Arama butonu
Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021
 Sonuçları gör
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
2628
Cevap
124147
Tıklama
11
Öne Çıkarma
Cevap: Türk Dış Politikası Gündemi - OCAK 2021 (135. sayfa)
R
3 yıl
Yüzbaşı

Değil. İsveç bu işte 3-4 milyar dolar kazanacağını gördüğü an dış politika değiştirir. Bu işler böyledir. Her zaman menfaatler ön plandadır.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @İsen Buga
İ
3 yıl
Yüzbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: Rasyonel teletabi

Değil. İsveç bu işte 3-4 milyar dolar kazanacağını gördüğü an dış politika değiştirir. Bu işler böyledir. Her zaman menfaatler ön plandadır.
Fransa'ya sizden füze alalım diye teklif verdik ne oldu pozisyonunu değiştirdi mi? İsveç'te kürtçü lobi çok güçlüdür. Kendi futbol takımları falan var 1. ligde



G
3 yıl
Yüzbaşı

israil rusyayı tınlamadı

rus dişileri bakanı hizbullah la görüştü

biden putin e katil dedi

rusya büyükelçisi geri çağrıldı


israil esintisi esiyor ortalarda



1
3 yıl
Yarbay

saçma salak yorum yazana kızmıyorum artık, o da bu çökmüş ekonomide 3 kuruş için takla atacak mecbur. sadece insan olmanın onurunu kaybettiği halde, atar yapmasına gülüyorum. yazık, kafa gitmiş.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

G
3 yıl
Yüzbaşı

avrupa türkiye arasında göçmen özelinde pastırma yazı

yaz geldi göçmen ler ön plana çıktı avrupanın türkiyeye olumlu mesajlar yollaması pastırma yazıdır.



D
3 yıl
Yarbay

-Mısır, deniz yetki alanını Türkiye'nin sınırını ihlal etmeyecek şekilde ilan etti...

-Libya'da Tobruk Meclisi , Libya limanlarını Türk gemilerine açma kararı aldı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 19 Mart 2021; 21:39:26 >

İ
3 yıl
Yarbay

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Libyalı yöneticilerle görüştü


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Menfi ve Libya Başbakanı Dibeybe ile ayrı ayrı telefonda görüştü.



G
3 yıl
Binbaşı

Libya'da Hafter milisleri arasında çatışma çıktı


Libya'nın Sirte kentinde, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'e bağlı milisler arasında çatışma çıktığı belirtildi.




Trablus

Libya ordusuna bağlı Sirte ve Cufra Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafter'e bağlı milisler arasında ülkenin doğusundaki Sirte bölgesinde çatışma çıktığını bildirdi.

Çıkan çatışmada bir kişinin öldüğünü 4 kişinin yaralandığını ifade eden Dırah, çatışmanın Hafter'e bağlı 166. Tugay, Kaniyat Tugayları ve Verşefane Tugayı şeklinde adlandırılan milis güçler arasında olduğu bilgisini verdi.



https://www.aa.com.tr/tr/dunya/libyada-hafter-milisleri-arasinda-catisma-cikti/2209394



D
3 yıl
Yarbay

K.IRAK

-Başika'daki Türk üssüne İran'lı Haşd-i şabi milisleri grad füzeleriyle saldırı düzenlendi.Bir askerimiz Şehit oldu. Atılan 4 roketten birinin isabet ettiği Gudad köyünde yaşayan iki kız kardeş yaralandı.
Saldırı sonrası bölgeye bir SİHA gönderildi ve tedbirler artırtıldı.
İran Devrim Muhafızlarına yakın hesaplar Musul Başika’daki üs bölgesine düzenlenen roketli saldırıda şehit olan askerimizin, TSK'nın İdlib'deki SİHA saldırısında öldürülen İranlı din adamı Seyyid Ali Zencani'nin intikamı olarak paylaştı.

-İran'a yakın Haşd-i Şabi çatısı altındaki Asaib Ehlil Hak örgütünün lideri Kays Hazali yerel ırak kanalında Türkiye aleyhine açıklamalar yaptı;

"Türk varlığı ABD'nin varlığından daha tehlikeli!"
""Erdoğan, Sincar ve Telafer’e girerse buradan isteyerek ayrılmayacak. Buradaki Türk varlığı, ABD’nin varlığından daha tehlikeli"
"Türkiye olası bir k.ırak operasyounu gerçekleştirirse şüphesiz silahlarımıza sarılacağız. Ben şahsen silahımı alıp savaşacağım. Bu Türklere bir mesaj. Klasik savaş olmayacak. Yıpratma harbi konusunda ustayız"
“Türklere söylüyorum, dünyadaki en iyi kabiliyetlerden birine sahibiz. Üsleri bize yakın 7, 20 ve 40 km ötedeler. Elimizde bol miktarda roket var.”


