Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
43
Cevap
7177
Tıklama
69
Öne Çıkarma
Cevap: BOĞAZİÇİ ODTÜ İLK 100'E GİREMİYORCULAR GELSİN (2. sayfa)
M
3 yıl
Teğmen

Para kısmını koy bir kenara tartışalabilir bir konu. Üni rektörlüğün özerk bütçesi mevcut.bu güne kadar mühendisliklere bütçe ayırmadılar ise o rektörlerin sorunu. ha tabiki ülke politikası olarak ta bu üniler desteklenebilir, o yüzden bu konuyu koy bir kenara.

Asıl sorun sizlerin beyinsel foksiyonlarınızda; akademik özerklik demişsiniz ya.

cumhuriyet kuruldu kurulalı Boğaziçi üniversitesi akedemik bakımdan özgür(hatta daha açığı sol/devsol yanlısı) kişilerden oluşmuştur. Okada özgürdüler ki okulu kazanan dindar kendini ve dinini bilen bay/bayan öğrencileri dışlamakla kalmayıp akademik kariyerlerini engelleme noktasına gelene kadar takıntı haline getirip kendine zıt gelen hiçbir öğrenciyi okula ihtisas için almama konusunda canla başla emek verdiler.

bırakın bu boğaziçi çok ileri giderdi ama hükümetler önünü kesiyor ayağını. 42 yaşındayım ve çocukluğumdan beri boğaziçi ün.versitesinde sağ görüşlü hiç kimseyi barındırmamak için elinden geleni yaptılar.
üni hocalarının işi bilimle olması gerekirken öncelikleri hep en zeki ama en sol görüşlülerin bir araya toplandığı arındırılımış siyaset klubüne çevirdiler.

ha odtü de az değildir bu konularda.

bu bütçe işleri bilimsel yayım yapmaya engel değildir. tamam bütçen çok olursa buluş ta çok olur ama yayım olayı yerine siyaset yapmaları en büyük hatadır.

sizlerin de en çok zoruna bu gitmektedir.



M
3 yıl
Teğmen

uber şöförlüğü öyle basitten olunacak bişey değildir, usa için söyleyim; usa vatandaşı olmak ilk şart adli sicil temiz olacak, ayrıca 40-50 bin dolar bir sermayen olacakki o vip uber aracını satın alabil.

ha tüm şartları sağlar isen cidden güzel bir iş orada uber şöförlüğü hiçte prof falan olmaya gerek kalmayacak şekilde bir yaşantı veriyor sana.




Bu mesajda bahsedilenler: @huseyinadukeeee
B
3 yıl
Er

Üniversitenin tanımı için sözlüğe bakmak çok gerekli değil gibi. Akademiye ucundan bulaşmış birisi bile kolayca tanımlayabilir. Üniversite, yeni bilgi üretilen yerdir (çok basitçe). Celal hocanın üniversite yoktur deme sebebi, Türkiye'deki üniversitelerde bilimsel üretimin çok zayıf olması ve öğrenciye bilim insanı olmak amaçlı bir eğitim verilmemesindendir. Ülkemizde, halkta da öğrencilerde de üniversite ile ilgili yanlış bir algı var. Üniversiteyi insanlara iş sağlayan kurumlar olarak görüyoruz. Bu tanımıyla ülkede iyi üniversiteler var diyebiliriz (Türkiye'de lisans eğitimi alıp dünyanın en iyi şirketlerinde çalışan yüzlerce insan var). Ancak üniversitenin tanımı bu değil. Üniversite yeni bilgi üretilen ve bu bilgiyi üretecek insanları yetiştiren kurumlardır, bunu yapabilen bir kurum ise Türkiye'de yoktur. Bu sebeple Türkiye'de üniversite yoktur.

Akademik özerklik ise elbette üniversite için önemli bir durum ancak Türkiye'de akademik bir özerklik hiçbir zaman olmadı. Sadece üniversiteler değil, ülkedeki istisnasız tüm kurumlarda genel olarak bir bağımsız olamama sorunu var bunun sebebi ise her başa gelen hükümetin getirebildiği her yere kendi adamlarını getirmeye çalışması. Bu sorun şu anda da fazlasıyla mevcut ancak bu hükümet ile başlamadı, zaten vardı.

