Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 4 misafir, 1 mobil kullanıcı
2686
Cevap
266003
Tıklama
59
Öne Çıkarma
Bireysel Tüketici Heyeti Masraf Iadeleri Geri Alma Konusu
A
5 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Arkadaşlar forumda bir bilgi kirliliği ve çift başlılık mevcut. Bu konu üzerinden krediler için zorunlu olmaması rağmen bankaların zorunlu olduğu söylenen hayat sigortası, ferdi kaza, bes, konut ve yangın sigortası vs gibi masrafların Türkiye Bankalar Birliği Tüketici Hakem Heyeti aracılığı ile nasıl alındığına dair bilgileri paylaşalım.

Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Müşteri Hakem Heyeti uygulaması, ücretsiz bir hizmet olup, Heyetin 2022 yılında 6.437 TL’ye kadar müşteri lehine vereceği kararlar, yargı yolu açık olmak üzere banka için bağlayıcıdır.


Lütfen bu konuya faiz oranları, yapılandırma vs gibi konularınızı sormayınız.


Hukuki Dayanaklar
1)6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Sözleşmeden Cayma” başlıklı 1489. maddesinde “Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır. Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk primin ödenmesinden bir ay sonra sona erer.”

2)6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Satıştan Kaçınma” başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası “(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.”

3)6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Sigorta yaptırılması” başlıklı 38. maddesinde “Tüketicinin yazılı veya kalıcı veri saklayıcısı aracılığıyla açık talebi olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırılamaz. Tüketicinin sigorta yaptırmak istemesi hâlinde, istediği sigorta şirketinden sağladığı teminat, konut finansmanı kuruluşu tarafından kabul edilmek zorundadır. Bu sigortanın kredi konusuyla, meblağ sigortalarında kalan borç tutarıyla ve vadesiyle uyumlu olması gerekir.” hükmü yer almaktadır.


Bu kanun maddelerine göre Bankalar size sigorta yapmaya diretemez. Sigorta yapsanız dahi sonrasında bu kanun hükümlerine dayanarak iptal etme hakkınız vardır. Başvuru yaptıktan sonra bankalardan müşteriye şu şekilde dönüş yapılmaktadır. Şikayetinize geri almazsanız, kredi oranının değişir, mahkemeye vereceğiz, bir daha kredi alamazsınız vs. vs. Bunlara aldırış etmeyin. Telefonu direk kapatın ve muhatabınızın ben olmadığımı. Bu söylediklerinizi Bankalar Birliğine de söyleyin deyin :)
Herkese bol şans. Acele etmeyin. Başvurunun sonuçlanması max 90 gün. Bu 90 gün başvuru yapıldığı tarihten itibaren değil başvurumuzun kabul edilmesinden sonra başlar. Karar verildikten sonra 15 gün içinde banka gerekli işlemleri yapmak zorunda.
Türkiye Bankalar Birliğinin çalışma şartlarını belirleyen tebliğ mutlaka okuyun. Özellikle 12. maddehttps://www.tbb.org.tr/Content/Upload/Dokuman/813/Musteri_Sikayetleri_Hakem_Heyetinin_Olusumu_Calisma_Esas_ve_Usulleri_Hakkinda_Teblig1.pdf

Heyetin gündemine girmeyen konular.

