Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
38
Cevap
1183
Tıklama
0
Öne Çıkarma
MSI X570S ACE Max XMP PROFİLİ ÇALIŞMIYOR
C
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Arkadaşlar merhaba,

MSI X570S ACE Max anakart ve G.Skill Trident Z RGB 32 GB 4800MHz RAM aldım ancak XMP 1 ya da 2 profilini seçtikten sonra BIOS ayarlarını kaydedip kapatıyorum bilgisayar 3-4 defa kapanıp açılıyor ve sonrasında Windows açılıyor ancak CPU-Z ve diğer programlardan baktığımda RAM değerleri hala 2133 da kalıyor. Tekrar BIOS'a dönüp bakıyorum XMP aktif gözüküyor. Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
< Resime gitmek için tıklayın >



E
3 yıl
Yarbay

tamam. thaiphoon burner'ı indir. dosyaları masaüstüne bir klasöre aç. içindeki thaiphoon dosyasını çalıştır. read butonu - read spd seçeneklerinden birini seç. gelen raporda "Die Density / Count" diye bir kısım olacak. oradan chipset bilgilerini buraya kopyala yapıştır.
http://www.softnology.biz/files/thphn167.zip


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @crackzz
E
3 yıl
Yarbay

https://zentimings.protonrom.com
cpu-z ram konusunda sınırlı bilgi veriyor. bu linkten zentimings'i indirip masaüstünde bir klasöre açıp çalıştırabilirsin. ondan sonra sağ üstte fotoğraf makinesi seçeneği ile resmini kaydedip buraya atabilirsin.

büyük bir ihtimalle UCLK 1000 yada çok yakın bir rakam olacak. FCLK de 1800 gibi bir rakam olmalı. şimdi fclk yı 2000 yapabilirsin ozaman uclk da 2000 olur ancak hwinfo64 te en altta whea hatası görmeye başlama ihtimalin yüksek. gönderdiğim 2nci bios resminde fclk ayarı var. orayı 2000 yapıp kaydedip çıkarsan uclk tekrar 2000 olur ama büyük bir ihtimalle hwinfo64 te en altta whea hatası görmeye başlarsın buda sistem stabilitesini kaybettin demek. hwinfo yu çalıştırınca sensörleri seçip okeyleyeceksin.

https://www.fosshub.com/HWiNFO.html?dwl=hwi_714.exe




Bu mesajda bahsedilenler: @crackzz
E
3 yıl
Yarbay

bir ek daha yapayım. whea hatasını görmek için prime 95 çalıştırman gerekebilir. teknik olarak 3733mhz ram hızı (1866 fclk - uclk) ile daha iyi latency daha kötü bandwith alabilirsin ama o mhz e inmek istemeyeceğini düşündüm.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 10 Kasım 2021; 20:57:56 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @crackzz
E
3 yıl
Yarbay

5000x lerde ram hızı 4466 dan sonra bantgenişliği performans artışı pek olmuyor. misal bende 4600 bantgenişliği olarak 4400 den yavaş.... 4800de olsa 4400 le benzer oluyor. ram sayısı birde ramdeki singlerank dualrank özelliği ocyi etkiliyor. 2x16 yapardınız bu seferde ramler büyük ihtimalle dual rank olur yine 4800 zor görürdü. 4800 görebilecek 2x16 ram bulunsa bu seferde 4400 gibi performansı oluyor... ben kendi ramlerimi 4800 olarak açmayı başardım ama değmedi.

bu arada sizin ramler 4000 çalıştı ama hynix cjr chipset olarak bendeki micron b-die dan daha iyi tRFC ayarlarına izin veriyor. birde 4 adet olmasının performansa bazı pozitif etkileri var. O nedenle 4000 le bir benchmark alıp kabacada olsa mevcut bantgenişliğini görelim.

https://download.aida64.com/aida64extreme650.exe

Yükleyince deneme sürümü olduğu için tüm testi tamamlamaz ama mevcut testte yeter.
Araçlar menüsünden Önbellek ve Bellek karşılaştırmalı testini yaparsınız. Save dediğinizde resmini kaydedebiliyorsunuz. Deneme sürümü diye izin vermesse ekran resmi kaydedersiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
3 yıl
Yarbay

ram için daha birşeyler yapılabilir ama şimdilik yetsin. memory try it ile kullandığınız yüksek fclk idi hata veriyordu. bu büyük ihtimalle 7/24 stabil çalışacak.

sıvı soğutma kullanıyordunuz. ucuz bir model olduğunuda sanmıyorum. kendi 5900x overclock ayarlarını önereceğim.

https://www.guru3d.com/files-get/download-maxon-cinebench-r23,1.html
önce mümkünse bu linkten cinebench 23'ü indirip masaüstü bir klasöre açın. File butonuna tıklayıp çıkan pencereden advanced benchmark seçeneğini aktifleştirin. Bundan sonra minimum test duration seçeneği açılacak. Onu off konumuna getirin. Bundan sonra Cpu (multicore) seçeneğinin karşısında Start butonu var. Starta tıklayıp testi başlatabilirsiniz. oc yapmadan önce normal ayarlarla bir test edin kazancı anlamak için. bu arada hwinfo64 te kurulu olmalı ve sensörler çalışmalı. maksimum cpu sıcaklığını görebilmeniz için.

cpuda tdie ve herhangibir çekirdeğin sıcaklığının hem normal hem ocli şekilde 90'a dayanmaması gerek. kişiden kişiye değişir ama benim için 85c ye kadar makul ki hwinfo64 te 85c yi geçene kadar kırmızı göstermiyor...

oc yapmada şu şekilde. birebir kendi profilimi önericem. bende hava soğutmanın iyisi var sizdeki sıvı soğutma büyük ihtimalle bu ocyi karşılar. karşılamassa ona göre değerleri değiştirir yeni öneride bulunurum.

F7 ye 1 yada 2 kez basıp gelişmiş moda geçiyoruz. OC seçeneğine geliyoruz. Advanced CPU Configiration seçeneğine giriş yapıyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
CPU VDD_SOC Current Optimization Seçeneğini Autodan Custom'a getiriyoruz. Altta 4 tane seçenek daha çıkıyor. CPU VDD Full Scale Currenti 205
CPU VDD Telemetry Offset Value seçeneğini 15 yapıyoruz. AMD Overclocking seçeneğine giriyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
Precision Boost Overdrive'ı Advanced yapıyoruz. Pbo Limitsi Manual yapıyoruz. PPT 165, TDC 110, EDC 205 olacak. Aşağıdaki curve optimizer seçeneğine geçiyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
Curve Optimizer'ı All Cores yapıyoruz. All Core Curve Optimizer Sign'i Negative yapıyoruz. All Core Curve Otimizer Magnitudeyi 15 yapıyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
F10 a basıp kaydedip çıkıyoruz. Ardından yeni cinebench 23 testini yapıp hwinfo64 ten sıcaklıkları kontrol ediyoruz. Bu arada ısınma yüzünden işlemciyi yakma şansınız yok anakartınız 90cden sonra işlemci performansını düşürüp ısıyı sabit tutuyor. sayfada resimler ilk denemede açılmassa 4 tane resim var belirteyim.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi eskibirkurt -- 11 Kasım 2021; 19:31:42 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @crackzz
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.