Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
153
Cevap
8081
Tıklama
20
Öne Çıkarma
Cevap: Tasarımın karanlık dünyası hakkında gerçekler / Ampul komplosu -Light Bulb conspiracy (2. sayfa)
V
9 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

linkleri güncelledim izlemeynler mutlaka izlemeli , günümüzün satış hırsları nasıl bir dünya sunuyor bizlere , sonuçlarını daha net kavrayabilirsiniz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
11 yıl
Binbaşı

teşekkürler iskandinavlar avrupanın en güvenilirleri.
küresel krizin içyüzü için- inside job 2010 -belgeselini öneririm.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: one man one engine

Çok güzel bir belgesel paylaşım için teşekkürler..Yalnız bu planlı eskitmede teknolojinin gelişimi ve daha az enerji kullanımı gibi amaçlar olayın vehametini biraz daha düşürebilir mi?

Belgeselin birkaç bakış açısı var.

Öncelikle teknolojinin gelişimi ve mutluluk arasındaki bağlantının sorgulanması .yani 10 tane elbisenin olunca daha mutlu bu Oluyoruz sorusu ve sorgusu.

Evet yanıtını verenler için peki neden daha kalitesiz seçiliyor sorgusu , kalite ve dayanıklılık arasındaki ilişki.

Sonraki sorgu daha iyisini tüketmek uğruna dünyanın geleceği veya diğer gelişmemiş ülkelerdeki insanların yaşamlarının değişimini ilişkilendirme diye gidiyor .



V
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: superposition

bu forumda ciddi bir goygoyculuk var. mesela vergi fazla istediğimiz araca binemiyoruz başlıkları doluğ taşıyor. sonra böyle tüketim karşıtı konularda yine aynı insanlar tüketimi eleştiriyor. yani fikir yok aslında, goygoy var.

konuya gelince, tüketim kötü değildir. sürekli yeni ürün çıkarma, geliştirme olmasa millet aç kalırdı. ben dedemden kalan saaati kullansaydım saat üreticileri olmazdı.bir firma hala 2.3. kuşak araçlarının reklamını yapsa yeni aracını satamaz, batardı. yani dünyada kurulu bir düzen var ve bu düzen yıllardır çalışıyor. bu domino gibi, aradan bir taş çıkarsa hepsi yıkılır. hatta daha açık olmak gerekirse tüketim zinciri olmasa buradaki birçok kişi işsiz kalır. düşünün ki bir araç 30 yıl kullanılıyor. o zaman 30 yıl üretici ne yapacak? 30 yılda bir proje çıkaran mühendis ne yapacak?

tasarruf elbette olmalı ama tüketim kesinlikle gereklidir.

Belgesel zaten sizler gibi düşüncenin altında yatan gerçekleri sorgulamaya çalışıyor. Dedenizin saat mekanizması bugun külerden çok daha fazla teknolojik ama bunun farkındalığı nı anlayabilmek ve seçimini kurmalı veya kendinden kurmalı saat seçimine göre bilinçlendirmek ana fikirdir . Emek verilmeye hiçbir şey değerli olamaz fikrinin yaşama yansıtılmasıdır.
Tüketmek içinde tüketicinin bir emeği yoktur sadece alım gücünü buna göre tüm hayatını feda etmektir.

Aslında tükettiğiniz kendinizin veya başkalarının hayatıdır.bunun üzerinde cvp yazmadan önce bir düşününüz.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: pcwolf28

quote:

Orijinalden alıntı: eren15935


quote:

Orijinalden alıntı: K.B.R.O

Cok yerinde bir paylasım. Mobilden yarım saat kadarını izledim. Dehsete kapıldım. Bu eskitme olayını biliyordum ama cok eskilerden geldigini tahmin etmezdim.

