Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
71
Cevap
5820
Tıklama
40
Öne Çıkarma
Cevap: Türk insanı neden Üretime değil,al-sat'a odaklı ? (3. sayfa)
N
3 yıl
Binbaşı

Üretimi kolay bir şey zannedenler yine coşturmuş.Türkiye'de başarının cezasız kalmadığını öğrenememişler henüz.5 yıl üretim yaptım ve devletime katma değer sağladım ama o ne yaptı?İthalatı teşvik etti.

Benim ürettiğim parçanın maliyeti işçilik, vergi her şey dahil 25 lira iken ithal ettiği parça vergiler dahil 15 lira olursa tabi ki batarsın.Kalitenin bir önemi yok.İşini görsün yeterli.Ben üretim yaptığım için bana destek olacağı yerde resmen köstek oldu.Benden vergi almasa herkes benden alır.Vergisiz olarak ben de 15 liraya mal ederim ama destek yok.Sonra da memlekette niye üretim yerine al-sat var diyorsunuz.

Şu an ben de al-sat yapıyorum.Kafam öyle rahat ki.Karı az bile olsa risk yok.İşte bu yüzden üretime girilmez.

Çin ne kadar büyüdü diyorsunuz ya üreticilere destek var.Zamanında kargoları dünyanın en ücra köşesine gönderdi.Nasıl gönderdi?Üreticiden kargo bedeli almayarak.Amaç ülkeye sıcak döviz girsin gerisi önemli değil.Bu olaya sizler de şahitsiniz işte.Gümrük vergileri gelmeden önce herkes çinden alışveriş yapıyordu.O zaman vurdukları parayı vurdular zaten.

Çine acıdığımız zamanları hatırlarım.Şimdi adamların nüfusu bizden kat kat fazla ama buna rağmen asgari ücretleri bizimkinden fazla!İşte ekonomi böyle yönetilir.

Üretimin olmadığı yerde halk vergilerin altında ezilir.Bu durumu halihazırda iliklerimize kadar hissediyoruz.



O
3 yıl
Binbaşı

benimde dükkanım vardı. maliye baskısı vergiler derken ben de müşterilere yükleniyordum. 2017 de kripto işine girdim

Şimdi ne vergi ne de karışan eden..dükkanı kapattım, borçları yapılandırıp tek kalemde sildim hepsini.

Şimdi kripto ile mutluyum.

Bazı yorumları sildim. şimdi durduk yere polisler gelmesin





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ottoman984 -- 9 Ocak 2021; 16:55:31 >

S
3 yıl
Yarbay

Çünkü lt ile mal aldığında bir sonraki ay sattığında daha fazla paraya satıyorsun.risk yok. Ama üretim risktir. Adam çalıştırmak risktir



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

M
3 yıl
Yarbay

Ürettiğimiz bir tarım ürünleri var onda da planlama diye bir şey yok. Bir sene patates fiyatı yükselir. Ertesi sene herkes patates eker para etmez yola dökerler.
Ulan ülkede her ilde her ilçede tarım Bakanlığı'nın teşkilatı var. Yuzbinlerce memuru var. Ne iş yapiyolar? Gidin ilçe ilçe köy köy dolaşın. Ekilebilir tarım arazilerinin listesini yapın. Yurt içinde yıllık tüketime göre insanlara ürün önerin onu ektirin. İhracat için ürün belirleyin onları ektirin. Ama nerdeee..





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi maligezgin -- 9 Ocak 2021; 22:30:5 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

R
3 yıl
Yüzbaşı

Aynen başliktaki soru yanlış olmuş.Temeldeki soru neden üretmiyoruz degil neden üretemiyoruz.Yoksa üretmek basit birşey.Bugün bir aptala bile yeteri kadar destek olup işine köstek olmasan çok rahat üretim yapabilir.Üretmek eylemine köstek olan zaten sistem yani devletin kendisi.Bakmayin siz yok şu kadar teşvik veriyormuş devlet ayaklarını.Evet dogru devlet tesvik veriyor.Sonrada ilerleyen sureclerde de misliyle geri aliyor sonuç şu.Al sana 10 lira aldım.Tamam şimdi ver bana 30 lira.Verdim.Ne oldu.Ne olucak battin amk..Sistem bu işte..Ama al sat öylemi.Bugün en kötü bir elektronik cihaz aliyorsun 8 bin liradan hemen ertesi gün 11 bin liradan satabiliyorsun.Çok kolay.Neden kolay.Ülke keriz kayniyor.Google keriz ne demek diye yazdığımızda çıkan sonuçlarda şoyle yazıyor:

Keriz: kolayca aldatılabilen, aptal, saf kimse.