@Arseltu @JusteMilieu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi brdkn -- 12 Mart 2021; 14:23:28 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Arseltu , @JusteMilieu
B
3 yıl
Er

Söylediklerin belki birçok ülke için geçerli olabilir ancak Hollanda veya Almanya gibi çalışma koşullarının çok üst seviyede olduğu ülkelerde biraz zor. Örneğin Almanya'da yabancı birini Alman birisi ile aynı pozisyonda çalıştırıyorsan ona en az Alman olana verdiğin kadar maaş vermeni zorunlu tutan bir yasa var. Bunun amacı hem yabancıların sömürülmesini hem de sadece ucuz olduğu için yabancıların Almanlardan iş çalmasını önlemek. Belki iş yerinde yükselmek gibi durumlarda yabancıların dezavantajı olabilir ancak işe giriş ve maaş konusunda olması çok zor.

Abd için ise durum çok farklı. Çalışma şartları da kalifiye yabancılara bakış açısı da Avrupa'ya göre epey farklı, o yüzden onun için bir yorum yapmayayım en iyisi



T
3 yıl
Yüzbaşı

2 temel gereksinimin yok çünkü: para ve kültür.
Ilk 10da filan değilsin çünkü caltechte kişi başına 1 milyon dolar yıllık bütçe düşerken sende 4000 dolar anca düşüyor. Paran yoksa ne kadar uğraşırsan uğraş yapacağın bilim bir yere kadar.
Daha düşük bütçelilerden bile geridesin çünkü ülkende akademi kültürü diye bir şey yok. Kültürün olmayınca akademisyenlerin bilim üreten insan değil yüksek maaşlı büyük lise öğretmeni oluyor. Adamın tek amacı slayttan formülü okumak olunca bilim filan yapamıyorsun ne kadar paran olursa olsun.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Y
3 yıl
Yüzbaşı

Devlete düşmanlık yapıp pkk marşlarıyla halay çekme konusunda ilk 3 e girer



F
3 yıl
Er

2010-2014 yillari arasında odtunun 86. Bogaziçinin 120. Bilkentin 112. Olduğu seneler var. 2016 2017 den sonrq ilk 500e okul sokmakta zorlanır hale geldik. Son 10 yilda ciddi bir bütçe düşüşü oldu.
Bugun bogazicinin bütçesi 35 milyon dolar seviyesinde. Gercekten komik sayilar bunlar. Almanyadaki TU 9 universitelerinin orta sıralarında yer alan, rankingde 350. Sırada olan darmstad üniversitesin butcesi 500-600 milyon euro bandında. Bun kadar fark varken az çok rekabet etmemizin tek sebebi ogrenci ve eğitim görevlisi kalitesidir. Bilim dediğiniz sey para ve imkan olmadan yapilabilecek birsey degildir.
Euro ve dolar 10 sene önce 1.8/2 civarlarındayken 100 150 milyon dolar bütçelerimiz vardı o zamanlar çok daha rekabetçi olabiliyorduk. Herseyde olduğu gibi bunun ucuda ekonomiye gidiyor. Çar çur edilen onca para her alanda etkiliyor bizi. Ayrıca okullarımızın yurtdisinda esamesi okunmaz diyen kişiler, kulaktan dolma asılsız bilgilerle konusuyorlar emin olun. Rankingde odtu boun bilkent muadilinde olan okullardan çok daha fazla öğrenciyi top okullara gonderiyoruz, geçmişimize istinaden. Ama gun geçtikce azalıyor bu oranlar yada top okullar artik anlasmalarini kesiyor.
2017 yılına kadar princeton berkeley gibi dunyadaki en iyi 10 universite içindeki okullarla exchange anlasmasi vardi bogaziçinin şuan anlasma yok mesela. En iyi seviyede olarak UCLA-Columbia university-melbourne university- toronto university gibi okullarla var.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

S
3 yıl
Yüzbaşı

Bunu Celal Şengör birkaç yıl önce canlı yayında harfiyen aynı şekilde anlatmıştı. Bir Amerikan üniversitesini ziyaretinde öğrenci başı 'neredeyse' 1 milyon dolara yakın bütçe verildiğini söylemişti.