Durum cok acı ama yapacak ta cok birsey yok

Yapacak birsey su. Yenisi cikti diye eskisini atmamak lazim. Bozulana curuyene kadar kullanmak lazim. Misal g2 var bende suanda. Garanti bitene ya da iyice tamir olmayana kadar kullanmayi dusunuyorum. Tuketme tukenme

Htc sensation xe kullanıyorum, garanti bittikten sonra çaktım romu. Ekranında bir noktasında siyahlık var, para olunca ekran alıp tamir edecem. Kapağında kırık var onu da sipariş verecem.
Ne zaman malzeme bulamam o gün atarım heralde.

Aynen. Ne zaman isgormeyecek duruma gelir o zaman degismek en mantiklisi. Bendede g2 var. Elalem kc tel degisti ben devam



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

P
11 yıl
Yarbay

Keşke bu planlı eskitmeyi yapanların evlerini yapan kişiler de planlı eskitme yapsaydı da kafalarına çökseydi.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
0
11 yıl
Yarbay

Planlı eskitme biraz da teknolojinin hızıyla alakalı. Şu an bile aldığımız güncel hiçbir ürün aslında son teknoloji değil, adamlar 5 sene sonrasının teknolojisini şimdiden tasarlıyor ama bu teknolojilere geçişte azar azar teknolojiyi katarak ara ürünlerle tüketimi artırıyorlar. Sizin örnek ise biraz hatalı şöyle ki apple bir telefon tablet çıkarır o en az 3 sene güncel kalır, oysa samsung lg sony gibi markalar sene içinde bile en az 2 model teknoloji çıkarıp bunu leyhlerine çevirir, oysa 3 sene önce aldığım ipad retina iphone 4s hala tıkır tıkır çalışmaktadır ve kullanmaktayım. Tüketirken dayanıklı mal alırken bu hesabı iyi yapmak gerekir bence.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @aalpan
S
11 yıl
Yarbay

"İhtiyacımız olayan şeyleri, olmayan paramızla, hoşlanmadığımız insanları etkilemek için alıyoruz" diyor.
Malesef doğru.
Kapitalizmin insanları düşürdüğü hali çok güzel bir şekilde özetliyor aslında.
İnsanlara sürekli ihtiyaçları olmayan şeyler, sanki ihtiyaçlarıymış gibi dayatılıyor.
Malesef çoğu insan da parası olmadığı halde bunları yüksek meblağlar ödeyerek satın alıyor.
Bunu yaparken hem ihtiyaçları olduğunu düşünüyorlar hem de başkalarına hava atmak amacındalar.
Hem aldıkları onları mutlu etmiyor, hem de çektikleri kredi onları biraz daha köleleştirdiği için daha da mutsuz oluyorlar.

Dünyanın kaynakları sınırlı ve kapitalizm eninde sonunda çökmeye mahkum.
Umarım bu çöküş, kaynakların bitip insanlığın felakete sürüklenmesiyle değil, insanların uyanmasıyla olur.





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SIRADANUS -- 9 Aralık 2014; 9:05:40 >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @aalpan
C
11 yıl
Yarbay

Ekosistemden yok olduğu takdirde dünyanın daha güzel olmasını sağlayacak tek canlı insanoğludur.
Sistemde aslan, kaplan olmalıdır ki antilopların sayısı çok artmasın. Ama sırf avlanma egosunu tatmin etmek için aslan öldüren bir insana gerek yoktur.
İnsanoğlu varoluşunu sürdürmek için dünyayı tüketmek zorundadır. Bu tüketim her geçen gün artmaktadır.
Biz yeni teknolojiler bulduğumuzu ve verimi arttırdığımızı düşünsek bile (hani şu çok az yakan otomobillerimiz gibi) tüketimin artmasının önüne geçemiyoruz ve zaten tüketimin azaltılması değil artması isteniyor.
Önceden çok yakan otomobiller vardı. Ama mahallede 1 veya 2 otomobil vardı. Şimdi arabaları park edecek yer bulamıyoruz.
Şimdi bu otomobiller az yaksa ne olur? Sayıca çok fazlalar.

