Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
28
Cevap
6818
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Astronot Oscar balığımdan neden yavru alamıyorum?
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bir çift astronotum var. Yaklaşık 30cm kadar. 5-6 kez yumurtladıkları halde hala yavru elde edemedim. Yumurtalarını çok sert bir şekilde koruyorlar. Üzerinde gezzip havalandırıyorlar. Ama 4. gün yumurtaları yemeye başlıyorlar. Yumutalar ilk başlarda açık sarı, daha sonra hafif grileşiyor. Akvaryum sıcaklığı 30C. Akvaryum hacmi 250 litre. Devamlı havalandırma ve dış filtre mevcut. Kuru yem solucan, balık parçaları ile besleniyorlar. Sağlıkları oldukça yerinde. Beni gördükleri an çıldırıyorlar. Yemi zıplayıp elimden alıyorlar.
Ama yumurtaları çatlamıyor. Bir keresinde yumurtaları ellerimi yaralamak pahasına (Zımpara gibi dişleri var) ayrı akvaryuma alıp bol hava verdim. Sonuç değişmedi.
Aşağıdaki resmi yumurtladıklarının 5. günü çektim. Yumurtaların büyük kısmını yemişler. Artık yumurtalarla ilgilenmiyorlar bile.
Nerede yanlış yapıyorum. Yardımlarınızı bekliyorum. Teşekkürler.



< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 18 Aralık 2014; 0:01:42 >

H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Teşekkürler OguzhanY.
Belki de yumurtaları 30C de haşlıyoruz.




Bu mesajda bahsedilenler: @OguzhanY
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sıcaklığı 27C yapalım bakalım ne olacak? Teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @OguzhanY
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bir daha ki yumurtlama döneminde tekrar yazacağım. Umarım güzel şeyler yazarım. Fikri olan başka arkadaşlar varsa fikirlere açığım. Teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @OguzhanY
Y
9 yıl
Teğmen

Astronotların üremesinde böyle sıkıntı sıklıkla yaşanır.Balıklar tecrübe kazandıkça yumurta koruma ve larva çıkartma başarıları artacaktır.Akvaryum filtrelemesi çok önm taşır.Yediklerinin %70 kadarını dışkı olarak attıkları için suyu kısa sürede kirletirler.Bu yüzden Yumurtaların mantarlaşıp,anaç balıklara yem olma ihtimali çok büyüktür.Akvaryum ısısı özellikle yumurtlama bittikten sonra sabit kalması önemlidir.26-27 derece sıcaklık idealdir.Yumurtalamadan sonraki ilk birkaç gece ışıkların açık bırakılması yumurta güvenliği açısından iyi olacaktır.Gece karanlığında yaşanan strese yumurtalamanında vermiş olduğu stres eklenerek yumurta kaybına sebebiyet verebilir.Akvaryumda vatoz bulunması yumurta kaybı açısından başka bir etkendir.Özellikle gece hareketli oldukları için ve eğer lambalarda sönükse astronotların savunması düşeceği için yumurtalara saldırabilir.Astronotlar zamanla yumurtalama işinde yecrübe kazanırlar.Nasılki akvaryum dışından zıplayarak elinizdeki yemi almaları bir süre ve tecrübe gerektiriyorsa,üremede böyle zaman ve tecrübe ile olgunlaşacak bir eylemdir bu balıklar için.Akvaryumda yanlız çiftin olması iyidir.Astronotlar yumurtalarını korudukları için aslında ayırmaya gerek yoktur.Stresi önemli ölçüde azaltırsanız ve su kimyası iyi olursa birkaç yumurtlama sonrasında ilk larvaları görmeniz yüksek ihtimaldir..Geçiş yıllarda bu balıkların üretimini yapmıştım.Hiçbir özel önlem yada ilave işlem yapmamıştım.Yaptığım tek iş su kalitesini mümkün olan en yüksek seviyede tutmak ve stresi mümkün olan en az seviyeye indirmekti.Hepsi bu.İlk zamanlarda yumurta yiyen balıklarım daha sonra yüzlerce yavruyu büyütmüşlerdi..