Heyete iletilecek başvuruların kapsamı
MADDE 7- Heyet, bankalar hakkında aşağıda belirtilenler dışında kalan tüm başvuruları inceler. Aşağıda belirtilen başvurular Birlik tarafından Heyet gündemine alınmaz:
a. Banka genel müdürlüğü veya ilgili şubenin cevap tarihini izleyen altmış gün içinde ve başvuru formu ile birlikte Heyete iletilmek üzere Birliğe ulaşmayan başvurular,
b. Başvuruya konu işlem veya eylemin gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıl içinde Heyete iletilmek üzere Birliğe ulaşmayan başvurular,
c. Yargıya, Sigorta Tahkim Komisyonuna veya Tüketici Hakem Heyetlerine intikal etmiş olanlar,
ç. Bireysel nitelik taşımayan ticari, zirai vb faaliyet konularıyla ilgili bankacılık işlemlerinden kaynaklananlar ile tüzel kişiler tarafından yapılan başvurular,
d. Bankaların personeli hakkındaki başvurular veya sundukları ürün ve hizmetler hakkında genel mahiyet taşıyan başvurular,
e. İflas veya tasfiyesine karar verilen bir bankanın aldığı kararlarla ilgili olanlar, f. Kanunlarda suç olarak öngörülen fiiller,
g. Henüz gerçekleşmemiş işlemlerle ilgili olanlar,
ğ. Daha önce Heyet tarafından incelenmiş ve karara bağlanmış olanlar,
h. Başvuru sahibinin itiraz hakkı saklı kalmak kaydıyla, başvuru sahibi ile banka arasında çözüme kavuşturulmuş olan başvurular,
ı. Bankaların kredi politikaları ve kredi değerlendirme, izleme, risk yönetimi ile ilgili olanlar,
i. Bankaların yurt dışı şubelerince yapılan işlemlerle ilgili olanlar,
Heyet gündemine alınmayan başvurular hakkında, başvuru sahibine başvurunun kayda alındığı tarihten itibaren 30 gün içinde yazılı bilgilendirme yapılır.
Heyete iletilmesinden sonra, Sigorta Tahkim Komisyonuna, yargıya veya Tüketici Hakem Heyetlerine intikal ettirilen başvurulara ilişkin Heyetin görevi son bulur. Yargıya, Tüketici Hakem Heyetlerine veya Sigorta Tahkim Komisyonuna intikal ettirilen başvurular, başvuru sahibi veya ilgili banka tarafından Heyete bildirilir.

Arkadaşlar öncelikle kendimden örnek vereceğim. Vakıfbank'tan 60000TL ihtiyaç kredisi kullandım ve tarafımdan kesilen iadeler şu şekildedir.

< Resime gitmek için tıklayın >

315 TL Dosya Masrafı
614.77 TL Hayat Sigortası
572.25 TL Halden anlayan full paket
24 TL Feri Kaza Sigortası


Öncelikle Dosya masrafları yasal olduğu için bu ücretin iadesi hariç diğer iadeler için bankamızın iletişim bölümünden bankamıza aşağıdaki gibi bir talep göndereceğiz. Bu talep mobil bankacılık kullanan çoğu bankanın iletişim bölümünden atılmaktadır.

< Resime gitmek için tıklayın >

Talep oluşturulduktan sonra aşağıdaki gibi kayıtlı e-postanıza talebin alındığına dair bir mail gelecek. Bu maili saklayınız.

< Resime gitmek için tıklayın >

Benim bankam 3 gün içinde tarafıma şu şekilde bir dönüş yaptı.

< Resime gitmek için tıklayın >

Şimdi bankanın bize verdiği cevap ile Türkiye Bankalar Birliğine talep oluşturacağız.
İlk önce turkiye.gov.tr üzerinden giriş yapıp arama kısmına aşağıdaki gibi yazıp giriş yapıyoruz ve sırayla işlemleri takip edin.


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Evet şimdi önemli yerlere geliyoruz.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ve en son ekranda bilgileri kontrol edip BAŞVUR'a basarak işlemleri tamamlıyoruz.
Sonuç


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Ariyetten Ziraat Bankasından Konut Kredisi kulllandım ve Hayat Sigortası ve Ziraat Yangın Sigortasınıda iptal ettirip iadesini aldım.
< Resime gitmek için tıklayın >

DH forumlarında vakit geçirmekten keyif alıyor gibisin ancak giriş yapmadığını görüyoruz.

Üye olduğunda özel mesaj gönderebilir, beğendiğin konuları favorilerine ekleyip takibe alabilir ve daha önce gezdiğin konulara hızlıca erişebilirsin.

