Arama butonu
Bu konudaki kullanıcılar: 1 misafir
942
Cevap
127310
Tıklama
28
Öne Çıkarma
★Sıcaklıktan Kaynaklanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri★
K
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Malum yaz aylarının gelmesi ile birlikte hava sıcaklıklarıda bir hayli arttı. Buna bağlı sıcaklık sorunlarıda artışa geçti. Konuyu açmamdaki amaca gelecek olursak, forumumuzun ''Teknik Yardım'' bölümünde özellikle yeni üyelerin ağırlıkta olarak sıcaklık sorunlarına değindiğini görmekteyim. Ve aynı amaca hizmet eden bir sayfada 5 tane konu görmek mümkün. Bu sebepten dolayı diğer konular ''Flood''da kalmadığı için geriye düşmektedir. Ayrıca tek bir başlıkta devam edilmesi ve paylaşağım bilgilerin süzülmesi kullanıcılar adına da yararlı olacağı görüşündeyim. Umarım beğenirsiniz. Elimden geldiğince ( Acemi kullanıcıları dikkate alarak yazmaya çalışacağım. )

Konumuza geçecek olursak, sıcaklık kavramı nesnel bir kavramdır. Değişkenlik göstereceğinden kesin yargılarda bulunmak her zaman için olmasada bazı durumlarda yanlıştır. Dilerseniz sıcaklık kavramından bahsedelim. Örn; bir bileşen için 60C gibi bir sıcaklık o bileşenin sistemi kapatmasına sebebiyet ya da BSOD ( Mavi Ekran ) hatası vermesine müsebbib oluyorsa 60C gibi bir sıcaklık oldukça yüksektir. Ancak kimi bileşenler vardır ki 90C'de dahi herhangi bir sorun yaratmayabilir. Öznellikten kasıt budur.
Örn; AMD Phenom II ailesinden bir işlemci 65C'de kendini kapatabileceği gibi İntel İ7 ailesine ait bir CPU'nun sıcaklık direnci 90C'dir. Çalışma değerleride farklıdır. Tabi ki bazı değerlerden bahsedecek işlemci için hangi platformda yer alırsa alsın. Yük üzerinde 55-60C üstü sıcaklık değerleri yüksek sınıfına girecektir. Bunun yolu 90C'ye kadar gider.

Sıcaklık durumları ve bileşenlerin bu sıcaklık değerlerine karşı geliştirdiği direnci bir bileşenin üretim teknolojisi ( nm ), güç tüketim değerleri ( TDP ), chipseti ve bağlı olduğu seriye veya ailesine bağlıdır. Ayrıca sıcaklık sorunları fan kaynaklı ve toz kaynaklı olabilir. Sıcaklık sorunlarından en çok etkilenen bileşenlerin başında hiç kuşkusuz (CPU) işlemci gelmektedir. Sırası ile anakartın kuzey köprüsü ( North Bridge ) ve ekran kartı bu sırada kendine yer bulur. Bu sebeple işlemciler üzerinde daha çok duracağım.