Türkiye bir süredir k.ırak Sincar bölgesine bir operasyon planı yaptığı birçok yerde konuşuluyordu.Buna istinaden bölgedeki pkk ve onlara desteğini açıklayan haşd-i şabi terör örgütleri yığınak yapmaya başladı.İran’a bağlı Şii milis gücü Haşdi Şabi, Türkiye’nin PKK terör örgütüne yönelik düzenleyeceği muhtemel operasyona karşı Sincar’a 3 tugaylık askeri güç takviyesi gönderdi. Musul, Necef ve Kerbela’dan getirilen Haşdi Şabi güçleri Sincar çevresine ve Sincar Dağına konuşlandırıldı.

< Resime gitmek için tıklayın >


-Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskyy:
''Rusya'nın Türkiye'ye turist göndermeme kararına karşı, biz daha fazla turist göndererek Türkiye’ye desteğimizi göstermeliyiz."

-Rusya Dışişleri Bakanlığı:
"Türkiye’nin İHA tedarik etmesi, Ukrayna’daki krizin çözümüne yardımcı olmuyor"

-Rusya Liberal Demokrat Partisi Başkanı ve aynı zamanda Milletvekili Vladimir Jirinovski:
''Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın Suriye, Libya, Azerbaycan ve Ukrayna'da tekerine çomak sokuyor. Erdoğan'ı sakinleştirmenin zamanı geldi''


-Baykar Savunma Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar son günlerde gündeme gelen Kanada ambargosu ile alakalı yeni bir paylaşımda bulundu.
Açıklamada %93 oranında kendi alanında rekor sayılacak bir ölçekte yerliliği bulunan siha araçlarının hiç bir ambargodan etkilenmeyeceği ve bu ambargoların sürekli yaşanmasından ötürü gerekli ARGE çalışmalarıyla dışa bağımlı olunan parçaların ülke içinde üretimine geçtiği vurgulandı.
< Resime gitmek için tıklayın >
https://twitter.com/ParssPlus/status/1382698126918754306



D
3 yıl
Yarbay

-Fas medyası, Le Desk: Fas yönetimi 13 adet Bayraktar SİHA ve yer kontrol istasyonu satın aldı. Fas’ın SİHA’ları Batı Sahra’daki Polisario Cephesi’ndeki artan çatışmalardan ötürü sipariş ettiği belirtiliyor.
Bu hamle ile Fas’ın Cezayir’e karşı güç dengesindeki yeri sağlamlaşacağı konuşuluyor.

-BMGK, Libya'ya ateşkesi denetleme mekanizması gönderilmesini onayladı, Sirte'ye ateşkesi denetlemek için 60 gözlemci konuşlandırılacak.

-Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: "Biz artık KKTC'de federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz.Türkiye ve KKTC son derece yapıcı yaklaşım içinde oldu ama Kıbrıs Türk halkıyla hiçbir şeyi paylaşmak istemeyen Rum kesimi ve onun destekçisi Yunanistan tüm çözüm önerilerini ya referandumda ya da masada reddetti.""

-Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Ukrayna ve Türkiye arasındaki 5,5 milyar dolarlık ticaret hacmini ikiye katlamak istediklerini belirtti.

-Kremlin sözcüsü Peskov: Türkiye’nin Ukrayna’da dahil olmak üzere komşuları ile ilişkileri geliştirme hakkı var. Erdoğan ve Zelenskiy görüşmesi, iki ülke arasındaki ilişkiler.Türkiye ile ilişkilerimiz soğumuyor. Tam aksine, iki ülke arasındaki ilişkiler daha da gelişiyor.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 16 Nisan 2021; 22:49:3 >

D
3 yıl
Yarbay

-The Sunday Express: Whitehall kaynakları İngiliz bakanların Türk egemenliğindeki Kuzey Kıbrıs'ı bağımsız bir ülke olarak resmen tanımayı düşündüklerini duyurdu. Cenevre Görüşmelerinde uzlaşma olmazsa bile İngiltere'nin KKTC'yi tanımaya hazırlandığı iddia edildi.

-ABD Kongresi Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Schiff, Biden’ın “soykırım” açıklamasının güncel gelişmesi olarak Karabağ savaşında Türkiye’nin Azerbaycan’a desteğini gösterdi.

-Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: Türkiye soykırım yapsaydı geride buna itiraz edecek tek bir Ermeni kalmazdı.

-Pakistan, Ermeni soykırımı'nın tanınmasına karşı Türkiye'yi desteklediğini açıkladı.

-İsrail Dışişleri Bakanlığı 1915 olaylarını yaptığı açıklamada “Trajedi” olarak nitelendirdi.

-Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın [Biden’ın sözde Ermeni soykırımını tanıması]: “Önümüzdeki günlerde ve aylarda farklı şekillerde ve seviyelerde cevap verilecek.Bu talihsiz ve haksız açıklamaya uygun yerde ve zamanda cevap vermeye devam edeceğiz.”



-TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil:

"HÜRKUŞ C Eğitim ve Taarruz Jet Uçağı yaklaşık 1 milyar dolar öz kaynakla yapılıyor.2022'nin sonunda uçacak. 2025'te teslimat.Hürkuş'a yurt dışından talep var. 12 adet göndereceğiz. Şuan kontrat aşamasında, imzalar atılınca paylaşacağız."
"ATAK 2, 11,5 ton olacak. 5 bin beygir motoru var.ATAK-2 helikopterinde Ukrayna motoru olacak. İhracat kısıtlaması olmayacak gibi görünüyor.%60 oranında yerliliği bulunuyor.2023'te ilk uçuş, 2025'te seri üretim. Fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait"
"Şimşek Hedef Uçağımız aynı zamanda kamikaze uçak.Yılda 100 adet üretiyoruz.Şimşek'in üzerinde 5 kg patlayıcı var.Aksungur'dan bırakıyoruz, 200 km'den hedefini vuruyor."
"GÖKSUNGUR İHA’nın geliştirme faaliyetleri devam ediyor.GÖKSUNGUR, AKSUNGUR SİHA’dan atılabilecek süpersonik seyir hızına sahip bir İHA sistemi olacak."
"HÜRKUŞ-2 ile daha hafif ve daha yeni bir uçak yapıyoruz.HÜRKUŞ-B silahlı olarak devam edecek. Güçlü bir uçak."
"ANKA ve ATAK'ı beraber çalıştırıyoruz.ANKA yukarıdan lazerle işaretliyor, ATAK çıkıp hedefi vuruyor."
"Yerli Helikopter Gökbey 2018'de ilk uçuşunu yaptı. Şuan sertifika uçuşlarını yapıyoruz. 2022'de Jandarma'ya 3 tane teslim edeceğiz.Ayda 2 tane üreteceğiz. Şuanda 4. helikopteri yapıyoruz.
"F-35 kararı, benim de şirketimin de sorumluluğunu arttırmıştır. Bizim dönüşümüz yok.F-35'in yeri benim gündemimde yok artık, benim gündemim MMU,Kesinlikle yapılmak zorunda. Zaten yapılmak zorundaydı, şimdi daha da önemli.Şu gerçek. Milli muharip uçak ülkenin bekası için gerekiyor. 2025'te uçuyor. 2028'te bunu teslim etmeyi düşünüyoruz. Bazen ihtiyaç olduğunda mesailer artar. Problem yok onda."



HÜRKUŞ C TAARUZ JET UÇAĞI
< Resime gitmek için tıklayın >


ATAK-2
< Resime gitmek için tıklayın >
GÖKBEY
< Resime gitmek için tıklayın >


ŞİMŞEK KAMİKAZE
< Resime gitmek için tıklayın >
AKSUNGUR
< Resime gitmek için tıklayın >


GÖKSUNGUR
< Resime gitmek için tıklayın >
ANKA
< Resime gitmek için tıklayın >
MMU - MİLLİ MUHARİP UÇAĞI
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 26 Nisan 2021; 2:24:49 >

D
3 yıl
Yarbay

-Daha önce TUSAŞ'ın T129 Atak helikopteri için Filipinler hükümeti ile prensip anlaşması ABD tarafından blokaja uğramıştı.Filipin hükümeti ile ABD arasında sağlanan uzlaşma sonrası TUSAŞ'ın 5 adetlik T129 Atak helikopteri anlaşmasının tamamladınını TUSAŞ genel müdürü Temel Kotil kamuoyuna duyurdu.Helikoperler bu yıl içinde filipinlere teslim edilecek.