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Dış filtrenin filtre parçalarını da yeni değiştirdim. Kimyasal olarak bilemeyeceğim ama gözle baktığımda su dengesinin iyi oturduğunu düşünüyorum. Su berrak bir halde. Gece 3 gün lambaları açık bıraktım. Dediğiniz gibi vatoz da var. Ama yaklaştırmıyorlar. En iyisi yumurtlama zamanı stresi azaltmak için vatozu almak sanırım.
Larvalar kaç günde çıkıyor? Ben dört diye biliyorum. Doğru mudur?
Şimdi akvaryumdan taşı alıp onları bir besiye çekeyim. Zayıfladılar bu aralar. Sonra bir kez daha denesinler bakalım.
Teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

Larvalar 2-3 gün içinde çıkmaları lazım.4. güne kalan yumurta zaten mantarlaşır.Yumurta döktükleri andan sonra akvaryum camının önünü kapatmakta stresi azaltıcı bir rol oynayabilir.Vatoz gece gezdiği için yumurtalar için tehdittir.Alabildiğini yer,alamadığıda vatoz saldırısı sonucu stereslenen astronotlar tarafından hışımla saldırıya uğrar.Vatozu çıkartmanız kesin çözüm değildir ama stersi engelleme yönünde önemli bir adımdır.Suyun ph değeri'de 6,5-7 seviyelerinde olması astronotların sevdiği değerlerdir.Filte parçalarının değişmesi ile akvaryum suyunun yararlı filtre bakterileri açısından kayba uğratmış olabilir.Filtre içerisindeki bakterilerin su ortamına kimyasal ve biyolojik olarak çok büyük etkileri olduğu bilinen bir gerçektir.Bu bakterileri kaybetmemek için filtre malzemelerini her zaman çok kısa sürede akvaryumdan alınmış su ile temizlemek idealdir.O yuvarlak makarnaya benzeyen ortası delik malzemeler içinde yetişen bakteriler oksijensiz kalmamalıdır.Bu anlamda oluşacak değişiklikler,akvaryum suyu kimyasını olumsuz etkileyebilir.Her ne kadar berrak görünüm olsada biyolojik olarak su kalite seviyesi düşmüş olabilir..Zamanla düzelecek bir durumdur.

@hasanemmii





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yassyoss -- 19 Aralık 2014; 15:00:32 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hasanemmii
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Anladım yassyoss.
Akvaryum filtre temizliğini çok kısa sürede mutlaka akvaryumun kendi suyu ile yapıyorum. Asla çeşme altına klorlu suya sokmuyorum. Filtre malzemelerini değiştirmemin sebebi artık iş görmez olmalarından. Değiştirdikten sonra zaten dediğiniz gibi bakteri dengesi kaybolduğundan su dumanlı bir hal aldı. Zamanla denge oturdu ve su berraklaştı. İşte tam o zamanlarda yumurtladılar. Ama 4. gün oldu çıkmayınca kendileri yediler. Dediğiniz gibi yumurtaların üzeri sanki mantarlaşma gibi bir şey oldu. Demek ki en geç üç gün içinde çıkmaları lazım.
Çıkarabilirsem eğer yavrular için özel bir yemleme yapmam gerekir mi? Yoksa anneleri bakar mı? İzlediğim videolarda annesinin etrafında yüzlerce minik yavru dolaşıyordu. Sanırım özel bir şey gerekmeyecek.
Teşekkürler.




Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

Her yumurtadan çıkan yavru gibi,astronot yavruları içinde en iyi yem artemia'dır.Artemia yüksek protein içeriği sayesinde kısa sürede yavruların gelişimine çok büyük katkı sağlar.Özellike yavruların çok narin olduğu ilk 10-15 gün artemia ile beslemek çok faydalıdır.Balıklar artemia yedikçe karınlarında hafif bir pembe renk oluşur ve karınları şişer.Bu sayede yavruların beselenip beslenmedikleri anlaşılabilir.Ortalama 2 hafta sonunda diyetlerine iyice ufalanarak ince toz haline getirilmiş spruline içerikli pul yemler eklenebilir.Alg içeren bu yemler,artemia'nın sebep olabileceği kabızlık gibi,yavruları ölüme kadar götürebilen olumsuz etkileri önler.Yavrular büyüdükçe artemia azaltılarak yerine protein içerikli (özellikle tetra bıt's)yemler verilebilir.%70 protein,%30 bitkisel oranlarında uygulanan diyet bu balıklara iyi gelir..@hasanemmii





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yassyoss -- 19 Aralık 2014; 15:19:13 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @hasanemmii
Y
9 yıl
Teğmen

Ayrıca erkeğin yumurtaları yeterli derecede döllemesi önemlidir.Döllenmeyen yumurtalar doğal olarak gelişme göstermez ve mantarlaşır.Sağlıklı yumurtalarıda etkileyen bir durumdur.Erkek balığın güçlü ve sağlıklı olması önemlidir.