Ayrıca her bileşenin sistem üzerinde bahsi geçtiği gibi tepkileri farklıdır. Çünkü RAM, Grafik Bağdaştırıcısı ( GPU ), HDD gibi bileşenler sıcaklık değerleri ( Overheat ) yani aşırı bir değere ulaştıklarında sisteme BSOD ekranı getirteceklerdir. Ya da sistemi olduğu gibi kitleyeceklerdir. Lâkin sisteme BSOD ekranı getirtmeden kapattırmazlar veya doğrudan reset attırtmazlar. Ancak işlemci, anakart ve PSU'da durumlar biraz daha farklıdır. Bu bileşenler genellikle işlem kapasitesi ( PSU hariç ) yüksek olduğundan aşırı akım ve gerileme maruz kaldıkları için çok daha fazla ısınırlar ve genel olarak bu duruma karşı koruma sistemleri ( Protection ) geliştirilmiştir. İşlemci ısındığı takdirde sisteme BSOD ekranı getirtip reset attırabileceği gibi doğrudan sistemi kapatabilirde. Yine aynı durum anakart adına da geçerlidir. Anakartın kuzey köprüsü adı verilen köprü ortalama olarak anakart sıcaklığından ~10C daha sıcaktır. Özellikle pasif bir soğutucu ile korunan ve soğutma işlemi gerçekleştirilen köprü anakart üzerindeki çipleri ( birden fazla ) CPU ile FSB uzerinden iletişim kuran çiptir. Kuzey köprüsü sistem fonksiyonlarını kontrol eden iki çipsetten biridir. Uzun lafın kısası Kuzey köprüsü ( O/C ) Overclock üzerinde etkin bir çiptir. Tüm sistem performansını elinde barındırır ve aşırı bir yüke maruz kaldığından işlemci üzerindeki yükü üstlenir ve aşırı ısınır. Ve sistem kapanmasına ya da sistem stabilitesinin kaybolmasına ve BSOD kodunun gelmesine neden olur. PSU'de ise durum biraz daha farklıdır. Birçok koruma sistemi tarafından yönetilen PSU'ler. Her ne kadar kuvvetlide olsa içerisinde yer alan transistör ve sigortalar dirence kimi zaman karşılık koyamayabiliyor. Özellikle sahte PSU olarak tabir edilen ve koruma sistemlerini barındırmayan PSU'ler sistem bileşenlerinide riske atmaktadır. Bir PSU'de Yüksek Akım (OCP), Gerilim (OVP/UVP), Yüksek Sıcaklık (OTP), Kısa Devre (SCP) özellikleri bulunmuyorsa sistem bileşenleride zamana bağlı olarak zarar görecektir. Aşırı sıcaklığa bağlı kendini kapatma ve kapatırkende sistem bileşenlerini yakma gibi bir potansiyeli mevcuttur. Bu sebeple kişisel görüşüm bir PSU bir sistemin en önemli parçasıdır. Mümkün olduğunca koruma sistemi yüksek ve TDP karşılama değeri yüksek bir PSU alınmasını öneririm.
< Resime gitmek için tıklayın > ( Pasif kuzey köprüsü soğutucusu )

Sıcaklık sorunlarının baş göstereceği sistemler ikiye ayrılır; masaüstü ve dizüstü sistemleridir. Her ikisi içinde çözüm yöntemlerini ayrı ayrı yazının devamında anlatacağım.

Öncelikli olarak bir sistemde sıcaklık sorunu bulunup bulunmadığının anlamını bilmemiz gerekir. Sıcaklık sorunlarını doğuracak bileşenlerin başında işlemci, anakart, anakart kuzey köprüsü, ekran kartı, işlemci ve PSU olduğundan bahsetmiştim. Bu sıcaklık değerlerini ölçebileceğimiz gerektiği takdirde sistemin bu değerlere karşı direncini görebileceğimiz bazı yazılımları önereceğim ve kullanımını anlatacağım.

Bir sistemde oyun oynanırken sistem sıcaklık sorunlarına bağlı kilitlenebilir, kapanabilir, ekrandaki renkler birbirine girebilir. PSU yetmezliği ya da PSU'nun aşırı ısınmasına bağlı olarak kendini kapatması gerçekleşebilir. Ekranda kararması ya da renklerin birbirine karışması durumunda ekran kartı sıcaklık değerleri gözlenmelidir.

En çok tercih ettiğim yazılımların başında Everest, SpeedFan, H/W Monitör CPU-Z yazılımları gelmektedir. Ayrıca işlemci, anakart ve GPU için ''Stress'' test yazılımlarıda mevcuttur. Bunlar Orthos Stress Prime ( CPU'yu test eder ve testin sonu yoktur. ), Furmark ( GPU ), 3D Mark Vantage( Genel olarak sistem bileşenlerini ) ve Everest ( Genel olarak anakart ve CPU üzerine yüklenmektedir. ) içerisinde yer alan Benchmark testleridir. Bulunması kolay olduğundan sistem sıcaklık testi adına bu testleri önerebilirim.

