Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
280
Cevap
13172
Tıklama
111
Öne Çıkarma
Türkiye'nin 'Milli Uzay Programı' açıklandı: İşte detaylar
L
3 yıl
General
Konu Sahibi

Türkiye'nin 'Milli Uzay Programı' açıklandı: İşte detaylar



Türkiye'nin Milli Uzay Programı bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından resmen tanıtıldı. Yeni nesil Uzay Yarışı'nda Türkiye'yi lider ülkelerden birisi haline getireceği söylenen Uzay Programı'nın detaylarında ilginç birçok kısım bulunuyor.



"Hedefler bir hayal ürünü değil"



Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:



"Ülkemizin uzaydaki hak ve menfaatlerini nasıl koruyacağımızı, gelecek 10 yılı nasıl şekillendireceğimizi birazdan açıklayacağız. Paylaşacağımız hedefler bir hayal ürünü değil. Havacılık ve uzay teknolojilerinde bugüne kadar başardıklarımızın bir üst noktaya taşınmasıdır.



Ülkemizin kozmik rekabetteki mücadelesi 1985'ten bu yana sürüyor. Bu mücadelenin altyapısını ise son 18 yıldaki yatırımlarımızla oluşturduk.



Bugün her alanda olduğu gibi uzay çalışmalarında çok daha güçlü bir Türkiye var. Kendi imkanlarımızla ürettiğimiz ve 2021 yılında uzaya fırlattığımız istihbarat uydumuz Göktürk-2 bunun ilk örneklerinden biridir. Böylece dünyada uydu üretme kabiliyetine sahip sayılı ülkeler arasına girdik.





Sırada Göktürk-3 var. Gece gündüz fark etmeksizin, yüksek çözünürlüklü görüntü elde edebilecek bu uydumuzun planlamalarına devam ediyoruz. İlk yerli ve milli yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydumuz İMECE'nin de entegrasyon işleri tamamlandı, testleri sürüyor. İnşallah 2021 yılında bu uydumuzu da uzaya fırlatacağız.



Gözlem uydularında kazandığımız tecrübeyle haberleşme uydularını da kendi imkanlarımızla üreterek bu kabiliyete sahip 10 ülkeden biri olmakta kararlıyız.



İnşallah yerli  ve milli imkanlarla ürettiğimiz ilk haberleşme uydumuz Türksat 6A'yı da 2021'de uzaydaki yörüngesine yerleştireceğiz. Uydu teknolojisini alt bileşenleri üretmek konusunda da yoğun çalışmalar içerisindeyiz."



Erdoğan'ın sözleriyle Türkiye'nin uzaydaki 10 hedefi




  1. "Milli Uzay Programı'ndaki birincil ve en önemli hedefimiz Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında Ay'a ilk teması gerçekleştirmektir İlk hedefimiz Ay'a ilk teması gerçekleştirmektir. Hazırlıklarına başladığımız Ay hedefini 2 aşamada gerçekleştireceğiz. 2023 sonunda yakın dünya yörüngesinde ateşleyeceğimiz kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Ay'a ulaşarak sert iniş gerçekleştireceğiz. Türk mühendislerinin Ay'a inişi başaracaklarını tüm kalbimle inanıyorum. 2028'de planladığımız ikinci aşamada aracımızı yakın yörüngeye çıkaracak, ilk fırlatmayı bu milli roketlerimizle yapacağız."

  2. "Milli Uzay Programı'ndaki ikinci hedefimiz, yeni nesil uydu geliştirme alanında dünya ile rekabet edebilecek ticari marka ortaya çıkarmaktır.  Milli Uzay programında üçüncü hedefimiz. Türkiye'ye ait bir bölgesel konumlama sistemi geliştirmek. Medeniyet coğrafyamızın sembolü hilali, al bayrağımız ile Ay'a göndermenin gururunu milletimize yaşatacağız."

  3. "Dördüncü hedefimiz uzaya erişim sağlamak ve uzay işletmesi limanı kurmaktır. Uzay'da bağımsız güç olmanın yolu buradan geçiyor."

  4. "Beşinci hedefimiz 'uzay havası ya da meteorolojisi olarak tabir edilen alana yatırım yaparak, uzaydaki yetkinliğimizi artırmaktır. Kablosuz yayınlar, haberleş petrol boru hatları bu değişimden ciddi zararlar görebiliyor."

