Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
12
Cevap
619
Tıklama
2
Öne Çıkarma
Türkiye'nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Bölümü Bursa'da açılıyor
S
3 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi



Türkiye`nin ilk Mikromekanik ve Saatçilik Bölümü, Bursa Tophane Endüstri Meslek Lisesi bünyesinde kapılarını açmaya hazırlanıyor. Öğrencilerin eğitim göreceği okulda, İsviçre malı özel torna tezgahlarının bakımı ve kalibrasyonları İtalya'dan ve İsviçre`den gelen ustalara yaptırılıyor.



Sultan Abdülhamit Han'ın kurduğu, eski adı Bursa Sınai Mektebi olan Tophane Meslek Lisesi'nde şimdiye kadar yüzlerce holding sahibi ve yöneticisi yetişti. Müfredatı, Türkiye Mikromekanik ve Saaat Teknolojileri Eğitim Araştırma Vakfı'nın desteği ile hazırlanan bölümde yetişecek öğrenciler, liseden mezun olduklarında hemen iş sahibi olabilecekler.



Saatçilik okulu





Türkiye'de özel eğitimciler tarafından ilk defa öğretim gösterilecek Mikromekanik ve Saatçilik Teknolojileri Bölümü'ne öğrenciler de yoğun ilgi gösteriyor. Makine bölümünden seçilecek öğrencilerin ders görmesi için her bir öğrenciye mikron seviyesinde hassasiyeti olan torna tezgahları tahsis ediliyor . Bölümün kurulacağı binanın tadilatı ise Bursa Büyükşehir Belediyesi ve vakfın destekleri ile tamamlanırken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın yurt dışından getirttiği özel saatçi torna tezgahları da Ankara'dan Bursa'ya getirildi.



Tezgahların bakımı İsviçre'den ve İtalya'dan gelen iki uzman usta tarafından yapılıyor. Her öğrencinin tek olarak pratik yapmak için kullanacağı tezgahların atölyeye yerleştirildiği belirtiliyor. Mikron seviyesinde hassas ayarlı olan bu tezgahlara İsviçre`den gelen ustalar, özel cihazlarla tam kalibrasyon yapıyorlar. Tezgahların hassas ayarları biter bitmez öğrencilerin eğitim göreceği binaya yerleştirilip eğitime başlanacağı belirtiliyor.



Burada eğitim gören öğrenciler saatçilik parçaları üretimi ve birçok teknolojik ürün parçasını üretmeyi öğrenecek. Özellikle hava savunması ve uzay sanayii için parçaların üretildiği mikromekanik alanında ve otomatik saatlerin Türkiye'de üretimi ile tamiri hususunda da saatçilik sektöründe kalifiye eleman ihtiyacı bulunuyor.



Usta Fatih Serhat Yurttakal





Açılışa gün sayan okulla ilgili bilgi veren Mikromekanik ve Saat Teknolojileri Vakfı Kurucularından Fatih Serhat Yurttakal, "Burada ülkemizde ilk defa faaliyet gösterecek, Türkiye`nin saatçilik okulunu yapıyoruz. Mikromekanik ve Saatçilik bölümü için özel üretilmiş İsviçre tezgahlarını Ankara`dan getirdik. Makinelerin hassasiyetini sıfır sapma ile kazandırmak için İsviçre`deki firmadan iki tane ustamız bakımlarını yapmak için Bursa'ya geldiler. Ustalar bu tezgahlara hassasiyetlerini tekrardan kazandırıyor" ifadelerini kullandı.



Ayrıca Bkz.Bursa'da Abdülhamid döneminden kalma saat restore edildi



İsviçre`den gelen ustalar ise "Burada saatçilik okulu için kurulacak tezgahların hassasiyet ayarlarını yapmak için cihazlarımızı da alarak geldik. Bu tezgahlar çok kaliteli ve halen İsviçre'de saat fabrikalarında, üretimde kullanılan makinelar. Biz de dünya markası saat fabrikalarında olduğu gibi özenle bakımlarını yapıyoruz" şeklinde konuştular.



