Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir, 1 mobil kullanıcı
21
Cevap
1391
Tıklama
1
Öne Çıkarma
AMD Ryzen 3000 Serisi İşlemciler ve Undervolting Hakkında
İ
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Selamlar herkese,

Öncelikle şunu belirtmeliyim, yakın zamanda 3700X işlemcisiyle aranıza katılmış bulunmaktayım.
Ve tabi ki hemen işlemcime overclock yapmak Bios'a giriştim.
Sonuçlar muazzamdı, yani 4.35GHz'de ve 1.18 voltaj değerinde çalışan STABİL bir işlemci vardı karşımda.
İnanılmaz şaşırmış ve hayli sevinmiştim böyle değerlerde çalışan bir işlemcinin olmasına.
Üstelik stok soğutucuu ile 65 dereceyi geçmiyordu benchmark'larda.

Buraya kadar her şeyin "NORMAL" olduğunu hatta bir tık fazlası olarak "ANORMAL" buldum iyi anlamda.

Tabi biraz Reddit'ten biraz Youtube'dan araştırmalar yaparken, bu durumun maalesef öyle olmadığını anladım.
Nedir peki o durum?

Benchmark testlerini yaparken sıcaklığa, işlemcinin saat hızlarına, voltaj değerlerine vb. şeylere bakıyoruz ve durumu gözlemliyoruz.
Tam bu noktada gözden kaçırılan, daha doğrusu gözle görülemeyen bir takım durumlar oluyor.

O da şu, test sırasında 4350MHz'de çalıştığını gördüğünüz işlemcinin nanosaniyelik anlarda saat hızının düşmesi sebep olan bir durum söz konusu, işin ilginç tarafı ise bunu kullandığımız programlarla gözlemleyemiyoruz ve bunun sebebi ise tabi ki başta şaşırdığımız yüksek frekansta düşük voltaj durumu.

Düşük voltaj aslında 1.40 üstü voltaj kadar tehlikeli bir durum denebilir. Çünkü siz fark etmeden performans kaybı yaşıyorsunuz anlamına geliyor.

Youtube'da bu konuyla alakalı daha önce video çekmiş ve sonrasında bu durumun yanlış olduğunu fark edip video kaldırmış ve üzerine özür videosu mahiyetinde durumu açıklayan video yayınlayan Optimum Tech isimli bir Youtuber vatandaş var ve sonuçları bizlerle paylaşmış.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Sonuçlar bize gösteriyor ki, düşük voltajda performans kaybı ve test sürelerinin uzadığını görüyoruz.

Ayrıca yine Youtube'da Gamer Nexus isimli bir Youtuber da bu videoya cevaben kendisi de ölçümlemiş ve onun sonuçları da yukarıda yazdığım durumları açıklar nitelikte.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ve ayrıca Reddit'te ortaya çıkan, bu durumu anlatan bir insan evladı da mevcut;
< Resime gitmek için tıklayın >

Sonuç olarak düşük voltajda yüksek frekanslarda stabil performans almak pek de yerinde sevinç denilemez.
Bu durumu kendim de uyguladım ve benzer sonuçlar elde ettim, +0.50/0.75 voltaj eklyerek Cinebench'de +200/300 puan artışına sebep oldu.

Siz bu konuyla alakalı ne düşünüyorsunuz?
Belki deneyip siz de durumu gözlemleyebilirsiniz.

İlgili videoları link olarak aşağıya bırakıyorum izlemek isterseniz.
https://www.youtube.com/watch?v=2wM3obN2pAE
https://www.youtube.com/watch?v=JscRwIH3OAY





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi inuY -- 10 Mayıs 2020; 14:42:57 >

.
5 yıl
Yüzbaşı

Belki bir iki hassas düzenlemeyle saat hızı ve voltaj değerlerini daha dengeli ve ideal hale getirebilirsiniz ama aşırı kaçarak voltaj düşürmek veya çıkarmanın kötü yönde etkisini elbet olur. Yine klasik laf ama bunu yapan mühendisler bilmiyor mu? Atıyorum normalde 3ghz 1.2 volt çalışıyor sen gidiyorsun ben 1 volt verdim bir fark yok diyorsun, o zaman bunu yapan amd düşünemedi mi 1 volt olsun 65w yerine 45w tdp çalışsın az ısnsın az yaksın daha fazla tercih edilsin. Voltajı fazla düşürürseniz işlemci limitlemiş olursunuz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 10 Mayıs 2020; 13:49:6 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
5 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Kesinlikle doğru ve problem de burada başlıyor zaten.
Düşük voltajda yüksek frekansa sahip olduğumuzda iyi bir şey olduğunu düşünüyoruz, fakat bu durumun öyle olmadığını anlatan bir takım makaleler ve videolar mevcut.
Hatta yanlış hatırlamıyorsam AMD en kararlı voltaj değerinin 1.40 olduğunu söylemişti.
Bu durumda da yapılacak en iyi şeylerden biri çok iyi bir soğutucuya sahip olmak ve ihtiyaca yönelik overclock yapmak. (Darboğaz gibi durumlar)

Bunun dışında yapılan hareketler istenmeyen sonuçlar verebilir.

