H

Yarbay
30 Ağustos 2004
Tarihinde Katıldı
Takip Ettikleri
80 üye
Görüntülenme (?)
4894 (Bu ay: 3)
Gönderiler Hakkında
H
2 ay
Güneş paneli ile evi ısıtma procesi (teorik) / Termal batarya
Selam gençler. Dün biraz boş kaldım ve anında bir pislik ürettim. Termal bataryaları duymuşsunuzdur. Artık elektrikle kum veya yağ gibi bir malzeme ısıtıyorlar. Bunu çok iyi yalıtılmış bir siloda saklıyorlar. Gerekli hallerde ısı enerjisi olarak evlere dağıtıyorlar.

Sonra düşündüm. Bunun mini versiyonu neden yapılmasın?

Konsept şu: 1000lt bir su depomuz var. Çok iyi yalıtımlı. (15cm cam yünü üstüne birkaç katman daha farklı yalıtımlar). Bu depomuz bodrum katta duruyor (binaya yük bindirmemek ve dış etmenlerden uzak olmak için), tepede güneş panelleri var (su ısıtma). Güneş panelleri 1000lt depomuzu bir pompa vasıtası ile gündüz ısıtıyor. Bir diğer pompa da termal bataryamız olan 1000lt'lik depomuzdan radyatörlere su yolluyor. Yaptığım hesaba göre, 80 derecedeki sudan 45 derecedeki suya düşene kadar (delta 35 derece) 1000 litre su 34.940kcal enerji vermiş oluyor. Bu da neredeyse 4m3 doğalgazın yanınca verdiği enerjiye eşit. Kabalama bir hesapla, Sıcak bir bölgede yalıtımlı 90m2 bir ev 24 saatte bu kadar gaz yakar.

Dolayısı ile, sıcak bölgede, hele ki güneşli gün sayısı da fazla ise, sadece güneş paneli ile ev ısıtmak teoride mümkün. İhtiyaç duyulacak güneş paneli adedini falan hesaplamam lazım.

Biliyorum, komik bir proje. Müstakil evde mümkün olabilir. Bir apartmanın çatısı o metrekareyi ısıtmaya yetmez. Ama çoğu müstakil evin yeter. Batarya büyük tutulursa, 3 günlük enerji ihtiyacı bile depolanabilir. Ev büyüdükçe batarya büyür, panel sayısı artar. Gene hallolur.

Yaptığım baz hesaba göre 80 derecedeki termal batarya iyi yalıtılırsa saatte maksimum 250w enerji kaybediyor. 215kcal kaybediyor. 24 saatte 5160kcal kayıp var. Güneş paneli yeterince fazla ve depoda barındırdığımız enerji eve göre yeterince büyükse, öldüm bittim bir kayıp değil.

Kış aylarında güneşli havalarda sorun olacağını sanmıyorum. Bulutlu havalarda pek işe yaramıyor değil mi güneş panelleri?
H
geçen yıl
Küçük yığma müstakil ev güçlendirmesi yardım!
Gençler selam,

Bir müstakil ev var. 1972 model yığma bina. Bodrumu var. Topraktan 80cm çıkma yapıyor. Zemin kat 80cm yüksekte başlıyor. Birinci kat ise alçak tavanlı, tavanı de evin çatısı. Yani, birinci kat ahşap tavan, yükseltilmiş bir tavan arası. Eve 1972'den beri koruma boyası, çatı aktarma gibi zaruri işler dışında dokunulmamış. Çivi dahi çakılmamış. Tüm evi baştan ayağa yenileyeceğim. Ancak bunu yapmamın mantıklı olması için önce bir sağlamlaştırma yapmam lazım.

9 metreye 7.9 metre karemtrak bir zemine oturuyor. Duvarların hepsi kalın. Özellikle bodrumda duvarlar aşırı kalın. Temelinden pek korkum yok açıkçası. Bina küçük. Eni de, genişliği de boyundan fazla. Bodrumdan ötürü temeli derinde. Düşey ve yatay hatıllar mevcut. Düşey hatıllardan biri (açıkta, doğrudan denize bakan) hasar almış. Demiri sağlam. Betonu çekiçle parçalanıyor. Elle parçalanmıyor. Borumbok değil, ama boktan. Şimdi, ben bu binayı dışarıdan 6mm (Q188) hasır çelik ile sarıp, metrede bir tuğla duvara ankrajlayıp, altta, üstte ve yanda hatıllara 30cm'de bir ankrajlayıp, çelik hasırların birleşme noktalarında 20cm üst üste bindirme yapıp, üstünü sıvayarak bina güçlendirmesi yapmayı düşünüyorum. Ya kendim çok güçlü bir sıva yaparak uygalatacağım veya paraya kıyacağım, ciddi miktarda yapısal tamir harcı alacağım ve onunla yapacağım. Polimer ve elyaf katkılı yapısal tamir harçları mevcut. 60Mpa basınç dayanımına ulaşabiliyor. Ama acayip bir maliyeti var. 5cm kalınlığında sıva yapmak için kabaca 60.000TL maliyeti oluyor. 19.000TL civarı çelik hasır tutacak. Bu da duvarın tek tarafından yaptığım güçlendirme. İdeal değil. Normalde çift taraflı yapılmalı.

