Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 2 misafir
99
Cevap
43433
Tıklama
3
Öne Çıkarma
Cevap: TE.MÜC.EĞT. VE TATB.MRK.K.LIĞI / ISPARTA MERKEZ (6. sayfa)
C
geçen ay
Çavuş

Mayıs'ta oradayım ama Isparta Eğirdir'de mi yoksa Isparta Merkez'de mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
4 hafta
Yüzbaşı

C
4 hafta
Çavuş

akıllı telefonumu yanımda götürsem girerken emanet verip çıkışta alma gibi ihtimal var mı? gizli sokmak istemiyorum. tuşlu da götürmek istemiyorum. orada telefona ihtiyacım yok. ama yolda lazım olacak.




Bu mesajda bahsedilenler: @Brisbane
D
2 hafta
Er

Isparta Bedelli  40.Alay Terörle Mücadele, TERTİP 2024/4


ÖNEMLİ !:Kimliğinizi unutmayın. Sevk başvurusunu yapıp sevk kağıdınızı da mutlaka yanınızda götürün. Yoksa terhis günü herkes giderken siz de peşlerinden el sallarsınız. Benim yemin töreni tarihim 15 Mayıs, terhis tarihim 18 Mayıs idi. Normalde yemin töreni günü sizi terhis ediyorlar, kağıt üstündeki terhis tarihine kadar da idari izinli görünüyorsunuz. Sevk başvurusu yapmayan arkadaş bu izinden faydalanamadı ve bizden 3 gün sonra terhis oldu.
 
Alınacak Listesi: Kışla içinde askeri malzeme satan kantin bulunuyor fakat ilk hafta çok sıra oluyor. Evrak işlerinden, alışveriş için pek serbest zaman bulamayacağınızdan, en azından bu yoğun haftayı idare edecek kadar eşya alın.

Sivilden Aldıklarım: 
*7 adet iç çamaşırı (ben haki yeşil almıştım fakat zorunluluk yokmuş, sivilde kullandıklarınızı götürebilirsiniz)
*7 adet haki yeşil çorap (haki yeşil zorunlu!)
*7 adet haki yeşil fanila (haki yeşil zorunlu!).
*Kirli torbası,2-3 tane de bez torba bulunsun çantanızda.
*Terlik
*2 ufak petle su götürün ,en azından 2-3 gün idare edersiniz. Her yerde kola otomatı var fakat su otomatı yok :).Su almak içinde kantinde baya sıra bekliyorsunuz.
*10 paket mendil götürün ilk hafta WC için. Askeri malzeme satan kantinden daha sonra stok tazelersiniz, dediğim gibi ilk haftadan sonra pek sıra olmuyor.
*Traş Çantası (4.veya 5.gün traş köpüğü,3 adet permatik diş macunu, diş fırçası ve ufak şişe şampuan veriyorlar. Ufak tüp köpük ile 7 adet 3 bıçaklı permatik alın 25 gün idare eder).
*Tırnak makası, kulak çubuğu, yara bandı.
*Kulak tıkacı (Uyurken horlama senfonisi dinlemek istemiyorsanız mutlaka alın, hayat kurtarır.)
*Soğuk algınlığı ilaçları (aferin-coldaway vs)mutlaka alın, insanlar suratınıza öksürürken sağlıklı kalmak imkansız.
*Pijama takımı veriyorlar ama bir koyu renkli alt eşofman ve uzun kollu üst alın Isparta'da geceleri soğuk oluyor.
*Kantinler nakit para kabul etmiyor, kredi kartınızı unutmayın, yedeği de olsun. Bazı işler için nakit paraya da ihtiyacınız olacak, ben 600 lira götürdüm fazlasıyla yetti.
*Havlu ALMAYIN, duş ve yüz havlusu veriyorlar.
*Mavi tükenmez kalem (evrak işlerinizde kalem sırası beklememek için)

Opsiyonel:
 
