Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
148
Cevap
4077
Tıklama
25
Öne Çıkarma
Temel Kotil: “Milli Muharip Uçak 2025’te ilk uçuşunu yapacak ve 2029’da envantere girecek”
Z
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Temel Kotil: “Milli Muharip Uçak 2025’te ilk uçuşunu yapacak ve 2029’da envantere girecek”Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Rusya merkezli haber ajansı Sputnik’in sorularını yanıtladı. TUSAŞ’ın yürüttüğü çalışmalar ve özellikle Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bilgiler paylaşan Kotil, MMU’nun ilk uçuşunu 2025 yılında yapacağını söyledi.



Ayrıca Bkz.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Rusya’nın Su-35 ve Su-57 teklifini değerlendirebiliriz”



T-129 ATAK helikopterlerinden F-16 uçaklarının modernizasyonuna kadar birçok projede görev alan TUSAŞ’ın başarılı grafiğini değerlendiren Kotil, 2020 yılı için bir değerlendirmede de bulundu. Temel Kotil bu kapsamda yaptığı açıklamada, “Dünyanın ilk 100 savunma ve havacılık firmasının sıralandığı Defense New Top 100 listesinde 16 basamak birden yükseldik. Bu dönemde Ar-Ge harcamalarımızı yüzde 40’ın üzerine taşıyarak yeni nesil hava araçlarının geliştirilmesi için öncü vasfımızı perçinledik. Böylece ülkemizin savunma sanayisinde bağımsızlık vizyonu için projeler geliştirmeye devam ettik.” sözlerine yer verdi.



İlk uçuş 2025 yılında



Şirketin üstlendiği en önemli projelerden biri olan MMU için de tarih vererek konuşan Kotil, şunları söyledi:



Diğer taraftan en önemli projelerimiz arasında yer alan global havacılık ekosisteminin merakla beklediği, ülkemizi havacılık ve savunma alanında lig atlatacak 5’inci nesil avcı uçağımız MMU’nun, 18 Mart 2023 yılında hangardan çıkışını gerçekleştireceğiz.  MMU, 2025’te ilk uçuşunu yapacak, 2029’da ise Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girmesini öngörüyoruz.



Temel Kotil: “Milli Muharip Uçak 2025’te ilk uçuşunu yapacak ve 2029’da envantere girecek”



TUSAŞ tarafından geliştirilen ANKA ve AKSUNGUR İHA’lara değinen Kotil, Tunus’a ilk ANKA ihracatının gerçekleştirildiğini belirtirken TSK çatısı altındaki kuvvetlere de 20’den fazla teslimat yapıldığı bilgisini paylaştı. Kotil, Türk Hava Kuvvetlerinin sahip olduğu Blok 30 F-16’ların modernizasyonu için ise “F-16 Blok 30 uçaklarının yapısal iyileştirmelerine yönelik olarak başlatılan çalışma kapsamında mühendislerimiz aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyor. Hava Kuvvetlerimize ait F-16 uçaklarımızın 8 bin saat olan uçuş ömrünü 12 bin saate çıkarmış bulunuyoruz.” dedi.



Ülkemiz savunma sanayiinin en büyük projesi olan 5. Nesil savaş uçağı projesi MMU için önümüzdeki süreçte umarız çok daha güzel haberler almaya devam ederiz.




Kaynak:https://tr.sputniknews.com/columnists/202103131044021159-tusas-genel-muduru-temel-kotil-milli-muharip-ucak-2025te-ilk-ucusunu-yapacak/

 Haberi Portalda Gör

Muharip uçak yapmayı iha yapmak sanıyorlar, yada insanları kandırmaktan keyif alıyorlar. Prototipi 2025 te hazır olsa bile, en az 10 sene test edilmesi geliştirilmesi lazım. Ayrıca ortada fabrika...
Yoruma Git
Yorumun Devamı TheStarBox - 3 yıl +62
f16 varken neden f35 peşinde koştuk
neden f22, f15 varken f35 geliştiriliyor
neden hem baykar hem de tusaş iha üretiyor
neden bmw varken mercedes kuruldu
gibi gibi sorular

5. seviye uç...
Yoruma Git
Yorumun Devamı Schtroumpf Grognon - 3 yıl +49
Arkadaşlar, tezatlık şurada. Sen 2029 da ben kendi uçağımı envantere koyacağım diyorsun. Ama gidip su57 veya f35 muharip uçağını almaya çalışıyorsun. Sizin anlamadığınız şey şu, eğer bi...
Yoruma Git
Yorumun Devamı TheStarBox - 3 yıl +33
M
3 yıl
Yüzbaşı

başaracağız bu iman, bu kararlılık,bu muhalefet oldukca no easy way oıt




K
3 yıl
Yüzbaşı

Ne çekiyorlar ise, bende istiyorum. Acayıp kafa yapıyor.

