Arama butonu
yazılımcıları işsiz bırakacak mı gpt-4?
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
22
Cevap
1330
Tıklama
0
Öne Çıkarma
yazılımcıları işsiz bırakacak mı gpt-4?
A
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

ve yorumlarınız



L
geçen yıl
Çavuş

bir bilgisayar mühendisliği öğrencisi olarak, kişinin kalitesine ve teknolojinin getirilerine göre bırakıp bırakmayacağı konusunda kişinin niteliklerinin önem arz ettiğini düşünüyorum hocam. siz ne düşünüyorsunuz?


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
geçen yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

şu an bu teknoloji ile bırakacağını hiç düşünmüyorum ama ilerde kendi kendine gelişmeyi öğrenirse sadece yazılım değil herkesi işinden eder

ama kendi kendine oyun yazması ve web site tasarlaması gibi uygulamalar korkutmuyor değil


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Lasse-Matberg
L
geçen yıl
Çavuş

haklısınız hocam, eğer ülkemiz daha ileri gidecekse ben razıyım sorun yok




Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaratıplı
G
geçen yıl
Çavuş

herkes işsiz kalacak

mı?


ai kullanmayı öğrenmek lazım



Y
geçen yıl
Teğmen

A
geçen yıl
Er

Ben Recep. Ben Ali. Bugün sizlerle GPT-4 yapay zeka toplayacağız, değil mi Ali? Evet Recep, bu gün gerçekten de GPT-4 bir yapay zeka toplayacağız. Bu yapay zekamız yanında API'larıyla geliyor değil mi Recep? Evet Ali, sahiden de bu yapay zekamız yanında API'larıyla geliyor. Dilersen şimdi yapay zeka testlerine geçelim Recep. Geçelim bakalım Ali. Hesap makinesi yaptırıyoruz burda bir loop var gördüğün gibi öyle değil mi Ali? Evet Recep, orda gerçekten de bir loop var. Şimdi çarpıyorum onu Ali. Çarptım onu değil mi Ali? Evet Recep gerçekten de çarptın onu. Bu yeni topladığımız yapay zeka hakkında ne düşünüyorsun Ali? Evet Recep gerçekten de öyle. Öyle değil mi Recep? Evet Ali gerçekten de öyle. Öyle değil mi Ali?

Evet Recep. Gerçekten de öyle.



B
geçen yıl
Teğmen

turing makineleri veya modern bilgisayarlar her şeyi yapamazlar. bir turing makinesi teorik bir modeldir ve tüm hesaplamaları gerçekleştirebileceği düşünülür, ancak fiziksel olarak yapılabilecek her şeyi yapamazlar. bilgisayarlar, belirli sınırlar dahilinde programlanmış işlemleri gerçekleştirebilirler ve belirli işlem gücüne sahiptirler.

halting problemi, bir turing makinesinin kendisini durdurup durduramayacağı hakkında bir sorudur. bu problem, herhangi bir turing makinesi tarafından çözülemeyen bir sorundur ve birçok bilgisayar bilimcisi tarafından hesaplanamayan en zor sorulardan biri olarak kabul edilir.

turing makinesinin tamamen nedeniyle karşılaştığı bir kısıtlamadır: kendisi hakkında alabileceği tüm kararlar, programlanmış olabileceği sınırlar dahilinde yapılmalıdır. bir turing makinesi kendisi hakkında karar veremeyeceği için, bir halting problemi çözemeyecektir.

öyle, böyle, sonuç olarak, makineler ve yapay zekalar her şeyi yapamayacaklar.


Ekşi yazım. Buraya atayım.




Bu mesajda bahsedilenler: @Ankaratıplı
İ
geçen yıl
Teğmen

İşsiz bırakması kaçınılmaz, ama herkesi değil. Sadece yönetici konumundakilerin olduğu bir iş yeri düşünün mesela, hatta ondan da az insan yeterli olabilir.
Google aramasıyla chatgpt arasındaki farkı düşünün; google size milyonlarca site arasından işinize yarar veriyi onlarca siteye indirip sonuçlar şeklinde veriyor, bunları okuyup işinize yarar kısı almanız ve işinize yarayacak şekle sokmanız size kalıyor, chatgpt ise elindeki verilerin, aradığınız ve işinize yarayacak halini şekillendirip, kullanılmaya hazır veya çok yakın haliyle size veriyor, bu kullanıma hazırlık düzeyi ise gpt geliştikçe mükemmele daha da yaklaşıyor.

GPT yüzünden çıkarmalar şeklinde görmeyeceğiz, işten çıkarmalar zaten oluyor bunlar sonrasında geriye o pozisyonları doldurmayacaklar ve gittikçe insan sayısı azalacak, yakın zamanda keskin hareketler beklemiyorum, ama mutlaka işlere etkisi olacaktır. Özellikle yeni teknolojiyi yakından takip eden teknoloji şirketlerinde, startuplarda vs fark olacaktır, fakat bunun GPT yüzünden oldu şeklinde söylenebilmesi oldukça güç şu an için. Düşünsenize iş yükünüzün bir kısmını GPT'ye atabilecekseniz, 2 saatte yazacağınız kodun süresini 20 dkye indiren bir şey bulursanız, yanınızda çalıştıracak programcı arar mısınız? Eğer siz bunları kendiniz yapamıyorsanız cevap evet olabilir, ama teknik bilginiz varsa iş yükünü insan yerine, AI'a atabilirsiniz. AI büyük şirketlerde de küçülmeler şeklinde etkisini gösterecektir.