*Okumak için kitap, gazete, bulmaca götürebilirsiniz, ilk haftadan sonra çok aradım bunları. Ayrıca yasak mı bilmiyorum ama mini boy satranç ve ilgileniyorsanız iskambil kağıdı da götürebilirsiniz.
*Güneş kremi (güneşten elleriniz ve kulaklarınız yara olacak kadar yanıyor.)
*Bot kilidini sadece haftasonları kullandım, haftasonları bütün gün sivil dolaşıyorsunuz ,botlarda koridorda dolapta duruyor(Cuma namazlarında da işe yarayabilir, ben botumun içine üstünde ismim görünecek şekilde not kağıdı sıkıştırıyordum).
*Bot boyasına pek bakmıyorlar ama ben almıştım, parlatıcı sünger götürmüştüm genelde onu kullandım.
*Namaz kılan biri iseniz seccade.(Koğuş binanızda mescit,150mt kadar uzakta da camii mevcut.)
*Ayakkabı parfümü.(Botlar bütün gün ayağınızda olacak, ihtiyaç duyabilirsiniz.)
*Radyo ve müzik dinlemek için kulaklık.
*Ufak şişe şampuan (1 şişe de onlar veriyor, bana 2 şişe 25 gün boyunca tam yetti. İsterseniz askeri malzeme kantininden de alırsınız.)
*Kol saati olarak casio f91w(Nam-ı diğer asker saati)kullandım. Alarmı telefon yerine kol saatime kurdum, kolumu yorganın altında kulağıma yakın bir şekilde koyuyordum, kimseyi rahatsız etmeden sadece beni uyandırıyordu.

                 
İlk gün: 20Nisan Cumartesi Sabah 9-10 gibi teslim olmuştum. Girişte x-rayden geçiyorsunuz, çanta araması olmadı. Sivil hat var mı diye soruyorlar, ben sivil fakat kısıtlı hat olduğunu belirterek geçtim. Akıllı telefon yasak, tuşlu ve kamerasız olması gerekiyor. Karşı binaya geçip kayıt yaptırıyorsunuz, numaranız, koğuşunuz bölüğünüz vs belli oluyor. Size dosya verecekler üstünde NUMARANIZ/ALAY/TABUR/BÖLÜK/TAKIM/KOĞUŞ bilgileriniz yazıyor, bu dosyayı birkaç gün yanınızdan ayırmayacaksınız, ben katlayıp cebime koymuştum. Numaraları sırayla verdikleri için beraber girmek istediğiniz arkadaşınız varsa peş peşe girin aynı koğuşa düşebilirsiniz.
Ardından kıyafetlerinizi verip sizi giyindirmeye götürüyorlar. Kıyafet alırken ben şu şekilde aldım. Zayıf bir insanım sivilde Small giyerim, kamuflaj verilirken Medium istedim gayet iyi oturdu üstüme. İnsanlar botları hep 1 numara büyük isteyin derler genelde. Ben içine tabanlık vs koymadığım ve kış ayında olmadığımız için tek çorap giyeceğimi düşünerek normalde giydiğim numarayı aldım. Botum yeşil renkti ama bazı arkadaşlara siyah denk geldi.
Otobüse bindirilerek koğuş binamıza götürüldük, valizleri koğuşlara bırakıp çıkmamızı istediler. Komutanınız anlatacak ama yataklar şu şekilde belli oluyor, numaranızın tek basamaklı kısmına göre yatağınıza geçiyorsunuz. Benim numaram 288 idi ,8 numaralı yatağa geçtim.1-3-5-7-9 üst,2-4-6-8-10 alt ranza oluyor.
Günün geri kalanı fotoğraf çekimi ve evrak işleri ile geçiyor, her yere komutan ile gidiyorsunuz. Basit işler fakat çok kalabalık olduğu için sıranın gelmesi uzun sürüyor. Sabah teslim olduğum için öğlen ve akşam yemeklerinden de faydalanmıştım.
Ya ilk gün ya da ikinci gün sivil eşyalarınızı , sivil eşya depolarına kaldırmanızı isteyecekler,(sivil ayakkabınız yanınızda olacak, mesai saati bittikten sonra sivil geziyorsunuz ve ayağınızda sivil ayakkabılarınız oluyor)bu depolar bazı akşamlar yarım saatliğine açılıyor, dolabınız zaten ufacık fazlalıklarınız valizde kalsın, ihtiyaç oldukça gider alırsınız.
İlk günün sonuna geldiniz, yarın ki içtima saatini komutan akşamdan bildirecektir. Genelde haftaiçleri saat sabah 6, haftasonları 7 de içtima oluyor,(Bazı nöbetçi komutanlar içtimayı yarım saat daha erken alabiliyor) komutan kalk saati de verir ama onu siz kendinize göre ayarlarsınız. 25 günde kimse palaska ile dolaplara vurup KOĞUŞ KALK! diye bağırmadı. Sabah traş sırası çok oluyor, herkesten bi 15 dk daha erken uyanmak faydanıza olabilir.