Kendi kısmen yüksek mukavemetli çimento sıvamı yapabilirsem maliyeti çok düşürebilirim. Hacmen 1 ölçek 42.5R CEM1 çimento, 3 ölçek kum + fiber elyaf lifi + bulabilirsem baca külü (veya bildiğiniz bir hazır katkı varsa )

Bir diğer mesele paspayı meselesi. Çelik hasır kullanınca ideali tuğlaya sıfır yerleştirmemek diye düşünüyorum. Az bir miktar boşluk bırakmalı ki, arka yüzeyi de sıvaya yapışsın. Bu amaçla delikleri açıp, içine kompresörle hava üfleyip, içine Ankraj yapıştırıcısı sıkıp, deliğe L demiri saplayıp, duvarı 1cm sıvamayı, kurumadan çelik hasırı yerleştirmeyi, L demirleri sıkılaştırıp ve galvaniz inşaat teli ile L demiri çelik hasıra bağlamayı düşünüyorum. Sonra sıvamaya devam... Çelik hasır sıva ile kapandıktan sonra 3cm daha sıva yapıp, paspayı oluşturmaya niyetliyim. Toplam 4.6cm kalınlığında yüksek mukavemetli sıva yapmalıyım özetle.

Bana çimento harcı reçetesi verebilirseniz çok makbule geçer veya paspayını inceltmemi sağlayacak bir hile biliyorsanız o da olur. Hazır tamir harçları var. Çok pahalılar ama çok yüksek mukavemetliler. İnce yapmanın bir hilesi varsa (mesela, "çelik hasır öncesi 1cm, çelik hasır gömme ve sonraki 1cm'de, toplam 2.6cm tamir harcı kullan, üstüne çimento sıvası kullan" gibi) anlatırsanız çok makbule geçer.

Tuğladan sonra bir miktar sıva yaptıktan sonra çelik hasır döşemek de benim mantıken yaptığım bir çıkarım. Yanlış mı bilemedim.

--------------------------------

Niyetim tüm pencere boşluklarının içine dönüp, iç duvarda da 25cm çelik hasır kullanmak. Aynı şekilde düşey hatılların olduğu yerlerin içinde de hatıl öncesi 25cm, sonrası 25cm çelik hasır kullanmak. Eğer sıva maliyetini düşürebilirsem, dış duvarların içini de komple güçlendirebilirim.

İç duvarlarımda ise gene kazıma yapıp, ince rabitz teli ve kara sıva kullanmayı düşünüyorum.

--------------------------------

Birinci kat zemin tabliyem iyi durumda. Zemin kat zemin tabliyem pek iyi durumda değil. Sıvalar dökülmüş. Yer yer inşaat demirleri ortaya çıkmış. Ortaya çıkanların çoğu çürük. Sıvanın tamamını döküp, görünen paslanmış demirleri kazıyıp, eğer görünen demir kalırsa pas koruyucu sürüp, tüm tavana aderans arttırıcı sürüp, kurumadan yapısal tamir harcı ile tüm girintileri doldurmayı düşünüyorum. Poroz bir beton gerçi. Aderans arttırıcıya ihtiyaç olmayabilir. Ama metraj küçük olduğu için, aklımda duracağına... Kuruduktan sonra da karbon fiber 10cm şeritlerden 40cm ara ile kafes şeklinde yapıştıracağım (bodrum duvarlarına devam ederek). Karbon fiber kısmını bu yıl yapamam. Türkiye'de fiyatlar uçuk. Benim kaçakçı eşeklerim her gelişlerinde 30 metre getirseler, seneye anca yaparım.

-------------------------------

Yığma binalar için cam elyaf, bazalt elyaf, veya karbon elyaf mesh örgüler mevcut. İlk niyetim bunlarla tüm binayı bohçalamaktı. Ancak fiyatlar uçmuş. Eskiden 6 Euro metrekare olan mal olmuş 20 Euro. Daha bunun 3cm dış, 2cm iç, sıvası var. Olmuyor yani. O yüzden çelik hasıra döndüm. Bu fiber meshlerden üreten yerli 4 üretici daha buldum. Yarın onları da arayacağım.

Sizler de bu konularda bildiğiniz detayları yazarsanız çok sevinirim.

