Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
7
Cevap
1702
Tıklama
0
Öne Çıkarma
40-50 adet power led i sırasıyla yakmak ?
S
10 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

Arkadaşlar selamlar,

40-50 adet power ledim var.
hepsi sırasıyla tek tek yanacak şeklide bir alana belirli aralıklarla dizmek istiyorum.
Yani ilk sıradaki 10 sn yanacak ve sönecek daha sonra 2. sıradaki led 10 sn yanacak ve sönecek..iböyle böyle tüm hepsi sırasıyla gidecek..
pic ile hazır bir devre aldım ancak bunları sırasıyla devam ettiriyor. 10 uncu led bittimi diğer 10 lu devreye aktaramıyorum.
bir yol gösterin bu tarz bir işi naısl yapabilirim.
Elektronik bilgim zayıf-orta diyebilirim.
programlama bilgim orta - üst seviyede.
Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil



A
10 yıl
Yüzbaşı

10led yerine 2 devre devreye girip o calissa yani 2 devrenin 1. ledi 10. Ledd oacak sekilde



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
10 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

söylediğiniz mümkün mü bilmiyorum ama ondan önce şöyle bir problem var...
ilk devre 10 u tamamlayıp tekrar başa dönüyor malesef. aldığım pic li devre hazırdı...



S
10 yıl
Çavuş

Merhaba @Sonus,

Pic serisi mikroişlemcilere program yükleyebilecek bilgiye sahipseniz sizin için PBP ile basit bir program yazabilirim.

Saygılar.




Bu mesajda bahsedilenler: @Sonus
O
10 yıl
Teğmen

Bir pic i asenkron sayıcı olarak programlayıp pic in port çıkışlarına multiplexer entegresi bağla. Böyleve pic ten aldığın binary sayı değeri neyse multiplex entegresinde o sayıya denk gelen çıkış aktif olur. Örneğin; pic çıkışı 0001 olduğunda multiplex entegresinin 1 nolu çıkışı aktif olur. 1111 olduğunda 15 nolu çıkışı aktif olur. Bu şekilde yapabilirsin. Detaylı bilgi için pic ile dot matrix display sürme devrelerini inceleyebilirsin.

Diğer bir yöntem ise port çoğaltma entegreleri ile pic in çıkış port sayısını çoğaltıp pic çıkışlarını sırasıyla aktif edebilirsin.

Mümkün olduğunca yardım etmeye çalışırım...




Bu mesajda bahsedilenler: @Sonus
S
10 yıl
Teğmen
Konu Sahibi

@sine wave
Hocam öncelikle çok teşekkürler.
Mikroişlemciye aktarabilirim yazılımı. Sizin için zahmetli bir iş olmayacaksa iletişim kurmak isterim.
Ancak öncesinde devresini tasarlamak gerekli..
Onun için destek alacağım tanıdığım yok ancak belirli bir aşama katettim sayılır.

@osmanertomac

Hocam yardımınız için çok teşekkür ederim.
Bir kaç elektronik forumuna daha yazmıştım oradan da piclerin 13 ve 1 inci bacaklarını birleştirip 8 nolu bacaklardan 555 ile timer eklememi önerdiler.
Hatta önerdikleri entegre yazılıma dahi ihtiyaç duymuyordu.
Tek ihtiyaç 1w power ledi çalıştırması için ulp gibi virşey yazmışlardı onu kullanmak gerekiyormuş.
Sizlerde desteklerinizi esirgemezseniz çok memnun olurum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
10 yıl
Çavuş

Merhaba @Sonus,

Çizdiğiniz devreyi PM yoluyla bana ulaştırırsanız programı yazabilirim.

Saygılar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Sonus
M
10 yıl
Yarbay

Aslında 5 ad. 4017 sürerek sonuç alınır ama tek eksiği her 4017 son sürülen pininin aktif kalması giderilirse.Ekleyeceğim resimde çizdiğim devre örneği gibi.Bu devrede 4017'lerin resetleri kaldırılırsa 30 ad. ledi seri yakabilir ama devamlı 3 led yanık kalarak kayıyor.Ben örnek olarak çizmeye çalıştığımdan her 4017'ye reset attım.
Bu teknikle 50 değil 100 led seri sürülebilir.Ama sürülen led sayısı 50 olursa devamlı 5 led yanarak kayar,100 led olursa 10 led yanarak kayar.Resimde resetsiz hesaplandığında 30 ledi sürebiliriz ama 3 led yanarak kayıyor.

Olsun 5 led yanarak kaysın derseniz ISIS çizimini,dosyasını paylaşabilirim.
Not=Ben kısa yollu göstermek adına ledleri 4017 ile direk sürdüm.4017'nin gücü power lede yetmeyeceğinden önce transistör yada düşük güçlü mosfet sürülmeli.Yani 5 led yanarak kaymasına tamam olsun derseniz zaten ben transistörlü yapacağım.
Bu arada 4017'nin son aktif pinini deaktif edebilme tekniği çözülebilirse aynen 50 led birerli sırasıyla sürülebilir.
< Resime gitmek için tıklayın >



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.