İlk Hafta: İlk günden sonra düzen oturuyor arkadaşlar, bu hafta evrak işleri ile geçecek. Bu işlere genelde 500 kişi birden gittiğiniz için günler bekleme ile geçiyor. Kışlayı tanımanız için de komutanlar kışlayı gezdirecek.

İkinci Hafta: Eğitim düzeni alıp tekmil verme, rahat-hazırol,sağa sola dönme gibi hareketler ,kapalı ve açık alanda komutana nasıl selam verilir gibi şeyler gösterilecek. Kalan zamanlarda uygun adım yürüyüş ve yemin töreni provaları yapacaksınız. Hafta bu şekilde geçiyor.

Üçüncü Hafta ve Son Günler: Bu hafta atış eğitimi ve atış oluyor. Atıştan önceki günler eğitim alanında silahı tanıyorsunuz, yere uzanıp nasıl nişan alınır vs anlatılıyor G3 tüfeği ilk kez bu zaman elinize alıyorsunuz. Atış günü 500 kişilik sırayı bekledikten sonra 3 el atışınızı yapıyorsunuz, panik yapmayın tüfek sandığınız kadar tepmiyor, sizden hedefi vurmanızda beklenmiyor. Amaç tüfeğin atış hissiyatını öğrenmek. Atış yapmadan bir gün önce kulak tıkacı da veriyorlar fakat tıkaç gerektirecek kadar ses çıkarmıyor tüfek. Yine kalan zamanlarda yürüyüş ve yemin töreni provası yaparak zaman geçiyor.(Geçmiş zamanlarda askerliğini yapmış insanlar G3'ün çok teptiğini, atıştan sonra omuzları uyuşturduğunu falan söylüyorlar, ama sanırım tüfeğin gücü azaltılmış veya modern mermiler ile çok tepmiyor silah. Silahtan anlayan bir insan değilim ama kesinlikle artık eskiden söylendiği kadar değil tüfekler.)

Yemin Töreni ve Çıkış: Bir önceki günden valizinizi sivil eşya depolarından alıyor koğuştaki dolaplarınızı da boşaltıyorsunuz. Bugün 1 saat daha erken kalkıp koğuş binanızda detaylı temizlik yapacaksınız. Temizlikten sonra valizlerle içtima alanına gidiyorsunuz bu saatten sonra koğuş binalarına girmek yasaklanıyor. Valizleri bu alanda bırakıp, saat 10 da tören alanına giriş yapıyorsunuz,11 gibi tören başlıyor ve 12 gibi bitiyor. Ailenizin yanında fazla oyalanmayın, 5 dk fotoğraf çektirip hemen valizin yanına dönün. Sivilleri giyip kamuflajları teslim ediyorsunuz. Terhis belgelerini alıp,13:00-13:30 gibi kışladan çıkmış oluyorsunuz. Evine otobüs ile dönecekler için, kışladan otogara giden otobüs ayarlıyorlar. Yazımın en başında belirttiğim gibi, sevk başvurusu yapmassanız herkes çıkarken siz 3 gün daha orda beklersiniz.

