Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
19
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Venüs'te Beklenmedik Bir Jeolojik Özellik Bulundu
A
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

Venüs zehirli bir cehennem olabilir, ancak yeni kanıtlar, bizim fark ettiğimizden daha fazla ortak noktaya sahip olabileceğimizi gösteriyor.

Bilim adamları, Venüs'ün kabuğunun, kırılmış buz bloklarından farklı olmayan, birbirine sürtünen tektonik bloklara sahip olabileceğine dair kanıtlar buldular.

Benzersiz bir jeolojik hareket

Dünya, birçok yönden Güneş Sisteminde gerçekten eşsiz bir gezegendir. Bu yönlerinden biri, plaka tektoniği sistemidir. Birbirine karşı üst üste binen değişen kabuk ölçekleri, sıcak, erimiş bir iç gezegen tabakası üzerinde hareket eder. Merkür'de, Mars'ta veya Ay'da bu tür bir aktivite görmüyoruz.

North Carolina Üniversitesi'nden Paul Bryne Açıkladı

North Carolina State Üniversitesi'nden gezegen bilimcisi Paul Byrne, "Venüs'te, tıpkı Dünya'da olduğu gibi iç hareket tarafından yönlendirilen, daha önce tanımlanmayan bir tektonik aşınma modeli belirledik" dedi.

"Şu anda Dünya'da gördüğümüz tektonikten farklı olsa da, yine de gezegenin yüzeyinde ifade edilen iç hareketin kanıtıdır."

Byrne ve ekibi, 1990'larda NASA'nın Magellan sondası tarafından çekilen radar görüntülerini kullanarak Venüs'ün yüzeyini haritalıyordu. Ovalarda, büyük kabuk bloklarının hareketlerinden ve etkileşimlerinden kaynaklanan kesme gerilmeleri ve deformasyonları fark ettiler.

Ekip, gördüklerini düşündükleri şey olup olmadığını anlamak için modelleme yaptı. Venüs'ün kabuğunun altındaki konvektif akışın, eğer kabuk plakalar yerine büyük parçalara bölünürse gözlemlenen özellikleri üretebileceğini buldular.

Byrne, "Dünya üzerindeki levha tektoniği, mantodaki konveksiyon tarafından yönlendirilir. Manto farklı yerlerde sıcak veya soğuktur, hareket eder ve bu hareketin bir kısmı Dünya yüzeyine plaka hareketi şeklinde aktarılır."

"Bu temanın bir varyasyonu Venüs'te de oynuyor gibi görünüyor. Bu, Dünya'daki gibi levha tektoniği değil - burada yaratılan devasa dağ sıraları yok - ama bu, iç mantodan kaynaklanan deformasyonun kanıtı. Daha önce küresel ölçekte gösterilmeyen akış."

Son kanıtlar ayrıca Venüs'ün hala volkanik olarak aktif olabileceğini gösteriyor. Geçen yıl yayınlanan bir araştırma, gezegenin yüzeyindeki volkanik özelliklerin nispeten yeni olduğunu buldu. Ayrıca, gezegenin çoğunun son milyar yılda volkanik olarak yeniden yüzeye çıktığını da biliyoruz.

Bu, Merkür, Mars ve Ay'ın sabit küresel kabukları ile Dünya'nın daha zayıf tektonik plakalarının hareketliliği arasındaki tektonik aktivitenin bir ara aşamasını gösterir. Ayrıca, erken Dünya'daki tektonik süreçler hakkında bir fikir verebilir.

Byrne, "Bir gezegenin yer küresinin kalınlığı, esas olarak hem iç hem de yüzeyde ne kadar sıcak olduğuna bağlıdır." dedi.

"Genç Dünya'nın iç kısmından gelen ısı akışı şimdi olduğundan üç kat daha fazlaydı, bu nedenle yer küresi bugün Venüs'te gördüğümüze benziyor olabilir."

NASA ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yapılacak olan Venüs misyonlarının gelecekteki gözlemleri bize bu büyüleyici keşif hakkında daha fazla bilgi verecektir.



Kaynak:https://www.bbc.com/news/science-environment-57567577

 Haberi Portalda Gör

DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.