D
3 yıl
Yarbay

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın:

-"Mısır ile ilişkileri normalleştirmek hem her iki ülkenin hem de bölgenin çıkarına olacak.İstihbarat başkanları ve Dışişleri Bakanları temas halinde. Türk diplomatik heyeti önümüzdeki hafta Mısır’a gidecek.Mısır ile yeniden yakınlaşmak Libya’daki güvenlik durumuna mutlaka katkı sunacaktır.Mısır’ın Libya ile uzun bir sınıra sahip olduğunun ve bazen Mısır için güvenlik tehditleri oluşabileceğinin farkındayız.”

-“Olumlu bir gündem ile Suudi Arabistan - Türkiye ilişkilerini de düzeltmek için yollar arıyacağız.Türk ürünlerine boykotun kaldırılacağını umuyoruz.Kaşıkçı ile ilgili dava görüldü, karar alındı ve karara saygı duyuyoruz.”


Azerbaycan Cumhurbaşkanı yardımcısı Hikmet Hacıyev:

-“Türkiye, Azerbaycan'ın kardeş ülkesidir ve aynı zamanda İsrail de bizim stratejik ortağımızdır. Dostlarımızın birbirleriyle dost olmasını istiyoruz.''



D
3 yıl
Yarbay

Kıbrıs Gündemi

Cenevre'de düzenlenen Gayrıresmi 5+BM toplantısı sonuçlandı.Türkiye, garantör ülke olarak KKTC yanında bulundu.

Görüşmelerde KKTC Cumhurbaşkanı çözüm önerilerini sundu.Yunanistan tarafı ise sunulan önerilere kayıtsız kaldı.
Bu tablo sonucunda ise Cenevre görüşmeleri sonuçsuz dağıldı ama KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar iki devletli çözümün görüşmelerini kayda geçirdi.
Bİr sonraki görüşmeler yaz ayı içinde yapılacak.


KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Cenevre’de BM sunduğu çözüm öneri ve ilkelerinin temel başlıkları ise şöyle oldu;
-Kıbrıs sadece bir ada değildir.
-Mavi vatan
-Kıbrıs açısında Avrasya, Asya, Afrika jeopolitiği
-iki devletli çözüm


< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >


Cumhurbaşkanı Erdoğan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Güney Kıbrıs'a güvenmiyorum, inanmıyorum. Onlar hiçbir zaman dürüst davranmadılar." yorumunu yaptı.

Yunan basını ise ABD’li STK'larından, Biden'dan Kıbrıs için Türkiye’nin "İki Devletli Çözümüne" karşı çıkmasını İstedi.

https://twitter.com/i/status/1388277702155771909


Bütün bu gelişmeler içinde İngiltere'de bazı haberler çıkmaya başladı.

Hükümete yakınlığı ile bilinen Sunday Express gazetesinde,İngiliz hükümetinin önümüzdeki aylarda KKTC'yi resmen tanıyacağı ve akabinde birçok ülkeninde KKTC'yi tanımasının yüksek ihtimali olduğu yazıldı.
Haberde Brexit'le Avrupa Birliği'nden kurtulan İngiltere'nin tarafsız garantörlük rolünü yerine getirebileceğine ve Kıbrıslı Rumlara ile Kıbrıslı Türklere eşit şekilde davranılmasını sağlayabileceğine inanıldıdığı kaydedildi.

Haberde İngiltere'de yaşayan 300 bin Kıbrıslı Türk'e yardım edeceği ve iki ülke arasında doğrudan uçuşların başlamasını sağlayabileceği vurgulandı.Ayrıca binlerce İngiliz vatandaşının Kuzey Kıbrıs'ı da daha kolay ziyaret edebileceği ve KKTC'nin güney ile birlikte popüler bir tatil beldesi haline gelebileceği,KKTC ile daha geniş ticari anlaşmalar yapılabilceği yazıldı.Aynı zamanda İngiltere'nin Kıbrıs'taki iki askeri üssü konusunda da uzun vadeli bir anlaşma sağlanabileceği belirtildi.

Sunday Express ayrıca Brexit müzakereleri sırasında AB'nin İngiltere'ye baskı uygulamak için Kuzey Kıbrıs'ta yaşayan İngiliz vatandaşlarının, güneye geçmeleri halinde gözaltına alınma ve para cezası ile tehdit edildiği ileri sürüldü.Değişen bölge konjonktüründe ise İngiltere'nin KKTC'yi tanıma düşüncesinin değerlendirmeye alındığı ve kısa zamanda konuyu netliğe kavuşturulacağı ve yüksek ihtimalle KKTC'nin resmen tanınanacağı sonucu çıkacağı İngiltere'de konuşulmaya başlandı.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 1 Mayıs 2021; 3:27:29 >

B
3 yıl
Yarbay

Dünyaya rezil ediyorlar Türkiye yi, dünyaya.