Saatçilik okulunun görsellerine galeriden erişebilirsiniz.






Kaynak:https://www.haber3.com/foto-galeri/haber/turkiyenin-ilk-mikromekanik-ve-saatcilik-bolumu-bursada-aciliyor-galeri-5557828?page=9

 Haberi Portalda Gör

Hobi için bile okunur. İstanbul'da önlisans bölümü olsaydı okurdum.
Yoruma Git
scientia - 3 yıl +7
çok güzel bir bölüm açmışlar,takdir ettim.İstanbulda olsa gider bende burs almak isterdim.

Geleneksel mekanik saatçilik çok hassas ve değerli bir meslek.Arada you...
Yoruma Git
Yorumun Devamı DARTH_BLACK - 3 yıl +7
Aslında bu tarz girişimler çok değerli, hem prestij hem de katma değer açısından. Umarım faydalı olur ve bizde Rolex veya Patek gibi olmasa da değerli markalar çıkarabiliriz. Jacobs&...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Teknolojist_44 - 3 yıl +6
S
3 yıl
Binbaşı

Hobi için bile okunur. İstanbul'da önlisans bölümü olsaydı okurdum.



S
3 yıl
Yüzbaşı

Saatmi kaldı gidin telefon yapmasını ögretin ölü girişim olmuş gidin araç pilleri ve motorunu ögretin gençlere vs





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SuperVisör -- 13 Ekim 2020; 6:42:59 >

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
3 yıl
Yarbay

telefon üretmek için mikromekanik cihazlar lazım. mikromekanik olmadan nasıl telefon üreteceksin





Bu mesajda bahsedilenler: @SuperVisör
2
3 yıl
Yüzbaşı

Bu güzel bir gelişme



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

T
3 yıl
Binbaşı

Aslında bu tarz girişimler çok değerli, hem prestij hem de katma değer açısından. Umarım faydalı olur ve bizde Rolex veya Patek gibi olmasa da değerli markalar çıkarabiliriz. Jacobs&CO'ya bakınca aslında imkansız değil



D
3 yıl
Yarbay

çok güzel bir bölüm açmışlar,takdir ettim.İstanbulda olsa gider bende burs almak isterdim.

Geleneksel mekanik saatçilik çok hassas ve değerli bir meslek.Arada youtube da restorasyon videoları izliyorum,cidden büyük emek ve sabır isteyen bir meslek ve dijitalleşen dünyada da giderek küçülüyor,usta sayısıda azalıyor.


şöyle bir restorasyon videosu atayım.çayınızla kahvenizle oturun keyifle izleyin.Bu okulda verilen eğitimler ile bu işleri yapmak mümkün,keşke istanbulda olsa..

Videoyu izlemek için tıklayınız


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
3 yıl
Yarbay

Mükemmel bir girişim o okulda okuyan liseli olmak isterdim o derece hoşuma gitti...



R
3 yıl
Yüzbaşı

Çekirdekten yetişen ustalarımıza selam olsun fakat Endüstri Meslek Lisesinde Makine bölümünün bir parçası olarak açılması beklentimi düşürdü. Malum, bu ülkenin meslek liseleri sandığımız gibi değil artık.



D
3 yıl
Yüzbaşı

Senin yüzünden 3 saattir saat restorasyonu izliyorum. :D





Bu mesajda bahsedilenler: @DARTH_BLACK
S
3 yıl
Teğmen

Geliştiren ülkelerin çöplerini toplamakla meşgulüz. Farkındaysanız herkes akıllı saat dediğimiz vücut analizi yapan kandaki oksijen oranını ölçen ekg bilgilerini raporlayan hatt ve hatta bayılma gibi riskli düşüşleri 112 acile ihbar eden saatler var günümüzde! Bunun neyine sevinelim? Ha hiç yoktu en azından bu olmuş diyorsanız tabi bi nebze sevinmeye yetebilir!



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

6
3 yıl
Yarbay

Çok iyi bir haber.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 ay
Yarbay

Cahilsin sus.




DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.