Eminim ki bu konuda daha bilgili arkadaşlar vardır ve daha fazla bilgiyi aktarırlar bu konuya.




Bu mesajda bahsedilenler: @.V.
G
5 yıl
Yarbay

aslında forumda bir veritabanı oluşturmak lazım cinebench üzerinden ortalama değerleri bulmak için.eskiden düşük vcore da mavi ekran olurdu çekirdek çalışmayı durdururdu artık performans düşüyor.çok güzel bu olay.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
`
5 yıl
Yarbay

ryzen 3600 4.400mhz 1.25v'da kullanıyorum. Şuan sorun yok . cbr15'de 1750 puan alıyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
.
5 yıl
Yüzbaşı

Hocam imzanızda gördüm sorayım dedim 3900'ü ne amaçla aldınız, herhangi bir üretkenlik programıyla kullanım için mi yoksa oyun, genel kullanım vs için mi? Ben de sulanıyorum da oyun vs gündelik kullanım için aşırı mı kaçar diye düşünüyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 10 Mayıs 2020; 14:16:9 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Tolgá
D
5 yıl
Binbaşı

Hocam merhaba. Konunuzu okudum ve araştırmaya dayalı paylaştığımız bilgiler ilgimi çekti. İlk defa Amd işlemci kullanıyorum ve Ryzen 3600 e sahibim. Sistem mini ITX

MSI B450-I Gaming Plus AC anakart
XPG Spectrix D60G 8x2 GB 3000 mhz CL16 ram
XPG 256GB SX8200 PRO M.2 SSD
Asus Radeon Dual RX 580 8GB 256 bit GDDR5 Ekran kartı

Silverstone SG13 kasa kullanıyorum. Minnacık bişi. ITX sistemlerin bi getirisi yok tamamen hastalık. Yoksa uğraşılmaz. Bunları belirtiyorum çünkü "ne işin var arkadaş macera arıyorsun" demeyin.

Sistemi soğutmak zor. İşlemci için Corsair Hydro H60 sıvı soğutucu aldım. Ayrıca egzoz fan kullanabilmek için kasada modifiye yaparak Noctua NF-A12x15 yerleştireceğim bir alan oluşturdum. Şu durumda her şey güzel. İçeriye ekran kartı ve radyatör fanı ile temiz hava girerken psu ve fan ile sıcak havayı atabiliyorum. Ancak..

İşlemci ile ilgili hiçbir değişiklik yapmadan stock kullanımımda yaptığım çeşitli testlerde frekansın 3.6 ile 4,1 arasında sürekli oynadığını fark ettim. Bu durum normal mi bilmiyorum ama işlemcinin anlık sıcaklığı yükseliyor, anakart panikliyor, sıvı soğutucu ve fanlar devreye girip işlemciyi soğutmaya çalışıyor. Bu durum döngü halinde sürekli tekrarlıyor. Can sıkıcı mı? Biraz evet.

Deneme yanılma ile en sağlıklı sonuç elde edilebilir belki ama teknik konulardan anladığımı söyleyemem. Yol göstermesi açısından önerebileceğiniz bir şeyler ya da ayar var mı?

Anlayışınız ve ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
.
5 yıl
Yüzbaşı

Normal. 3.6 base frekansı, 4 küsüre turbo yapıyor, turbo yapınca anlık sıcaklık yükseliyor. Ben olsam cpu fan yuvası yerine belli bir değerde sabit bir yuvaya takarım kalsın öyle, o zaman yükselme hızlanma arası ara gazı duymazsınız.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .V. -- 10 Mayıs 2020; 14:30:34 >


Bu mesajda bahsedilenler: @EbuMuaz
R
5 yıl
Binbaşı

3600x ve b450-f kullanıyorum. Cpu burdaki voltajlarda çalışmıyor. (3900ve 3600 voltajları ile denemedim yanlış anlaşılmasın)

Stok herşey autoda 1,46 ya varan değişken bir voltaj söz konusu. Fakat internette baktığımda birçok kişi bu durum normal diyor. Reddit de ve amd forumlarında işlemcinin pik geriliminin 1,50 lere vurabileceğini, fakat bu noktalardaki akım değerinin sınırlı olduğunu belirtmekte. Yani bir risk durumu görülmemiş.