Orthos adlı yazılımın bir sonu olmadığından ilk yarım saatlik testten başarı ile çıkan sistem kesinlikle stabildir. Ayrıca bu testler esnasında tüm sıcaklık değerleri gözlemlenmelidir. Ve SS şeklinde gerektiği takdirde bu başlıktada paylaşılabilir. Elimden geldiğince yardım olacağım.

>> Everest adlı yazılımı indirmek için TIK. <<

>> CPU-Z H/W Monitör adlı yazılımı indirmek için TIK. <<

>> SpeedFan adlı yazılımı indirmek için TIK. <<

>> Orthos Stress Prime indirmek için TIK.

Everest adlı yazılım benim tercih ettiklerim arasındadır, programı indirin ve kurun. Açtığınızda sol ana panelde yer alan ''Algılayıcı Simgeler'' sekmesinde sistem sıcaklık değerleri yer alır, ayrıca bu panelde gerekli ayarlar yapıldığı takdirde ''Görev çubuğunda'' sıcaklık değerleride gözücektir.
Temsili bir ekran alıntısı ekleyeceğim.
< Resime gitmek için tıklayın >

Diğer yazılımların kurulumu ve kullanımı konusunda sitelerinde yer alan bilgilerden de yararlanabilirsiniz kullanımı çok basittir.

Not: Bazı durumlarda şahsen sıcaklık sorunlarında BİOS üzerinden sıcaklık değerlerinin H/W Monitör sekmesinden kontrol edilmesi taraftarıyım. Çünkü yazılımsal veriler her zaman doğru değerleri göstermeyebilir.

Masaüstü ve Notebook'larda sıcaklık sorunu yaşanması halinde yapılması gereken işlemler nelerdir?

Masaüstü; masaüstü bilgisayar kullanıcıları nispeten Notebook kullanıcılarına göre şanslıdır çünkü kasa ellerinin altındadır ve yapabilecekleri daha fazladır.

Kasa açılır, işlemcinin soğutucusu üzerindeki klipsler sökülür, ve işlemci soğutucusu yerinden çıkartılır. Bir metal blok ( Headsink ) ve fan elinize gelecektir. Eğer ki işlemci soğutucunuz kule tipi değilse kasadan anakartınızı çıkartmadan bu işlemleri yapabilirsiniz. Daha sonra işlemcinizin mandalları çıkartılmalıdır. Mümkün olduğunca işlemci pinlerine elinizi değmeden yapın, statik elektrik daha sonra sistem bileşenlerde gerilim sağlanması takdirde bileşene zarar verebilir. İşlemci üzerinde termal pasta bulunuyorsa bunu alkol ve pamuklu bir bez ile işlemcinin metal sırtını temizleyin, yine aynı şekilde işlemcinin HeadSink'ini de temizleyin. OEM ürünler satan bir mağazadan Termal pasta alabilirsiniz. Termal pastaların kaliteleri değişmektedir, ısı iletkenlik değerleri ile doğru orantılıdır. Termal pastadaki amaç işlemci sırtı ile Headsink arasında hava boşluğu kalmaması ve daha iyi bir temas sağlanmasıdır. OEM ürünler satan mağazadan aldığınız termal pastayı işlemcinizin sırtına sürün. Kredi kartı veya düz bir aparatla mümkünse kalın olmayacak bir biçimde her tarafına yayın. Taşırmamaya gayret edin. Taşırdığınız takdirde elektrik iletkenliği olmadığından merak etmeyin kısa devre gibi bir sorun oluşturmaz. Endişe etmenize çok da gerek yok. Daha sonra işlemcinizi yeniden anakarta montajlayın ve mandallarını kapatın. İşlemcinin üzerine HeadSink'ini yerleştirin ve onunda klipslerini anakart üzerindeki yapıya kilitleyin. Masaüstü bilgisayarlar için işlemci temizliği bitmiştir.