O zaman sormazlar mı adama biz niye F35 veya Rusların SU 57 lerin peşinde koşuyoruz ?


Bu mesaja 2 cevap geldi.
E
3 yıl
Yarbay

S
3 yıl
Yüzbaşı

Müptezelliğin alemi yok.
2029'a kadar Yunanistan Rafale kullanırken senin onun karşısında uçurtma uçuracak halin yok.
Kaba etinle düşünmeyi bırakıp beynini kullan.



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kraaz
S
3 yıl
Yarbay

f16 varken neden f35 peşinde koştuk
neden f22, f15 varken f35 geliştiriliyor
neden hem baykar hem de tusaş iha üretiyor
neden bmw varken mercedes kuruldu
gibi gibi sorular

5. seviye uçak iddialı. fakat tei'nin yerli motoru, baykar ile tai'nin de faal güçlü ihaları var. o sebeple er ya da geç buna da kavuşuruz gibime geliyor. 5 yıl öncesine göre haftada bir savunma sanayinden başarılı haber alır olduk.



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Kraaz
K
3 yıl
Yüzbaşı

He he, harbi siz ne çekiyorsunuz ya ? Nasıl bir acayıp kafa yapıyor.

"I Would Challenge you to a Battle of Wits, But I See You Are Unarmed" - William Shakespeare




Bu mesajda bahsedilenler: @schipht
K
3 yıl
Yüzbaşı

2023 demediler bari ??????????




D
3 yıl
Binbaşı

Tempest üretimine de katılmaya çalışıyoruz. Böylesine vizyoner bir bakış açısı ancak takdir edilir 👍



D
3 yıl
Yarbay

f35 programinin baslangici 1993, ilk ucusu 2006, envantere girisi 2015. hic bir modern ucagin 10-20yildan kisa gelistirme suresi yok. bu konuda tecrubeli yetismis beyin gucune, know how'a, her cesit altyapiya sahip ulkelerde bu is bu kadar uzun surerken sen ilk tasarladigin jeti 2025de ucuracam diyorsan orada bir sikinti vardir.



Bu mesaja 3 cevap geldi.
M
3 yıl
Yüzbaşı

altaylıya konuştu kotil," biz açız 5 bin müdendisimiz var 100 tanesi ing,abd nin f22 var f35 için zamanı vardı ve acelesi yoktu ondan bizim projemiz çok daha hızlı ilerliyor " dedi .dolayısı ile olay at gözlügü ile bakmalaylım her ülkenin imkan ve kabiliyetleri farklıdır

Videoyu izlemek için tıklayınız





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mokoko_TR -- 14 Mart 2021; 23:57:22 >

Bu mesaja 3 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
S
3 yıl
Yarbay

Yeni nesil bir savaş uçağı yapabilmek bu kadar basit mi anlamadım hala. Bu alanda tecrübesi nerdeyse Türkiye'nin kurulma dönemine kadar giden ülkeler f-35, su-57'yi hala oturtamamışken biz nasıl bu kadar kesin tarihler verebiliyoruz. su-57 ilk uçuşunu 2010 da yapmış daha servise alınmamış f-35 2006'da yapmış o da yeni yeni giriyor servise. Biz daha ortada olmayan uçağı 2025'e kadar ilk uçuşa hazırlayıp 4 yıl sonra da envantere sokabiliyoruz.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
C
3 yıl
Yarbay

Yerli ucagimiz goklerde. Korkmuyorda degilim, kalkisi olurda inisi olmazsa diye.



Bu mesaja 1 cevap geldi.
D
3 yıl
Yarbay

gelistirilme sureci 10 yildan kisa modern bir ucak ornegi ver ikna olayim. kaldiki sen bu adamlarin onlarca yil once cozdukleri sorunlari en bastan arayip bulmak zorundasin ve bunu daha once jet ucagi uzerinde hic calismamis insan gucunle yapacaksin. ve iddian 5inci nesil ucak yapmak. gercekden buna inaniyor musun? yoksa gorevin ve gelir kaynagin insanlari buna inandirmak mi?