Üye Ol Şimdi Değil





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhand28 -- 25 Şubat 2022; 0:28:9 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @burak jr
Beyler belki birilerine faydası olur diye garanti bankası sigorta iade sürecini kısaca özetliyorum. Krediyi 25 Kasım 2019 tarihinde çektim, başvuruyu 16 ocak 2020 de yaptım bunu şunun i...
Yoruma Git
Yorumun Devamı tokcan57 - 4 yıl +10
Öncelikle konu sahibine sonsuz teşekkürler yol gösterici olduğu için.Arkadaşlar 27.12.2019 tarihinde vakıfbank skylimitten 60.000 tl 42 ay vade kredi kullandım(yaş 31) 657 tl hayat...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Kedibebeto - 4 yıl +5
Vakıfbank maaş müşterisiyim iade talebinde bulunmak için bankaya başvurdum. 10 gün sonra aradılar eğer başvurunuza devam edecekseniz size sunduğumuz 1.69 luk faiz oranını bir daha sunma...
Yoruma Git
Yorumun Devamı System1453 - 2 yıl +5
T
4 yıl
Çavuş

Beyler belki birilerine faydası olur diye garanti bankası sigorta iade sürecini kısaca özetliyorum. Krediyi 25 Kasım 2019 tarihinde çektim, başvuruyu 16 ocak 2020 de yaptım bunu şunun için vurguluyorum banka yok 1 ayı geçti iptal edemeyiz diyebilirler söylenenlere kulak asmayın kredi bitmediği sürece iade alabilirsiniz.
1. İlk olarak garanti emekliliği arıyoruz (444 0 336) müşteri temsilcisine kredili hayat sigortamın iptalini istiyorum diyoruz. ilk başta iptal olamıyacanı söyleyebilirler, sizde yasal hakkınız olduğunu söyleyin başvurumu almazsanız Türkiye bankalar birliği hakem heyeti ve cimer'e şikayette bulunacağınızı söyleyin. Müşteri temsilcisi size başvuruyu kredi çektiğiniz şubeden yapmanız gerektiğini ve farklı bir sigorta şirketinden poliçe yapmanız gerektiğini söyleyecek.
2. Şubeye gitmeden önce farklı bir sigorta firmasından poliçe yaptırıyoruz. Ben aegon dan yaptırdım 212 TL ye (garanti 950 TL almıştı) burada dikkat edilecek husus poliçe daini mürtehin li olacak ve poliçede ıslak imza ve kaşe bulunacak, ben ilk başta bunları bilmediğim için iade sürecim biraz uzadı.
3. Yaptırdığımız poliçe ile şubeye başvuruyoruz (ıslak imzalı ve kaşeli olacak kesinlikle) şubede de böyle bir şey olamıyacanı söyleyebilirler onlara da garanti emeklikle görüştüğünüzü belirtin (benim gittiğim şubede ilk defa iptal olayıyla karşılaşıyorlardı yani onlarda yabancı bu konuya) şubede dilekçe yazıyoruz garanti emeklilik adına sigorta poliçemin iptali ve iadesini istiyorum diye, dilekçede kesinlikle şube kaşesi ve imzası olacak. Son olarak şubeden iş kolu uygunluğu istiyoruz bu olmazsa garanti emeklilik iptal sürecini başlatmıyor.
Dilim döndüğünce anlatmaya çalıştım, yazım hatalarım olabilir kusura bakmayın. Herkese kolay gelsin



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
4 yıl
Er

Öncelikle konu sahibine sonsuz teşekkürler yol gösterici olduğu için.Arkadaşlar 27.12.2019 tarihinde vakıfbank skylimitten 60.000 tl 42 ay vade kredi kullandım(yaş 31) 657 tl hayat sigortası ücreti çıkardılar.Aşağıya resimli olarak yazıyorum yaptıklarımı;
< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Yukarıdaki resimler bankaya başvuru yapmaya gittiğinizde size zorluk çıkartacakları için kanıt olarak gösterilmek üzere.(cayma hakkıyla ilgili)
Krediyi çektiğim gün 27.12.2019 direk olarak mobil uygulamadan bize yazın kısmından talebimi belirttim resmi aşağıda, aynı zamanda 02.01.2020 tarihinde e-devlet üzerinden sigortacılık şikayete yazdım. 06 ocakta vakıf emeklilikten cevap geldi,13 ocakta da vakıfbank bize yazından cevap geldi.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Cevaplarda farklı bir yerden yaptırabilirsiniz dediği anda 14 ocakta vakit kaybetmeden aegon'dan yaptırdım.