Anakart temizliğine gelecek olursak anakartınızı kasadan çıkartabilirsiniz ki ben tavsiye ederim. Elektrik süpürgesinin ince uçlu aparatıyla tüm soketleri ve özellikle kuzey köprüsünün pasif soğutucu bloğunu bir güzel temizleyebilirsiniz. Bu esnada pamuklu bir bezlede silebilirsiniz. Anakart temizliği hakkında yapabilecekleriniz sınırlı olduğundan bu kadarını yazmakla yetiniyorum.

Ekran kartı temizliği ise biraz daha farklıdır. Ekran kartının fanları elektrik süpürgesi ile temizlenebileceği gibi fan RPM devrinde düşüş yaşandığı takdirde fan yatağı sökülür ve yataktaki mile bir kaç damla motor yağı damlatılarak sürtünme katsayısı azaltılabilir. Ve böylece bir sıcaklık sorunu aşılabilir. Yine aynı şekilde işlemcilerin fanlarına da aynı mantıkla yağ damlatılabilir. Ayrıca yine aynı mantıkla ekran kartının dış yapısı sökülerek ekran kartının soğutucu bloğunada termal pasta sürülebilir. Bu da alternatif yöntemlerden biridir.
Ayrıca bazı firmalar yüksek performanslı çift GPU'lu ekran kartları için özel soğutucular tasarlamışlardır. Araştırılıp alınabilir.

HDD'lerin ısınması durumunda yapılabilecek bazı uygulamalar kasanın ön paneline fan koymak olabilir. Birden fazla HDD varsa HDD'ler arasındaki mesafe arttırılabilir.

RAM modülleri için sadece kuru bir bezle temizliği önerebilirim. Soketlerini ise elektrik süpürgesi ile temizleyebilirsiniz.
< Resime gitmek için tıklayın >
< Resime gitmek için tıklayın >

Dizüstü; dizüstü bilgisayarlar için garanti durumu çok önemlidir. Garanti devam ediyorsa şayet yapabilecekleriniz çok daha sınırlıdır. Sıcaklık değerleri baktınız arttı. Egzoz mazgallarını elektrikli süpürgenin ince uçlu aparatı ile temizleme şansınız mevcuttur. Oldukça fazla işe yarayacaktır. Farklı hava kanalları mevcutsa yine aynı şekilde bu mazgallara ve kanallara elektrik süpürgesini tutup, temizleyebilirsiniz. Ancak sistem tamamen kapalı ve pil haznesinden çıkartılmalıdır. Bu işlemde risk yoktur. Ancak bileşende gerilim olmamasında yarar vardır. Elektrik süpürgesi oldukça kuvvetli bir manyetik alan yaratır, ve yarı iletken hafızaya sahip, HDD bileşenleri, RAM'ler de sorun oluşturabileceği gibi LCD panelinde de geçici sorunlar yaratabilir.

Garantisi yoksa yapabilecekleriniz biraz daha farklı, fazla bir deneyiminiz olmasa bile Notebook'un arkasındaki vidaları sökülebilir. Ve kasa açılabilir. CPU soğutusunun bloğu temizlenip, macunu yenilenebilir. Yine aynı şekilde içi elektrikli süpürge ile temizlenebilir. Bunları yapmanızda bir sakınca yoktur. RAM soketleri temizlenebilir. Kısacası masaüstü bilgisayarlardaki temizlik konusunda bahsettiklerimin birçoğunu uygulayabilirsiniz.

