Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
1
Cevap
176
Tıklama
0
Öne Çıkarma
ABD ordusu ve Boeing’den hipersonik uzay aracı
M
7 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

DARPA, bir süredir üzerinde çalıştığı ve birkaç yıl içinde ilk uçuşunu yapmasını planladığı XS-1 Deneysel Uzay Aracı için havacılık ve uzay şirketi Boeing ile iş birliğine gidecek. XS-1 bazı özellikleri itibariyle uçakları andıracak olsa planlandığı gibi geliştirildiği takdirde yeni nesil bir uzay aracı modelini oluşturması bekleniyor. DARPA’nın iş birliğini duyurduğu basın açıklamasında XS-1’in geleneksel uçak veya fırlatma araçlarından biri olmadığı aksine bunların bir araya getirilmiş hali olduğu ifadesinin yer alması da bu aracın tamamen farklı olacağını doğrular nitelikte. Peki XS-1 ne gibi yeteneklere sahip?

 

ABD ordusu ve Boeing’den hipersonik uzay aracı 

Uzaya uydu yerleştirmek amacıyla tekrar tekrar kullanılabilecek şekilde tasarlanacak olan XS-1 bünyesinde bulundurduğu kriyojenik itici tanklar ile dışardan bir hız arttırıcı etkisi olmaksızın dikey olarak yükselecek ve hipersonik hızlara ulaşacak. Yeterli irtifaya ulaşıldığında ise XS-1’in üst bölümüne bırakılan ve ağırlığı yaklaşık bir buçuk tona kadar olan uydular yörüngeye yerleştirilecek. Görev tamamlandığında ise XS-1 daha sonra tekrar kullanılmak üzere Dünya’ya dönecek ve tıpkı uçaklar gibi yatay bir şekilde iniş yapacak. Bunlarla birlikte henüz kesin olmasa da XS-1’in otonom uçuş ve uçuş sonlandırma yeteneklerine de sahip olması bekleniyor.

 

Yörünge Hareketlerine Hız Kazandırcak 

Günümüzde uzay araçlarının çok büyük bir kısmının yeniden kullanılamadığını ve Dünya’nın yörüngesine uydu taşımak için XS-1’e kıyasla çok daha yavaş olduklarını da hesaba katarsak XS-1 projesiyle başarılı olduğu takdirde insanlığın; uyduları koruma, onarma ve yerine yenilerini koyma – hem sivil hem de askeri açıdan – becerisini arttıracak.

 

DARPA’dan programın yöneticisi Jess Sponable’ın yaptığı açıklamalara göre mevcut uydu yerleştirme maliyetlerini 10 kata kadar düşürecek olan XS-1’in tasarım ve test aşamalarını sorunsuz bir şekilde tamamlayarak 2020 yılında ilk görevine başlaması bekleniyor. 


 Haberi Portalda Gör

C
7 yıl
Yarbay

Biz daha yeni yerli uydu yapımına geçtik. Uzay Mekiği yapana kadar oooo!!!



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.