Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
1671
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Kombi ısıtma sorunu
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba,

Tadilatını yaptığım evde kombi var. İlk defa kombili evde yaşayacağım. Dakika 1, gol 1: Kombi tesisatı kötü.

Baştan sona 2.5'luk PVC boru döşemiş. Kombi çıkışında ikiye ayrılıyor. Bir hat mutfak ve salondaki toplam 6 radyatörü besliyor. Diğer hat tüm evi gezerek 8 radyatörü besliyor. Nihayetinde bu 8 radyatörlü hatta son 3 radyatör soğuk, sondan dördüncü ılık.

Temizliğini yaptırdım. Bakım yapıldı. Hat üstünde radyatörleri kapatınca soğuk radyatörler ısınıyor. 26.600kcal yoğuşmasız hermetik kombi var. Gücü bu ev için ideal olmasa da, yetersiz kalacak bir alet değil. 30.000 olsa daha iyiymiş. Ama dünyanın sonu da değil. Ev tek katta. Dubleks falan değil. Bol bol dirsek, dönüş de var.

Sorunun bir pompa yetersizliği olduğunu düşünüyorum.

Denge kabı ve pompayla işi çözebileceğimi düşünüyorum. Ama kafam çok karıştı:
Ustam "ikinci bir kombi pompası takarız (denge kabı olmadan) işi çözer. Denge kabı kullanınca güçlü bir pompa takmak gerek, çünkü kombi pompası ile denge kabı arasında bir kapalı devre olacak, tüm radyatörlere ise yeni alacağın pompa basacak. Güçlü pompa da pahalı" dedi.

İnternetten biraz araştırınca bu yöntemin çok sağlıklı olmayabileceğini düşünmeye başladım. Çek valfle falan belki yapılabilir. Çek valf olmadan çakışma yapma ihtimalleri bir hayli yüksek sanki. Bu metod, doğru uygulanırsa benim işimi görebilir de. Ama konuya çok da hakim değilim.
-------
Diğer ihtimal de denge kabı ve pompa kullanmak. Bu konuda da "nasıl bir pompa? Ne güçte olmalı?" gibi sorunsallar var. Toplam 15 metre radyatör var.
-------
Kombim 5-6 yaşında. 5-6 yıla nalları diker diye tahmin ediyorum. Yaptığım sistemin yeni kombimle de çalışmasını isterim. Bu bağlamda sanki denge kabı ile sistem kurmak daha mantıklı da, nasıl bir pompa almam gerektiğini bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
2 yıl
Yüzbaşı

Kombinizin pompasi hakkinda bilginiz var mi. Yuksek ihtimalle 3 kademeli pompa kullanilmistir diye düşünüyorum. Eger oyleyse kademe ayari kacta



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
2 yıl
Binbaşı

Reglaj ve gaz ayarıyla sorun düzelir, ek pompa masrafına hiç gerek yok, çok gerekirse mevcut pompanın gücü arttırılabilir. Marka model nedir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Niye bilmiyorum, bana bildirim gelmedi. Görmedim cevapları. Ama anlatayım:

Pompa Vilo üç kademeli çıktı. Üçüncü kademedeydi.

------------

Çıkma bir 25-8 vilo pompa ve denge kabı aldım. Montajını yaptırdım. Şimdi mutluyum.

Bir sonraki aşamada sisteme manyetik filtre taktırırken salonu dolaşan tesisat ve odaları dolaşan tesisata birer ana vana takacağım. Böylece salonu dolaşan hattın baz ayarını topluca yapıp, reglaj ayarını kendi içlerinde yapabileceğim daha pratik bir düzen kuracağım.




Bu mesajda bahsedilenler: @Benjamin_09
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Vallaha reglaj ayarı açısından ne denediysem olmadı. En son pes edip, ilk iki radyatörü tamamen kapattım. Odaların kapılarını da kapattım. Yatak odasını ısıttım. İki gece öyle uyuduk.

25/8 pompa ve denge kabını takınca reglaj ayarı yapmak gayet işe yaradı. Şimdi memnunum.

--------------

Ancak, salona giden hatta veya odalara giden hatta toplu müdehale edebilmek açısından, kombi çıkışında bu hatlara birer vana ekletmeyi düşünüyorum. Sizce bir sakıncası var mı?

Nihai hedefim:
Kendi üretimim bir ev otomasyon sistemim var (ben tekne otomasyon sistemleri üreticisiyim). Evime kuracağım. Nihayetinde kombiye de sızmayı planlıyorum. Kaloriferleri tek tek kontrol etmeye hiç niyetim yok. Niyetim, salon peteklerini komple hafif kısıp, oradan geçemeyen suyun odalar hattından geçmesinden ötürü odaları harlayan bir düzenek kurmak. Kombi sıcaklığını uzaktan kontrol etmek zaten çocuk oyuncağı. Kombi anakartını gördüm. Düğme lehimleri açıkta. Çok kolay hacklenir.