Konu petrol değil aslında. Petrole bağımlı olan şu anki otomobillerimizde kullanılan materyaller oldukça değersiz ham maddelerden yapılıyor.
Alternatif enerji ile çalışan bir otomobilde, ki bu elektrikli bir otomobil olacaktır, şu an ulaşılabilir fiyatlarda olan materyallerin fiyatı, talep arttıkça çok çok artacaktır.
Yani bir petrol bitecek başka bir petrol ortaya çıkacak. Bu defa o materyalin fiyatını konuşacağız.

Bu eskiden odun fiyatıydı, sonra kömür oldu, şu an petrol ve doğalgaz. Sadece materyalin ismi ve bulunduğu coğrafya değişiyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
G
11 yıl
Yarbay

quote:

Orijinalden alıntı: yakcan64

tek fark Mercedes-benz facebook sayfasın da eski modelleirn resmini sıksık paylaşıyor bilginize

İstisnadır, Mercedes gibi bir markadan beklerim ki Mercedes'in eski otomobilleri de birer gurur duyulacak san'at eseridir gözümde.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
11 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: aalpan

Linkini verdiğiniz konuları kısmen okudum. Belki sizin gibi göremediğim içindir ancak ben dayanıklı mal tüketimiyle ilgili bir şey göremedim.

Konulardan anladığım şu oldu: Tüketimi destekleyen ilk faktör ihtiyaç olmuş ve bu ihtiyaç üretme ihtiyacından kaynaklanmış. Üretme ihtiyacı da girişimcileri ve girişimciler de toprak zenginlerinden para zengini insanlar topluluğunu meydana getirmiş. Özellikle konunun başlarında alt gelir grubu insanların ihtiyaçlarından ve bu ihtiyaçların karşılanması için üretim ihtiyacının doğmasından bahsedilmemiş yani ana tema olarak ben bunu göremedim. Hatta askeri ihtiyaçlar özellikle demir kullanımı ve sonrasında doğan ihtiyaçlara vurgu yapmış gibi geldi bana.

Günümüzdeyse durum farklı bana göre: Üreticilerin bin bir çeşit mal üretmeleri imkanı olsa da bunun maliyeti, depolanması, üretim giderlerinin (toplamda bakıldığında) karşılanması gibi konularda sıkıntı çekecekleri düşüncesiyle çeşitleri sınırladığı düşüncesindeyim, en azından ülkemiz için durumun bu olduğunu düşünüyorum. Mesela, markanın model gamında çeşit olsa da satılmayan ya da talebi az olan getirilmiyor. Üretici de çeşitli ülkelerden aldığı verilere göre -sanırım- model üretimine devam edip-etmeyeceğine karar veriyor.

Bu noktada tüketimlerimizin çeşit anlamında yönlendirildiği fikrine katılıyorum. Fakat ihtiyaç olmayan bir şeyi ihtiyaçmış gibi gösterme fikrine, sahip olduğumuz irade sebebiyle katılmıyorum. Ben tüketimin de, ihtiyaçlar hariç irademiz içersinde şekillendiğini düşünüyorum. Asıl sorunsa burada başlıyor: Temel olan ihtiyaçlarımızı karşılamak neden maliyetli? Bu sorunun cevabı da zaten konunun içersinde var diye düşünüyorum.

Ben geniş bir perspektiften bakmadığım için de konunun özünü kavramamış olabilirim.

Konunun özü için çok şey yazabiliriz

ama benim linkleri koymamdaki asıl amaç her şeyin başlangıcının bir buluşa dayandığıdır ,ancak seri üretimi ve pazarlanması ise planlı bir organize işe dayanır. Kimse işe başladığında bu işin ne kadar büyüyeceğini veya dünyayı nasıl devşireceğini öngöremez ama daha fazla para kazanma hırsına sahip insanlar eğer elit denilen organize bir ortak adımla birleştiğinde her şey dünyanın kaynaklarının kontrolsuz bir şekilde tüketimiyle sonuçlanmaktadır.