Bir gün nasıl geçiyor: Uyandıktan sonra traş olmaya gidiyorsunuz(bende fazla çıkmadığı için akşamdan oluyordum yeterli geliyordu.)Yatağı toplayıp giyindikten sonra dışarda içtima için sıra olup bekliyorsunuz(yatağın nasıl toplanması gerektiğini komutanlar gösterecekler, düzgünce toplayacaksınız kontrol ediliyor çünkü).İçtimadan sonra kahvaltı, kahvaltıdan sonra mıntıka bölgenize gidip temizlik yapıyorsunuz. Mıntıkadan sonra söylenilen saatte yine içtima alınıyor, içtima sonrası eğitim düzeni veya yürüyüş yapıyorsunuz.12 de öğle yemeği yeniyor ve biraz dinlenmek için vaktiniz oluyor. Öğle yemeği sonrası yine içtima alınıyor, eğitim yapılacaksa eğitim, yürüyüş yapılacaksa yürüyüş ve yemin töreni provası yapılıyor.5 te akşam yemeği yeniyor, yemek sonrası serbestsiniz ve sivil gezebiliyorsunuz(spor ayakkabı eşofman üstüne sadece parka giyip şapkanızı takıyorsunuz).Yat ve sabah içtimaları o günkü nöbetçi komutana göre değişiklik gösterir. Kimisi 9 da koğuşta sıra olun der, kimisi siz gidin yatın ben 11’de gelir siz uyurken sayar giderim der, kimisi de 8’de aşağıda sıra olacaksınız der.

Özet ve bazı tavsiyeler: Yazdığım gibi pek bir şey yapmıyorsunuz, vaktinizin büyük bir çoğunluğu bekleme ile geçiyor. Nizamiyeden girerken dış dünyanın mantığını ve kurallarını orada bırakın, içeride sadece söylenilenleri yapın. Çeşit çeşit insanla karşılacaksınız, şikayet etmeden, belaya bulaşmadan zamanın geçmesini bekleyin.

Koğuşlar 10 kişilik, biraz dar bi alan ama 100 kişilik koğuştan iyidir bence. Hırsızlık gibi durumlarda hiç yaşanmadı.

Komutanlarımız gayet iyi insanlardı, sorununuz olduğunda yardımcı olmaya çalışıyorlar samimiyetlerini hissediyorduk. Bedelli asker olduğunuzun da farkındalar çok kastırmıyorlar sizi. Bazı insanlar şimdi çıkıp demesin ,kardeşim güneşin altında bekledik, yürüdük ettik vs. Arkadaşlar yerlerde sürünmedik, şınav çekmedik ,koşup engellerden atlamadık, bunlar yok bedelliler için, zaten zamanda yok.Sağlık probleminden dolayı yürüyemeyecek olanları da ayırıyorlar.

Oradan size verilecekler: Kaç adet verildiğini hatırlamıyorum,çamaşır, çorap, yüz ve duş havlusu, fanila veriyorlar. Bir kaç gün sonra 3 adet permatik, traş köpüğü diş fırçası, diş macunu ve şampuan veriyorlar.

Kantinlerden bahsedeyim,4 farklı kantin var.
1)Sigara ve abur cubur (bisküvi cips vs)kantini.
2)Tost, döner vs yemek kantini.
3)Su, çay kahve, soğuk içecekler ve dondurma kantini.
4)Askeri malzeme kantini.(Çamaşırlar, peçete,şampuan, üst baş vs burada bulunuyor).
Kafanızı çevirdiğiniz her yerde, bisküvi, kahve-sıcak çikolata ve kola otomatları da mevcut. Kışla içinde tatlıcı araba ile de geziyor. Mola zamanlarınızda adamlar yanaşıyor kredi kartı ile alışveriş yapabiliyorsunuz. Magnolya, trileçe gibi tatlılar ve soğuk içecek var.

Yemekhanedeki yemekler %90 oranında iyiydi, yemeği beğenmesseniz pide salonu veya kantinden alabilirsiniz fakat oralara depar atarak gitmeniz gerekiyor, özellikle pide salonunda o kadar sırayı bekleyip üstüne arkadaşlar pide bitti kapatıyoruz gibi şeylerle karşılaşabilirsiniz.

Banyo yapmak için sıcak su her zaman olmuyor, belirli günleri ve saatleri var(ihtiyaç banyosu için kalk saatinden 1 saat önce sıcak su oluyor).Bu saatler herkesin boş olduğu saatler olduğu için banyo yapmak için sıra beklemek zorunda kalıyorsunuz. Bazen belirli saatler haricinde de kısa süreli sıcak su oluyor. Size bununla ilgili taktik vereyim, gündüz vakti bazen 30-45 dk kadar istirahat veriliyor, koşar adım koğuş binanıza gidip sıcak su var mı diye bakarsınız, sıcak su yoksa hemen pes etmeyin 10dk aralıklarla kontrol edin geldiği oluyor.Bu kısa aralıklarla geldiğinde sıcak su sadece boruya yakın olan kabinlere gelip diğerlerine ulaşamıyabiliyor, bakarken bütün kabinleri kontrol edin.

