Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
9
Cevap
716
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Youtube hangi diziyi izlediğimi nerden biliyor?
P
3 yıl
Er
Konu Sahibi

Birkaç gün önce Netflix üzerinden How I Met Your Mother isimli diziye başladım ve bugün Youtube'u açınca ne en başta ne göreyim? Barney Stinson once said videosu.
Tesadüf olabilir diye düşündüm fakat en başta çıkmıştı ve altında diğer videolarda olmayan içeriği beğenip beğenmediğimle ilgili bir anket vardı yani tesadüf olmadığı açıkça ortada.
Google'ın arama geçmişimize önümüze reklam atmasına zaten alıştık, Chrome kullanıp Youtube'da reklam görmek çok da sıkıntı değil ikisi de Google hesabı ile girdiğimiz Google hizmetleri. Fakat dediğim gibi diziyi Netflix üzerinden izledim ve haliyle Google'ın ne izlediğime erişememesini bekliyorum. Telefonun mikrofonundan dizinin sesini alıp buna göre falan mı veriyor anlamadım çünkü pek normal gelmedi bana kendisinin olmayan hizmetlere erişmesi.
Bu arada Geçmişe falan da baktım diziyle alakalı hiçbir şey aratmamışım.
Bilgisi olan biri aydınlatabilir mi?



M
3 yıl
Yarbay

reklam için verileriniz işlenir ve kullanılır facebook youtube google netflix müzik uygulamalarınız her şey buna dahildir.



E
3 yıl
Çavuş

Bu tarz olayları engellemek için kişisel reklam ayarlarını kapatman gerekiyor. Aksi takdirde çerezler (neler yaptığın) arka planda bi oraya bi buraya uçuyor. Sonra da karşına direkt 3 sn baktığın şeyin reklamı çıkıyor. Tabi Youtube'da bunu nasıl engelleriz bilmiyorum.



M
3 yıl
Er

Dostum bırak diziyi koltuk altı kılının PH değerine kadar biliyorlar.



X
3 yıl
Yarbay

Veri işleme yöntemi ile bilebiliyorlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Teğmen

quote:

Orijinalden alıntı: XpressMusic34

Veri işleme yöntemi ile bilebiliyorlar.
Yani netflix e google hesabi ile uyelik acinca, google netflix de ne yaptigini takip edip bana youtube da oneri yapiyor oyle mi hocam?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
X
3 yıl
Yarbay

Tam olarak böyledir diyemeyiz. Kullanılan yöntemlerin hepsinin bilinmesi imkansıza yakın bir şey.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @TempleBar
D
3 yıl
Yarbay

Reklam ve analiz şirketlerinin bilgi toplama yöntemleri domainler üzerinden gerçekleşir. Kullanıcılara reklam kimliği atarlar. Her kullanıcının farklı ID'si vardır. Ona göre sizden bilgi toplarlar ve reklam gösterirler. Bu bilgileri 3. partilere satmayacakları yönünde çoğu söz verse de Facebook skandallarını bilmeyen yoktur herhalde. O sebepten kişiselleştirmeri kapatmayla uğraşmak yerine direkt reklam/takipçi domainleri engellemek çok daha kesin bir çözümdür. Bu sayede reklam banner'larını vs, hiç görmezsiniz. Ağınıza yüklenemezler bile, bu sayede gereksiz domainler ekarte edilmiş olurlar. Haliyle ağa binen yükte hafiflemiş olur ve performans artışı sağlanır. Bütün cihazları kapsayacak en basit yolu DNS üzerinden engellemektir. Bunun için çeşitli çözümler mevcut. Pi-hole, AdGuard Home, AdGuard DNS, vs. gibi. Size uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Pi-hole veya AdGuard Home gibi çözümleri ev/ofis ağında kullanmak için benim önerim Raspberry Pi Zero W. Hem çok az enerji harcıyor, hem küçük, hem de modemin USB girişine bağlamak güç alması için yeterli oluyor. Eğer yapamam diyorsanız AdGuard DNS gibi daha temel ve basit yöntemleri tercih edebilirsiniz. Farkları neler derseniz mesela AdGuard Home'da gelişmiş kayıt, istediğiniz reklam filtrelerini eklemek, hizmet engelleme ve istediğiniz DNS sunucusunu hatta birçok sunucuyu birden tercih etme gibi seçenekleriniz oluyor. Aşağıdaki şekilde kendinize ait, varsayılan olarak yerel ağınızdan erişebileceğiniz bir paneliniz ve bahsettiğim gibi birçok konfigürasyon seçeneğiniz oluyor.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Bu mesaja 1 cevap geldi.
T
3 yıl
Teğmen

Detayli cevap icin tesekkurler. Gecenlerde google'in Fitbiti satin aldigini okumustum, ben de yillardir fitbit kullananan biri olarak google'in reklamlarda kullanmak icin kanimdaki oksijen miktarini ya da gunluk kac adim attigimi mi kullanacak dedim ama google in daha buyuk planlari vardir sanirim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @The Hollow
D
3 yıl
Yarbay

Rica ederim. Google asıl hamlesini doubleclick'i satın almakla yapmıştı. Bahsettiğimiz konuda en büyük Google ama Facebook ve Amazon'da arkasından geliyor. Çinliler daha da beterler. Mesela Xiaomi bahsettiğim şekilde engellemezseniz kendi cihazlarında dünyaları topluyor.

Fitbit sadece Google takipçilerini değil daha da fazlasını içeriyormuş. Buradan göz atabilirsiniz.

quote:

reklamlarda kullanmak icin kanimdaki oksijen miktarini ya da gunluk kac adim attigimi mi kullanacak dedim ama google in daha buyuk planlari vardir sanirim.

Konu sadece reklam değil. Onları sadece reklam göstermek amaçlı kullanacakları çok masum bir düşünce oluyor. Facebook örneği var. Adamlar kötü amaçlı kullanacak kişilere de sattık diye yanıt vermişlerdi.




Bu mesajda bahsedilenler: @TempleBar
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.