Konunun diğer özünde ise ortak kullanımızda olan ve dünyanın milyon değil milyarlarca yılda oluşturduğu bir çok şeyi kendi malı olarak gören elit, dikatatör veya sömürgeci ülkeler ki hepsinin özünde de bir elin parmakları kadar kişinin yönetimi söz konusudur , olan ve olacak şey doğanın tahribatının sonucunu doğurmasıdır. Bugun için hava ortak kullnımızda olan ve bedava olan bir gazdır ancak yarın para ile alınabilen ve bunun için çalışmak zorunda kalabileceğiniz bir ürüne dönüşebilir,

Makro ölçekte bakmak için yapılması gereken tüketmek için size sunulan ürüne o anda ihtiyacınız olup olmamasıdır , yattığınız evi satınalmak için hayatınızı harcamaya değer olup olmadığıdır, mercedes almak için normal bir binek aracın 5 katı veya üstü para vermek zorunda kalınmaının kime hizmet ettiğidir, kendinixin üretebileceği gıdalar için veya eenrji için hayatınızı feda etmenin size katacağı katma değeri gençken farkedebilmektir.

Merak etmeyiniz bunu mutlaka farkedeceksiniz ama önemli olan gençken idrak edebileme şansına erişmiş olup olmamanızdır ,

önemli olan ,

Ya çemberin içindesiniz dir ya da dışında ama önemli olan çember değildir o çemberin kapsadığı alandır ...





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 20 Ocak 2015; 14:21:27 >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
11 yıl
Yarbay

Konuya yeterince farklı pencerelerden yorum yapılmış. Şahsıma ait yaptığım şeyi anlatacağım, ihtiyacım olan, paramın yettiği kadar alabildiğim en kaliteli malı almak ve kullanılamaz hale gelinceye kadar kullanmak.



A
10 yıl
Yarbay

Uzak geçmiş olmasa da üzeri tozlanmasın istedim. Umarım saygıyla karşılarsınız.



B
9 yıl
Yarbay

Sayenizde güzel bir belgesel ve farkındalık videosu izlemiş olduk teşekkürler.

Bu arada kademeli olarak eskiyen örneğin bir elektronik eşyanın ömrünün 7 yıl olmasından bahsediliyor, bu dünya ekonomisi içerisinde normal bir şey. Fakat her yıl değiştirilen telefonlar ile aslında zincir iyice kuvvetleniyor ve kırılmıyor. Bir eşyayı alıp 7 yıl kullandığınızı düşünün. 2016 yılı için bu zor bir hedef de olsa ben bilgisayarımı en azından beyaz eşyaları bu süre zarfında kullanmayı uygun görüyorum. Gerçekten de 7 yıl sonra ya büyük bir arıza çıkartıyor ya da oyun gibi zevkleri kaldırmayan bir bilgisayarınız oluyor.

Telefon olayı tamamen fuzuli ki bir fotoğraf makinesi alın, 7 yıl içinde eskimediğini göreceksiniz. Telefonlarda ise ilk eskiyen şey kamera çünkü "geliştirmek" istemiyorlar veya "sığdıramıyoruz" diyorlar.


Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @vezir
S
9 yıl
Yarbay

Bu sistemin mümkün olduğunca dışında kalabilmek amacıyla, 2008'de topladığım masaüstü bilgisayarı sadece ekran kartı değiştirerek ve sabit disk ekleyerek kullanmaya devam ediyorum.
Oynadığım belli başlı eski sayılabilecek oyunlar var zaten, yeni çıkanlardan ilgi alanıma giren yok.

Cep telefonum da bu kış 5. yılını dolduracak, daha önceden akıllılık edip 3 adet yedek batarya almıştım. Onlar sayesinde bu zamana kadar rahatça kullanabildim. Batarya teknolojisini halen kasıtlı olarak geliştirmediklerini ve bazı telefonlarda yine kasıtlı olarak sabit (çıkarılamayan) batarya kullandıklarını düşünüyorum.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.