Cuma günleri mesai bitiminde çamaşır yıkamak için araba ile geliyorlar, verdikleri torbaya kirlilerinizi koyuyorsunuz, torbanın üstüne isminiz ve numaranız yazılıyor. Ertesi güne yıkayıp getiriliyor 90 tl ücreti var. Ben hiç yıkatmadım, çamaşırları elde yıkayıp ranzamın kenarlarına asıyordum, tabii komutanların koğuşları gezdiği saatlerde asılı bırakmayın yoksa siz yokken çöpe atabilirler :D.Sağda solda hiç bir şey istemiyorlar, terlikler ve spor
ayakkabılar dışarıda botları koyduğunuz dolapta duracak, kalan pijamalar havlular dolabınızda olacak.

Mesai saatlerinde telefonla konuşmak yasak, zaten sivil hat yasak, askercell de mesai saatlerinde kapalı oluyor zaten (Sivil hattınızı kısıtlı hatta çevirebiliyorsunuz, faturalı ise iptal etmek gerekiyor sanırım). Sivil hatta pek karışmıyorlar girişte usulen soruluyor sivil hattın varmı diye, herhangi bir kontrol yok. Çoğu kişi sivil hattıyla gelmişti .Ben akşamı bekleyemem gündüzleri mutlaka telefonla konuşmam lazım derseniz de, en azından sote yerlerde konuşun, komutanların gözüne batmayın.

Akıllı telefonun yasak olduğunu yazmıştım, yakalatıp 11 gün ceza yiyeni duydum.7Gün telefondan 4 gün ise telefonu komutanın yanında düşürdüğü için :D.Girişte teslim edecekseniz kargo ile evinize yollayabiliyorsunuz, kışla içinde PTT mevcut. Onun haricinde bir şekilde telefon sokup yakalanmayanlarda vardı elbette. Benim tavsiyem, arkadaşlar 25 gün telefonunuzdan ayrı kalsanız ölmessiniz, sizin için teknolojiden uzaklaşma fırsatıdır bu.

Oradaki insanlarla iyi geçinin ve dayanışma içinde olun. Herkes herkese illa ki muhtaç oluyor, benim zamanımda bu dayanışmayı çok güzel yaşadık.Eşyalarımızı paylaştık,ihtiyacı olana ilaç bulduk, sabah geç kalanın yatağını topladık gibi pek çok şey.

Komutanlar ailesi yemin törenine gelmeyecek olanları sorar, gelmeyecekler ise söyleyin size başka görev verirler yürüyüşlere katılmazsınız.

5 vakit namaz kılan biriyseniz, namazlar konusunda sıkıntı yaşamassınız. Sabah namazı için erken kalkıp, traşı olup, yatağı da toplayıp camiye gidersiniz.(Camide sıcak su oluyor).Camiden de içtimaya geçersiniz(Haftasonları içtima 1 saat daha geç alındığı için ben koğuşta kılıp 1 saat daha uyuyordum).Öğle ve ikindi namazlarını yemeklerden sonra rahatlıkla kılarsınız. Akşam ve yatsı namazı zaten serbest zamanınıza denk geliyor. Camide sivilde imam olanları görevli yapıyorlar, Cuma namazları da kıldırılıyor.

Aklıma gelenleri yazdım, imla hataları yaptıysam affola. Şimdiden hayırlı tezkereler.

KOMANDO! :)

40.Alay,2.Tabur,4.Bölük,3.Takım,2024/4 Tertip



T
6 gün
Binbaşı

Arkadaşlar selamlar. Daha önce Mamak için açmış olduğumuz Telegram bedelli grubunu artık bedelli almadıkları için genel gruba çevirdik. Bu grup altından bedelli askerlikle alakalı her türlü destek ve yardımlaşmaya devam edebilirsiniz. Genelde reklam yapan gereksiz hesapları vs. engelliyoruz.

Bedelli Askerlik Genel Yardımlaşma Grubu
https://t.me/bedelliyardimlasma



L
5 gün
Yüzbaşı

Haziranda oradayım gidenler pm atabilir.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.