Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
0
Cevap
322
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Trabzon haber basın sitesi
G
2 yıl
Binbaşı
Konu Sahibi

Trabzon Haber basını 1869'dan 1904 (R. 1906) yılına kadar süren 22 ciltlik Trabzonspor haber yıllıkları bile o kadar önemlidir ki bugün orijinal Trabzon'u bunlardan çıkarıp alarak bugünkü Trabzon'la karşılaştırmak mutluluğuna erebiliyoruz.
Trabzonspor haberlerinin örnekleri orijinal olarak T.B.M.M. Kütüphanesinde de vardır. Bu nedenle Kudret EMİROĞLU Grubu Kültür Bakanlığı desteğinde yayınladıkları bu yıllıkları T.B.M.M. Meclisi Kütüphanesindeki asıllarından alarak topluma kazandır.
Bunun için Trabzon İli ve İlçeleri Eğitim, Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Vakfını bile kurmuşlardır. Merkezi Ankara'dadır. Gidip bizzat yerinde görüp inceledim Bunlara ISBN de alarak uluslararası alanda da Trabzon’u tanıtmaya gayret etmişlerdir. Bu çok büyük bir hizmettir. Trabzon haber ajansı nda geleceğe ışık tutmaktadır. Öyle ki yayınlarına şöyle bir not da düşmüşler:

“Not: Son zamanlarda bazı kuruluşlar, yıllıkların öneminden dolayı, olduğu gibi yayınlamaya başlamışlardır.”

Bu yayınların sunusunda Trabzonspor haber yıllıkları 22 cilt ve 5754 sayfa olduğunu, 1869'dan 1904 yılına kadar yayınlandıklarını özellikle vurgulamışlardır.
Diğer şehirlerde çıkan yıllıkların tamamı ise 527 adettir. 1866'dan 1918 yılına kadar yayınlanmışlardır. Bunlarda istatistiklere varıncaya kadar her konuda ve her şekilde bilgi vardır. Dildeki yenileşme hareketleri bu kültürü örtbas etmiş, yeni nesillerle irtibatı kesmiştir. Bunu Sn. Ergun GÜRSOY Beyin başkanı olduğu bu vakıf da özellikle kayda geçmiştir. Trabzon haber gündeminde bu yıllıkların sapasağlam öğrenmek ve mi manada günümüze aktarmak mümkündür.”

Gerçekten dünyada hiçbir devletin yapmadığı, yapamadığı bir ilmi hizmet, Bizim için söz konusu olan Trabzon şehir yıllıkları amma siz İsterseniz Hicaz veya Kudüs veyahut ta adalar yıllıklarına da bakabilirsiniz. Hem de renkli haritalarıyla birlikte mevcuttur, Kaldı ki biz Kızılay yıllıklarında Trabzon haber ajansında anlatılan bölümünde veya askeri kaynaklarda Trabzon bölümünden bile haberimiz yok. Ancak Trabzon şehir yıllıkları Askeri bölümlerinden veya tarihi bölümlerinden haberimiz var. Ya Ticaret yıllıklarının Trabzon bölümlerini okudunuz mu? Trabzon haberlerinde iki yerden denize Petrol sızdığını bile haber veriyor. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Kütüphanesinde bile mevcut. İşte bunlar bilinmeden Trabzon basınının dünü bugünü ve geleceği hakkıyla bilinmez ve de yazılamaz.



DH Mobil uygulaması ile devam edin. Mobil tarayıcınız ile mümkün olanların yanı sıra, birçok yeni ve faydalı özelliğe erişin. Gizle ve güncelleme çıkana kadar tekrar gösterme.