M
geçen yıl
Çavuş

o değil de chatgpt dil öğrenme konusunda bayağı faydalı


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
geçen yıl
Teğmen

Tam bunu yazmayı düşünüyordum. Dil öğrenimi, çeviri, eğitim, özel ders, ders verme, soru çözme gibi konularda aslında şu anda birçok insandan daha iyi iş çıkarır durumda chatGPT, o alanda büyük bir devrim yaratabilir üzerine gidilirse. Programcılardan önce öğretmenler, proflar, ders verenler, çevirmenler vs işsiz kalabilirler... Bunların hemen olmayacak olmasının nedeni bence büyük oranda, insanların geleneklere bağlılığı ve değişime direnci olacaktır.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 20 Mart 2023; 21:9:26 >


Bu mesajda bahsedilenler: @mezuna_kalmis_behlul
D
geçen yıl
Onbaşı

İşsiz bırakmayacak sadece işlerini kolaylaştıracak. Mesela google eskiden atıyorum 10 bin kişilik kadroyla çalışırken artık 90-100 kişiyle çalışacak.

Daha yetkin insanları barındıracak. İşlem hacminin 100 trilyon olan bir yapay zekadan bahsediyoruz. 1 yıllık projeleri 1 saniyede yazan program.

Bu teknolojiye hakim olan insanlar daha da çok kazanacak.

Sanayi devriminin sonuçlarını hemen görmedik. O zaman da insanlar bunlar bize 100 yılda gelir diyorlardı. Sanayi devrimiyle birlikte neler olduğunu tarih kitaplarında görüyoruz. 100 yıl sonranın tarih kitapları da bunları yazacak.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
geçen yıl
Teğmen

doktorları işsiz bırakmayacağı kesin ama yazılımcıların çoğunu işinden eder gibi görünüyor



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
L
geçen yıl
Teğmen

Yazılım olarak şunu yapacak bunu yapacak kendi kendine oyun yapacak vs denilen bir sistem tıpa da her türlü etki edecek, ameliyatlara belki de tamamen otonom gireceğiz, ilaçları kendi kendine yazacak muayene edecek vs. İşin ucu çoğu mesleğe dokunur yani. Ama ne zaman ben de bilmiyorum.

Yazılıma etkisi konuşuluyor ama bence bunun sebebi insanların gereksiz yere burayı şişirmeleri (yok 5 ayda python öğreneyim evden dolarla para kazanayım dünyası) oysa geçen avukatlık denemesi yapan gpt bile gördük.

Tabi bunlar benim fikrim belki düşündüğümüz kadar büyük bir etkisi de olmayabilir.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leopard76 -- 20 Mart 2023; 21:48:55 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @izmirtıplıgenç
G
geçen yıl
Teğmen

öyle bir ameliyatı kimse istemez bence. robota ameliyat olmak ister miydin sen mesela

sağlık alanında robotlar sadece doktorların işini kolaylaştırır diye düşünüyorum ama yazılımda işler öyle değil. robotların yapabileceği işler çok daha fazla.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Leopard76
L
geçen yıl
Teğmen

Yani şu an mantıklı gelmiyor ama ileride duygusuz bir robotun ameliyat yapması çok da şaşırılacak değil yani.

Şimdi o robotları mühendisler yapıyor ama gpt onları da yapsa, davaları çözse, mekanik işlere de girişse e biz kalkalım o zaman robotlar takılsın kafasına göre



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @izmirtıplıgenç
G
geçen yıl
Er

Doktorlar yine yazilimcilara takmis nedense, galiba daha az okunmasina ragmen daha fazla imkana sahip olan bir meslek dali gorunce bu hallere burunuyorlar


Bu mesaja 1 cevap geldi.
İ
geçen yıl
Teğmen

Örneğiniz üzerinden gidersek
10 bin - 100 = 9bin 900 kişinin Google'da işine son verildiğinde bu insanlar işsiz kalmış olmayacak mı?

Sadece Google değil, küçük ve büyük ölçekle her iş yerinde benzer bir dönüşüm yaşandığında arada işine son veren insanlar AI'ın işsiz bıraktığı insanlar olacak... Sanayi devriminde makineler güç gerektiren, tekrarlı işleri yapabiliyorlardı, şimdi hem o kısım hem de zihinsel işler de makineler ve yapay zeka tarafından yapıldığında insanlara ne iş kalacak?





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikigai -- 20 Mart 2023; 22:11:19 >


Bu mesajda bahsedilenler: @DrEarth
G
geçen yıl
Teğmen

tüh kanka ya öyle mi olmuş



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @uyaza