Not: Bina yokluk bölgesi gibi bir yerde. Böyle olmasa hazır beton shotcrete getirt. Püskürt betonu geç. Üstüne ince bir kara sıva. Bitti. Ama shotcrete bulamıyorum. M3 de az. Bulsam da gelmezler.
H
2 yıl
Tapusu daireye ait olan otoparka daireden elektrik çekmek
Selamlar,

Ortak alan olmayan, tapuda belirtilmiş, binadan ayrı bir kapalı otopark mevcut. Daire birinci katta. Otoparkta elektrik yok. Daireden otoparka elektrik çekmek istiyoruz. Daire yan duvarından bahçe duvarına 2.5 metre boyunca havadan kablo çekip, sonra bahçe duvarı boyunca geçip otopark çatısına, otopark çatısı üzerinden de kendi otoparkımıza elektriği alabiliriz. Bunun için, dairenin ana sigorta panosuna ayrı sigorta da ekleriz.

Merak ettiğimiz, bunu yapmak için izin almamıza gerek var mı? Bana var gibi geliyor. Elektrik projesi olmayan bir yapıya elektrik çekeceğiz nihayetinde. Ama emin olamadım.
H
2 yıl
Kablonet\u0027in veya TT\u0027nin 250, 500 ve 1000mbit internetleri
Selam gençler.

Enteresan bir sorum var, evimde TT kutusu bina çıkışında sağda. Oldukça şanslıyım anlayacağınız. Altyapı sorgulaması yaptığımda da santrale mesafem 25mt olarak gözüküyor. Aslında doğrusu kabaca 10 metre.

Merak ettiğim, fiber çekileceği zaman oradan mı çekiliyor? Yani, 1000mbit gibi hızları kutudan binaya hat çekip, binaya dağıtım kutusu takıp, dağıtım kutusundan daireme çekerek mi yapıyorlar?

Bu durumda,
Eğer fiber döşeme işi kutudan binaya, binadan evime yapılıyorsa:

Ben kutudan binaya, binadan evime fiber çekme maliyetini karşılasam. Adamlar da gelse kutularını çaksa aga. 10 metre binaya, 10 metre daireme... Bu kadar yani. Bitse bu işkence? Mümkün mü böyle bir şey? Kutu ile aramda 10 metre var. Birbirimize bakıyoruz kuzu kuzu.
H
2 yıl
Evde hamamböceği sorunsalı ve çözümü
Evet gençler,

Bu forumu bilgi vermek amaçlı bırakmaya ve sadece geyik yapmak için kullanmaya karar vermiştim; ancak bu bir toplum sağlığı meselesi olduğu için paylaşım yapıyorum.

Yeni geçtiğim 45 yıllık bir binadaki daireye, onca inşaat çalışmasından sonra taşındım. 2 ay kadar huzur içinde oturduktan sonra hamam böcekleri çıkmaya başladı. Tüm evi odalara çerçeve şeklinde raid köpük sıkıp evi terk ettik. Akşam eve geri döndük. 18 ölü topladık. O anda hem bizim dairede, hem de binada bir böcek sorunu olduğunu anladık.

Sonra profesyonel ilaçlama firması çağırdık. Tüm binayı ikna ettik. Tüm daireler dahil ilaçlattık. Bu arada ucuz bir işlem. Daire başına 75TL, ortak alanlar 150TL (kapıcı dairesi dahil). Ortak alan daire sayısına bölünüyor hali ile. Maliyetinden korkmayın özetle. Bizde daire başına 105TL'ye geldi.

Bu işlemden sonra her gün 4 ölü toplamaya başladık. 7 gün boyunca böyle devam edince, evde yuvalanmış böceklerin içinden geçtiğimizden, bu ölülerin dışarıdan girdiğinden emin olduk. Ve çalışmaları genişletmeye başladık.

Öncelikle banyoları evin kalanından izole etmek için kapı altı süpürgeleri aldık. Yere baskı yapacak şekilde monte ettik. Bunu yapınca ana banyodan çıkan böceklerin evin kalanına geçemediğini gördük. Normalde elbet bir açıklık bulup çıkarlar. Ancak banyoya çıktıkları an ilacı yeyip şapşallaşıyorlar. Bu noktada tek yapmanız gereken bariz delikleri tıkamak oluyor.

Evin tüm zemin giderlerini, duş kanallarını söktük. Hepsinin altına sineklik yapıştırıp geri taktık. Sineklikten sadece yavru hamamböcekleri geçebilir. Kalanı geçemez. Tüm gider deliklerinin (lavabolar, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi giderleri) takozla düzgün kapandığından emin olduk. İki tanesinde açıklık keşfettik. Takozu düzgün bağlamamış usta. Düzelttik.