Bu mesajda bahsedilenler: @brkprlk35
V
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Bir güncelleme de ben yapayım .Yıllar çabuk geçiyor


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
4 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

çok güzel ve önünüze gelen ürünlerin gerçekte tasarımınlak oynanarak nasıl firmaların zenginleşeceğini anlatan süper bir belgesel.

ilk sayfada linki var izlemeyenler zaman ayırıp izlesinler .

İkinci dünya savaşı sonrasında kurgulanan küreselleşmenin zaferinin yöntemini anlatan derin düşüncenin gerçeklerini anlatıyor

Bu belgeseli tekrar vermemin nedeni yeniden dönüşümle yine çok önceden planlanan yeni kurguyu anlayabilmeniz içindir .

yeni kurgu 2030 yılına kadar yapılması gerekenleri madde madde veren ve Dovosda bu yeni ekit zenginlerin yapacakları adımları anlamanız içşndir .

Bu 2030 planı covid ile ana adımlarını atmış bundan sonra gelecek küresel kriz sonrasında dünyayı sömürecek yeni sistemin adımlarını anlamanız içindir .Artık ülkelerin borçlarını ödeyemeyecek boyuta gelerek karşılıksız basılan dolar ve türevleri sonrasında çok yakın zamanda başta ABD de başlayacak faiz ve enflasyon ,küresel çapta büyük bir enflasyon dalgası ile hiper enflasyon ile g7 ülkelerini tanıştıracaktır .

weinmar hükümeti 1920 ve 1924 yılı arasında bir mark olan ekmeğin fiyatı 1924 yılında 1 trilyon mark olacak kadar büyük bir çöküş yaşamış ve sonrasında Almanya da oluşan fakirlik Hitlerin doğuşunu hazırlamıştır.

Yine aynen tarih tekerrür ederek 2021 ile 2025 arasında belki 2024 kadar benzer durum DOLAR da yaşanarak tüm dünyayı etkileyerek ,büyük bir gıda ve enerji krizi yaşayacak olan ülkeler nedeniyle 2030 planı gereğince.önce bölgesel savaş sonrasında dünya savaşına dönüşerek birçok ülkede ,kaos ve fakirlik ve global olarak tüm özgürlüklerimizden vazgeçmek zorunda kalacağımız yeni bir.döneme girmenin sancılarını göreceğiz .

Bu yıl içinde başlayacak olan küresel ısınma altında yeni bir talan zinciri planlanmış ve 10 yıl civarında sürmesi düşünülen elektrikli araba ve karbon ayak izi safsafası altında G7 ülkelerinin borçlarını katlayacak olan bir küresel dalgaya ve sömürüye geçiş denemesi yapılacaktır .

Küresel ısınmanın aslında binlerce yıllık dünyanın tarihini gizleyerek MÖ 5000 civarında başlatan tarih kitapları ve gizli cemiyetlerinin üstünü kapattığı bilgiler yüzünden Doğal bir Dünya Döngüsü olduğunu anlayamayacak olan dünya vatandaşlarının bu sürecin gerçeklerini anlayamayacak olmasıdır

Aslında antik metinler ve günümüze kalan uygarlık kalınılarının üzerine basa basa yazdığı büyük döngünün içinde olmamızdan dolayı yerküre açısının manyetik değişme nedeniyle olduğunu anlayamamamız için Tesla soytarısı gibi adamlar ile baskılandığını anlamamız gerekiyor.

Aydınlanma için derinlemesine bilgi olursa gerçekler ve gizli planlar kolaylıkla anlaşılacaktır.




Bu mesajda bahsedilenler: @26_bbz_26
G
3 yıl
Yarbay

Bu olay hem günümüz şartları gereği hem de verimlilik gereği bu şekilde.

Bundan 30-40 sene önce üretimin, iletişimin ve ulaşımın çok daha zor olduğu bir çağda aldığınız ürünün bozulmaması önemliydi. Bugün bozulan bir ürün için gerek servis bulmak gerek parça bulmak gerekse nasıl tamir edileceğinin videosunu bulmak mümkün.