< Resime gitmek için tıklayın >

Daha sonra sigorta poliçesinin çıktısını aldım ve vakıfbankın yolunu tuttum. Şunu unutmayın öncelikle skylimit size bankanız tanımlıyor internetten çekilmişte olsa,detaylara bakınca mobilden xx şubesi yazar.Sigortayı da o şubenin adına yaptırın. örn; vakıfbank istanbul şişli şubesi. Müşteri temsilcisi kesinlikle olmaz dedi ilk iki resimdeki cayma hakkımı gösterdim daha sonra bize yazın kısmından gelen cevabı ve vakıf emeklilik verdiği cevabı gösterdim.Hepsi ilehime olduğu için peki dedi ve telefonla bir yerleri aradı.Tamam dedi aldı yeni sigorta poliçesini ben garanti olsun diye mail adresini istedim ve oraya da attım.Normalde işlemden sonra 5 gün içinde yatması gerek, 21 ocakta gittim genel müdürlük onay vermiş banka onay vermediği için aynı gün zaman aşımına uğramış.24 ocakta tekrar gittim ve ısrarla dedim bu 4. gelişim 1 saatlik iş sonra mesai bitmeden para yattı.

< Resime gitmek için tıklayın >

< Resime gitmek için tıklayın >

Not: Arkadaşlar kafanıza takılan yer olursa sorun ayrıntılı cevaplarım.Toplamda yazışmalar dahil 28 günde hayat sigortası iadesi hesabıma geçti.İyi forumlar





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kedibebeto -- 26 Ocak 2020; 2:7:30 >

S
2 yıl
Er

Vakıfbank maaş müşterisiyim iade talebinde bulunmak için bankaya başvurdum. 10 gün sonra aradılar eğer başvurunuza devam edecekseniz size sunduğumuz 1.69 luk faiz oranını bir daha sunmayacağız diyerek kısaca tehdit ettiler. Bende siz cevabınızı mail olarak verin ben karar veririm dedim. Uygulama girip baktım 1.69 luk seçeneği kaldırmışlar kısaca fişlemişler

Sonra bir hesaplama yaptım 1.69 ile çekilen kredide Kazandıran tarife ücreti + fahiş bir sigorta + dosya masrafı alıyorlar

2. seçenek sundukları 1.95 oranlı kredide ise sadece dosya masrafı var.

İki krediyi karşılaştırınca Toplam geri ödemeye baktığımda zaten 1.95 lik kredinin (20 bin tl lik bir kredide 150-200 TL daha avantajlı) daha uyguna geldiğini fark ettim meğerse 1.69 yalanıyla bize kredi verirken haraç gibi aldıkları kazandıran tarife ücreti ve fahiş fiyatlı hayat sigortasıyla 1.95 faizli krediye göre daha çok kazanıyorlarmış. 

Kısaca bu aldıkları hukuksuz ücretleri iade istediğinizde de artık avantajlı diye yutturmaya çalıştıkları seçeneği kaldırmakla tehdit ediyorlar hatta ben bireysel hakem heyetine bile daha vermediğim halde o seçeneği kaldırdılar hemen.