  5. "Altıncı hedefimiz; Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularında daha ileri bir seviyeye ulaştırmaktır. Uzay nesnelerinin takibi ve kayıt altına alınmasına katkıda bulunacağız."

  6. "Yedinci hedefimiz ülkemizde uzay sanayii ekonomi sistemini daha da geliştirmektir."

  7. "Uzay programımızdaki sekizinci hedef, bir uzay teknolojisi geliştirme bölgesi kurmaktır. Türkiye'yi uzay teknolojilerinin üretebilen ve ticari olarak rekabet edebilen bir ülke haline getireceğiz."

  8. "Dokuzuncu hedefimiz uzay alanında etkin ve yetkin insan kaynağımızı geliştirmektir. Uzay yolculuğunun da vazgeçilmezi insandır. İlgili kuruluşlarımızla programlı gideceğiz."

  9. "10. ve son hedefimiz ise uzaya bir Türk vatandaşımızı göndermektir. Madem bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot, kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor. Uzaya bir vatandaşımızı göndermeyi, turistik gezi olarak değil, gelecek nesillere yol gösterecek bir bilim misyonu olarak tasarlıyoruz."



 Haberi Portalda Gör

Gökyüzü demişken, bizim bir yerli uçak meselesi vardı ne oldu?
Yoruma Git
Yorumun Devamı Şıh Hazretleri - 3 yıl +159
Uzay vergisi hayırlı olsun
Yoruma Git
akenatons - 3 yıl +81
İstikbal göklerdediri takib eden Atatürk’ün izinden giden tüm siyasetçilere buradan teşekkürler.
Yoruma Git
gun - 3 yıl +62
L
3 yıl
Yüzbaşı

erdoğan: tüm dünyanın gözü üzerimizde
neden? çünkü çılgın türkler geliyor dedi..

Benim tanıdığım çoğu türk düz dünyaya inanan tipler bakalım onlar nasıl çelişecek bu durumla aklıma türkün uzayla imtihanı dizisi geldi



Bu mesaja 3 cevap geldi.
C
3 yıl
Yarbay

< Resime gitmek için tıklayın >

Bir noktadan adım atmak başlamak gerek, ve başlıyoruz..

< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Cem300 -- 9 Şubat 2021; 20:26:33 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
3
3 yıl
Yarbay

Özeti "Gökyüzüne bak, ayı gör"



Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
3 yıl
General

Aya gidiyoruz yihuu !

2023’de sert iniş sonra yumuşak iniş olacakmış





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 9 Şubat 2021; 20:41:29 >

G
3 yıl
General

20:29 Ticari uydu programımız geliyor. İhracat olacak.

Konum uydularımız geliyor. GPS kesildi savaş bozuldu derdi kalmıyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 9 Şubat 2021; 20:31:8 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
3 yıl
Yarbay

Ulan herseyi 2023 seçim zamanına atıyorlar hadi bakalım görelim az kaldı! Hep gaz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
R
3 yıl
Teğmen

Vizyon desen var



H
3 yıl
Binbaşı

S
3 yıl
Yarbay

Uçağımız vardı göklerde olan, önce onu bir görseydik uzaya sıra gelirdi...



T
3 yıl
Teğmen

O turk degil. Kirma arap kurt islamci inanir onlara. Yani musluman olanlar. Gercek Türkün arap dinine inanmasi benim düşünceme göre mümkün degil.


Bu mesaja 4 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @LBRTN
A
3 yıl
Onbaşı

A
3 yıl
Binbaşı

Aya 2023 8şerit double otoban geçsenizde geçmesiniz de parasını ödüyosunuz.



V
3 yıl
Binbaşı

2023 teki projelerle öyle bir şahlanıyoruz ki ülkece ay'a gidiyoruz. Herkes bavulunu toplasın.



M
3 yıl
Binbaşı

istanbul göbeğinde 50mb ödeyip 10mb internet alıyorum.Selam sana Ay dede



M
3 yıl
Er

Komik haber önce bi kapının önüne çıkalımda sonrasını düşünürüz.



G
3 yıl
General

20:31 Uzaya faydalı yük taşıyacak uzay limanı olacak.

Dost ve müttefik ülkelerde kuracakmışız konum nedeni ile.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gun -- 9 Şubat 2021; 20:32:38 >

M
3 yıl
Binbaşı

Simdi ay düşünsün