Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
3
Cevap
2372
Tıklama
0
Öne Çıkarma
Sıralı Sistem Ekipmanlarını Tanıyalım ...
S
4 yıl
Yüzbaşı
Konu Sahibi

< Resime gitmek için tıklayın >

REGÜLATÖR

Regülatör Nedir?
Regülatörün görevi, LPG tankından gelen sıvı LPG’nin, motor suyundan aldığı sıcaklıkla ısıtılarak buharlaşmasını sağlamaktır. Ardından buharlaşan bu gazı, diyafram vasıtası ile karbüratör veya sıralı sistemlerde bulunan enjektörlere gönderir.

Regülatörün arızalanması durumunda:
Buharlaşma ve gaz gönderimi kalitesiz, istenilen kıvamda olmayacağından aracınız normalden çok yakmaya başlayacaktır.
Ateşlemeye müsait olmayan gaz, aracınızın çalışmasını zorlaştıracaktır.
Arabanın rölanti devrinde inişli-çıkışlı durumlar, stop etme, rölanti tutmama gibi problemler baş gösterecektir.
Özellikle karbüratörlü araçlarda meydana gelen LPG beyin donması durumu yaşayabilirsiniz. Regülatör içerisindeki diyaframın yırtılması sonucu regülatör içerisinde sıcak su devirdaimi olmaz. Bu sebeple -40 derecedeki gaz regülatörü dondurur.
Bu arıza giderilmediği zaman, aracın diğer parçalarına da zarar verecek ve açılan masraf büyüyecektir. En önemlisi aracınızdan randıman alamayacak, sürekli sorunlarla uğraşmak durumunda kalacaksınız. Aracınız hiç beklemediğiniz anda aşırı trafikte aniden stop edebilir. Aracınızı çalışmaya zorladığınız zaman buharlaşmaya müsait olmayan gazdan dolayı aracınız boğulabilir. Bu hareketin defalarca denenmesi aracın marş sistemine de zarar verebilir.

Regülatör Arızasının Belirtileri Nelerdir?
Özellikle sabahları, karbüratörlü araçlarda aracın geç çalışması sorunu yaşanabilir. Aracınızı ilk çalıştırdığınızda marş aldıysa, stop edip tekrar çalıştırdığınızda marş almıyorsa bu durum arızalı regülatörden dolayı karbüratör içerisinde birikmiş aşırı yakıttan kaynaklanmaktadır. Diyaframı yırtık regülatör gazı içerisinde hapsetmeyerek, gazı buharlaştırma dan direkt karbüratöre yollamış demektir. Yani tamirci diliyle aracınız aşırı yakıttan boğulmuştur.
Aracınızın içinde veya motor bölümünde aşırı gaz kokusu duyabilirsiniz. Özellikle radyatör kapağını açtığınızda aşırı gaz kokusu alıyorsanız, regülatör diyaframı yırtılmış, gazı suya karıştırmış demektir.
Regülatör üzerinde kesici valf bulunmaktadır. Bu valf gereksiz durumlarda gaz gönderimini keser. Motoru sıcak aracınızı stop edip tekrar çalıştırdığınızda araç yine çalışma zorluğu çekiyorsa, kesici valf arızalanmış demektir. Görevini yerine getirmeyen valf sürekli olarak motora gaz gönderimi yapıyor ve aracın boğulmasına sebebiyet veriyordur.
Tüm bu olumsuz durumlarda regülatörünüzün ya da içerisindeki tamir takımının değişmesi gerekebilir. Birçok sistemin, regülatör tamir takımı bulunmaktadır.

LPG Regülatör Diyafram Arızası Kaynaklı Motor Suyuna Gaz Karışması

LPG'li araçlarda radyatör ve yedek su deposuna gaz karışması sıkça yaşanan sorunlardan biridir. Aracın yedek su deposuna gaz karışıyor ise regülatör regülatör içerisindeki su hazne bölümünün diyaframı arızalı demektir. Tespiti oldukça kolay olup en büyük belirtisi yedek su deposunun kapağını açtığınızda içerisinden gaz kokusu gelmesidir.

Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.

LPG Regülatör Basınç Hatası Kaynaklı Yan Etkiler

Daha öncede belirtiğimiz gibi Regülatör içerisindeki diyafram mevsimsel değişim veya kullanım sürecine bağlı yırtılmalar ve serleşmeler meydana gelir. Bu sebepten ötürü regülatörün enjektörlere gönderdiği gaz basıncında yükselmeler ve düşüklük gibi yan etkiler yaşanmaktadır. LPG regülatör gaz basıncının bu dalgalanmaları aracın gazda giderken benzindegeçmesine, yakıt sarfiyatını armasına ve rolanti ve performans kaybın gibi sorunlara yol açar.

Bu gibi sorunlaryaşandığında LPG servisne giderek bilgisayara bağlatıp regülatör basınç hatası verip vermediğini ve basıncı normal sevyeye ayarlatmamız gerekir. Bir çok sıralı LPG sisteminde regülatör basınç ayarı rolantide 110 - 120 bar ayarında olması gerekir. Yukarta belirmiş olduğumuz sorunlar yaşandığında hemen aklınıza Otogaz beyin arızası gelmesin. Özellikle mevsimsel değişikliklerde sıkça yaşanan ve basit bir ayarla giderilen sorunlardan biridir.



Sıralı Sistem LPG Beyninden Kaynaklanan Aracın Sabahları Veya Bir Süre Park Edince Geç Çalışma Sorunu

Yerli yabancı tüm sıralı sistemlerde sıklıkla yaşanan bu sorun ilk olarak akla regülatör yani LPG beyin arızasını getirmektedir. Bu arızanın tespiti oldukça kolay olup her araç sahibinin kolayca yapacağı işlemdir. Peki reülatör arızasının tespini nasıl yapacağız? Cevap her marka regülatör üzerinde vakum diğer bi adıyla map hortumunun bağlandığı ince bir hortum girişi bulunur.Bu girişten hortumu normal günümüzdeki gibi stop ettikten sonra çıkarıp aracı çalıştıralım araç tek marşta kolayca çalışıyor ise LPG regülatör diyaframı yırtılmış demektir.

Bu sorun karşısında regülatör diyaframı veya komple regülatör değişmesi gereklidir. Belirtmiş olduğumuz hortumu çırmanıza rağmen araç hala geç çalışıyor ise LPG enjektör arızası olma olasılığı yüksektir. Sitemizin kategoriler bölümünde LPG beyin tamir takımları satılmaktadır

SIRALI SİSTEM REGÜLATÖRÜ NEDEN DONAR?

LPG'li araçlarda Gaz beyni neden donar? konusuna açıklık getirelim. LPG regülatörünün diyaframının patlak olmasından dolayı motor suyuna gaz basar bu nedenle beyin içerisinde su devirdaimi olmaz, ve regülatöre gelen gazın sogukluğu -40 derce oldugu için lpg beyni donmaya maruz kalır.

Motorun silindir kapak contası yanık olması veyada silindir kapağının çatlak olmasından dolayı motorun komresörü suya baskı yaparak su devirdaimini keser ve regülatöre su gitmesini engeller bu nedenlede beyinde donma olur.

Motor Su hortum ve kelepçelerinde çatlak ve gevşekliğinden dolayı motor suyu hava yaparak regülatör içerisinde hava boşlugu ulusturur ve su akışı saglanmadığı için regülatör donar. Motor suyu eksik olursa regülatöre yeteri kadar su gitmediği için bir müddet sonra beyin donar.

Motorda kışlık termostat takılı değil veya arızalı ise suyu motorda hapsetmeyeceği için kışın çok soğuk havalarda özellikle karburatörlü sistemlerde beyin donar. Böylelikle gaz beyni neden donar muhtemel sebeplerini yukarda sıralamış olduk.