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mokoko_TR
U
3 yıl
Er

Nasıl profil fotosu koyabiliyorsun anlatabilir misin




Bu mesajda bahsedilenler: @darkaura
G
3 yıl
General

İngilizlerin meşhur firması BAE mühendislik firması bize destek oluyor. Çıkacak uçakta bir F-22 ve SU-57 olmayabilir ama kendince başarılı olacak ve seyrek 5’inci nesil avcı uçağı olacak. Tüm F-16’ların yerini alacak.


Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @STMUS
T
3 yıl
Yarbay

Muharip uçak yapmayı iha yapmak sanıyorlar, yada insanları kandırmaktan keyif alıyorlar. Prototipi 2025 te hazır olsa bile, en az 10 sene test edilmesi geliştirilmesi lazım. Ayrıca ortada fabrika yok, yapılan prototip el yapımı.
Yani 4 senede hem fabrika kurup hem normalde 10 sene süren testleri ve düzeltmeleri mi yapacak insanlar?

Gerçekçi bir hedef söylenmiş olsa, mesela 2030 da prototip tamamlanacak, 2035 de seri üretime başlanacak ve 2039 da envantere girecek gibi.
O zaman gerçekçi olurdu.

Hedeflerin bu kadar yakın söylenmesinin tek sebebi popülizm üzerinden oy kazanmak.



Bu mesaja 3 cevap geldi.
T
3 yıl
Yarbay

Arkadaşlar, tezatlık şurada. Sen 2029 da ben kendi uçağımı envantere koyacağım diyorsun. Ama gidip su57 veya f35 muharip uçağını almaya çalışıyorsun. Sizin anlamadığınız şey şu, eğer biz 6 senede uçak üretebilir seviyeye geliyorsak zaten su57 almamıza gerek yok, elimizdeki uçaklar bizi 2030 a kadar idare eder.

Rusya ile bugün anlaşsanız su57 için, siz sanıyorsunuz ki yarın 20 tane su57 gelecek karadenizden gemilerle.Siz o anlaşmayı bugün yapsanız, parasını peşin verseniz o uçakların gelmesi, personel eğitimi vb protokolleri ile zaten 10 sene sürüyor hepsinin teslim olması.

Bu tarz silah anlaşmalarında anlaşmalar uzun vadeli oluyor zaten.Çünkü Rusya alıp bize elindeki uçakları göndermeyecek, Türk ordusuna özel, bizim kullanabileceğimiz ve bizim sistemlerimiz ile uyumlu bize özel uçak üretecekler.

Mesele, burada hükümetin bu projede hedeflerinin gerçekçi olmaması.Ve bunun farkında olup "Bize 2030 da uçak lazım gidip rusyadan mı alsak f35 mi alsak" diye tartışıyor olması.

Uzun lafın kısası hükümet bile bu söylediği hedefin gerçekçi olmadığının farkında.



Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @Schtroumpf Grognon
A
3 yıl
Çavuş

fabrika var ayrıca prototip 2023 te ilk uçuş 2025 te



Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @TheStarBox
T
3 yıl
Yarbay

Mesele kaynak ile alakalı değil. Muharip uçaklar çok hassas silahlar, en küçük hata savaşın kaybedilmesine, operasyonun başarısız olmasına sebep olabilir.
Ayrıca bir muharip uçağın rakiplerine karşı da üstün veya denk olması şart, bu şartların testleri ve sağlanması uzun bir döngüdür.

Amerika f35 in prototipini zaten tamamladı, 10 senedir testlerini ve düzeltmelerini yapıyorlar.

Kısacası bu hedef kesinlikle gerçekçi değil, test edilmeden o uçakları envantere koyarsanız, ilk operasyonda uçaklardan bile daha değerli olan pilotların hayatını riske atmış olursunuz.

Keşke hedef daha gerçekçi söylenseydi ve biz de evet güzel bir hedef biz bunu yaparız diyebisleydik.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi TheStarBox -- 15 Mart 2021; 1:59:26 >

Bu mesaja 2 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @mokoko_TR