Bana sorarsanız Vakıfbank hiç iyi niyetli değil Vakıfbankın 1.69 diye bize yutturdukları kredinin aldıkları fahiş ekstra ücretler sebebiyle doğru düzgün bir avantajıda yok en mantıklısı başka bir bankaya geçmek.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Sürenin önemi yok 10 senede geçse masrafları alırsın. Hatta faizleride geri isteyin. Hatta kredi çekmeye giderken ki ulaşım masraflarınızı da isteyin. Sizce bu mümkün mü? Arabaya 1 yıllık kasko poliçesi yap 1 yıl geçtikten sonra ben kaza yapmadım paramı geri verin gibi birşey bu. Konunun ilk sayfasınız okursanız cevabınızı alırsın.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhand28 -- 21 Mart 2020; 23:58:54 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @k.a.a.n.
D
3 yıl
Çavuş

İng’de maile gerek yok. İnternet bankacılığına girin. Profil ve ayarlar kısmında sigortalarım var. Oradan direk iptal edebilirsiniz. Ben bu şekilde yapılan konut ve hayat sigortasını iptal ettim. 3-4 gün içinde para iadeleri hesabıma yapıldı.




Bu mesajda bahsedilenler: @cem8133
P
2 yıl
Teğmen

Arkadaşlar 2 sene önce çekmiş olduğumuz kredide 5600 TL hayat sigortası kesilmişti . Ben 2020 sonuna doğru bankaya başvurdum . İade talebim reddedildi . Ardından hakem heyetine ilettim beni haklı buldular . Bir önceki kredideki gibi banka mahkeme yoluna gitti . Mahkeme nihayet geçen hafta sonuçlandı . Bankanın itirazlarına rağmen bilirkişi dahil haklı bulundum .
Aklınızda bulunsun . Online kredilerin hepsinden iade alabilirsiniz. Bilirkişi ve hakim yorumuna göre ıslak imza şartı aranıyor



< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
J
geçen yıl
Yüzbaşı

Daha öncede yazmıştım 2 ay kadar önce iadelerimin tamamını aldım süreci kısaca özetleyeyim.

Öncelikle sigortalar yapıldıktan 1 hafta kadar sonra ziraat bankasına bize ulaşın kısmından cayma süresi geçmeden sigortaların iptaliyle ilgili başvuru yaptım. Yaptığım başvurunun gelen onay mailinin vs kayıtlarını alarak kenara koydum. 30 gün dolmasına yakın ziraat bankasından standart bir mesaj aldım. İşte sigortalar isteğe bağlı yapılır buna göre özel oran sunulur falan filan ama herhangi bir iade yapılmadı tabiki. Bende bu verilen cevapla birlikte bankalar birliği hakem heyetine başvurdum. hayat sigortasını, eşya sigortasını falan iptal edin dedim ( daskı yada yasal olan tahsis ücreti gibi ücretleri dahil etmedim). sonra 2 ay kadar sonra bankalar birliği beni haklı bulduğunu belirtti bu karardan hemen önce ziraat bankası bazı sigortaları iptal etmişti ama 2 sigorta kalmıştı. Bankalar birliği belirli ücretin iade edildiğini ve bu iki sigortanında ücretlerini belirterek toplam 1000 ₺ ye yakın bir iade daha yapılmasını uygun gördüğünü yazdı.

Bundan sonra ziraat kalan bu parayı bir türlü ödemedi. çok kere görüştüm mesaj attım ne yaptıysam vermediler bu parayı. Bende bundan sonra bir hata yapmış olabilirim icraya verdim ziraat bankasını, tüm bunların üzerine banka müdürü beni aradı niye söylemediniz falan diyor 5 aydır uğraştırıyorlar bundan sonra ılımlı yaklaşım başladı. İcranın yasal olmadığını söyledi bende kısa bir araştırdım gerçekten yasal değil gibi görünüyor sigorta için icra dosyası açmak, sanırım bu aşamada doğru olan tekrar bankalar birliğine başvurup bankanın ekstra ceza yemesini ve size ödeme yapmasını sağlamak. bana tüm iadeleri yaptılar ama 100₺ gibi bir icra masrafı vardı onu yasal olmayacağı için ödemeyeceklerini siz iptal edin icrayı yoksa dava açacaz dediler ben de tüm iadelerden sonra 100₺ yi sorun etmedim artık gidip icra dosyasını kapattırdım. Tüm süreç bu şekilde gerçekleşti.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
P
5 yıl
Er

quote:

