aktarılacağı için görüntü kaybı olmaması için kaliteli kablo tercih edilmeli ve mesafe fazla tutulmamaldır. Ben yine tekrar edeceğim iyi bir mini pc herzaman içn daha iyi çözüm olacaktır.


İkinci konu yüksek kaliteli içerik ve altyazı bulmak. Son zamanlarda çok zorlaşan bir olay haline geldi. İçerik bulsanız bile altyazı bulmak için uğraşacaksınız.





2k video'nun bitrate değeri

< Resime gitmek için tıklayın >

Yukardaki videonun dizi sitesindeki bitrate değerleri 720p

< Resime gitmek için tıklayın >

1080p olarak indirmiş olduğumuz videonun bitrate değerleri

< Resime gitmek için tıklayın >

Görüntüleri karşılaştırın.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >




Bu mesajda bahsedilenler: @firstdejavu
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

O zaman benim ihtiyacım olan sistemde xeon a gerek yok diyorsunuz.Görüntüyü işleme kısmını tamamen gpu dan (ekran kartı ile) yapılacağı işlemcinin bu konuda çok dahli olmayacağını söylüyorsunuz?



Ben işlemci hızından ziyade daha serin,daha stabil,uzun süreli çalışmaya daha müsait,ayrıca çok çekirdekli ve düşük watt lı olduğu için videoyu daha iyi işleyeceğini düşünmüştüm.(bu konularda yanlışım varsa lutfen düzeltin) ayrıca grafik işleme yeteneğinin İ serisinden daha yüksek olduğunu düşünüyordum.

Yeri geldiğinde 10-14 saat süre ile film izlenip işlemci yük altında bırakılabilir.



Mini pc kısmına ise kendimi biraz soğuk tutuyorum.Pc sadece media amaçlı kullanılmayacak,genel ihtiyaçları da karşılayacak.

Diğer kısımlar tamam olduğu için çok o konuları sormuyorum.

Uzun metraj kaliteli hdmi kablom ve nas içerisinde 50tb dan fazla arşivim var hali hazırda.



Bu arada bitrate degerlerini verdiğiniz resimlerin sıkıştırılmış ve dolayısıyla kaliteden fazlasıyla ödün verilmiş dosyalar olduğunu düşünüyorum.

Çünkü resimlerde 46 dk lık 2k videonun 9gb civarı matroska(mkv) olduğu görünüyor. Dolayısı ile zaten kayıtlar çamur gibi büyük ihtimalle.Çıkan sonuç illaki çok tatmin etmeyebilir.

Hele o kalitede ki filmleri uygun cihazlarla 4K seviyesine yukseltebilecegime ve bunun için xeon almam gerektiğine ikna olursam zaten başka birşey düşünmeyeceğim.

Aynı oranda İ serisi bu işi daha layığıyla yaparsa tercihim o yönde de olur.

Bende ki 1080p matroska filmler 10-15 gb lık

Iso lar ise 20-30 gb lık boyut kaplıyor.

720p videolar ise 4-5 gb civarı.Bu rakamlar ortalama(daha düşük ve çok daha yüksek değerler de mevcut)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @awsalli
T
6 yıl
Yüzbaşı

Tam olarak ne istediğinizi bilmiyorsunuz sanirim. Zira yazdiklariniz ona isaret ediyor. Sizin xeon islemciyle ilginiz yok fakat illa onu istiyorum diyosunuz stabilite vs digerlerinde yok mu? Piyasada o yazdiklarinizin sifiri yok 2.eli bile yokken hasbelkader bulursaniz da render vs den pert olmus olmamasi icten bile olmayan cpu da stabilite ve uzun kullanim beklemeniz de dogru olmaz. Yazdiklarinizdan mantiklisi 5960x tas gibi. Her ise de yetisir.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
6 yıl
Yarbay

Xeon işlemcinin işlevi biraz daha farklı ve sizde i7 işlemciye bile gerek yok. Xeon aldım, filmler daha kaliteli olacak artık diye bir kaide yok bunu bir öğrenin. İlla xeon almak isterseniz alabilirsiniz, lakin paranız boşa gider. 4k video'yu ben laptop ile açabiliyorum, tam akıcı olmasada film oynuyor kalite değişimi yok. Akıcılık değişir, bunun sebebide işlemcinin yetersiz kalmasıdır. İşlemci yetersiz kalıyor diye Xeon veya i7 almak gerekmez. 4k'ya gücü yeten yeni nesil Amd,intel bir işlemci tercih edilir. İ3,i5, Ryzen 1600x ve alt seri işlemcilerde işinizi görecektir. Bunların testleri internette mevcut, google'dan bulabilirsiniz.