Tüm bunların dışında Notebook taban soğutucusu ( Cooler Pad ) da alabilirsiniz ancak bu soğutucunun USB'den beslenmeyen modellerini seçin ve ortalama hava akımı 90CFM olsun. Prizden beslenen modeller USB'ye yüklenmediği için Güney Köprüsünde zamanla yıpranma oluşturmaz ve daha performanslıdır.

Yazı oldukça uzun oldu ve ancak yazdıklarımın kayde değer olduğunu düşünüyorum. Temizlik ve farklı sorunları olan arkadaşların bu konudan devam etmesini ya da en azından konu açmadan önce bu konuyu incelemesini ve okumasını kesinlikle tavsiye ederim.

Herkese iyi forumlar.



< Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Yöneticilerin birisi konuyu sabitlese daha güzel olur.Ayrıca forumu düşünüp emek verdiğiniz için teşekkürler.
Yoruma Git
ForeverMetal - 13 yıl +7
Bilgisayar temizliğini yaptım. Termal macunu zaten vardı. Bilgisayarı alalı baya zaman oldu. Termal macun bitmiş olabilir mi?
Yoruma Git
Cemsnbc - 7 yıl +1
F
13 yıl
Yarbay

Yöneticilerin birisi konuyu sabitlese daha güzel olur.Ayrıca forumu düşünüp emek verdiğiniz için teşekkürler.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

ULYSES@Sistemde kısa devre var, moral bozmak gibi olmasın ancak bir bileşende problem var belli ki. İşlemcide sorun varsa anakarttan Post hata iletisini duymanız gerekir. Hiçbir Bip sesi vb. sesler gelmiyorsa sistem tepki vermediği takdirde anakartta problem var demektir. SCP koruması mevcutsa PSU'da sistemi kilitleyecektir. Klavye ışığının sönmeside genellikle anakart problemlerinde ortaya çıkar. Öncelikli olarak anakart test edilmesi gerekir. Sorun çıkmadığı takdirde diğer bileşenlere ve işlemciye bakılabilir.


Bu mesaja 3 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Hypericum

Benim Acer 3820tg durduk yere açılmamaya başladı. En son bir kaç gün önce kullandığımda hiçbir sıkıntı yoktu ama şimdi düğmeye basıyorum ve açılmıyor.
Genelde masaüstü kullandığımda bataryasız adaptörle kullandığımdan önce adaptörün kablosu kırıldı zannettim ama bataryayı takarak denediğimde yine aynı, hiçbir hareket yok. Şarj ışığı da yanmıyor. Sıcaklarla ilgisi olabilir mi, sizce ne olmuş olabilir ?

Bataryasız kullanmanın zararını görmüşsünüz muhtemelen, sorun sıcaklıkla alakalı değildir. Anakartla alakalı olabilir.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ederim, teşekkürler.



K
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: colleeger

Öncelikle herkese selamlar benim pc packardbell tj65 ancak okuduğum arkadaşların nerdeyse hiç birisi benim kadar kötü durumda değil zira internet tarayıcımla hd film dahi izleyemez durumdayım makina doğrudan kapanıyo altında harici beslenen (usb den değil prizden) soğutucuda mevcut servise gönderdim daha önce sadece temizleyip geri göndermişler kendim iki ay kadar önce başka bi bilgisayarcıya açtırıp macunu yeniletip temizlettim ama pek fark etmedi bu aralarda hava hepten ısınınca azbuçuk çalışan makina hepten isyana bağladı çalışmaz oldu fikri olan biri zaten burdan çıkarsa çıkar çıkmazsa yandı gülüm keten helva şimdiden teşekkürler

GPU :40 C
HDU :41 C
Temp1 :44 C
Temp2 :44 C
Core0 :33 C
Core1 :34 C




İşlemci Teknolojisi Intel® Core™ 2 Duo
İşlemci Ailesi Intel® Centrino®2 Islemci
İşlemci Numarası T9600
İşlemci Hızı 2.8 GHz
İşlemci Bus Hızı 1066 MHz
İşlemci Ön BellEk 6 MB
Hafıza (RAM) Kapasitesi 4 GB
Hafıza (RAM) Tipi DDR2
Sabit Disk Kapasitesi 320 GB
Ekran Kartı Hafızası 1024 Mb
VGA Chipset Markası NVIDIA
VGA Chipset Modeli Geforce G240