Hala günde 2-4 böcek ölüsü toplamaya devam ettik. Bu noktada bina rögarından işkillenmeye başladım. "Temizletelim, ilaçlayalım" dedim. Binayı ikna ettim. Rögarı açtığımızda çektiğimiz sifonun rögara gelmediğini gördük. Kameralı görüntüleme çağırdım. Bahçedeki kanalizasyon bacalarının yerini, tıkanıklığın yerini tespit ettirdim. Sonra kazı başladı. Nokta atış kazım yapıp, tüm bacaları açığa çıkardık. Bacalardan birinin diğerine bağlantısında büzün çöktüğünü ve binanın yıllardır kanalizasyon bağının kopuk olduğunu, dolayısı ile binanın yıllardır altına sıçtığını keşfettik. Binayı bilgilendirdim. Para topladık. Tamir etmek için 9000TL para topladık. İKİ GÜNDE. VE BEŞ DAİREYİZ. Tüm tamirat yapıldı. Şimdi çalışan bir kanalizasyonumuz var. Çeşitli antik medeniyetlerin 4000 yıl önce becerdiği bir şeyi 2022 yılında becerebilmiş olmanın haklı gururunu yaşıyorum.

Bu arada ilaçlamanın üzerinden 21 gün geçtikten sonra ikinci ilaçlama da yapıldı ve şu anda iki gündür bir tane bile hamam böceği ile karşılaşmadım.

Acil durum seviyemi DEFCON 5 seviyesinden DEFCON 4 seviyesine indirmiş bulunuyorum. Kalan hamam böceklerinin yuvasında benim "HEİL" selamı verirken çekilmiş, kare bıyıklı bir fotoğrafımın üstünde dart oynadıklarını düşünmekteyim.

-----------------------------

Çeşitli bilgiler vereyim şimdi:

Çeşitli hamam böceği türü var:

Türkiye'de en yaygını yerli böceğimiz, doğu hamam böceği. Bu arkadaş bina gider boruları vasıtası ile dolaşıyor. Daireden daireye bu şekilde geçiyor. Sinir bozucu, ancak üreme hızı ve yöntemi diğer hamam böceklerine göre daha insaflı. Rengi koyu kahverengi.

Amerikan hamam böceği. Bu arkadaş büyük. Amerikada herşeyin king size olması gibi büyük.

Alman hamam böceği. Bu arkadaş acayip hızlı ürüyor. Mücadelesi en zor olan. Sarımtrak kahverengi ve diğer iki türe göre daha küçük.

Hangisinden görürseniz görün, genel kural şu: Bir tane görürseniz 100 tane vardır. Hangisini görürseniz görün, toplu mücadele yapmanız gerekmekte. Bir daire olarak sadece sizin mücadele etmeniz bir işe yaramayacaktır.

-----------------------------

Türk tipi hamam böceği (doğu hamam böceği) görürseniz giderlerinizdeki boşlukları tek tek kontrol edin. Lavabolarınızda U borusu yoksa takın. Banyo giderlerinin altına sineklik yapıştırın. Özellikle binanın kanalizasyon bağlantısında sorun varsa, sayıları katlanarak artar. Bizde, tadilat boyunca bahçede ve otoparkta kırdığımız her betonun altından bu şerefsizlerden onlarca çıktı. Toplamda belki 300, belki 500 tane. Şerefsizin yuvası ile bizim göderdiğimiz yemek kaynağı (bozuk kanalizasyon bölgesi) dip dibe. Lan yemeğin önüne hazır geliyor, daha ne benim eve giriyorsun mal? Muhtemelen nüfus çekilmez bir hal alınca birileri mülteci geliyor, yuvalanacak yeni alan arıyorlar...

----------------------------

Son olarak, ben pek kullanamadım ama, kimyasal ile toplu katliam konusunda uzman olan Almanların muazzam bir buluşundan bahsedeceğim: Bayer Maxforce. Bu jel tipi bir zehir. Elemanın tadı böcekler için karşı konulmazmış. Eleman bunu yiyor. Uzun sürede zehirliyor. Yuvasına geri döndüğünde ölüyor. Diğer şerefsizler bunu yeyince zehirlenip ölüyor. Bende pek işe yaramadı, zira ben bu ilacın farkına evimi ilaçlattıktan sonra vardım. Benim eve giren hamamböceği dönemiyordu. O yüzden Jel de pek işe yaramıyordu.
H
2 yıl
12 yıl sonra Vatan Bilgisayar\u0027dan alışveriş yaptım ve neden sıfır almayı bıraktığımı hatırladım. :D
Bir süre önce 2700x sistem toplarken Asus TUF B450 Gaming+ anakart almıştım. Sonra yurtdışından ikinci el bir 3900x aldım ve onu kullanmaya başladım. Sonra 3900x ofiste lazım oldu. Ofise taşıdım. Evde PC kalmadı.

