Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
495
Tıklama
6
Öne Çıkarma
Yonga döküm ekipmanı geliştiricisi ASML düşüşte
E
geçen yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yonga döküm ekipmanı geliştiricisi ASML düşüşte
Yonga dökümü konusunda kritik isim TSMC olarak kabul edilse de aslında perde arkasındaki isim daha farklı. Verimli EUV sürecinde döküm yapan yüz milyon dolarlık döküm cihazlarının üreticisi Hollandalı ASML bu noktada çok büyük bir rol oynuyor.



ASML kan kaybediyor



2022 yılı tasarımcı ve dökümcülerin büyük yatırımlar yaptığı bir yıl oldu. Bu da haliyle daha fazla döküm cihazı satın alımı demek. ASML bu noktada bir numaralı aktör ancak bunu net kârına yansıtamadı.



Ayrıca Bkz.Intel kendi ayağına mı sıkıyor?



Firma geçen yılın son çeyreğinde 6.4 milyar dolarlık satış yaptı. Toplamda 95 adet yeni litografi cihazı, 11 adet de yeni ikinci el litografi satışı gerçekleştirdi. Yıl genelinde ise 21 milyar dolarlık satış, 317 adet sıfır litografi cihazı ve 28 adet ikinci el litografi cihazı satışı meydana geldi. Müşterilerin yeni cihazlar için ön siparişleri 30 milyar dolar oldu.



Tüm verilerde artış elde eden ASML ne yazık ki artan masraflar nedeniyle kâr marjını düşürünce net gelir de 5.6 milyar dolara geriledi. Hisseleri de bu dönemde düşüş kaydetti. Firma bu yıl satışlarda yüzde 25 artış, net gelirde de bir miktar iyileşme bekliyor.




Kaynak:https://www.techpowerup.com/304055/asml-reports-eur21-2-billion-net-sales-and-eur5-6-billion-net-income-in-2022

 Haberi Portalda Gör

net gelir uzerinden bir sirketin performansini degerlendirmek yaniltici olabilir. o sirada sirket buyuk yatirim halinde olur, kapasitesini altyapisini genisletiyor olur, yeni teknolojiler gelistirmek ...
Yoruma Git
Yorumun Devamı darkaura - geçen yıl +21
Çinli firmalardan musluk tıkandı
Yoruma Git
noobszle - geçen yıl +4
D
geçen yıl
Yarbay

net gelir uzerinden bir sirketin performansini degerlendirmek yaniltici olabilir. o sirada sirket buyuk yatirim halinde olur, kapasitesini altyapisini genisletiyor olur, yeni teknolojiler gelistirmek icin argeye yatirim yapmis olur, o sene zarar bile aciklayabilir, bu o sirketin krizde oldugu, dusus yasadigi anlamina gelmez. hatta ust uste senelerce zarar bile aciklayabilir, keza tesla buyurken uzun yillar hep zarar acikladi buna ragmen hizla buyuyup sayili otomotiv sirketlerinden biri haline geldi.




A
geçen yıl
Yüzbaşı

ne alası var yaw :) adamların maliyetleri artmış ve karı düşmüş. Tabloya bakarsan brüt satışları artmasına rağmen net satışların düşmüş. Yatırımla da alakalı olabilir.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
geçen yıl
Yüzbaşı

Çinli firmalardan musluk tıkandı



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @aliceqper
E
geçen yıl
Binbaşı

O kadar yatırım yapıp üstüne 5 milyar dolar gelir elde etmiş. Lan demek ki bu para bi bizde yok



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

E
geçen yıl
Er

Ozellikle eski DUV'ler EUV teknolojisi ile yenilendikce, kalan eski makinelerin cin'e ihraci konusunda herhangi bir ambargo yok suan. Intel yeni nesil EUV'ler icin (Hign NA) pre-orderlari tutuyor, TSMC de gerisinde kalmayacaktir sonucta zaten bu sene basinda 3nm'ye girdiler. Sifir competitorunun oldugu ve en buyuk 3 musterinin ayrica senin ortagin oldugu asla durmayacak bir durumda krize girmek icin ayri bir caba sarf etmen lazim. Berlindeki fabrikalarinda cikan yangini bile kar'a cevirmis durumdalar tek problemleri yeteri kadar uretim yok, onu da onlerine gelen muhendisi ise ala ala cozuyorlar. Butun teknoloji sirketleri layoff a giderken ASML headcount'unu ikiye bile katlayabilir yakin donemde.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi excellent_drawer -- 28 Ocak 2023; 21:37:57 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
geçen yıl
Yarbay

Berlin'de sel yok muymuş ya, yazık...
Uzakdoğu'da hep sel oluyor malum, firmalar da ne yapsın el mahkum zam üstüne zam yapıp kar oranlarını zar zor! arttırıyor Aslında Hollanda alçak ülke, merkezi oradaysa sel kurtarabilir firmayı

21 milyar satış 5.6 net gelir diyor haberde, ulan insafsızlar yüzde 27 kar oranı hangi sektörde var başka? Otomobil firmaları yüzde 5 kar oranıyla çalışıyor, devletler onlardan yüzde 19 KDV alırken hem de, dünyanın birçok ülkesinde böyle. Bunlar yüzde 27 yi beğenmiyor!
Bence bunlar çip krizi diye diye gereksiz yükseldi geçen yıl, düşüş! ondandır...



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @excellent_drawer
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.