Basit bir flip flop devresi var şemada çalışma şekli ledlerin sıra ile yanıp sönmesi şeklinde, devredeki her değer iki led icinde aynı niye böyle bir senkron oluyor rastgele yanıp sönmeleri gerekmezmi
Rastgele olmaz. Bir transistorun kollektörü diğer transistorün beysini tetikler. Diğer transistör içinde bu böyle devam eder... Karşılıklı tetikleme durumu...
Merak ettiğimde bu zaten , niye ikisi aynı anda tetiklenmiyor yada biri yanarken ve sönmeden digeride yanmıyor ? veya karısık durumlar olmuyor ve sıra ile bozulmadan devam ediyor işlem, sanki gizli bir el sırayla bu tetiklemeleri yapıyor mantıgı nedir bunun ?
şemadan dolayı her iki led de beraber yanması lazım ama , ilk pile bağlandığında hızlı olan transistör kırmızı ledi yakıp kondansatör ile yeşil ledi söndürüyor 1sn sonra kondansatörün işi bitince yeşil led yanıp kırmızı ledi söndürüyor.
pratik elektronikte, hiçbir malzeme mukemmel degildir. teoride sadece mukemmel malzeme oldugu kabul edilebilir. bu nedenle ayni kodlu hatta ayni seride dahi olsa birbirinin ayni olan iki malzeme arasinda mikro olcekte dahi fark olacaktir. bu nedenle, transistorlerden birisi daha erken davranir. dengenin bozulmasi onemli olan. denge bozulduktan sonra salinim ve osilasyon ortaya cikacaktir. onemli olan dengenin bozulmasidir. gerisi devam eder zaten.
devredeki her değer iki led icinde aynı niye böyle bir senkron oluyor rastgele yanıp sönmeleri gerekmezmi
< Resime gitmek için tıklayın >
https://www.youtube.com/watch?v=PW4yuRstSAw