Elimde 2700x olduğu için, 16gb ram aldım. NVME, PSU zaten vardı. Geriye bir tek anakart kalıyor.

-------------

İkinci el anakart bakarken düşüğün de adisi bir MSI B450 anakart buldum Vatan'da. Kargo dahil 390TL idi. Sıfır. Şaşırdım. 30 dolar altına anakart. "Stok temizliyorlar herhalde" diye düşünüp aldım. Mal geldi. Kurdum. Ramin birini görmüyor. 3900x'i diğer sistemden söktüm (AMD işlemcilerde ram kontrolcü işlemcinin içinde). Onu taktım. Onda da görmüyor. 2700x'i 3900x'in takılı olduğu sisteme taktım. Herşeyi görüyor. Ramleri taktım görüyor. Dolayısı ile anladım ki anakart bozuk. Geri paketledim. Koydum kenara. Açtım sarı siteyi. 950 liraya gittim Asus TUF B550 aldım. 3900x'i ona kurdum. 2700x'e de Tuf B450'yi kurdum. Temiz oldu.

Namuslu bir insanın yapacağı gibi, Vatan'a anakartın arızalı olduğunu söyledim. Vatan'a teslim ettim. Servise yolladılar. NŞA'da, malı internetten aldığım için bir ihtimal çift ram takmazlarsa arıza anlaşılamayacağı için iade edebilirdim. Bunlara sonuna kadar müstehak aslında. Neyse, bugün mesaj attılar. Servis kullanıcı hatasından ötürü pin soketinin yamulduğunu ve 290TL'ye değiştireceğini söylemiş. Reddettim. Zira anakart çalışıyor. Tek slot ram takacak birine zaten 150'ye elimi öpene okuturum. Bu durumda 290TL vermek mallık olur.

Vatandaki elemana da yazık oldu. "Sizden neden 12 yıldır alışveriş yapmadığımı hatırladım. Allahtan 390 liralık dandik anakart. Neyse artık. Paramla sizinle dalga geçme hakkı satın almış oldum. Bunu her yerde yazar, çizer, sizinle kafa bulurum." dedim. Şöyle ki, insan aklı ile alay ediyor teknik servis. Vatan da buna uyuyor. AMD işlemcilerde pinler işlemcide. Anakartta soket var. Anakarttaki soketi bozabilmeniz için ya anakartın üstüne ağır bir şey düşmesi lazım, ya deliklerin içine iğne sokmanız lazım, ya da pini eğik bir işlemciyi anakarta zorla takmanız lazım. Ben, bir bilgisayardan söktüğüm işlemciyi takmışım. Bunu da ifade ettim. Neyse Vatandaki eleman hala zırvalıyor, "servis yamuk soketin resmini yollamış" falan diye. Kesin doğrudur, ona lafım yok da, bunu benim yapmış olma ihtimalim yok. Bir anakarttan söktüğüm işlemciyi bu anakarta takıyorum. Çalışmayınca o işlemciyi geri eski anakartına takıyorum. O anakartta çalışıyor. Bu anakartta çalışmıyor. Hassirelle yani.

Şimdi kart gelince gidip teslim alacağım bir ara. Sırf eğlencesine kamerayı tepeye koyup, kayda başlayacağım. CPU soketini kamera önünde açacağım. Ben de hasarı kamera ile aynı anda göreceğim. Ve sonra gözümde büyüteç, elimde cımbız o hasarlı soketleri düzeltip, soketi geri kapatıp test yapacağım. 10-15 dakika maksimum diyorum. Ne dersiniz? Ram soketlerinden biri çalışmadığı ve anakartın kalan her şeyi çalıştığı için oradaki soketlerden maksimum birkaç tanesi eğik olabilir. Muhtemelen üretim sırasında oluşmuş bir hatayı gidereceğim ve sonra da kartı isteyene 250 liraya satarım kardeşlerim. Sıfır anakart. Garantisi var da, sen gene de yok de. Malum. Burası Türkiye. Bu tiplere güven olmuyor.

-----------------

Birincisi Vatan'ı dükkana girince, standardın azıcık dışına çıksan aradığını bulamıyor olmam yüzünden bırakmıştım. "Daha çok genele hitap eden vasat dükkan" modeli sinirimi bozduğu için bıraktım. İyi ki bırakmışım be ya!?

Türkiye'de genel olarak sıfır ürün almayı da servislerin bu enteresan yapıları ve satıcıların da buna ses etmemesinden bırakmıştım. Malın garantisi var da, ne kadar var yani. Anlatabiliyor muyum? 2000 liralık anakart da olabilirdi. 20 gün ortada kalabilirdim. Paranla rezil olmak bildiğin. İkinci el daha temiz. Çalıştığını bildiğin malı alıyorsun aga. Sorun yok yani. Bir de tabi ABD'de ikinci el bayağı ucuza oluyor denk getirirsen.