Donanımsal farklı bir sorun, sorununuzun sebebi olabilir zira sıcaklıklar oldukça iyi gözükmektedir.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
K
12 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: Feel Me

quote:

Orijinalden alıntı: krstarica

gayet normal

Hocam selamlar , 1-2 ay önce bana bir Thermaltake soğutucu önermiştiniz ancak maddi sebepler yüzünden alamamıştım , şimdi elimde D&R çeki var , D&R'da da 8-10 tane notebook soğutucusu var , 50 lira civarı olanlardan bir tane almak istiyorum ama kararsız kaldım... Bilgisayarım ( MSI CX640DX - 658XTR ) sadece Chrome ve MSN açıkken HDD hariç tüm bileşenler 70 dereceye yaklaşıyor. Aşağıda D&R'da satılan soğutucuların listesi var , yardım edebilirseniz çok sevinirim.

http://www.dr.com.tr/00000,999,999,3,1/Ara=notebook%2bso%C4%9Futucu

http://www.dr.com.tr/Elektronik/Aerocool-AE-STRIKEX-FREEZER-Notebook-Sogutucusu/Bilgisayar/Aksesuarlar/Notebook-Aksesuarlari/urunno=0000000389607

Fiyat aralığındaki en iyi fan


Bu mesaja 1 cevap geldi.
A
11 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: mavinokta

arkadaslar benim yurt disindan getirdigim laptopda isinmadan kaynakli problemler var galiba, tam emin degilim ama buraya yazmak uygun geldi. simdi ben yaklasik 3 ay once amerikadan hp pavilion m6(turkiyede yok galiba) bilgisayar aldim baslarda problem yoktu, ancak ilk olarak borderlands 2 oynarken 1 defa sistem kapandi ve acilirken high tempature tarzi biseyler yazdi. daha sonra bi kac defa daha ayni oyunda oldu her seferinde ayni sey yaziyordu ve bu her seferinde fan cikisi kapaliyken oluyordu. ancak daha sonra dishonored ve sniper elite V2 oynarken fan cikisi kapali olmadigi, hatta neredeyse bilgisayari havada tuttugum halde bilgisayar kapanmaya basladi, ama bu kapanmalarda bilgisayar yeniden baslarken high tempature falan demiyor, hatta bilgisayarin isigi yanik halde uyku modu gibi, tabi yeniden acmak icin kapanma tusuna basili tutmam gerekiyor yoksa acilmiyor tekrar.

biosta fan kontrolü ile ilgili bir ayar bulunması lazım oradan fan hızını artır istersen birde öyle dene



X
11 yıl
Çavuş

Merhaba arkadaşlar.

Kasama ek olarak 4 tane daha fan taktım ve şuan sıcaklıklar bu durumda.

extra olarak corsair h100 sıvı soğutma düşünüyorum.

resim boşta olarak çekildi.

< Resime gitmek için tıklayın >

Sizce değerler nasıl Ayrıca AUX nedir çözemedim.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
11 yıl
Er

Emeğine sağlık çok yararlı bir paylaşım olmuş.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
M
10 yıl
Çavuş

soğutmanın en pratik yolu, kasaya sıkışan paraları toplayıp onunla işlemci soğutucu ram soğuıtucu ve kuzey köprüsü soğutucusu alacaksın. yalnız stok soğutucuyu değiştirmek yeterli olmaz.