Vanaların ucuna birer step motoru. Birkaç tane ısı sensörü. Gerisi yazılım. "Salonu 20'ye düşür, odaları harla", "Kombi sıcaklığını düşür, ben uyanmadan yükselt" falan gibi oynarım. Madem ne kadar dirensem ve saçma bulsam da, sonunda sırf denk geldiği için kombili eve geçtim, oynayacak oyuncağım olsun.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ebu abdillah
D
2 yıl
Yarbay

Bunu termostatik vana ile de yapabilirsiniz neden böyle bir vana sistemine ihtiyaciniz olsun ki? boşuna step motor vs takacaksınız. Eğer ben uzaktan kontrol edeceğim derseniz mantıklı ama ev içinden kontrol edecekseniz çokta mantıklı değil. termostatik vana hem ucuz hem kolay.

Sisteminiz için en doğrusunu bulmuşsunuz denge kabı bu konularda ideal çözümdür. yakıtı düşürmekte isterseniz hatlarınızı yenilemenizi tavsiye ederim. pprc borularla DN25 boru ile sürtünmeniz çok olur. daha rahat sirkülasyon pompanın ömrünüde uzatır ısı gönderim miktarınızıda arttırır. ayarlamayıda termostatik vana ile yaparsanız tamamdır. 25/8 dediğiniz pompanında önemi fazla. 25/8 çapının demir tesisata göre 1" basma yüksekliğininse 8mss olduğunu gösterir ne kadar su gönderir göstermez ama yeterli gelecektir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Huseyin-ZST
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Termostatik vana her radyatörde bir tane var. An itibari ile kombi eve ucu ucuna yetiyor. Bir de oldukça yüksek maliyetlerle ısınıyorum. Aylık 2000 lirayı buluyor.

Kombi tesisatını hiç olmazsa bölgesel olarak otomasyona dahil edersem maliyeti düşürebilirim. Öncelikle otomasyon sistemi alarm sisteminden çıkan bir kablo sayesinde evde kimse olmadığını anlayabiliyor. Zira evden son çıkan alarm kuruyor. Kombiyi hackleyerek, alarm kurulduğunda sıcaklığının otomatik düşmesini sağlayabilirim. Bu zaten mümkün.

Aynı şekilde, uyuyacağımız zaman telefonumdan tek tuşla salon radyatörlerini kısabilmek istiyorum. Sistemin salondaki bir sıcaklık sensörü ile birlikte çalışmasını sağlarım. Salonun 18 derece altına inmesine izin vermeyecek kadar kısarım. Beş tane radyatörü tek tek elle kısmak, UYANDIKTAN SONRA açmak falan olacak iş değil. Bu sistemde ben yatarken tek vana üzerinden hepsi birden kısılacak. Salonun bir miktar soğumasına izin verecek. Ben uyanmadan açacak. Düşününce odalara giden hatta müdahale etmenin anlamı yok. Sanırım hiçbir zaman onları kısmak istemeyeceğim. Sonuçta kombiyi kısabileceğim. Dolayısı ile aslında bana bir boruya müdahale edebilmek yeter.

Step motoru, bunu kontrol edecek devre çok bir para değil. 150 liraya hallederim. Vana da çok para olmasa gerek.

-------------------------

Olay şu aslında:

"Ben uyurken Salonu 18'e düşür."
"Ben uyanmadan Salonu 22'ye çıkar."
"Evden çıktığımda evi komple düşür."
"Eve gelmeden ısıt. Hepsi 22."

Sıcaklıklar şu an afaki tabii ki. Onu deneyerek bulurum.

--------------------

Geriye bir de kombinin sıcak su meselesi kalıyor. Şu anda kombi ile ucu ucuna bir banyoya yetecek kadar sıcak su alabiliyorum. Su banyo bataryasından ılık akıyor. Suyu ahizeye alınca debi düştüğü için ısınıyor. Dolayısı ile kombiden çok miktarda su geçerken kombi yetersiz kalıyor. Biri banyo yaparken biri mutfakta sıcak suyu açsa, banyo yapan donar. Veya iki kişi aynı anda banyo yapamaz falan... Lan o zaman evde niye iki banyo var? Neyse, bu hıyarlığa da termosifon falan eklemeden bir çözüm getirmek lazım. Yazın kombiyi söküp eşanjörleri falan temizleteceğim. Düzelmezse kombiye gidici gözü ile bakacağım. Kötü bir kombi de değil. Baymak Luna 31F. 26.600kcal kombi.