Öte yandan her yeni çıkan ürün bir öncekinden daha verimli, daha tasarruflu ve daha özellikli. Bugün bir makine alıp 30 sene kullanmaktansa, 7-8 senede bir makine değiştirmenin bir kaç avantajı var. Ürününe göre değişmekle beraber mesela daha yeni nesil bir çamaşır makinesi daha az su ve elektrik harcayarak aynı temizliği yapabiliyor. Bireysel olarak çok bir avantajı olmasa da ülke geneline vurunca kayda değer bir enerji tasarrufu söz konusu. Bu işin bir yanı. Diğer yandan sürekli bir üretim döngüsü devam ettiği için pek çok alana "İş" oluyor. Hammadde üretimi, nakliyesi, eski makinenin bertarafı derken pek çok sektör besleniyor. Yine bir otomobili düşünecek olursak hem egzoz emisyonu daha düşük hem de yeni otomobillerin daha güvenli olması sebebiyle yetişmiş insan gücünüzü trafik kazalarında daha az kaybediyorsunuz.

Ayrıca ürünlerin fiyatları da düşüyor. O 90'larda aldığınız 30 sene giden bulaşık makinesini alırken bir asgari ücretten çok daha fazlasını verdiniz. Bugün kısa ömürlü olmakla suçladığınız bulaşık makinesinin satış fiyatı 7500 lira. Asgari ücret 8500 oldu. Uzun ömürlü istiyorum diyorsanız Miele gibi bir markanın 30 bin liradan başlayan 100 bin liraya kadar uzanan modelleri var. 30 bin liraya Miele alıp 30 yıl kullanmaktansa 7500 liraya Arçelik alıp 7,5 yılda bir yenilemek aynı yere geldiği gibi, 7-8 yılda bir makine sıfırlama(içi dışı tertemiz makine), daha yeni özellikler, daha tasarruflu makine daha mantıklı oluyor.

Chicago'daki ampul de, flamanın kalınlığına bakın. Muhtemelen bir mum kadar ışık vermek için dünyanın elektriğini yakıyordur. Bugün beğenmediğiniz led ampuller o ampulün 50'de biri enerji ile 50 katı ışık veriyor. Bu verimlilik karşısında bir kaç yılda bir ampulü yenilemenin kimseye zararı olmaz.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
V
3 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: goodorevil

Hocam o belgeseli yıllar önce izlemiştim. Yalnız tutarsız bazı noktalar var.
Diyelim ki 5000 saatlik ömrü olan ampul yapabilecekken piyasaya 1000 saat ömürlü ampulü sürerseniz, bir başkası ömrü 5000 saatlik ampulü piyasaya sürüp sizi zor duruma düşürebilir.

Bugün %10 maliyeti artırarak çok daha kaliteli ürün yapılabilmesi diye bir şey pek yok. Daha kaliteli ürünler daha yüksek fiyat etiketleri ile piyasaya çıkıyor zaten. Hatta Avrupa'ya giden üretim ile Türkiye'ye giden üretim arasında bile kalite farkı var. Zaten bugün 7500 liradan 100 bin liraya kadar bulaşık makineleri var. 7500 liralık makine alıp uzun ömür beklemek biraz iyimserlik oluyor.
aynen sizin belirttiğiniz gibi õmrün azaltılması yani bilinçli eksiltme söz konusu ,zamanınız olduğunda ilk sayfadaki linki inceleyiniz ,öneririm .

belgeselde kronolojik olarak nasıl bir ürün sonrası filamalı lambaların ömrünün 1000 saat olarak sınırlandığı ve bu işin arkasındaki lamba kartelini detaylıca anlatmış,


ikinci belirttiğiniz konunun aslı miellenin fiyatının aslında çok kazık olduğunun bir göstergrsidir.