Biliyorsunuz bizim insanımız da çok zekidir.Balık avlamaya gittiginde.Bindin tekneye saldın oltayı.Aa bi baktın oltaya bile gerek yok.Tüm sazanlar tekneye kendileri atlıyorlar.Ee simdi bu balıkları eve götürüp yemesin mi adamcagız.Gıdipte göle atıp tek tek oltayla aksama kadar tekrardan niye uğraşsın değil mi :)

Seviyorum ülkemi ya.Şimdi ben bunları yazdigim saatlerde dakikalarda bile çoğu insan internetten birşeyler alıyordur.Kargo eve geldiginde üstüne bi kaç bin koyup satacaktır.Olay şu : Hiç açılmamış garantili sıfır sahibinden şu şu fiyata şu şu cihaz.Abi satıldı mı geç kaldin be kardeş senden önce biri geldi aldı.Neyse nasip :))





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi RaNCeR91 -- 10 Ocak 2021; 3:47:41 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

A
3 yıl
Yüzbaşı

inek, koyun alıp hayvancılığı kendi yapmak yerine kahvehane köşelerinde oturup hayvanlarını çiftlikbanka verenler, sonra da kamyonlarla hayvanlarını almaya gidip avucunu yalayanları gördükçe bu ülkenin üretim ülkesi olması zor gibime geliyor.
Üretim paradan fazla olmadığı sürece enflasyon başımızın belasıdır.
Ne yazık ki üretmeden kolay yoldan para kazanmayı isteyen ve bunun savaşını veren bir toplumuz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
C
3 yıl
Yarbay

Ticaret daha kolay, üretim yapmak riskli, maliyetli. Hele ciddi ve farklı bir iş yapacam diyorsanız bazen daha başlamadan bitiyor.



T
3 yıl
Yarbay

Hayvancılık için önce Köy'de evin olacak.
Traktör ve ekipman olacak.
Hayvanların kalacağı yer, sistemler olacak

Bunların maliyeti ne kadar peki ? Sıfır dan insanlar nasıl yapsın ?
Bana devlet versin hepsini gidip köyde hayvancılık yaparım çok da kazançlı bir iş bak youtubede orhun topkaya diye birisi var adam 10 bin tl ye drone,5 bin tl ye kamera aldı her şeyi var çünkü adamın ailesi zaten hayvancı bizim ailelerimiz de hayvancı yok dolayısı ile imkanımız da yok deli mi öptü bu halimizle köye gidip 2-3 koyun inek gütmeye mi çalışacağız




Bu mesajda bahsedilenler: @atade28
D
3 yıl
Yüzbaşı

2003 de LCD tv üretimi mi vardı Türkiyede ? Hangi firmada üretim yapıyordunuz. Hangi firma zarar ettik diye battı.
2003 senesinde ülke de flat tvler modaydı. O zamanlarda LCD tv üretimi yapabiliyorsanız dünyada lider firmalardan biri olması lazım çalıştığınız şirket.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @amadeus99
A
3 yıl
Yarbay

Yo Kore'de orta boy firmaydı. Hyundai aldı sanırım sonra.

Asıl iş uydu alıcısı üretimiydi 100 kadar lcd TV'de ürettik. Tamamen montaj işiydi.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @dugers
A
3 yıl
Binbaşı

2003-2013 arası, ucuz dolar zamanında üretim yapılamaz, doğru. Senin 5 dolara malettiğini çinli 3 dolara satıyordu.

Ama devalüasyonda yatırımını/kazancını neden kaybettiğini anlamadım. İmalathanen var diyelim, 5 tane de adam çalışıyorsun mobilya üretiyorsun. Devalüasyon olunca kazanımının neresi, neden gidiyor?



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MiLLETiNVEKiLi
M
3 yıl
Yarbay

Paramız var alıyoruz diyen bakanın olduğu ülkede ne üretimi ya



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Yarbay

Çünkü üreteni hükümet kırbaçlıyor vergi, düşük kur, yüksek asgari ücret maliyeti ,fiyat beğenmiyince tehditkar ithalatla ve ne olucağı belli olmayan umutsuz ekonomiyle

Doğal olarak girişimciler ya restoran,butik mağaza,otel tarzı birşey açıyor yada ithalat odaklı bir iş kuruyor.