Cpu ya bahsedilen gibi düşük voltaj vermeyi denedim. 1,26 - 1,30 -1,33 -1,36 ve 1,40 offsetli gerilimler denedim.

1,26 da sistem açılmıyor. Llc high
1,30 boot etmiyor
1,33 mavi ekran
1,36 boost hızlarına çıkmıyor.
1,40 sabitte ise işlemci yüke bindiğinde ani droplar yaşıyor. Yani kısaca testte hata yok ama bariz mouse takılıyor.

Ryzen master tarafında ise 1,26 ya filan ayarlanabiliyor. Fakat bu sefer çekirdek gerilimleri 1,47 lere fırlıyor anlık olarak.

Kısaca bence en mantıklı çözüm amd nin belirtmiş olduğu gerilim verilerinde kullanmak. Bu hesap edilmiş birşey sonuçta.
He vdrop yasıyorsundur, sistemin başka şeylerden kaynaklı problem yaşıyordur o zaman sabitler yada ona göre ayarlarsın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ruzgarnufel -- 10 Mayıs 2020; 15:39:57 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

Q
5 yıl
Yüzbaşı

Stok soğutucu mu var sizde bende de aynı işlemci var ve yük altında bu değerlerde 85 derece oluyor.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @` quaD.
`
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: qwerty_tr

Stok soğutucu mu var sizde bende de aynı işlemci var ve yük altında bu değerlerde 85 derece oluyor.
fuma 2 var


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Q
5 yıl
Yüzbaşı

Sıcaklıklar ne düzeyde detaylandırır mısınız?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @` quaD.
`
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: qwerty_tr

Sıcaklıklar ne düzeyde detaylandırır mısınız?
cinebench20'de 60-65 derece arası. 1100rpm dönüyor fan.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Q
5 yıl
Yüzbaşı

Bu değerler maksimum sıcaklıklar ise gerçekten iyiymiş o soğutucu



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @` quaD.
`
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: qwerty_tr

Bu değerler maksimum sıcaklıklar ise gerçekten iyiymiş o soğutucu
cooler master gel pro maker macunu ile kullanıyorum.

Fuma 2 kesinlikle alın. kasanıza sığar mı önce bakın ama.
https://www.hepsiburada.com/fuma-2-scfm-2000-pm-HB00000O4YLV



G
5 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: .V.

Hocam imzanızda gördüm sorayım dedim 3900'ü ne amaçla aldınız, herhangi bir üretkenlik programıyla kullanım için mi yoksa oyun, genel kullanım vs için mi? Ben de sulanıyorum da oyun vs gündelik kullanım için aşırı mı kaçar diye düşünüyorum.
oyun ve genel kullanım için aldım.kendi çabalarımla c# öğrenmeye çalışıyorum bir de almışken en iyisini alayım dedim çünkü ben bir sistemi en az 5 sene kullanıyorum. 4790K yı bozmasaydım bir 5 sene daha kullanacaktım :)

aşırı kaçmaz.diğer parçalar bende olduğu için sadece işlemci anakart ve ram aldım bütçem 6 bindi.anakartı 1500 küsür işlemci 3751 ve ramleri 700 küsüre aldım.delide falanda gerek yok indium lehimli zaten ısı dağıtıcı intel gibi cayır cayır yanmıyor.voltajları ayarları kurcaladım değiştirdim 1.25v 4.1 ghz all core ile stok fan ile oyununa göre max 70 benchlerde 78 falan.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0245653D0 -- 10 Mayıs 2020; 17:18:26 >

A
5 yıl
Yarbay

bunlari zaten redditte yazdilar amd calisanlari. sizin monitoring programlarindaki baktiginiz birkac degerden cok daha fazlasi oluyor islemcide.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Arthur_Morgan -- 10 Mayıs 2020; 19:5:5 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
5 yıl
Yarbay

Ryzen 5 3600 1.060v 4.0ghz kullanıyorum. Core performance boostu kapatıp voltajı auto yapınca da kendisi 1.1 civarı veriyor. Voltajı duruma göre fırlaması olayı cpb açıkken oluyor sadece.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
5 yıl
Yarbay

1.4+ voltaj değerinin tehlikeli olduğunu neye dayanarak söyledin? Madem tehlikeli, işlemci neden öyle geliyor. 2600x işlemciyi auto ayarlarda kullanııyorum, 1.4v üzerine sürekli çıkıyor. 1 seneyi geçti sorun yok. İşlemci voltjı ile oynamak sağlıklı bir işlem değil. 3700x'e ne zaman voltaj ayarı yapsam, sistem render esnasında çakılıyor. Auto ayarlarda bırakmak en iyisi..