Yeni yeni bu işe gireceksiniz anladığım kadarı ile, ben yaklaşık 5-6 senedir, Tv'den film ve dizilerimi izlemekteyim. Ben bu işi 2 çekirdekli, 4gb ram'i olan ve üstünde eski bir gtx ekran kartı olan bir laptop ile gerçekleştiriyorum. Günlük işlerimide orada halletiğim çok oluyor. 1080p videolarda sıkıntı yaşatmazken, 4k'ya gücü yetmediği için bir pc alacağım, bende sizin gibi i7'li bir pc almayı düşünüyordum, gereksiz büyük olması , fan hızlarını düşürsek bile, toz vs derdi mevcut. Araştırırken vazgeçtim, minipc'ler hem küçük, hem tek fanlı veya fansız, hemde benim kullanım senaryoma göre benim ihtiyacımı karşılıyor.

Şimdi kullanım senaryoma gelirsek, Ben filmleri ve dizileri ana makinama indirmekteyim ve direkt Kablosuz ağ üzerinden filmleri laptop ile oynatmaktayım. Yani filmleri nerede indirdiysem orada durmaktalar ve Arşiv yapmıyorum. Arşiv yapmak diskleri doldurmaktan başka bir işe yaramıyor. Laptop ile yeri geldiğinde mimari projeleri çiziyorum, çok nadir 3d çalıştığımda oluyor. Kısaca gündelik işlerimi çözüyorum.


Bilgisayarı isterseniz 1 saat çalıştırın, istersenizde 1 hafta çalıştırın vereceği performans değişmez. Aralıksız yüklenseniz bile sıkıntı olmaz.(normal şartlar altında)


İlk önce filmleri karşılaştırırken gb olarak karşılaştırılmaz. 46 dk 9 gb çamur demişsiniz, ona çamur dediyseniz, bu olaylara ya yeni başlıyorunuz, ya da olaydan daha haberiniz yok.


3 tane karşılaştırma yaptım size, bir taneesi 45 dk'lık 2k bir dizi (bu kalitede dizi bulmak zordur) 25 mbit bitrate değerine sahip. Ayni dizinin dizi sitesindeki versiyonu 1010 kb, kabaca hesap ile 25 kat fark mevcut aralarında. Resimlerde o dizilerin ayni sn'lerinden aradaki fark net görülüyordur.


Upscale işlemi yapacaksınız, özellikle 720p bir filmi upscale yaptığınızda çamurlaşma başlayacaktır. Bundan kaçışınız yok, istediğiniz işlemciyi alın.


Sizin mantığınızla olaya bakarsak, 2 saatlik 10 gb'lık filmin görüntü kalitesi çamur. çözünürlük sabit kaldığı sürece, gb artışı ile artış doğru orantılı değildir. Evet 1 gb'lık film dosyası ile 10 gb'lık arasında fark gözle hissedilir. 10 gb ile Ham Bluray iso arasındaki farkı hissetmeniz çok zor. Elinizdeki 720p içerik 4k tv'ye upscale olacağı için bozulmaları hissedeceksiniz.

Bir filmin gb'ını artıran ana unsular ekstra dil destekleri (2.0, 5.1, inglizce,almanca vs) , dts olması ve yüksek bitrateli (codecler) olması gibi şeyler etkiler.


Film ve dizi indirirken ana unsur Altyazı bulmaktır. Ardından kalite işin içine girer, çok iyi ingilizce biliyorsanız o ayrı. 5.1 desteğe sahip sinema sisteminzde mevcut ise Dts desteği olan filmleri tercih etmenizde fayda var. 6 kanal olanlarda gayet iyi. Mesela ben film indirirken iyi filmler için Fgt gibi sürümleri tercih ediyorum. İzle geç türevleri için Rarbg sürümleri gayet yeterli. Diziler içinde Altyazı mevcut ise Web-dl sürümleri öncelikli tercihimdir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi awsalli -- 6 Nisan 2018; 15:8:38 >


Bu mesajda bahsedilenler: @firstdejavu
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Şimdi daha iyi yerine oturdu diyelim.

Xeon a,hatta i7 ye bile gerek yok. O zaman işlemciyi daha düşük tutup buradan elde edilen kazancı başka bir yere harcamak daha mantıklı görünüyor.Bu işe yeni yeni giriyorum fakat xeon işlemci işine yeni giriyorum(zaten yanlışım varsa düzeltin lütfen diyerek bunu açıkça belli ediyorum),filmi hobi olarak izleme işine ise divx lı zamandan beri dahilim.Yaklasik 18 sene diyelim.