H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Artemia yı da çıkarması zor. Daha önce lepisteslerimde denemiştim. Çok ilginç lepistesler ürettim. Bir gün, yeni genler gelsin diye kocaman bir dişi aldım. Yavruladı. Sonra kuyruğunu kısmaya başladı. Tüm lepistesler ve yavrular dahil kuyruk kısmaya ve ölmeye başladılar. Ne yaptıysam kurtaramadım. Akvaryumu yıllarca kullanmadım. Artemia denemelerim o zaman başlamıştı. Yavrular için artemia yumurtası alıyordum. Her defasında çok azı çıktı. Anlatılan kadar tuz ve bol hava verdim. Ne yaptıysam oranı artıramadım. Belki de artemia yumurtaları eski idi bilemiyorum. Ama tekrar denerim. Hele bir çıksınlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

Lepisteslerin en büyük sıkıntısı yaşadıkları bakteri çatışmasıdır.Üretimhanemde emanet gelip 1-2 gün sonra giden lepistesler olmuştu.Bunlar ayrı bir akvaryumda durdular ve o akvaryum suyunuı daha sonra boşalttım.Fakat atladığım ve unuttuğum birşey vardı oda o emanet balıkları yakalamak için kullandığım kepçe.Lepistes akvaryumlarında kullandığım kepçe ile yakaladım onları ve o kepçeyi daha sonra kendi akvaryumlarıma soktum sonuç:1 hafta içinde kuyruk büzen ve beyazlaşan gövdeler ile ölen binlerce lepistes...TECRÜBE: ''ASLA OTURMUŞ LEPİSTES KOLONİSİNE DIŞARIDAN LEPİSTES EKLEMEYİN,LEPİSTESİ DEĞİL SUYUNUN BİR DAMLASINI EKLEMEYİN''

Artemia çıkartmak kolaydır ama işçiliği çoktur.Süzmek için yağ süzeği kullanırım.1,5 lt pet şişeye 1,5 çorba kaşığı kaya tuzu,1 çay kaşığı artemia atıp hava veririm.oda sıcaklığında yada peteğin üstünde 1-1,5 günde çatlar yumurtalar.Burada önemli olan yumurtaların kalitesi dediğiniz gibi.Sera'nın artemia'ları %90 oranda açılır.Tarihi geçmemiş ürün almak önemlidir.Artemia'nın etkisini bildiğim için lepistes yavrularına verilmez ama onlara bile verdim.Yumurta balıkları ilk anda çok küçük oldukları için toz yemler bile sıkıntı yaratır.Bu yüzden ilk günlerde artemia verilmesi çok ama çok faydalıdır.Kesinlikle tavsiye ederim..Yavru kaybınız minimum seviyede olur.İlk videoda melek yavrularım 2 günlükken,2. videoda 45 günlükler.Artemia ile beslemenin farkı..

http://yassyoss.blogspot.com.tr/2012/05/yuzmeye-yeni-baslayan-melek-balg.html

http://yassyoss.blogspot.com.tr/2012/06/45-gunluk-melek-yavrular.html


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yaptık bir hata işte. İşyerimde de lepistes besliyordum. Dışarıdan hiç yeni balık sokmadım. Durumunu beğenmediklerimi de acımadım attım. Akvaryum gayet sağlıklı idi. Dediğiniz gibi dışarıdan yeni balık en az iki hafta kendini ispat edene kadar akvaryuma alınmamalı.

Konu lepistese kaydı. Oscarları besiye aldım. Suyunu da haftada 1/3 oranında değiştireceğim.
Peki bir sorum daha olacak. Kum olarak oğlum o ilk resimde görünen kahverengi malzemeleri getirmişti. Bunlar suyun dengesi için etkili midir? midye kırğı falan mı kullanmak gerek? Oscar larda kumun önemi var mıdır?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 21 Aralık 2014; 0:19:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

Astronotlar yumuşak yada orta sertlikteki suları severler.Suyu sertleştirme etkisi olan bildiğimiz midye kırığı astronot akvaryumları için pek tavsiye edilmez.Sizin kullandığınız taban malzemesi aquaclay.Suya fazla salınım yapmayan dolayısı ile pek etkide bulunmayan bir taban malzemesi türüdür.Bence kumdan ziyade balıkların üzerine yumurtladıkları taşa dikkat edin.Ben üretirken önce mermer kullanmıştım ama sonuç olumsuz oldu.Daha sonra köyde dereden topladığım birkaç farklı taşı denedim.Akvaryuma koymadan önce üzerlerine tuzruhu döküp izledim ve hepsi köpürdü.Buda suyu sertleştirecekleri ve dolayısı ile astronotların sevmediği bir durum oluşturacağının kanıtı oldu.En sonunda şekil olarak düze yakın sayılabilecek Mangrow kökü aldım.Mangrow kökleri suyu yuymuşatma özelliğine sahip oldukları için balıklarında sevdiği bir su ortamı yaratmaya katkı sağladı.Zaten kök üzerindede ilk larvalar çıkmıştı..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Anladım yassyoss.
Taş olarak Ankara taşı diye tabir edilen kesilebilen yumuşak taşı kullandım. Zamanla dezenfektan etkisiyle mavileşti. Dediğiniz gibi mango kökü de var. Ama bir adet de düz olandan bakayım. Teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: hasanemmii

