Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
4
Cevap
266
Tıklama
1
Öne Çıkarma
Tüm ülkedeki ekspertizlerin ortak hareket edeceği bir yönetmelik mümkün mü sizce?
Y
6 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Bu ekspertiz firmaları aksini iddia etseler de hiçbirisi kurumsal değil.Yıllarca kendi aralarında geçmişten günümüze oluşturdukları eften püften ekspertiz kusurları bugün birçok insanın canını yakıyor.Hele bir onay oto var sanki sadece fabrikadan yeni çıkmış aracı beğenecek.Bir ekspertiz videosunda aracın salıncağı,motor takozunun üretim yılı faklı olduğu için değişm,iş vs diyordu.Bence eğer mümkünse bu ekspertiz işlemlerini ayrıntılı anlatan,türkiye genelinde kanun gibi ortak geçerli kuralların olduğu ayrıntılı bir yönetmelik yayınlanmalı.Bu iş ancak böyle çözülür.Bu yönetmeliği tarcanlar,ümran,pilotgarage vs firmalar beraber hazırlamalı.Ve avrupada olmayıp bizim ülkede olan araçların değerini gereksiz şekilde düşüren bir sürü saçmalık espertiz işlemlerinden çıkarılmalı.

Bir kerebir aracın şasi,pas,çürük,hava yastığı,motor,yürüyen aksam gibi sürüş güvenliğini etkileyebilecek aracın kullanıcısına sıkıntı çıkaracak problemler dışında diğer bütün parçalardaki boya,lokal boya,değişen,sökülüp takılan,macun vs bütün saçmalıklar ekspertiz raporlarından çıkarılmalı.Bu ifadelerin hiçbirisi artık ekspertiz raporlarında bile yer almamalı.9 yıl boyunca kaput ve sağ üç parça boyalı araç kulandım.Hatta bu parçaların tümünde bölgesel macun olduğunu son iki yılda öğrendim.Yine benim yaptığım kaza sonrası bir parça daha değişti ve bir parça boyandı,macun da kullanıldı.Benim için araçtaki bu boya ve macun işlemi kullanım süremde hiçbir rahatsızlık oluşturmadı.Düzgün işçilik yapıldıktan sonra araçta boya,macun vs ne problem olacak?Araç dıştan bakıldığında orjinalden hiçbir farkı yoktu.

Biz az gelişmiş bir ülke olarak hayatımızın hiçbir alanında olmayan mükemmelliği arabalarımızda istiyoruz.Kendimiz için doktora gitmeyip arabamızda en ufak birşey olsa sanayiye gidiyoruz.Bu araçlar bizimle mezara gitmeyecek,müzeye koyup sergilemeyeceğiz.Yıllar içinde vücudumuz eskiyor,hastalanıyor araçlar mı zarar görmeyecek?Bence günümüz modern araçlarının kaza yapmadıktan sonra ömürleri insan ömrü kadar var.Boyaymış,değişenmiş,macunmuş vs geçiniz bu işleri.Galerici de değilim al satçı da değilim.Bu işten hiçbir çıkarım yok.Ona göre mesaj yazalım..



B
6 ay
Yarbay

Mesela bir doktorun hasta muayene edebilmek için diploması olması gerek. Aynı şekilde arabayı tamir etmek için, ekspertiz yapabilmek işin de belli bir eğitim, sınav ve diploma gerekmesi lazım. Ayrıca ekspertiz paketi olmamalı, hepsinde bakılması zorunlu olan parametreler olmalı, bu rapordan da kanunen sorumlu tutulmalılar.

Artık arabalar servet değerinde. Eksperinden tamirine kadar profesyonellik şart.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


_____________________________

Eski kullanıcı adı: DburakKoc


P
6 ay
Yüzbaşı

Boya değişen macun eksper raporundan çıkarılmalı ifadesine katılmıyorum. Piyasanın kendi içinde oluşmuş dinamiğine devlet eli ile müdahale hem işe yaramaz hem gereksiz olur.



< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

O
6 ay
Yarbay

İyi başlayıp kötü bitirdiniz
Ekspertiz demek, araçta ne var ne yok söylemek demek. Ama atıyorum salıncak bilmemne tarihine göre değişmiş demek de komik. Salıncak, disk balata vesaire gibi değişimi olabilen parçalardır.
Önemli olan arabanın ne durumda olduğudur, km mi düşürülmüş, kazası var mı, varsa ne durumda, neresi yapılmış, tamir görmüş bilinmesi lazım elbette.

Siz öyle kullandınız sakınca görmediniz diye başkasının da öyle yapacak diye bir olayı yok.
Size bu şekilde araba satmaya kalktıklarında alır mısınız peki? Atıyorum hem de kazasız boyasız araba ile aynı değerde mesela? Madem sorun yok, o şekilde almanız gerekir.

Ha bizde ekspertiz ve kaza boya işi fiyat kırma amaçlı da kullanılıyor ancak arabanın ne durumda olduğunu bilmek herkesin hakkı. Yok öyle dolandırıcılık hırsızlık hak yemek.

Bu arada ilgili Yönetmelik'e göre aslında eksperler de sorumlu, galeriye ve/veya satıcıya nasıl dava açılabiliyor ve sorumlu tutulabiliyorsa, yanlış hatırlamıyorsam ve yönetmelikte değişiklik olmadıysa ekspertiz firmaları da aynı şekilde sorumlu. Ama sallayan yok tabi. Önüne gelen ekspertiz açıp sallama rapor veriyor. Artık bir araba için 3 farklı firmadan ekspertiz almak zorunda kalıyor bir de millet, birinde boyalı denen yere diğeri orj diyor, biri başka bir şey yazıyor, öbürü görmüyor fark etmiyor bile.

Artık bu ekspertiz salaklıklarından galericiler falan bile mağdur oluyor düşünün


Bu mesaja 1 cevap geldi.
Y
6 ay
Yarbay
Konu Sahibi

Aynı şeyden bahsediyoruz aslında hocam.Her ekspertizin ortak karar verebileceği,verdiği karardan mahkemelik olmayacağı veya karşıdaki insanı mağdur etmeyecek ayrıntılı bir yönetmelik olmalı.Bugün milli eğitim bakanlığı, bundan sonra okullarda yapılan sınavlar test şeklinde değil açık uçlu yapılacak şeklinde yönetmelikte değişiklik yaptığında türkiyedeki 60000 civarı okul sınavları bu şekilde yapıyor.Aynı şey ekspertiz işlemlerinde de olmalı.

Zaten boya,lokal boya,değişen vs artık eskisi gibi araç fiyatlarında belirgin bir fark oluşturmuyor.Oluşan fakı da zaten satıcı kişi kendi kafasında aracına biçtiği piyasa ile kapatıyor.Yani 3-4 parça boyalı araçla boyasız araç arasında artık eskisi gibi faklar yok.Zaten olmamalı da.Komple boyadan boya çizikli,tavanında vernik atması,koportasında göçük olan heryeri orjinal araba üç dört parçası veya daha fazla parçası boyalı yepyeni duran bir araçtan çok da pahalı olmamalı.

Tabi ki hava yastıkları patlak,emniyet kemeri dirençli,şasisi kaynak ve boyalı,gönyesi kaymış vs,kaportası paslı araçları söylediklerimin dışında tutuyorum.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ykaya1983 -- 3 Nisan 2024; 14:34:52 >


Bu mesajda bahsedilenler: @Ormanci
DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.