Mini Pc için dediğim gibi daha mantıklı ve kullanışlı olmasına rağmen salt sinema için olmayacağından dolayı eleme yaprak zorundayım.

Şu durumda güçlü daha üst seviye işlemciden ziyade orta düzeyde ve düşük watt değerleri olan bir işlemci üzerinden devam etmeliyim.

Çamur gibi olabilir demekten sebep filmlerin mkv formatında olmasininda etkisi var.Mkv zaten sıkıştırılmış bir format ve hangi şartlarda sıkıştırıldığı belli değil. Yani ham bluraydan film değerlerine bağlı kalarak sıkıştırma ile sıkıştırılmış-açılmış ve tekrar sıkıştırılmış filmin kalitesi farklı olacaktır.



Bir filmin gb ını etkileyen unsurları tabiki biliyorum.Ortalama 20-25 gb demiştim bendeki isolar.Zaten extreeme filmler dışında bir filmin kaplayacagi alan bu civarda.Extraları ve ilave ses,altyazıları çıkardıktan sonra.Benim tercih filmler genelde orjinal hali ve tr altyazılı şekli.Bulabilirsem remux olarak arşivliyorum.Mediaplayerden izliyorum ve halihazırda altyazıyı mediaplayerin kendisi buluyor. Şu anda bir sıkıntım yok o konuda.



5.1 sistemim var ve bu yüzden sıkıştırılmış filmlerde de genelde ses codeclerine dikkat ediyorum.Ama dediğiniz gibi dts olsun diye araştırmıyorum çünkü her filmi dts olarak kayıtlı bulamayabiliriz.Bir film ya dts yada dd formatında kayıt edilmiştir. Nadiren de olsa her iki formatta kayıtlı film bulabiliriz.Tabi orjinal hâlinden bahsediyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Tam olarak ne istediğimi bilmiyorum, zaten bu yüzden konu açtım.

Bunu açık bir şekilde de belirttim.

Fakat bu bilgisizlik tamamen benden kaynaklı değil zira xeon işlemci satan satıcıya da durumumu anlattığımda o da bilmiyorum dedi.

Artık son ihtimal olarak yarım-yamalak ingilizcem ile intel amerika ya mail göndermeyi düşünüyordum.

Sanırım cevabımı aldım.

Artık xeon a eskisi kadar sıcak bakmıyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @turk66
A
6 yıl
Yarbay

O zaman şöyle yapabilirsiniz, Obsidian Series™ 250D Mini ITX PC Case tarzı bir kasa alıp, Bunun içine Amd ryzen orta segment işlemcilerinden birini takarsanız. Ekran kartı olarak 1060 veya 1050 işinizi görecektir. Minimum 8 gb ram olsun, 250 gb'lık ssd(m2'de olabilir) Sessizlik içinde Corsair commander pro alarak fanları kontrol altında tutabilirsiniz, Eğer izin veriyor ise kasaya sıvı soğutma monte ederek sessizliği artırabilirsiniz. Oyun oynama gibi kaygınız olmadığı için, ben minipc önerdim. Ama yukarda belirtiğim gibi orta segment bir işlemci ilede çok rahat işlerinizi çözersiniz. Yanlış anlaşılmasın gereksiz yere para ve elektrik sarfiyatı yapmayın diye söylüyorum. Bütçenize göre ssd ve ram artışı yapılabilir. Genel olarak 8*2 işinizi rahat görecektir.


Xeon ile render işlemihttps://www.youtube.com/watch?v=47LxT5feawg


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @firstdejavu
F
6 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Mevcut kasam cosmos II (sanırım olabilecek en büyük kasa yani sizin kasa algınıza tamamen aykırı) :)
anakartım asus x99 deluxe 2

Şu durumda 2011 v3 uyumlu bir intel işlemci almam gerekiyor.
İşlemci soğutucusu için sıvı soğutma hedefim.
ssd için ise 960 pro veya evo m2
bellek için zaten hedefim min 16 gb
corsair link ile power supply ı kontrol edebiliyorum.
Kasada mevcut fan kontrol tuşları olduğu için tek hareketle fan kontrolu elimin altında.

Düşük enerji tüketen orta seviye bir işlemci işimi görecek o zaman.
Yanlış anlaşılma konusunda zaten başından beri yanlış anlamıyorum hatta müteşekkirim bu kadar yardımdan dolayı.Amacım bu yardımı alabilmekti zaten.




Bu mesajda bahsedilenler: @awsalli
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.