Bu mesajda bahsedilenler: @Din Djarin
D
2 yıl
Yarbay

Aslında azıcık soğusun sonra ısınsın olayına ben karşıyım. soğutursanız tekrar ısıtmak için aynı şekilde daha fazla ısı harcayarak o noktaya getiriyorsunuz. bence o noktada en iyisi orayi ellememek. ama dediğiniz 2000tl ödeyip ısınmamak ilgincime gitti. bu step vanalara falan harcanacak paraya tesisatınızın tamamını en son peteklere kadar 32 çektirip kullanmanız hem sirkülasyonunuzu arttırır hemde yakıtınızı düşürür. sonuçta sürtünme kaybı uçlara doğru artacaktır.
2 musluk olayına gelince termosifon yerine boyler tercih ederdim ben açıkçası. termal konfor arıyorsanız ve guvenli olsun istiyorsanız en rahatı budur. termosifon elektrik yükünü de arttıracaktır. boyleri de denge kabından beslerdim.

son bir soru denge kabını hazır mı aldınız? kendiniz mi yaptırdınız?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
H
2 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Denge kabını hazır aldım. 350TL idi.

Evde tüm kombi boruları yeni. Çeken adam tamamına 25'lik çekmiş. Bol bol dirsek kullanmış. Bir hat 5 oda, iki banyo, bir tuvalet toplam 9 radyatör geçiyor. Zaten bu hattan muzdaribim. Diğer hat ise mutfak ve salon, toplam 6 radyatör geçiyor. Toplamda 230m2 alan var. Borular duvar içinden ve zeminden gidiyor. Boru yenilemek ağır iş. Hayatta girmem. Evi ikiye böler çift kombi kullanırım, boruları gene yenilemekle uğraşmam. Şaka bir yana, yapabileceğim şu: İçeri giden borunun bir kısmı apartman merdiven boşluğundan geçiyor. Kombiden çıkıp, apartman boşluğundan geçip, ilk radyatöre kadar olan 15 metrelik kısmını 32'liğe çevirebilirim. Bunun için sadece iki duvarda ve bir oda zemininde işlem gerekir. Bu nispeten kolay. Apartman boşluğundan geçen kısımda apartman boşluk penceresi açılsın diye, boru mutfaktan boşluğa çıkınca 90 derece sağa, 90 aşağı, 90 karşıya, sonra karşı duvarda 90 yukarı, 90 sola, 90 duvar içine, toplam 6 tane dirsek var. Gidişte de, dönüşte de, sıcak suda da... Aklıma ilk gelen pencerenin boyunu kısaltıp, boruları dimdirek geçirtmek oldu. Sistemden gidiş-dönüş toplam 12 adet dirsek atmış olurum ve hiç olmazsa ilk radyatöre kadar 32'lik boru gitmiş olur. Bu nispeten kolay bir dönüşüm. Öncelikle müdahalesi kolay yerlerden başlamayı düşünüyorum. Mudahalesi zor olan yerlere hiç girmem. Bu da yetmezse, çakal bir çözüm daha mümkün:

Kombiden üçüncü bir hat alçıpan led tavan zımbırtısına çıkar. Bu kanalın içinde mutfaktan çıkar, antreden dolanarak karşı tarafa geçip, tuvalet ve iki odaya gider. Alçıpanın arkasında kalacağı için gözükmez. Böylece hiç olmazsa iki ana hatlı değil, üç ana hatlı bir sistemim olur. O zaman da muhtemelen 25'lik boruların kalanına girişmem gerekmez. Odaları ısıtan hattan yük almış olurum. En kötü ihtimalle bunu yapasım var. Ama bu hat da "1.5 metre yukarı bas, tavan hizasından geç, 2.5 metre aşağı düş, dolan, dönüşte 2.5 metre yukarı bas, tavan hizasından geç, 1.5 metre aşağı düş, kombiye gir" modunda kot farkları ile dolu gıcık bir hat olacak. Bilemedim.

-------------------

Step vananın bana maliyeti 150 lira falan olacağını da söyleyebilirim ve tüm salonu kontrol etmek için bir adet ihtiyacım olacak. Boru yenileme ile kıyas kabul etmez. Salona giden hattı tamamen kapatmayı da düşünmüyorum. 22 derece olacak şekilde ayarladı isem, ben uyurken veya dışarıda iken 18'e düşsün mesela. Biraz kısacak yani. Salon çok soğumazsa, enteresan şekilde 15 dakika içinde hızla ısıtabiliyorum. Salon ve odalar içeriden dandik de olsa yalıtımlı (1cm xps. O kadar sıva boya maliyetine girişmişler. 3cm değil, 2cm değil, 1cm xps yapmışlar. Dangalak. Ne diyeyim? Emlakçının tadil ettirdiği evi almamak lazım. )





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Huseyin-ZST -- 5 Mart 2022; 22:48:26 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Din Djarin
D
2 yıl
Yarbay

Çok takıldığınız yerde AL-PeX boruda tavsiye ederim. Dirsek yerine büker kullanırsınız. hem oksijen bariyersiz olur.

Denge kabına da gelince çıkışları dediğinize göre en az 1" kendisi ise 2 1/2" yada 3" olması lazım. genişte olursa daha sistem randımana girerdi. ben kendim yapıyor, yaptırıyorum. Hazırlar o kadar saçma oluyor ki..

birde ben kombi dönüşü ile tesisat girişi aynı hizada yaptırmıyorum. az şaşırtmalı yaptırıyorum ki denge kabının anlamı olsun



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.