Orijinalden alıntı: painkiller23

Bilgilendirme için çok teşekkürler.İlgili kanaldan eşya sigortası, Ailem Ziraat Güvencesinde Sigortası ve Bireysel Emeklilik sistemi için başvuru da bulunduk bakalım.
Tüm taleplerimi geri aldım, işlem çok kolay oldu ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. Başta bu konuyu açıp farkındalık yaratan arkadaşım olmak üzere bilgilendirme yapan tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
5 yıl
Çavuş

Merhaba hocam. Beni arayan banka personeli bu sigortaların kredi ile bütünleşik olduğunu eğer bunları istemediğinizi belirtseydiniz 0.99 dan kullandırma yapmazdık dedi. Oysa ben kendilerine daha kredi sözleşmesi imza aşamasında itiraz ettim sözleşmede yazıyor müşteri talebi olmadan kesinlikle sigorta vs. yapılamaz diye. Bunu yüzüne okuduğumda ve talebim olmadan yapıyorsunuz dediğimide gülerek mecbur yapıcaz dediler. Ben e devlet üzerinden sigorta şikayetinde bulunarak poliçede yazan 30 gün içerisinde cayma hakkımı kullanmak istediğimde beni defalarca arayıp şikayetten vazgeçme dilekçesi vermemi söylediler. Ben poliçede yazıyor diyorum onlar bana o yazar siz oraya bakmayın diyorlar resmen dalga geçiyorlar insanı keriz yerine koymak için uğraşıyorlar.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @street_wolf41
O
5 yıl
Teğmen

Şubeye mesaj atıp, olumsuz cevap almadan bu işlemlerin hiç bir önemi kalmaz.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Myhres7
F
4 yıl
Yüzbaşı

İşi garantiye almak istiyorsan şöyle yap. Şubeye dilekçe ver. Dilekçeyi 2 suret çıkart. Sendeki surette teslim ettiğin görevlinin imzasını al. Tarih at. Bankalar Birliği bunu kabul ediyor. Cevap vermemelerinin Bi önemi yok. Vermezlerse vermesinler. Elindeki dilekçenin resmini ekle yolla bankalar birliğine.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @englishmannn
A
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Farklı bir işlem yok.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @ugur208
G
4 yıl
Binbaşı

1.sayfada arkadaşımızın yazdığı şeyleri aynen uygulayın.İlk bankaya yazacaksınız iptali için.Gelen cevaptan sonra bankalar birliğine başvuracaksınız.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @sadi_33
A
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Özel mesaj gönderen arkadaşlara cevap vermiyorum. Aynı şeyi yazmanın bir espirisi yok. Konuda herşeyi tek tek yazdım. Başvuru yapabileceğiniz tutardan, hangi masraflara itiraz edebiliriz, kaç sene önceye kadar olan anlaşmazlıklara itiraz edebileceğinizden, kanuni dayanaklar vs. konuda hiç bir eksiklik yok. Gerekli yerlere ne yazacağınız hepsi resimlerde mevcut. 2 dk nızı ayırıp lütfen okuyun. Konuyu sürekli takip ediyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ayhand28 -- 21 Şubat 2020; 14:14:16 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
4 yıl
Çavuş

5 ay önce bu konuda görerek işlemlerini başlattığım Ziraat Bankası konut kredisine ek yapılan poliçe ve ürünlerin iadelerini birkaç gün önce Türkiye Bankalar Birliği’nden gelen maille sonlandırmış oldum. Ücretler hesabıma eksiksiz iade edildi. Burada yol göstericilik yapan herkese çok teşekkürler.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @englishmannn
H
4 yıl
Yüzbaşı