S
3 yıl
Yarbay

bütçenin bilimsel araştırmalara etkisi yadsınamaz ancak parayı illa devletten bulmak gerekmiyor, okullar sanayi işbirlikleri ya da tübitak projeleri gibi yöntemlerle gayet bütçe bulabiliyor. yaniilk 100e girememenin bahanesi bütçe değil kanımca.

bu ilk 100 listesinin de başarıyı gösterdiğine doğrusu inanmıyorum. sıralama temelde yapılan yayınların kalitesine göre gibi gözükse de bir yayının çok atıf alması ya da ciddi journal'lerde yayınlanması sadece içeriğinin doluluğu değil, sosyalfaktörlere de bağlı. bazı noktalarda tekelimsi yapılar var, diyelim çok ciddi bir journal, burdaki hakem de bu baba okullardan biri olunca kendi okulundan gelen adamı öne çıkarır. keza çinliler de kendi milletlerinden olanı citation manyağı yapabiliyorlar. yani ölçüm metodu çok objektif değil ve suyun başında olanlar birbirini tutuyor.



M
3 yıl
Binbaşı

Amerika öğrenci başı 1 milyon harcıyor. Türkiyenin bir senede Pkk ile mücadelede harcadığı para 44 milyon dolar.
Bu ülkenin en büyük sorunu terördür. Bu sorunun bitmemesinin sebebi top tüfek değil ideolojidir. Pkknın doktoru var, avukatı var, kimyacısı var, propagandacısı var, tarihçisi var var oğlu var. Bunların çoğu bu ülkede okuyor. Bunu görmeden, bunu bitirmeden akademik başarıdan falan söz edilemez.
Türkiye beyni tümörlü bir hasta gibi. Biz hala yok burun estetiği yapalım, yok kıl dönmesi ameliyatı yapalım diye konuşuyoruz sedyenin başında. Geçiniz...


Bu mesaja 3 cevap geldi.
G
3 yıl
Onbaşı

200 tane boş beleş üniversite açılıp içini akraba ile doldurup milyon liralık mercedesler alınmasının pkk ile alakası ne anlayamadım.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MANGUTAY
M
3 yıl
Binbaşı

200 tane boş beleş üniyi konuşmuyoruz canım benim. Devlet üniversitelerinden bahsediyoruz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Napslok
G
3 yıl
Onbaşı

200 tane boş beleş üniversite devletin zaten?

Mantıken pkk gibi şeylere milyon dolarlar gidiyorken neden bissürü üniversite açılıp oralara gereksiz yere para harcanıyor? Bunların yapılmaması gerekmez mi terör varken?


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MANGUTAY
M
3 yıl
Binbaşı

Hükümet boş beleş üni kursun, sonra da akrabalarını doldursun diye bir şey mi savunuyorum ben burada? Ayrıca Türkiyede 209 üniversite var 131 i devletin. Gerisi özel.
En fazla ödenek alanlar da diğerlerine göre daha eski ve köklü olan devlet üniversiteleri. Yani zamanında gerçekten ihtiyaç duyularak yapılanlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Napslok
G
3 yıl
Onbaşı

tamamdır hocam
ben yanlış anlamışım.




Bu mesajda bahsedilenler: @MANGUTAY
F
3 yıl
Er

Hocam harcanılan parayi bilmesem de 44 milyon dolar nedir ki biz ortalama bir üniversite için bile yurtdisinda 300 500 milyon dolar harcaniyor diyoruz abd de 1 milyar dolar ustu harcayan nerdeyse 50 tane üniversite varken bana kalirsa asiri saçma bir onerme olmus sizinkini. Yada sayısal olarak bir yanlisiniz var. 35 milyon euro bütçeli bogaziçine 44 milyonun tamamını versek bile bütçeler fazlasiyla yetersiz kaliyor (ki boyle birseyin mumkunati yok)



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MANGUTAY
M
3 yıl
Binbaşı

İngiltere falan olsaydık hiç bir şey tabi bu rakam. 44 milyon dolar, 386 küsür milyon tl gibi bir rakama denk geliyor. Bu kadar para çöpe gidiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @FireLordZuko
L
3 yıl
Er

Bu rakam gerçekten 44 milyon dolar ise eğer ki ben çok daha fazla olduğunu tahmin etmiştim, hiç bir şey harcamıyormuşuz demektir. Diyanetin 2020 bütçesi 11.6 milyar lira (1.54 milyar dolar). 44 milyon dolar bunun 35'te biri.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MANGUTAY
M
3 yıl
Binbaşı

Aynen ya Abdyiz ya biz hiçbirşey. Diyanetin bütçe de 11 milyar olduğuna göre kabul edilebilir bir rakam.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @letmeinnow