Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
25
Cevap
2364
Tıklama
0
Öne Çıkarma
HD8790M Ön İnceleme (The Tech Report ve Tom's Hardware Guide)
M
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Geçtiğimiz günlerde AMD'nin tanıtmış olduğu HD8000M serisine dair ilk inceleme Tech Report'tan gelmiş.

http://techreport.com/review/24086/a-first-look-at-amd-radeon-hd-8790m





Yazıda belirtildiğine göre herhangi bir darboğaz oluşmaması ve doğrudan referans alınabilecek değerlerin saptanması adına AMD tarafından MXM --> PCI-E 16X dönüştürülü bir kurulum sağlanmış.





Yeni mobil kartın özelliklerine bakıldığında direk olarak gpu göze çarpıyor. Kartın gpu'su 28nm ile üretilen 77 mm^2'lik (gayriresmi) Mars kod adlı gpu. GCN mimarisinin güncel halini kullandığını söylememiz mümkün. Zira bir önceki seride Mars adlı bir gpu yoktu, bu yeni bir gpu. Zaten sonuçlardan da mimarinin güncellenmiş olduğu anlaşılıyor.





Kartın özelliklerine gelince, 384 adet akış işlemcisine (esasında her biri vektörel alu'lar); 900 mhz gibi yüksek sayılabilecek bir gpu hızına; 1000 mhz bellek hızına (efektif 4000 mhz); 2 GB bellek kapasitesine sahip olduğu görülüyor.

İncelemede HD8790M, bir önceki nesilden HD7690 ile karşılaştırılmış. Ancak HD7690 oldukça eski bir gpu olarak görülebilir. Zira 40nm ile üretilmiş olan gpu, eski nesil mimariyi kullanmakta. Genelde orta ayarlarla test edilen oyunların performans sonuçlardan da görülebileceği üzere HD8790, HD7690'a %50'nin üzerinde fark atmakta. Bazı sonuçlarda farkın çok ciddi şekilde açıldığı da dikkat çekiyor. Ancak seçilen ayarların da HD8790'e fayda sağlayabileceğini de hesaba katmak gerektiğini unutmayalım. Yine de fikir vermesi açısından aradaki farkın yüksek olduğu anlaşılıyor.

Yapılan fps aralığı testlerinde ise çok büyük farklar olmadığı görülüyor. Ama Hitman ve Sleeping Dogs gibi genel olarak akılık sorunu yaşanan oyunlarda durumun biraz daha düzeldiği görülüyor.

Güç tüketimi konusunda da 28nm'nin avantajları ve AMD'nin geliştirdiği ZeroCore Power gibi teknolojiler sayesinde (ZeroCore Power GCN mimarisi ile ortaya çıkan bir teknoloji) iyi bir tablo çiziyor yeni mobil kart. HD7690 ile arasında pek bir fark olmadığı görülüyor.

Sonuç olarak aynı güç tüketiminde %45-85'a kadar daha yüksek performans alabileceğimiz bir gpu geliştirmiş AMD (karşılaştırılan kartın 40nm ve eski mimarili olduğu unutulmasın). Gayet güzel bir gelişme. Açıkcası HD8000 serisinden umutlu biri olarak gerek mobil, gerekse de küçük bir gpu olmasına rağmen ilk HD8000 serisi gpu'nun, beklentilerimi karşıladığını söyleyebilirim. Beklentim masaüstü üst seviye gpu'ların da daha iyi P/W oranı sunması ve verimlilik konusunda Nvidia ile daha iyi şekilde rekabet etmesi. İlk sinyaller bunun olabileceğini gösteriyor. Artık birkaç ay daha beklemek gerekiyor durumu görmek için.

Buarada HD8000M serisi bütünüyle 7 Ocak'ta tanıtılacakmış. İncelemede transistör sayısı gibi ayrıntılara değinememişler bu sebeple.



İkinci inceleme de Tom's Hardware Guide'dan gelmiş. Tom amca da HD7670 ile karşılaştırmış.

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-hd-8790m-mars-benchmark,3382.html

Tech Report'tan 3 farklı oyun kullanmış olması ve farklı ayar seçenekleri ile test etmiş olması dikkat çekici. Ayrıca Compute testleri de mevcut.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi M@U -- 22 Aralık 2012; 3:45:22 >

M
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

2 hafta kadar önce Legit Reviews da HD8790M incelemesi yayınlamış. Karşılaştırma için de HD7690M kullanılmış. Sonuçlar yine benzer.

http://www.legitreviews.com/article/2105/1/


Bu mesaja 1 cevap geldi.
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.