Neyse, anakart gelince tamir videosunu buraya atarım. İki eğlenir, goygoy yaparız.

Söz konusu teknik servisin adı da "Servis Noktası Servis Hizmetleri bıdı bıdı bıdı A.Ş" ben onlarla muhatap olmadım. Vatan ile muhatap oldum. 12 yıl sonra ilk defa Vatan'dan alışveriş yaptım. Son 12 yıldır pc malzemesi anlamında sadece bu anakartı sıfır aldım. Bozuk çıktı ve garantiye girmedi. Daha da güzeli: Son 12 yıldır bozulan/bozuk çıkan tek pc malzemem (ömrü dolan HDD'ler hariç).

--------------

27 dolara anakart bir enteresandı zaten. Kendim de az kaşınmadım.
H
2 yıl
Upload sorunsalı, çözmeye niyeti ve yetkisi olmayan iss\u0027ler ve çakal çözümler
Gençler, uzunca bir süredir devam eden bir upload sorunumuz var malum. Talebimiz de çok basit bir talep. Yüzlerce GB veri uploadlamayacağız. Ama gene de İSS'ler bu konuda son derece isteksiz/çözümsüz.

Bu konuda Türksat vasat bir çözüm üretmiş. 20TL farkla 100gb kota ile 10mbit'e yükseltiyor uploadu. Ne diyeyim? "Allah razı olsun" mu desem, "Dalga mı geçiyonuz" mu desem? Bilemedim... Yetmiyor neticede. Yetmeyen de kota değil. Hız. Dediğim gibi, çoğumuzun uploadu sömürmek gibi bir derdi yok. Daha ziyade uploadda hıza ihtiyacımız var.

Ve çözüm geliyor:

Komşum da Türksat üyesi. Onun üyeliğine de 10mbit upload tanımlayacağım. Onun da 20TL'sini ben ödeyeceğim. İki networkü kendi ofisimde, disk serverımda birleştireceğim. VPS kiralayacağım (yüksek bandwidthli ve Türkiye'deki serverlar aylık 40 lira falan). VPS'e channel bonding yapan (internetleri birleştiren) bir VPN hizmeti kuracağım. Serverım internete çift internet hattı üzerinden VPS içindeki VPN'e bağlanacak. VPN bu iki hattan gelen datayı birleştirip tek hat üzerinden ben uzakta iken bana verecek. Teorik maksimum upload hızım 20mbit/sn, upload kotam(ız) da ihtiyacım olmasa da 200gb olacak. 200gb'yi aşarsam upload hızım 10mbit'e düşecek. Pratikte 17-18 alırım diye düşünmekteyim.

Yarın denemelere başlayacağım.

Yaptığım tam olarak yasal değil. Ama pek umurumda da değil. Ek olarak tek interneti iki daire kullanmıyor olacağız. İki dairede de denk (birebir aynı paket) iki internet var. Biz sadece gücümüzü birleştiriyoruz. Dava açıp da kazanabilen İSS beri gelsin. Yıldım lan hepinizden. Yakında İSS yapacaksınız beni: Hüsnet. "Her yerde çakal internet"

Bunu yapmak için öncelikle hiç yatırım yapmadan, sadece bir aylığına server (VPS) kiralayarak, Telefonumdaki internet ile ofisteki interneti kullanıp deneme yapacağım. İşe yaradığını görürsem sallarım kabloyu komşuya... 150 lira kablo tutar. 50 lira da Servera üçüncü bir gigabit LAN kartı. Yettiniz artık. 200 lira ön yatırım, Aylık 80TL ek maliyetle işi çözeceğim.

---------------------

Sistemin çalıştığını görürsem biraz daha uçuk bir projem daha var:

Arkadaşımın evi ile iş yeri arasında sadece bir bina var. Evi bir üst sokakta. İş yeri bir alt sokakta, sokağın karşı tarafında. Dolayısı ile iş yerinin çaprazındaki binanın köşesi sebebi ile ofis ile ev birbirini görmüyor. Ama çok yakınlar. O binada Bu köşe nokta L şeklinde cam. Niyetim, uzun menzil acess pointler ile iki yer arasında network kurmak. Herifin evinde iken ofisteki servera hızlı bağlanmasını sağlamak. Mümkün olursa, yukarıda anlattığım VPS + kendi VPN'ini kurma sistemini arkadaşımla birlikte kullanmaya niyetliyim. VPS'in içine muhtemelen iki ayrı client'lı VPN kurmayı başarırım. Bu durumda VPS'in aylık maliyeti 20 liraya düşer. 20'şerden 40 lira fark da upload için vereceğiz. Aylık 60 liraya işi çözeriz. İkimizin de teorik olarak (pratikte mümkün değil) 200/20 interneti olur. Pratikte aynı anda kullanımda 80/18'i mümkün görüyorum. İkimiz aynı anda downloadu kanırtmaz isek, 160/18 görülür bence. VPS bandwidthi o kadarına yeter. O da bize yeter.