5 aydır bekliyorlar Abd den telefon. ABD başkanı telefonla arıyor, ağzı kulaklarına varmış dinliyorlar. Ermeni soykırımı yalanını tanıyorum diyor, bizim dikta ne olursunuz iktidarı elimden düşürmeyin, ne olursunuz istediğiniz her şeyi yapıyorum diyor. Başlıyor montrö başarısını çöpe atmaya. Başlıyor israf kanal yapmaya. Çünkü ipler onların elinde.

Şov yapacağım diye 5 yıldır rehin olan 16 güvenlik gücünü, yoksul çocuklarını başarısız operasyonla şehit ediyorlar.

Rusya tek seferde 35, 5 yılda 60 yoksul çocuğunu şehit ediyor, SES YOK, SES.

Lafta Müslüman İcraatta İngiliz işbirlikçisi hükümetimiz sağolmasın, dünyaya rezil ediyor bu milleti.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yarbay

-Abd 3 Mayıs günü başlaması gereken Halkbank davasını erteledi.Gerekçe temyiz başvurusunun henüz karara bağlanamaması olarak gösterildi.

< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 3 Mayıs 2021; 0:38:16 >

B
3 yıl
Yarbay

Yine, yeniden, yine berbat bir dış politika. Ülke çıkarları değil, Erdoğanın çıkarları ön planda gidiyor.

Aylar boyunca Bidenden gelecek telefonun başında bekleyen ÜMMETİN LİDERİ, ilk konuşmada ermeni soykırımı yalanına sessiz kaldı, hazirana kadar beni arama dedi biden. Böyle de zalimlerden ayar yiyen zalim bir lider işte.

Biden kötü, biden kötü, biden kötü diye aylardır algıcılık yapan TV, internet trolleri şimdi Erdoğan Biden görüşmesini başarılı bulmuş. Erdoğan destan yazmış???! Böyle kitapsız bir kitle yok dünyada.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

1
3 yıl
Yarbay

iktidarı şakşaklayan üyler, 2 aydır suskun. sebep? artık iktidarın yerine bahane bile uyduramıyorlar mı? komik adamlar.



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

D
3 yıl
Yarbay

-Pentagon: Türkiye Kabil havalimanın koruması misyonunda öncü rol oynamayı kabul etti. Şu an ayrıntılar üzerinde konuşuyoruz.(Hava alanı işletmesi ve Macaristan - Pakistan ile ortak çalışma istekleri üzerine)

-Macaristan Başbakanı Orban'nın Afganistan'a Macar ordusunu Türkiye'nin de isteği üzerine asker göndermeyi kabul ettiği söyleniyor.

-Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis:Türkiye'nin ürettiği tüm savunma sanayi ürünlerine talibiz.

-Pakistan Başbakanı İmran Han:ABD’nin askerlerinin Afganistan'dan çekilmesinin ardından Washington yönetiminin bu ülkedeki operasyonları için ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatına kesinlikle üs vermeyeceğiz.

-Afganistan yönetimi Türkiye'nin kabil havalimanını koruma görevi üstlenmesini memnuniyetle karşıladı.

-Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba: Rusya'nın baskısına rağmen Türkiye'nin Ukrayna'ya Bayraktar İHA tedariği konusundaki tutumunu değiştirmedi.Türkiye, kendisine saygı duyan ve başkalarının saygısını kazanan bir ülke olduğunu kanıtlamıştır.Ukrayna, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması imzalamanın eşiğinde,geriye "bir adım" kaldı ancak atılması en zor olan bir adım bu.

-Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:
"Yakında Türkiye tarafı ile Ankara'nin Kiev ile yaptığı askeri işbirliğini ve Ukrayna'nin NATO'ya dahil olmak sürecini görüşeceğiz"

-Letonya, Türk siha araçlarına talip oldu.Yeni bir anlaşma için görüşmeler başladı.

-Ermenistan'ta yapılan erken seçimleri %53 lük oranda Paşinyan kazandı.

-Lavrov, Ermenistan'da ki seçimler hakkında açıklamalar yaptı:
"bunun bölgedeki ve özellikle Karabağ'daki durumu nasıl etkileyeceğini anlamak için Erivan'da hükümetin kurulmasını beklemek gerek"