Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
6
Cevap
385
Tıklama
4
Öne Çıkarma
Yeşil hidrojenle çalışan uzay uçağı, hipersonik hızlara ulaşacak
C
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Yeşil hidrojenle çalışan uzay uçağı, hipersonik hızlara ulaşacak



Avustralyalı Hypersonix Launch Systems şirketi, herhangi bir karbon emisyonu veya diğer zararlı gazları üretmeden küçük uyduları alçak dünya yörüngesine taşıyacak, yeşil hidrojenle çalışan yeniden kullanılabilir bir fırlatma sistemi geliştiriyor.



Mach 12'ye kadar hızlanılabilecek



Wirraway olarak adlandırılan fırlatma sistemi üç aşamalı olarak gerçekleştirilecek. İlk aşama sistemin fırlatılmaya başlanacağı ilk konumu ifade ediyor.İkinci aşamada Boomerang üsse geri dönmeden önce Delta Velos Orbiter'ı 5 Mach'e hızlandıracak.



Yeşil hidrojenle çalışan uzay uçağı, hipersonik hızlara ulaşacak



Üçüncü aşamada ise 5 Mach'ten 12 Mach'e kadar hızlanarak Delta Velos Orbiter, 50 kg'lik uydu yüklerini serbest bırakacak ve üsse geri dönecek. Uydu ise termal koruma sisteminden kurtularak alçak dünya yörüngesine yerleşecek.



Hypersonix Spartan scramjet motorları güç verecek



Şirketin 30 yıllık araştırmalarının ve HiFiRe ve HyShot programları aracılığıyla 6.000'den fazla yerden ateşleme ve 11 yörünge altı uçuşun sonucu olduğunu belirtilen Hypersonix Spartan scramjet motoru tarafından tahrik edilecek Delta Velos Orbiter'de dört adet motora yer verilecek.



Yeşil hidrojenle çalışan uzay uçağı, hipersonik hızlara ulaşacak



Sidney Üniversitesi'nde yeni nesil eklemeli üretim teknolojisi kullanılarak yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde 3D baskılı Seramik Matris Kompozit(CMC) bileşenlerden üretilen Spartan, sudan hidrojen çıkarmak için güneş enerjisini kullanıyor. Kendiliğinden ateşlenen, yeniden kullanılabilir olan ve hareketli parça içermeyen motor, hidrojen ile çalıştığı ve yalnızca su buharı yaydığı için karbon nötr tahrik sağlıyor.



Önce test uçakları geliştirilecek



Şirket, nihai uzay uçağı da üç aşamada gerçekleştirecek. İlk olarak uçağın yeniden kullanılabilirliği ve menzili gibi parametreleri doğrulamak için Dart AE isimli bir uçak geliştirilecek. Uçak, yaklaşık 2,8 m uzunluğa sahip olacak. Sadece bir Spartan motorla çalışacak ve 500 km menzilli Dart AE'nin 2023'ün ilk çeyreğinde lansmanın yapılması hedefleniyor.



Dart AE'yi ,5 m uzunluğunda, 2 m kanat açıklığına ve 0,6 m gövde genişliğine sahip Delta Velos Demonstrator takip edecek. Uçak kendisine 2.500 km menzil sağlayan dört Spartan scramjet motoruna sahip olacak. Bu projenin ise 2023'ün 4. çeyreğinde tamamlanması bekleniyor.



Yeşil hidrojenle çalışan uzay uçağı, hipersonik hızlara ulaşacak



Üçüncü ve son aşama olan Delta Velos Orbiter ise 12 m uzunluğa, 3,5 m kanat açıklığına ve 1 m gövde genişliğiyle gelecek. 2024'ün sonunda Orbiter'in göreve başlayacağı düşünülüyor.



Ayrıca Bkz.Hidrojen yakıt hücreli otobüslerin satın alımı iptal edildi: Elektrikli otobüsler 6 kat daha ucuza işletilebiliyor



Şirket, uydu misyonlarının haricinde yolcuları Avustralya'dan ABD'nin doğu kıyısına sadece 2,5 saatte taşıyabilecek hipersonik uçaklar geliştirmeyi de planlıyor.




Kaynak:https://newatlas.com/space/hypersonic-delta-velos-hydrogen-powered-scramjet-satellite-launch-system/

 Haberi Portalda Gör

Dış itkili her ne teknoloji olursa olsun her zaman ilkel bir teknoloji olmaya mahkumdur. Gelecekte nano motor sistemine öncü olacak kapalı sistem itki sistemi üzerine çalışmalarımı...
Yoruma Git
Yorumun Devamı antigravity74100 - 2 yıl +5
D
2 yıl
Yarbay

o kadarda yesil olmayabilir. hidrojen cok daha yuksek sicaklikda yaniyor, birde mach 12 diyorsunuz, motor cok yuksek sicakliklarda cok yuksek hizlarda yanma yapacak demektir, bu atmosferdeki azotuda yakacagi anlamina gelir, cok fazla NOx gazi salacaktir, asit yagmurlarina neden olacaktir.




A
2 yıl
Yüzbaşı

Dış itkili her ne teknoloji olursa olsun her zaman ilkel bir teknoloji olmaya mahkumdur. Gelecekte nano motor sistemine öncü olacak kapalı sistem itki sistemi üzerine çalışmalarımı yemin etmişcesine azimle sürdürmekteyim. Şu sıralar kendi elektrik motoru prototipimi oluşturma çalışmalarımı sürdürmekteyim. Eğer ilk elektrik motoru prototipini çalıştırmayı başrırsam hiç bir elektronik parça gerekmeksizin anti yerçekimi itki motoruna dönüştürme planlarımı sürdüreğim. Gelecekte uzay araçları uzun mesafeler için nükleer enerjili anti yerçekimi itki motorları ile hareket edecektir. Kısa mesafelerde ise güneş panellerinden elde edilen elektrik yeterli olacaktır.




R
2 yıl
Yarbay

Bu yeşil hidrojen vb yakıtlarla ilgili yapılan söylemlerin tamamen propaganda amaçlı olduğunu düşünüyorum. Aynı şekildeki çevreci söylemleri kurşunsuz benzin ve sonrasında biyodizel yakıtlar çıktığında da duyduk ama ne değişti? Hiç.



D
2 yıl
Yarbay

Hidrojen şuan kullanılan tüm araç çeşitlerinden daha temiz, daha fazla yeşil, arabadan örnek vermek gerekirse, hidrojen'den araç üstünde elektirik üretip bunu bataryaya depolaması sonucu atmosfere sadece su ve su buharı bırakıyor, diğer yandan batarya yı şarj ettiğimiz EV araçlar bile elektirik sömürdüğü için emisyon aslında sıfır değil, sadece şehir içine emisyon atığı bırakmıyor.




B
2 yıl
Teğmen

Hidrojen üzerine doktora yapan biri olarak, gelecek hidrojenli araçlarda diyebilirim.

Bu arada hidrojen yandığı zaman sadece su buharı ortaya çıkıyor. Sıcaklıktan bağımsız yani.

Hidrojen üretim yöntemi olarak elektrolizör ve güneş panelleri kullandığınız zaman yeşil hidrojen üretmiş oluyorsunuz.



B
2 yıl
Binbaşı

Her gün çevreye daha fazla duyarlı icatlar yapıldığına şahit oluyoruz ama pozitif bir netice göremedik daha..



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.