Eleştirmeden önce düşünün koskoca holdingler kerizmi neden üretmiyorlar? bir bildikleri var.

Cem uzan reis üretdi ne oldu? adamı bitirdiler operasyonlarla





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-39A3D5E9A -- 11 Ocak 2021; 11:24:30 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

B
3 yıl
Çavuş

Kolay para kazanmayı seviyoruz çünkü.



G
3 yıl
Binbaşı

devlet bile alım satımdan ne koparsam peşinde herkes çakal olmuş



M
3 yıl
Yüzbaşı

hiç alakası yok, üretim tamamen devlet politikalarıyla, şeffaf hukuk sistemi, rekabetçi piyasa oluşturma ile alakalı




Bu mesajda bahsedilenler: @Teterboro
T
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: asderty

2003-2013 arası, ucuz dolar zamanında üretim yapılamaz, doğru. Senin 5 dolara malettiğini çinli 3 dolara satıyordu.

Ama devalüasyonda yatırımını/kazancını neden kaybettiğini anlamadım. İmalathanen var diyelim, 5 tane de adam çalışıyorsun mobilya üretiyorsun. Devalüasyon olunca kazanımının neresi, neden gidiyor?
Aslında devalüasyon kaynaklı kriz demek istedim. Adam işletme diyelim mobilya üretiyor Evkur gibi yerlere veriyor devalüasyon krizinde bu işyerleri kapanınca mobilyacı da parasını alamıyor ve sermayesi zayıf mobilyacı da kapanıyor. Süt yada peynir üreticisi de krizde mal sattığı sarküteri kapanınca parasını alamıyor. Sonuçta devalüasyonda piyasadaki paranın değeri düşüyor insanlar tüketimi azaltmak zorunda kalır (kaşar alan b.peynir b. Peynir alan çökelek et yiyen tavuk alacak yada gramajı düşecektir) bu nedenle birçok işletme iflas etmesi kaçınılmazdır buna bağlı alacaklı olanlarla döviz borcu olanlarda zarar görür yada onlardan da iflas eden olur... Piyasada alacağı batmayan ve döviz borcu olmayan için ise büyümek için fırsat yaratır bu durum





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 11 Ocak 2021; 17:52:45 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
3 yıl
Binbaşı

Dövizle kazanmayıp dövizle borçlanan adam zaten ticaret yapmasın. Devalüasyonda da ağlamasın boşuna, cahilliğine yansın.

Krizde batma olayında da görüşüm şöyle: benim gördüğüm kadarıyla 94 ve 2001de batan esnaf sayısı normal zamanlara göre fazla değildi. Bikaç ay idare edebilenlere bişey olmadı. 94 de tlnin değeri düştü ama maaşlara da yüksek zam yapıldı. Gelirlerde pek düşme olmayınca harcama da düşmez.

Tvde gördüğüm bir muhabbeti net hatırlıyorum: dükkanı kazak gömlek dolu esnaf çillere soruyor (o zaman insanlar sokakta başbakanla polemiğe girebiliyordu), malları aldım dolar arttı malların değeri düştü diye. Çiller de "malların rafta durmuyor mu hala" demişti. Adam aynı malı, devalüasyon oranında karlı satacak. İşçi memur da 1-2 ay sonra devalüasyon kadar zam alınca aynı kazağı alabilecek. Ama bizim esnafın şark kurnazlığı, sanki zarar etmiş gibi anlatıyor.

Ama devalüasyon tabii iyi bişey değil. Fiyat ayarlaması, kısa süreli de olsa bir durgunluk vs olur. İstikrar her zaman iyidir. Ama kıyaslarsam eğer şu anki durumdan çok daha iyi. Şu anda dolar artacak mı azalacak mı, yeni bir kanun çıkıp vergi oranı ya da yasak mı gelecek hiç bir şey belli değil. Şu anda elinde para varsa da, yoksa da yatırım ya da ticaret her türlü risk. Kimse 2 gün sonra ne olacağını bilmiyor. Durum 2 yıldır kötü, ne kadar süreceği de belirsiz.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asderty -- 11 Ocak 2021; 17:55:35 >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @MiLLETiNVEKiLi
T
3 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: asderty

Dövizle kazanmayıp dövizle borçlanan adam zaten ticaret yapmasın. Devalüasyonda da ağlamasın boşuna, cahilliğine yansın.

