Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
8
Cevap
1855
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Transistorlu çıkış katı bias ayarı
N
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bir haftadır antikacıdan aldığım Grundig rpc 200 ile uğraşıyorum bütün bakım ve temizliği bitirdim sayılır. Yalnız amfi katındaki bias ayarı denen zımbırtı ile hiç uğraşmadığımdan tecrübeli ustalardan yardım bekliyorum :) şu an seste hiç bir sorun vs yok mükemmel çalıyor fakat ayar konusunda her kafadan bir ses çıktığı için kafam karıştı. Özellikle elektürükçü hocamı konuya bekliyorum kendisi restorasyon konusunda çok iyi bence. Teşekkür ederim herkese. @elektürükçü



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @elektürükçü
N
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

E
8 yıl
Yarbay

Nipp10 Hocam hayırlı olsun , Grundig receiver'in bu serisini bilirim .Arkadaşımın evinde vardı . güzel tok sesi vardır .
Kendi hoparlörlerini bulduysanız eğer , gerçek antika değerinde ..

Bilgim belki sizler kadar belki eksik
asla herşeyi biliyoruım diyemem . Öncelikle DC offset ayarlarına bakın derim +- 10mV olması sağlıklı olduğunun göstergesi . eğer bu değerlerin üstünde görüyorsanız , özellikle difransiyel transistörleri kontrol edin , hFe değerleri çok önemli değil , bazılarının giriş hassiyet voltajları eşlenmemiş veya zaman için sorun yaratmış olabilir . en son Sansui restore ederken buna şahit oldum . ilk açılışta 180 mV değer ısındıkça düşmekte ,sonrası - Voltajlara çıkmaktaydı .
Bias ayarı amplinin boşta çektiği akım ,genelde çıkışa yük bağlyken ,sinyal girişine şönt yaparak kısa devre edildikten sonra ortam ısısı 25 dereceyi geçmeyen 15 derecenin altına düşmeden en az 10 dk bekledikten sonra ölçüm yapılır . Kimi ustalar çıkış transistörlerinden ölçüm alır . amplifikatöre göre bazıları 20mA bazıları 50mA akım geçmesi gerekir . Maksimum 1-2 mA +- toleransa sahiptir . sukunet halinde aşırı ısınıyorsa demekki bias yüksektir .
bazı firmaların servis manual kitapçıklarında bias ayarının nasıl yapılacağını yazar . bazı ustalarda ,sukunet akımını cihaza 8-4 ohm yük . metal direnç bağlayarak ,ısısına göre ayarlar .
hani eski motor ustalarının avans ayarını kulağını motorun çalışmasına ,egzost sesine göre yaptığı gibi , her yiğidin bir yoğurt yiyişi var misali

ben hep datalara sadık kalmayı yeğlerim , ama datalar sağlıklı devrelerde iş görür . problem varsa hep bir sorun baş gösterir .

Nipp10 hocam elektrolitikleri mümkünse değiştir . tamam süper bir marka ROE ama 35- 40 sene dayanmış bir kondansatör kaçak akımları yükselmiştir .

besleme kondansatörlerinede el at , derim Nipp10 ustam .

saygılar , Kolay gelsin .





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elektürükçü -- 2 Aralık 2015; 22:52:18 >
Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
8 yıl
Yarbay

Çift ölçü aleti kullanırsanız ,daha sağlıklı . bir taraftan DC offset bir taraftan Bias akımı ayarlamasınıu gözlemlemek daha kolay olur . Tabi mümkünse .



N
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Merhaba uzun zamandır giremiyorum foruma. Daha bunu bitiremeden kelepir bir rpc350 daha geçti elime.ama çok yoğun olduğum için fazla vakit ayıramıyorum. Çok güzel dual marka turntable falan ama üzerinde kartuş iğne yok kol kırık bilimum küfürler saydırıyorum kendi kendime nasıl bu hale getirdiler diye neyse. Yine görüşmek üzere arkadaşlar kendinize iyi bakın.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @elektürükçü
E
8 yıl
Yarbay

Hocam nereye
değerli görüş ve yorumlarınızı özler olduk .

Dual pikabı belki başka pikap için yedek parça olarak kullanmış olamazlarmı .

veya evdeki yaramaz bir çocuk eseri olabilir



N
8 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hocam Merhaba. Buradayım bir yere gitmedim:) Elbette fikir alışverişi güzeldir bugün biraz turntable ile uğraştım kolu takıp ayatladım 110volt sincap kafesi motor ve devir ayar mekanizmasını komple temizleyip yağladım. Ölü gibi sessiz dönüyor inanılmaz. Pitch ayarı da kayışlı o da ilgi istedi biraz. Sürücü kayış ise sünmüş. Elimdeki en büyük kayışı taktım fakat sıkıyor biraz koparmadan sündürmenin bir yolu var mıdır ?.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
E
8 yıl
Yarbay

uygun kayış alabileceğin adres istermisin hocam .



R
2 yıl
Yarbay

Konu biraz hort olacak ama bende bu amfi bias ayarlarını çok merak ediyorum, bunun için osiloskop şartmı?



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.