K
10 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

quote:

Orijinalden alıntı: World-x5

@krstarica

Merhabalar, bana da yardımcı olursanız memnun olurum. Casper marka laptop'ım var. 1 senedir bu sorunla cebellişiyorum. Aşırı ısınma oluyor ve cihaz kendini kapatıyor. (Herhangi bir uyarı, hata olmadan direkt) Termal macun yeniledim, temizliğini yaptım yinede sorun aynı şekilde devam etmekte. Oyun açar açmaz işlemci sıcaklığı 90'ı buluyor ve 100 olunca da kapanıyor. Yani bilgisayarı 10 dakika dahi kullanamıyorum. Bunlar da değerler:

< Resime gitmek için tıklayın >

Soğutucu vs. kullanıyor musunuz?

Bilgisayarı aldığınızdan beridir bu sorun var mı yoksa son 1 senedir mi?

Bilgisayarın çıkışlarındaki küçük fana hiç ulaştınız mı? Bilgisayarı söktüğünüzde ve çalışma performansı nasıl? O fanda bir sıkıntı olabilir, ancak genel olarak Casper notebookların plastik kasa yapısı ve soğutma kanallarında iyi bir dizayn kullanmaması bu tür sorunlara yol açabilmekte. İşlemcinin headsinkini iyice oturduğunuza da emin olun. Bakır soğutucu bloğu kastediyorum.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
S
7 yıl
Binbaşı

quote:

Orijinalden alıntı: jackbaron

Merhaba forum arkadaşlarım.

Dell 15R 5521 i5 4 çekirdek (1.70 ghz )
8gb ram
1 tb hd
amd radeon hd 8730 2gb & intel HD 2gb

laptop kullanıyorum.
Aşırı fan sesi var nasıl başa çıkacağım.
son zamanlarda baya bi fan sesi var.
özellikle facebooktan okey ve türevi flash destekli oyunları açtığımda hiç durmadan son hızda fan çalışıyor.
boşta beklerken sessiz. ama oyunu açar açmaz son hızda çalışıyor fan ve son derece rahatsız edici.
bu tür oyunları açınca fan böyle mi çalışır.
mesela oyun oynarken başka sekmeye gecince azalıyor sesi ama oyuna geri geldiğimde deli gibi çalışıyor.
fan temizliğini en son yaptığımda hiç bir pislik yoktu acaba termal macunumu eskidi. ona bakmadık.

bir sorun daha var. Her gün laptop u kullandığım zaman donma oluyor 3 saniye ses de dahil donuyor. sorunu nedir acaba.
Ekran kartı ile ilgili sorunmu acaba?uyumsuz driver mi? yoksa farklı bir soırunmu?
değerli görüşlerinizi bekliyorum.


Termal macunu yenileyebilirsiniz



< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

C
7 yıl
Yüzbaşı

Bilgisayar temizliğini yaptım. Termal macunu zaten vardı. Bilgisayarı alalı baya zaman oldu. Termal macun bitmiş olabilir mi?



< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >


Bu mesajda bahsedilenler: @krstarica
K
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Hocam mesajınız için teşekkürler.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
B
13 yıl
Yüzbaşı

@makedonn

Yararlı paylaşım için teşekkürler inş bu konuda müzdarip olan arkadaşlara yardımın dokunur. şahsen konuyu beğendim emeklerine sağlık başka konularda da bu şekilde adımlarını bekliyoruz


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Yorumlarınız için teşekkürler.


Bu mesaja 2 cevap geldi.
U
13 yıl
Binbaşı

Konu için çok sağol tam aradığım türde bir yazı olmuş eline sağlık.Geçen gün antalya yanıyordu nerdeyse pc kapandı sıcaktan fanlar yetersiz kalıyor.


Bu mesaja 1 cevap geldi.
K
13 yıl
Yarbay
Konu Sahibi

Rica ederim. Beğenildiğine sevindim.



A
13 yıl
Yüzbaşı

Dizüstü bilgisayarımın garantisi devam ediyor. Göndersem ücretsiz temizlerler mi?


Bu mesaja 1 cevap geldi.