Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
10
Cevap
1105
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Unity3D Gelişim Günlüğüm \ Hedef 2019 Haziran
A
6 yıl
Er
Konu Sahibi

Merhaba arkadaşlar

Daha önceden şu konuyu açmış ve tavsiyeler istemiştim:https://forum.donanimhaber.com/yazilim-gelistirmeye-nereden-baslamaliyim--133196258

@mahoni_38 hocamın şu mesajı üzerine oturdum ve düşündüm. Aslında büyük oranda kararımı vermiştim.

quote:

Programlama öğrenmek isteyenlere genelde önce birşey yapmayı planla sonra onu yapmak için gerekenleri öğren diyorum. Direk mobil uygulama geliştirmeye başla. bunun için kitap,udemy, geleceği yazanlar.turkcell.com gibi bir çok kaynak var. Oradan yürü.


Derken karşıma code.org adlı hoş bir site çıktı Code.org'u bilenler şimdi belki de gülmüş "naptın ya anaokulu çocuğu musun " diyebilirler. Bilmeyenler için anlatmak gerekirse code.org hiç kod bilmeyen, hatta okuma yazma dahi bilmeyen 6 yaşında çocuğun bile kurcalayarak bir şeyler yapabileceği "kod blokları" sistemi ile çalışan bir eğitim sitesi. Kurs süresince Angry Birds, Flappy Bird gibi oyunlar ile çocuklara programlamanın mantığı basitçe öğretilmek istenmiş. 22 yaşında birisi olarak inanılmaz zevk aldım ve ufak bir çocuk gibi eğlendim

İlerleyen aşamalarında kendi oyun veya sahnenizi yapmanıza imkan tanıyan bu kursta şuradaki ;https://studio.code.org/c/617318826 oyunu kurguladım . Evet komik gibi gelecek ama şuradaki diyalogsuz-kodsuz oyun tipi sahneyi kurgulamak bile çok eğlenceli geldi. Oyunda yapmak istediğim uzaylının üzerine basılınca ateş topu göndermesi ve patlayan toplardan sonra ekranda skor yazdırmaktı Tabii code.org tam bu istediklerime yanıt vermese de hoş bir prototip olarak bana bir şeyler gösterdi.

O an @mahoni_38 hocamın yazdığı şeyler tekrardan aklıma geldi ve bu alanda bir şeyler yapabilmek için gerekli şeyleri öğrenmeye karar verdim. Bu noktada karşıma Unity3D oyun motoru ve dil olarak da C# seçeneği çıktı. Hemen araştırmalara başladım ve udemy'de başlangıç seviyesi için uygun bir kurs satın aldım. Bu kursu satın almamım nedeni düzenli sıralı anlatması ve içinde C# giriş seviyesi derslerinin de olmasıydı. Başlangıç olarak Unity'de prefab, componentler, scene ayarları, terrain öğrendim. Şuan bu kurs ile çalışmaya devam ediyorum.

2001 yılında "999999 in 1" kasetleri ile başladığım oyun hayatımda geliştirici olarak neler yaşayacağım bekleyerek göreceğim. Bu konu altında her ayın sonunda bir değerlendirme yaparak kendime not tutmak istiyorum.

Ayrıca unity3d ile oyun geliştiren her üstadın tavsiyelerine, önerilerine, "bunu asla yapma", "bunu mutlaka yapmalısın" dedikleri şeyleri bekliyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi assasins killer -- 30 Haziran 2018; 18:5:1 >

Z
5 yıl
Çavuş

Bende bari ekleyeyim, 1.ayımı yeni doldurdum daha önceden c# biliyordum. Biliyordum derken visual studio ile aklımda istedigim masaüstü uygulamaları yapabilirdim(fazla uçmadan) Sql server bile ögrenmiştim ama masaüstü uygulamaları maalesef pek tercih edilmedigine karar verdim. Unity ögrenmeye başladım. Yazılım işi kolay ama şuan 2d bir oyun yapıyorum. Mario tarzı bir oyun diyebilirim digerlerinden farkım oyunum hali hazırda 27 bölümden oluşuyor ve güzel bir senaryoya giydirdim gibi gibi.

Daha 1.ayım ama deli gibi kavramaya çalışıyorum. Söyleyebilicegim tek bir şey var, oyun yapmak kesinlikle ekip işidir. Çünkü tek başına yapmak gerçekten zor. Sonsuz bir zamanınız varsa çok kolay ama zaman çok önemli.

Ses dosyaları ayrı dert, oyun içi arka plan ayrı dert menü ayrı dert. Ama şöyle oyunumu oynayınca keyif alıyorum. 30 bölüm yaptıktan sonra bir kaç arkadaşıma gösterecegim.

Kısa vadede bana hiçbirşey kazandırmıcak projeye günde 4-5 saat ayırıyorum. Ama uzun vadede bana çok şey kazandıracagına eminim.

