Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
874
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Türkiye işlemcisini tasarlıyor
A
16 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

arkadaşlar aranızda konuyla ilgilenmek isteyen arkadaş varsa link aşağıda :

http://www.cpu-turkey.com/



K
16 yıl
Yarbay

Kategoriler

Yarışma, 3 kategoride düzenlenmektedir:

Sanal İşlemci Tasarımı
FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı
Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı



Sanal İşlemci Tasarımı

Bu kategorinin hedefi, sanal olarak bir işlemci tasarlanmasıdır. Sanal işlemci generic olup, temel sayısal devreleri arithmetic logic unit (aritmetik mantık birimi, ALU), instruction decoder (komut çözücü), control unit (kontrol devresi), register files (yazıcılar), ve program counter unit (program sayacı) birimleridir. Bu sanal işlemcimiz, sanal hafıza ve giriş çıkış birimleri üzerinde temel işlemci fonksiyonları gerçekleştirecektir.

Bu kategoride yarışan katılımcılar, temel komutları, yazıcı sayısı, kelime uzunluğu tarafımızdan belirlenen 16-bit bir işlemci tasarımı yapacaklardır. İşlemcinin tasarımında Logisim, Easysim, Multisim, Digital Works, CircuitLogix..vs gibi sanal devre simülatörleri kullanılacaktır. 1. veya 2. kategorideki simülatör ve/veya EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) araçları için ihtiyaç duyulacak finansman değer görülen proje katılımcılarına sağlanacaktır. Ortaya çıkan çalışmalar eğitim amacı taşımaktadır.

Temel amaç kısıtlı komutları yürütebilen, kısıtlı hafıza ve çevre birimleri üzerinde işlem yapabilen ilkel sanal bir işlemci tasarımı yapmaktır. Kullanıcıların kullanacağı simülatör veya sanal yazılım programı kayıt sürecinde mutlaka tanımlanmalıdır. Belirlenen teknik özelliklere uyduğu sürece herhangi bir kısıtlama olmamasına rağmen, ancak proje yöneticilerinin onaylayacağı araçlar ile projenin yürütülmesi esastır.

Projenin diğer kategorilerine de katılacak kişilerin, daha profesyonel araçlara ihtiyaç duymaları halinde bu aşamada da finansal destek söz konusu olabilir. Bu desteği sağlayabilmeniz için gerekli onay proje yöneticileri ve direktörü tarafından sponsörlerden sağladığı bütçeden karşılanacaktır. İleriye dönük çalışmalarda Verilog ,VHDL gibi HDL (Hardware Description Language) dillerinin yanında SytemC, System Verilog gibi daha kolay seviyede hardware tasarım dillerinin kullanımını tavsiye ederiz.



FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı

Bu kategorideki amaç, ayrıntıları tarafımızca verilecek olan bir işlemcinin FPGA (Bukalemun Yonga) üzerinde Xilinx ISE, Icarus Verilog gibi EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) programları kullanarak gerçekleştirilmesidir.

Katılımcıların VHDL, Verilog gibi donanım tasarım programlama dillerine ve simülasyon programlarına vakıf olması veya öğrenme sürecine girmeleri gerekmektedir. Bu kategoriye, proje direktörü tarafından yeterli görülen veya sayısal tasarım konusunda deneyimli mühendisler ve mühendislik öğrencileri katılacaktır. Yarışmaya katılmak için yeterli görülen katılımcılardan değer bulunanların tasarım sırasında kullanacağı FPGA ve EDA programları tarafımızdan sağlanacaktır. Mümkün olduğunca gerçeklenebilme esas olmalıdır. Projenin devamında bu sistemlerin ilerletilmesi konusunda çalışmalar yapılacaktır.



Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı

Yarışmamızın bu kategorisine akademik çalışmalar katılabilecektir. Tasarımlarının içinde herhangi bir işlemci bulunan, SoC (System on a Chip) projeleri, herhangi bir gömülü sistem etrafında yaratıcı ve yenilikçi çalışmalar bu kategoriye kabul edilecektir. Yapılacak tasarımların problemlere yenilikçi bir yaklaşımla yaklaşması, yaratıcı olması ve ortaya çıkacak olan ürünün mevcut gömülü sistem tasarımlarına katma değer sağlaması hedeflenmektedir.