Mühendislik olarak hiç bir ürün on katı fiyatı hakedecek kalitede olmamasıdır .

detaylarına girebilirim ama işin temelinde arge masrafkarının ve çalışanların masrafların ürüne yedirilmesi ve üst sınıf algısının bizlerde yarattığı kabul edilebilirlik ve sınıf atlama olgusunun psikolojik algıyı yönetmesidir .

Alman markası diyeyim kazan kalitesi dışında misliyle para ödenmesi için bir gereksinim yoktur .
Ayrıcalıklı olma isteğinin veya arzusunun pazarlama faliyetlerinde sıkça başvurulan bir takdiğinden fazlası değildir üst sınıf marka tabusu





< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vezir -- 27 Aralık 2022; 21:20:45 >

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

M
2 yıl
Yarbay

Amerikalıların ürettiği mallardan uzak durulmasını gösteren bir belgesel olmuş. Akıllarını şeytanlığa çalıştıran her şirketten uzak durulmalı.

Örneğin;
- Abd’li Dell dizüstülerin menteşeleri bilerek dayanıksız tasarlanıyor yıllardır ve ekran kasadan ayrılıyor.
- Abd’li Apple’ın dizüstüleri ve telefonları zamanla daha fazla pil tüketmeye ve ısınmaya hatta -güncellemelerle- yavaşlamaya başlıyor.
gibi.

Başka da abd ürünü kullanmadım. Ülkemizdeki Alman övücülüğünü bu belgeselden sonra anlamış bulunuyorum. Fakat belgeselde verilen detayda doğu almanlarında zamanla batı almanlara benzediğine ve zamanla fark kalmadığına dikkat çekmişler. Bu sebeple çokta Alman övücülüğüne girmemek lazım. Milliyetçilikte bunu gerektirir.

Ancak yerli markalarda bu planlı eskitmeyi yapıyorlar maalesef. En son vestel’in bir klimasında gördüm. Akışkanın geçeceği borunun bazı kısımlarını -sözde maliyeti kısmak bakır boruyu daha az kullanmak amacıyla- bant gibi dayanıksız bir malzemeyle boru yapmışlar. Haliyle buralardan akışkan sızıyor ve zamanla klima içindeki akışkan seviyesi azalıp klima ısıtmamaya/soğutmamaya başlıyor. Yeni akışkan doldurulsa da zamanla tekrar sızıntı oluyor ve bu döngü halinde.. Bunu gördüğümde üzüldüm gerçekten. Daha neler vardır da.. Ek garantiyle bu gibi durumları telafi etmeye çalışıyorum artık. Almanlara da 4 tane yerli üretim örn çamaşır makine parası vermekte ağrımıza gidiyor. Bizimkilerin bize böyle yapması da ağrımıza gidiyor..

Ancak şunu söylemeliyim Apple’ın yeni ve kaliteli teknolojileri uygun fiyata satma konusundaki taktiği çok güzel. Örnek alınası.

1- Bu yıl(2023); Yeni ve üst düzey özelliklere sahip ürünü yüksek fiyata sat.
2- Sonraki yıl(2024); Yeni ve üst düzey özelliklere sahip ürünün daha yeni ve üst düzey özelliklere sahip olan modelini çıkartıp yüksek fiyata sat.
3- Yine aynı sonraki yıl(2024); Bir önceki yılın(2023) yeni ve üst düzey özelliklere sahip ama yüksek fiyatlı modeli birazcık kırparak uygun fiyatlı yeni modele (2024) kaliteli bir önceki yılın son teknolojisini getir.

Böylece en iyi en yeniyi kullanmak isteyen en fazla parayı veriyor her yıl. Hayır ben bir önceki yılın son teknolojisini kullanmak istiyorum diyene de daha uygun fiyatlı olan modeli satıyor. İkiside kaliteli ürün. En yeni ve en kalitelisini kullanmak isteyenlerden arge maliyetini alıyor. Bir sonraki yıla bu maliyet olmadığı için de daha uygun fiyatlı olarak bir önceki yılın en kaliteli ürününü satabiliyor. Harika bir yöntem.



< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaja 1 cevap geldi.