Anladım yassyoss.
Taş olarak Ankara taşı diye tabir edilen kesilebilen yumuşak taşı kullandım. Zamanla dezenfektan etkisiyle mavileşti. Dediğiniz gibi mango kökü de var. Ama bir adet de düz olandan bakayım. Teşekkürler.

Mangrow yavrulamada iyi yönde etki edecektir.Birde küçük bir ayrıntıya dikkat çekmek isterim.Tamamen kişisel tecrübelerime dayanarak ifade edeceğim.Melek balıkları ile astronot'lar aşağı yukarı aynı şekilde ürerler.Meleklerde,astronotlarda yumurta dizerler ve havalandırırlar.Bu havalandırma yetersiz olduğunda mantarlaşma baş gösterir.Ben meleklerimi pimaş boru üzerine yumurtlatıp,yumurtaların 2-3 cm uzağından hava taşından çıkan hava kabarcıklarını geçirirdim.Burada kabarcıkların yumurtalara temas etmemesi dikkat edilmesi gereken tek nokta.Fazlada uzağa götürmemek lazım tabi.Bu hava akımı ile aşağıdan yukarı doğru hafif bir su akıntısı oluşur.Bu akıntı sayesinde yumurta çatlatma oranımı %90'lara kadar çıkartmıştım.Astronot üretimindede bu işi fazla kuvvetli olmayan bir iç motor ile yaptım.Motorun su üfleyen ağzını belirli bir uzaklıktan yumurtaların üzerine su atacak sekilde konumlandırdım.Hafif bir akıntı olacak kadar uzakta olması yeterlidir.Çok aşırı tazyik yumurtalara zarar verecektir.Akvaryumun boyutlarına yada motorun güüne göre yumurtalar ile motor arasına bir engel koyarak bir anlamda türbülans yaratırdım.Bu tamammen sizin deneme yanılma ile olgunlaştıracağınız bir durum ama inanın hiç zor değil.Birkaç ufak ayarlama ile en iyi su basıncı ve akıntısını elde edersiniz.Buda size bir üretici tüyo'su olsun


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Anneleri devamlı yumurtaların üzerinde geziniyor ve yüzgeçleriyle havalandırıyor. Yetersiz kalabilir diye arka cama yakın bol hava verdim. Bir miktar su akıntısı oluşturdu. Dış filtre ile beraber içeride de küçük bir filtre var . Dediğiniz gibi yapıp, onu da hafif akıntı oluşacak şekilde yumurtalara doğru ayarlayayım.

Acaba erkekte mi iş yok diyorum. Yumurtlama zamanı birlikte yumurtaların üzerinde daireler çiziyorlar. Ama olmuyor işte. Belki de döllenme gerçekleşmiyordur. Yumurtlama zamanında akıntıyı durdurayım diyorum ki erkeğinkiler boşa gitmesin. Sadece dış filtre çalışsın. O akıntı yaratmıyor. Arkadaş ne zormuş yavru almak. Teşekkürler yassyoss.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
Y
9 yıl
Teğmen

Erkeğin performansıda önemli tabiki.Balıklar genç damızlık ise bu durum zamanla düzelecektir.Erkeğin yumurta dölleyememeside ihtimaller arasında.Üretimde 4-5 kez verim alınamayan çiftler ayrılırdı.Sizinki bu anlamda olmadığı için uğraşmaya değer bence ve kanımca eğer sorun erkekte ise zamanla düzelecektir.Aceleniz yok.Üretim işi sabır işi.Umarımki gönlünüze göre olur.saygılarımla..


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

İlk yumurtlama durumunda sizi haberdar edeceğim yassyoss. İlginiz için teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yassyoss
H
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Offfff şimdi de erkeğin bir gözü şişmeye başladı. Dışarı doğru fırttı resmen. Ben yavru almaya çalışırken bu olacak iş değil.
Var mıdır bir çaresi?
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hasanemmii -- 25 Ocak 2015; 1:24:47 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.