Bu kategoriye üniversitelerin tez ve/veya proje aşamasında bulunan ve içinde bir gömülü sistem de olan tüm çalışmalar katılabilirler. Doğrudan bu kategoriye katılacak üniversite tez ve/veya proje çalışmaları da kayıt yaptırmalıdırlar. Bu çalışma yürütücüleri herhangi bir nedenden dolayı projelerinin her aşamasında tamamen gizli kalmasını talep edebilirler. Bu durumda kayıtlar sadece kendilerine ve proje yöneticilerine açık olacak ve kamuoyuna basit bir anlatım duyurulacaktır.



Temel Sınırlamalar ve Teknik Özellikler (Kategori 1 ve 2)

"Sanal İşlemci Tasarımı ve FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı kategorileri için sınırlayıcı değerler aşağıda belirtilmiştir.

Kelime Uzunluğu: 16-Bit
Temel Komutlar Instruction Description
Add Addition
Addi Addition (immediate)
Sub Subtraction
Subi Subtraction (immediate)
Mul Multiplication
Muli Multiplication (immediate)
Cmp Compare
And AND
Andi AND (immediate)
Or OR
Ori OR (immediate)
Not NOT
Xor XOR
Sll Logical shift left
Srl Logical shift right
Sla Arithmetic shift left
Sra Arithmetic shift right
Lw Load word
Sw Store word
Mov Move data between registers
Movi Move data (immediate)
Beq Branch if equal to 0
Bne Branch if not equal to 0
Ba Branch always
BL Branch and Link
Nop No operation
Hlt Halt

Hafıza Organizasyonu: Serbest
OPCode Organizasyonu: Serbest
Yazıcılar: 1 Adet Akümülatör, toplam en az 3 adet. Organizasyonu serbest
Çalışma frekansı "Sanal İşlemci Tasarımı" ve "FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı" kategorilerinde herhangi bir sınırlayıcı koşul olarak ele alınmayacak, "Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı" kategorisinde ise katılıcıların projelerine göre tekrar değerlendirilecektir. Fiziksel gerçeklenme aşamasında verim, temel kriter olarak ele alınacaktır.



Tavsiye Edilen Sanal Devre Simülatörleri

Logisim
EasySim
MultiSIM
Digital Works
CircuitLogix


Tavsiye Edilen FGPA Tasarım Kitleri

Xilinx Spartan 3 Starter Kit
Xilinx Spartan 3 E Starter Kit
Altera Cyclone II FPGA Starter Development Kit
Actel IGLOO Starter Kit


Tavsiye Edilen EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) Araçları

Xilinx ISE
Altera Quartus II
Actel's Libero Integrated Design Environment (IDE)
Yukarıda belirtilen EDA(Elektronik Tasarım Otomasyonu) araçlarının yanında aşağıdaki ücretsiz tasarım programlarını da kullanabilirsiniz.

Sentez ve simülasyon için Icarus Verilog
VHDL kodlarının syntax denetimi için gHDL
FPGA yonga tasarım organizasyonu için Chip Vault
Ciddi görülen her çalışma için projenin herhangi bir evresinde tasarım kitleri, EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) araçları veya benzer her türlü yazılım/donanım masraflarına maddi destekler sağlanabilecektir.



Umarım Donanımhaberden birileri çıkar.. Projeye katılır.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
16 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: dejaay
[Umarım Donanımhaberden birileri çıkar.. Projeye katılır.


çok isterim donanım haberden katılan olduğu görmeyi duymayı


Bu mesaja 1 cevap geldi.
4
16 yıl
Binbaşı

bence bu olay iyi bir gelişme türkiye acisindan. fakat intel ve amd varken bi işe yaramaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
16 yıl
Yarbay

Türkiye, son 25 yılda bilişim sektöründeki gelişmeler karşısında genel olarak "tüketici" konumunda kalmıştır.


Bu cümle olayı açıklıyo inşallah bizde bi şeyler üretiriz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
N
16 yıl
Binbaşı

dahili bileşenlerde zaten konusu açılmış


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
16 yıl
Yarbay

quote:

Orjinalden alıntı: d@ngerusly

dahili bileşenlerde zaten konusu açılmış


Dahili ya da harici farketmez.. Paylaşıma saygı göster. Gerekirse taşınır ya da kilitlenir. Bu ı da her yerde kullanma. Konuyu açan arkadaşa ve bizlere ayıp oluyor. Burada kötü birşey yapılmıyor değil mi?



A
16 yıl
Çavuş
Konu Sahibi

quote:

Orjinalden alıntı: d@ngerusly

dahili bileşenlerde zaten konusu açılmış


kusura bakamayın arkadaşlar belki araştırmadan açtım konuyu belki bilmeyen varsa paylaşmak istedim


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
16 yıl
Yarbay

No Problem



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.