En önemli şey ise sabır, allah yazılım ile ugraşan herkese bol bol sabır versin



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
5 yıl
Çavuş

Benide ekleyeyim :D bende birkaç senedir uğraşıyorum ama ücretsiz kaynak çok ta yatdım etmiyor oyüzden bende kitaplar ile öğrenmeye başladım ve cidden o ücretsiz şeyler yerine aldığım 400 sayfa kitapları okumak daha öğretici ve yardımcı oluyor



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

M
5 yıl
Çavuş

Tek tavsiyem udemy deki örnekler bitince daha da fazlası için 700 sayfalık C# kitapları okumanı öneririm



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

D
5 yıl
Yarbay

Fikir lazım,

Tasarım lazım,

Asset lazım,

İyi makina lazım.

Siz C# a takmışsınız.

Kolay gelsin.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
5 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Delifisek.Tux

Fikir lazım,

Tasarım lazım,

Asset lazım,

İyi makina lazım.

Siz C# a takmışsınız.

Kolay gelsin.
+1

Kendi fikrimi soyleyeyim.

Kodlamayi kavrayinca youtube gibi bir alan da video kesitlerinden ihtiyacin olan kodu bulabiliyorsun.

Ogrenmek icin ilk basta kopyalamak sart.



Oyunlarin indirilmesini saglayan en onemli sey ise grafik .

Arkadaslar da bunu hep es geciyor.

Kimsenin yapmadigi bir simulasyon yapmiyorsak kodlamadan once ilk gorsel icerige onem vermemiz gerekiyor.



Gorsellik ciddiye alinmadigi icin aylarca ugrasilan emek cope gidiyor.

Oyunun mekaniklerini bitirince ,cidden kodlama kadar makyajlama yapilmali.

Hatta sagdan soldan hem bir birine hem de oyunun mantigina uyumsuz dosya kullanmadan , kafada bir canlandirma ile istenilen seyleri tek tek hayata gecirmek sart.

Bunun icin de pixel,flat vb ne istediyseniz en basit haliyle ogrenmek gerekiyor.

Mobil oyun gelistiren icin Gorsellik cok onemli , daha sonra ise oyun fikri bu oneme sahip.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

O
5 yıl
Yarbay

Bir oyunda programlama arka planda olur. Oyunu oynayan adam yazdığın koda bakmaz ama oyunun oynanışlarını ve grafiklerini inceleyebilir.

Herkes kod yazıyo ve emin olun bir oyunu programlamak artık o kadar zor değil. 3D oha çok kompleks dediğiniz oyunlara bi bakın hep basit şeyler üzerinden grafikle yürüyen oyunlar.

2D Oyunlar tutması çok zor. Çok iyi bir sanat tasarımı, bölüm tasarımı ve hikaye anlatımı gerek. Bunu yapsan bile ön plana çıkarılcağının garantisi yok.

3D Oyunlar orjinal olmasa bile oynaması eğlenceli olduğu sürece oynanabilir. Bkz. Battle Royale oyunları

PUBG denilen oyunda düz yolda motorla gidemiyorsunuz ve bu oyun çok tuttu zamanında

Benim bügüne kadar tecrübelerime dayanarak söylüyorum bir 3D oyunda mobil olsa bile %10 kod yazmışsam %90 diğer şeylerle ilgilenmişimdir.



U
5 yıl
Yüzbaşı

bana kalırsa oyun yaparken en önemli şeylerden biri objektif olarak bakan birileri, emek harcadığınız için sıkıcı olan bir oyuna iyi olmuş demek olası, göz ardı edilen ui,sesler gibi ince detaylar oyunu tamamlayan şeyler bence ama en zor kısmı oyunu tamamladıktan sonra başlıyor bence, pazarlamak ve doğru kitleye ulaştırmak bu kısım cidden can sıkıcı :)



O
5 yıl
Er

Bende yazılıma merak sarmış durumdayım.Ama python ve c# arasında kaldım.Biraz araştırdım python öğrenmesi biraz daha kolay bir dil galiba, biliyorum kullanım yerleri farklı ama fikir verebilir misiniz



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

O
5 yıl
Er

yeni başladım ben de. Henüz 1 ay oldu ama, dedim ulan senin baktıgın yerlere bi bakayım. Çok basit geldi, bende şevk degil aksine tiksinti yaratıyor hatta. Allah kolaylık versin sana



O
5 yıl
Yüzbaşı

Bir seneden uzun bir süredir hobi olarak uğraşıyorum, şuan üzerine çalıştığım bir oyun var. Öğrenmeye ilk başladığımda bu kursu satın almıştım, fakat içeriği değişmiş yani 3D ile alakalı da bilgi veriyordu mesela. Uzun lafın kısası yardıma ihtiyacın olursa sorabilirsin.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.