Krizde batma olayında da görüşüm şöyle: benim gördüğüm kadarıyla 94 ve 2001de batan esnaf sayısı normal zamanlara göre fazla değildi. Bikaç ay idare edebilenlere bişey olmadı. 94 de tlnin değeri düştü ama maaşlara da yüksek zam yapıldı. Gelirlerde pek düşme olmayınca harcama da düşmez.

Tvde gördüğüm bir muhabbeti net hatırlıyorum: dükkanı kazak gömlek dolu esnaf çillere soruyor (o zaman insanlar sokakta başbakanla polemiğe girebiliyordu), malları aldım dolar arttı malların değeri düştü diye. Çiller de "malların rafta durmuyor mu hala" demişti. Adam aynı malı, devalüasyon oranında karlı satacak. İşçi memur da 1-2 ay sonra devalüasyon kadar zam alınca aynı kazağı alabilecek. Ama bizim esnafın şark kurnazlığı, sanki zarar etmiş gibi anlatıyor.

Ama devalüasyon tabii iyi bişey değil. Fiyat ayarlaması, kısa süreli de olsa bir durgunluk vs olur. İstikrar her zaman iyidir. Ama kıyaslarsam eğer şu anki durumdan çok daha iyi. Şu anda dolar artacak mı azalacak mı, yeni bir kanun çıkıp vergi oranı ya da yasak mı gelecek hiç bir şey belli değil. Şu anda elinde para varsa da, yoksa da yatırım ya da ticaret her türlü risk. Kimse 2 gün sonra ne olacağını bilmiyor. Durum 2 yıldır kötü, ne kadar süreceği de belirsiz.
Devalüasyondan sonra maaş hemen artmadı ki Şubat'ta ve Nisan'da oldu devalüasyonlar 1 seneye yakın bekleyen olmuştur. Zaten devalüasyonun nedeni yüksek cari açık bu devlet vatandaşın ithal ürün talebini mevcut kurla karşılayamıyor demektir.. vatandaşın ithal ürün talebini karşılayamadığı için devlet TL'nin dövize karşı değerini düşürmüştür hemen maaş artırsa zaten devalüasyonun anlamı kalmaz... Mağazaya eşya dolduran vatandaş belki zararlı görmüyor olabilir ama satışlar düşeceği için ordan zararı olabilir

Son yıllarda dolar artmasın diye durmadan vergiler artırılarak dizginlenmeye çalışıldı. Vergiler artmasa belki 8.5-9 liraydı dolar, doları düşük tutarak asgari ücreti 350 doların üstünde tuttuk memur maaşını 600 doların üstünde tuttuk diye politika yapmak istiyor iktidar oyları da %35-45 'de olduğuna göre isteğini almış görünüyor

vergiler artınca üretimin maliyeti de artar ama üretim iktidar için önemli olmayan bir konu çok oy getiren birşey de değil zaten çünkü 60 milyon seçmenin hepsi tüketicidir oysa üretici sadece 10-15 milyondur





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Tek_Kisilik_Muhalefet -- 11 Ocak 2021; 18:47:33 >

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
I
3 yıl
Yarbay

Yorumlara baktım, yorumlarda değinilen dışında bir konu daha var.

Veresiye.

Bu aralar ailece küçük bir üretim tesisi kurmayı tasarlıyoruz ama aklımıza takılan 2 sorun var.

Birincisi, veresiye konusu. Maalesef insanımız borç vermeyen birinden ürün almak istemiyor. Ben sürekli alayım para sorulmasın, para sorulduğunda küsüp başkasından almaya başlayayım, borç takayım vs muhabbetler çok.

İkincisi de kalite. Adam hammaddenin içine bilmem kaç oranda, bilmem ne katıyor maliyeti düşürüyor sen %100 o hammadeden yapayım milleti kandırmayım dedin mi "pahalı" diye senden almıyor. E sen de hammadeyi %100 yapma diyeceksiniz, o zaman için elvermiyor müşteriye içinde şu kadar, şu üründen katkı var diyorsun, yok kalsın diğer adam aynı fiyata %100ünü satıyor diyor. Diğeri yalan söylüyor halk ta yiyor işte.