Hayat sigortası ve bankadan bankaya çeşitli isimlerle anılan eft/havale paketleri asla zorunlu değildir. Fakat bankalar bize zorunluymuşçasına dayatmaktadır. Bu sigortanın 14 günlük(sigorta poliçesinde cayma hakkına dair bilgilendirme yapılmamışsa bu süre bir aya kadar uzar)
iptal süresini geçirmeden aşağıdaki örnek dilekçeyi bankanın internet sitesindeki bize ulaşın kısmından yazılı olarak iletin ve yazılı cevap isteyin. Gelen yazılı cevap sizin için 14 günlük cayma hakkınızı süresinde kullanmak istediğinize dair delil niteliği taşıyacaktır.
Akbank ve TEB bu konuda sorun çıkarmıyor ve sigorta iptal ederek ücretiniz ödüyor. Fakat diğer bankalar kanunu çiğneyerek, çeşitli bahanelerle talebinizi reddediyor.
Gelen cevap olumsuz olursa cevap çıktısı ve ücretin kesildiğini gösteren banka dekontuyla birlikte; e devlet üzerinden Bankalar birliği bireysel hakem heyetine başvurun ( Özellikle belirtiyorum BDDK veya tüketici hakem heyetine başvurmayın. E-Devlet üzerinden Bankalar Birliği Bireysel Hakem Heyetine başvuracaksınız. E-Devletteki arama kutucuğuna yazdığınızda ilgili kısım çıkar.fakat mobil uygulamada bu menüyü bulamazsınız)
ÖRNEK DİLEKÇE:
Bankanızdan …………… tarihinde çekmiş olduğum …….. TL tutarlı krediye zorunlu olarak …… tutarında hayat sigortası yapılmıştır. Fakat kanun ve yönetmeliklerde böyle bir zorunluluk bulunmamasına rağmen bankanız tarafından hayat sigortası zorunlu tutulmuştur.
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun “Sözleşmeden Cayma” başlıklı 1489. maddesinde “Sigorta ettiren, sigortacının kendisine cayma hakkını kullanabileceğini bildirmesinden itibaren onbeş gün içinde sözleşmeden cayabilir. Bilgilendirmenin yapıldığı sigortacı tarafından ispatlanır. Bilgilendirme yapılmamışsa cayma hakkı ilk primin ödenmesinden bir ay sonra sona erer.” Hükmü yer almaktadır

Ayrıca, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un “Satıştan Kaçınma” başlıklı 6. maddesinin 3. fıkrası “(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz” ibaresi yer almaktadır. Bu sebeple hukuksuz olarak yapılan hayat sigortasının cayma süresi içinde iptal edilerek ücretin vadesiz hesabıma yatırılmasını, aksi halde konuyu Türkiye Bankalar Birliği Bireysel Hakem heyetine ileteceğimi bildirir iyi çalışmalar dilerim.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @yusuf_128
H
4 yıl
Er

Kardeşim Allah razı olsun senden, sırf bunu yazmak için foruma üye oldum, ocak ayında Vakıf dan çektiğim krediye ihtiyacım olmadığı halde ferdi kaza sigortası 500tl halden anlayan paket 315 tl yapmışlardı 3ay beklemem sonucu aldım parayı bugün iadesi geldi 😊



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

İ
4 yıl
Binbaşı

Hocam benimde babamin ustune kredi cektik yuksek cikti aegon a baktik oda yuksek cikti hatta aegon da yaptirirken ameliyat fln sorulari sordular ufak bi operasyon gecirmisti babam onu soyledik fiyat bir anda halkbankin yaptigi seviyeye cikti.bizde fiba dan yaptirdik 2 bin ₺ avantajli oldu.babam 55 yasinda.
Bu arada daha sonra aegondan donduler sigosta basvurunuz olumsuz sonuclandi diye saka gibi :)
Acaba seffaf olmasak ufak tefek seeri gizlesek sigorta sirketinden Allah korusun sigortayi yaptiran kisiye bisey olsa belkide sorun cikaricaklar krediyi oderken.



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @pasorcaprazi
P
4 yıl
Teğmen

Ona göre bekleyeyim o zaman hocam . Teşekkürler sizlerin yönlendirmesi sayesinde oldu . Miktar konusunda emsal karar olabilir bizim için verilen karar. 4000 küsür lira üstü için de karar çıkabiliyor demek .



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @ayhand28