Boş zamanlarımda bu proje üzerine çalışacağım ve birden çok internet bağlantısını uzaktaki VPS'de birleştirip, bu VPS üzerinden internete çıkmayı deneyeceğim. Olursa buraya yazarım.

---------------------

2001 yılında evimde 1mbit internet vardı. Upload hızı 125kbit/sn idi. 2008 yılında evimde 16mbit internet vardı. 2mbit uploadu vardı. Çok geçmeden download 24'e, upload 4mbit'e çıkmıştı. 2014 yılında 100mbit internete geçtim, upload 5mbit oldu. LAN? 7 yıl. İnsaf be arkadaş? 7 koca yılda uploadu şuradan şuraya oynatmadınız be ya... Neyse, sonuçta öyle kele böyle tarak. Ben çözerim sizin gönlünüz yoksa. Sağlam bir VPS bulursam, tüm binanın gücünü birleştirmezsem bana da Hüseyin demesinler.

Sanki çok şey istiyoruz... 100-150gb kotalı yüksek hızlı upload paketi lan istediğimiz. Kota dolunca geri yapıştır hızı 5mbit'e. Bu yani. Vereyim parasını. Ver bana 20mbit upload. Yıl olmuş 2021, gülerler la adama. Utanmıyorsunuz da ha.

Hayır, bu şavalaklardan umudu kestim, "bastırayım parasını superbox veya redbox alayım" dedim. Onun da upload'u limitlemişler. 15mbit.
----------------------

Neyse, sonuçta yapmayı becerirsem, yaptıklarımı bir yönerge haline getirir buraya aktarırım. Belki başkalarının da işine yarar. İSS'lere de kapak olsun. Sizin çözmeye niyetiniz yoksa, biz kendi kendimize çözeceğiz.
H
2 yıl
Kombi ısıtma sorunu
Merhaba,

Tadilatını yaptığım evde kombi var. İlk defa kombili evde yaşayacağım. Dakika 1, gol 1: Kombi tesisatı kötü.

Baştan sona 2.5'luk PVC boru döşemiş. Kombi çıkışında ikiye ayrılıyor. Bir hat mutfak ve salondaki toplam 6 radyatörü besliyor. Diğer hat tüm evi gezerek 8 radyatörü besliyor. Nihayetinde bu 8 radyatörlü hatta son 3 radyatör soğuk, sondan dördüncü ılık.

Temizliğini yaptırdım. Bakım yapıldı. Hat üstünde radyatörleri kapatınca soğuk radyatörler ısınıyor. 26.600kcal yoğuşmasız hermetik kombi var. Gücü bu ev için ideal olmasa da, yetersiz kalacak bir alet değil. 30.000 olsa daha iyiymiş. Ama dünyanın sonu da değil. Ev tek katta. Dubleks falan değil. Bol bol dirsek, dönüş de var.

Sorunun bir pompa yetersizliği olduğunu düşünüyorum.

Denge kabı ve pompayla işi çözebileceğimi düşünüyorum. Ama kafam çok karıştı:
Ustam "ikinci bir kombi pompası takarız (denge kabı olmadan) işi çözer. Denge kabı kullanınca güçlü bir pompa takmak gerek, çünkü kombi pompası ile denge kabı arasında bir kapalı devre olacak, tüm radyatörlere ise yeni alacağın pompa basacak. Güçlü pompa da pahalı" dedi.

İnternetten biraz araştırınca bu yöntemin çok sağlıklı olmayabileceğini düşünmeye başladım. Çek valfle falan belki yapılabilir. Çek valf olmadan çakışma yapma ihtimalleri bir hayli yüksek sanki. Bu metod, doğru uygulanırsa benim işimi görebilir de. Ama konuya çok da hakim değilim.
-------
Diğer ihtimal de denge kabı ve pompa kullanmak. Bu konuda da "nasıl bir pompa? Ne güçte olmalı?" gibi sorunsallar var. Toplam 15 metre radyatör var.
-------
Kombim 5-6 yaşında. 5-6 yıla nalları diker diye tahmin ediyorum. Yaptığım sistemin yeni kombimle de çalışmasını isterim. Bu bağlamda sanki denge kabı ile sistem kurmak daha mantıklı da, nasıl bir pompa almam gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
H
2 yıl
Yalıtım boyaları, kombi, kombi otomasyonu
Selam gençler. İlk defa kombili eve geçiyorum. Aksi gibi bir de üst kat boş olacak. Hep boş olacak. Daire birinci katta. Altta daire var Allahtan.

Baymak Luna 31fi model bir kombi var. Anladığım kadarı ile tam yoğuşmalı değil. Ama 5 yaşında kombi. Değiştirmeyi şimdilik düşünmüyorum.

Binada yalıtım yok. Benim daireye içerden yalıtım yapılmış. Laminant altında da 5mm kapron var. İdare eder. Pencereler Fıratpen. Çiftcam arasındaki boşluğu çok olanlardan. Hiç olmazsa bu konuda şanslıyım sanırım.

Üst kat boş olduğu için, tavana yalıtım düşünüyorum. Karbonlu EPC üstü sıva boya aşırı maliyetli olacak. Buna girmeye hiç niyetim yok. Evi komple tavan polistireni ile kaplasam, en sadesini seçsem bile, kareler arasındaki çizgli görüntü hiç hoşuma gitmiyor. Gezinirken isonem thermal paint diye bir boya gördüm. Termal boyayı içeriden tavana uygulayıp, randıman elde eden var mı?

------------

Bir de, akıllı termostatik vanalar gördüm. Kullanan oldu mu? Wifi veya zigbee ile router'a bağlanıp, PC, laptop, telefondan kontrole ve zamanlı programlamalar yapmaya imkan tanıyor. Kullanıp tasarruf elde eden var mı? Bir kombici ile konuştuğumda, devridaim pompasına sık start-stop yaptırmanın iyi olmadığını ve tasarruf açısından da iyi olmadığını söyledi. Duruma göre, sıcaklık ayarı değiştirilen termostatik vanalar kombi pompasının daha sık start-stop yapmasına sebep olabilir hakikaten.
H
3 yıl
2.5gbit ağ
Selam gençler,

Bu ara çok konu açtım; ama bu ara evde ve büroda eskiyen şeyleri ayağa kaldırma sürecindeyim. Kusuruma bakmayın.

Ryzen 7 2700x işlemcili iki sistem topluyorum (biri ev, biri ofis). Bundaki ikinci sistem hilkat garibesi gibi. Eldeki malzemelerden toplama olacak. Neyse, bu iş tamam.

2.5gbit network bağlantım olacak. İnternetten 20 dolara 2.5gbit ağ kartı da buldum. Dolayısı ile NAS olarak kullanacağım eski bilgisayarı da 2.5gbit'e kavuşturabiliyorum. Bu NAS'da buffer olarak 120gb ssd olacak ve arkasında 6 adet 1TB disk Raid 5 bağlı olacak. NAS'a veri yazarken ilk 180-200gb veri transferini oldukça yüksek bir hızla yapabileceğim. Sonra Buffer dolacağı için yazma hızım düşecek. Veri okurken de Raid 5 zaten hiç fena değil. Bu kurulum bana fazlası ile yeter diye düşünmekteyim. Güvenilirliğini teyit edebilirsem, yıllar içinde 1TB diskler yerini 3TB ile değiştirir falan...

Geriye çok basit, minik bir sorun kalıyor: 2.5gbit ağa sahip router veya switch bulamadım. Daha doğrusu tüketici sınıfı mal bulamadım. Hepsi baba baba mallar. Beni aşar. Bir switche 2000 lira veremem yani. Hiç böyle bir alete denk geldiniz mi? Qnap'in bir malı var. ABD'de 1000 lira. O bile pahalı geldi, ne yalan söyleyeyim. Eğer bulamazsam, NAS PC'mi Doğrudan PC'ye bağlayacağım. Komik olacak. O zaman niye NAS var yani? NAS'ın içindekileri PC'ye gömer geçerim. 2.5gbit switchlerin ucuzlamasını beklerim.

Veya 2.5gbit kartla pc'ye bağlarım. Anakart üzerindeki gigabitlik çıkışla da ağa bağlarım. Bu durumda PC'ye de bir gbitlik ağ kartı takmam gerekir. Çünkü anakartın üstündeki 2.5gbitlik çıkışı NAS'a bağlamış olacağım. İdareten işi geçici olarak çözer ve 2.5gbit'lik tüketici sınıfı switch'lerin ucuzlamasını beklerim. Sizce saçma mı?

----------------

Bir diğer merak ettiğim: 2.5gbit'lik Switch buldum diyelim. Router'ım 1 gbit. 2.5gibt Switch'e bağlı bilgisayarlar kendi aralarında 2.5gbit haberleşebilirler mi? Yoksa router'ın hızına mahkumlar mı?

-----------------

Bu arada kablolarım nispeten kısa ve CAT6E. Tamam, bir Cat7 değil ama, 2.5gbit'de hiç zorlanmayacağına eminim.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.